Масово ходене на плаж край сарая на Доган сблъска полиция и протестиращи (хронология)

Масово ходене на плаж край сарая на Доган сблъска полиция и протестиращи (хронология)

© Георги Кожухаров()Протест "Масово ходене на охраняван плаж" край резиденцията на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, организиран за днес доведе до създаване на напрежение и сблъсъци с полицията. Той бе организиран във Фейсбук, след като председателят на партия "Да, България" Христо Иванов достигна с лодка до плаж - публична държавна собственост, в непосредствена близост до сараите на Доган, но бе посрещнат от гардове на НСО, които със сила го върнаха във водата. Участие в днешното ходене на плаж са заявили над 5 хил. души.
Няколко часа дошлите да плажуват протестиращи не бяха допускани, тъй като на подходите към плажа имаше симпатизанти на ДПС. След сблъсъци, арести за няколко часа и много нерви, решение все пак беше намерено.
"Дневник" проследи събитията в района на живо (снимки вижте в края на статията):
Основи моменти

  • 13.27 Част от протестиращите в парка Росенец все пак успяват да стигнат до плажа
  • 12.16 Протестиращи разкъсват полицейския кордон и се стига до сблъсъци
  • 12.07 Катамаран не е допуснат да акостира на кея пред резиденцията на Ахмед Доган.
  • 11.53 Кметът на Бургас Димитър Николов обявява, че недопускането на протестиращи до плажа е грешка на полицията
  • 11.46 Членове на младежката организация на ДПС, водени от евродепутата Илхан Кючук не допускат протестиращите да достигнат до плажа в Росенец.
  • 11.12 Протестиращи прават кордон, за да спрат симпатизантите на ДПС
  • 11.05 Част от участниците в протеста се събират пред Общината в Бургас.
  • 09:03 - Часове преди обявения час за протеста хиляди симпатизанти на ДПС бяха доведени с организирани колони автомобили и автобуси


17.55 Доган се появи във Фейсбук, Карадайъ обяви, ГЕРБ търси провокация


Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган се появи, за да покаже, че наистина е в лятната си резиденция. Той беше показан във видео включване във "Фейсбук", където се среща с група, дошли да го подкрепят.
Пред тях говори председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, който по-рано лично се включи да спира достъпа до "частната територия". Когато дава думата на Доган, той казва само няколко думи, че благодари и се покланя.


Според Карадайъ смесването на двата потока - на протестиращите и симпатизантите на ДПС е било предизвикано от ГЕРБ. Това каза той във видео, разпространено от пресцентъра на ДПС във Фейсбук.


"Виждаме, че държавата липсва, каза Карадайъ. Президентът не можа да разбере, какво означава институцията президент и води лични персонални битки. Това, което се случи - дасе смесят различните потоци днес го направи изпълнителната власт, нарави го жандармерията, направи го кметът на общината (Бургас, бел. ред.), който е зам. председател на ГЕРБ. За нас това означава, че ГЕРБ го направи, обясни Карадайъ. Те търсеха провокацията, за да се скрият зад нас защото има ред неща в страната за решаване".17.07 - Оставката поискана от Борисов, не е приета от вътрешния министър


Министърът на вътрешните работи не пре оставката на директора на ОД на МВР-Бургас.


"Обсъдихме ситуацията, създала се до плаж "Росенец". Говорих с кмета и директора на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски, който е на място, каза Младен Маринов. Категорично е мнението, че е взето единствено правилното решение, за да няма ескалация. Професионалното ръководство защити действията на директора на ОДМВР-Бургас ст.комисар Радослав Сотиров. При това положение няма да приема оставката му и ще докладвам на премиера Бойко Борисов", обясни той.


15.17


Директорът на ОД на МВР в Бургас старши комисар Радослав Сотиров е подал оставка.


15.11


"Трябва да е ясно за всички, че плажната ивица и акваторията около Росенец не са частна собственост на никого. Те са изключителна държавна собственост и абсолютно никой няма право да ограничава достъпа на българските граждани до там". Това заявиха в позиция, разпространена до медиите от ВМРО.


"Полицаите не трябваше да спират мирния протест на хората, който е одобрен и има разрешително. Това допълнително доведе до нагнетяване на ненужни конфликти", се казва още в позицията.


13.52


Премиерът Бойко Борисов е поискал свикване на Парламентарната комисия за контрол над службите, за да бъде обсъдено свалянето на охраната от НСО на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Това каза след заседание при Борисов министърът на вътрешните работи Младен Маринов. По все още неофициална информация обаче двамата сами са се отказали от охраната, осигурена от държавата.


Пак по нареждане на Борисов след връчване на протоколи за предупреждение да не нарушават обществения ред са били освободени задържаните при сблъсъка на протестиращите с полицията по-рано днес. Борисов е поискал от Младен Маринов да поиска и оставката на директора на ОД на МВР в Бургас старши комисар Радослав Сотиров.


13.27


Част от протестиращите в парка Росенец все пак успяха да стигнат до плажа край лятната резиденция на Ахмед Доган. Под погледите на охраната и членове на младежката организация на ДПС те изпяха българския химн и отново скандираха "Мафия".


13.19


Пътуващи към парка Росенец съобщиха, че не могат да стигнат до мястото на протеста, тъй като магистралата Бургас - Созопол е затворена, а движението е итклонено през Звездец. До момента от пресслужбата на полицията в Бургас не отговарят на въпроса каква е причината за затварянето.


13.10 Симпатизанти на ДПС: Взехме парите и отиваме12.56


Пътят към сараите на Ахмед Доган вече е преграден от коли на жандармерията. В същото време полицията опита да раздели участниците в протеста "Масово ходене на охраняван плаж" като ги насочи към брега по два различни и трудно проходими пътя към брега. След като не успяха да стигнат до морето протестиращите се върнаха при загражденията.


Масово ходене на плаж край сарая на Доган сблъска полиция и протестиращи (хронология)

© Максим Караджов


12.35


"Призовавам никой да не се поддава на провокации. Остро осъждаме полицейското насилие срещу протестиращите вчера и настояваме за моментално изясняване на състоянието на всички задържани и тяхното освобождаване", това написа в профила си във Фейсбук Христо Иванов.


"Искаме проверка на поведението на полицаите и наказване на използвалите сила извън законовите предели. Очевидно е, че управляващите от ГЕРБ и ДПС са решили да използват провокации и насилие, за да удържат властта си. Вчера Борисов организира контра-манифестация в провокативна близост до протестиращите.


Днес очакваме организирането на провокации на Росенец: ДПС събира голяма маса свои активисти с автобуси към летния сарай и явно също ще организира провокативно контра-събитие. В последните дни е издигната незаконна ограда, срещу която пускаме жалба. След провокацията на НСО с опита да спрат навигацията и цялостното поведение на службата в последните дни, е ясно, че тя ще действа като военно крило на ДПС днес.


Въпреки всичките ни опити вчера, не можахме да получим адекватно съдействие от полицията: отказаха да се ангажират, че ще има кордон, не дадоха информация за планираната разстановка на място, не беше определен път за преминаване на хората покрай сарая. Не бих се изненадал да има провокатори и различни провокационни действия от страна на НСО и ДПС.Сараите винаги са използвали етническото напрежение като своя легитимация.


Призовавам никой да не се поддава на провокации и да не се въвлича в агресивни действия! Не бива да им дадем възможност да успеят с планираната си провокация да разиграват "етническата карта"! Отиваме на Росенец като свободни граждани. Независимо от произхода си, всички нормални хора искат правила и законност. България е една за всички!", написа в профила си във Фейсбук председателят на "Да, България"


12.30 - По закон кметът отговаря за обществения ред и може да разпорежда на МВР


Големият брой протестиращи, начело с лидера на "Да! България" Христо Иванов, които се събраха пред сградата на Община Бургас, тъй като не бяха допуснати на държавния плаж до сарая на Ахмед Доган, притесниха кмета и той се принуди да тръгне към парка "Росенец".


Той заяви, че полицията сгрешила, като не допуснала протестиращи на плажа. Граждани припомниха на кмета, който е и зам.-председател на ГЕРБ, че има власт да промени нещата, защото той отговаря за обществения ред.


Според чл. 44 от Закона за местното самоуправление и местната администрация: "Кметът на общината [..] отговаря за опазването на обществения ред, като за осигуряването му издава писмени заповеди, задължителни за началниците на съответните структури на Министерството на вътрешните работи."


Това означава, че кметът на Бургас може да издаде писмена заповед на шефа на местната полиция.


12.25 Видео от сблъсъците с полицията12.19


При възникналите сблъсъци между протистиращи и полицията, председателят на "Да, България" Христо Иванов бе повален на земята, а активистът на партията Ивайло Мирчев бе арестуван.


Арестът на активиста на "Да, България" Ивайло Мирчев

© Георги Кожухаров

Арестът на активиста на "Да, България" Ивайло Мирчев


12.16 - Протестиращи разкъсаха полицейския кордон


Протестиращи се опитват да разкъсат полицейския кордон и да стигнат до плажа в парка "Росенец". Напрежението беше провокирано от появата на директора на ОД на МВР в Бургас, който отново заяви, че ролята на полицията е единствено да не допусне напрежение.


12.07 - Карадайъ брани акваторията на частното пристанище


И втори катамаран не е допуснат да акостира на кея пред резиденцията на Ахмед Доган. Участниците в протеста по вода скандират "Няма частно пристанище". По документи обаче кеят действително е частна собстност, което противоречи на действащото законодателство в България.


Появи се и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който каза, че лодките се намира в "частна акватория", което също няма нищо общо със законите на страната.


Масово ходене на плаж край сарая на Доган сблъска полиция и протестиращи (хронология)

© Дневник


11.53 - Димитър Николов: Недопускането на протестиращи до плажа е грешка на полицията


Кметът на Бургас Дмитър Николов пристигна при протестиращите в Парка "Росенец". Пред Би Ти Ви той каза, че недопускането на протестиращи до плажа е грешка на полицията, която създава напрежение, вместо да го предотвратява. Николов каза също, че очаква директорът на полицията в Бургас да пристигне на мястото, за да осигури преминаването на хора до плажа.


11.46


Членове на младежката организация на ДПС, водени от евродепутата Илхан Кючук не допускат протестиращите да достигнат до плажа в Росенец. Те се придвижиха в непосредствена блозост до полицейския кордон, през който безпрепятствено преминаваха цяла сутрин за разлика от участниците в събитието "Масово ходене на охраняван плаж".


На кея пред сараите на Доган е и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.


11.36


"Стига безобразия, вие сте до тук", викаха протестиращи по адрес на симпатизанти на ДПС, след пореден опит да стигнат до плажа в парка "Росенец". Те отново бяха спрени от полицейски кордон.


В същото време жандармерия и членове на младежката организация на ДПС не позволиха на катамаран да акостира на кея пред сараите на Доган. Това е нарушение на действащото в момента законодателство, съгласувано с международното морско право, според което на плавателен съд не може да бъде отказано приставане на брега.


Симпатизанти на ДПС и жандармерия на кея пред сараите на Доган

© Дневник

Симпатизанти на ДПС и жандармерия на кея пред сараите на Доган


11.20


Привърженици на ДПС пазят кея при сараите - вижте всичко във видеото:11.12 Протестиращи направиха кордон, за да спрат симпатизантите на ДПС


Протестиращите в парка "Росенец" направиха свой кордон, за да спрат симпатизантите на ДПС, които продължават да пристигат там. Организирането на кордон се наложи, след като в продължение на часове полицията пропускаше хиляди хора с отличителни знаци на ДПС навътре в охраняваната зона към сараите на Доган.


Масово ходене на плаж край сарая на Доган сблъска полиция и протестиращи (хронология)


10.10


Областната дирекция на МВР в Бургас разпространи съобщение, с което призова да не бъде допускано насилие по време на днешните протести в парка Росенец. В съобщението се твърди, че е била създадена необходимата органиация за недопускане на нагнетяване на напражение и сблъсъци.


Въпреки това от сутринта силите на реда пропускаха през кордоните си на входа на парка хиляди симпатизанти на партията и спираха участниците в масовото ходене на охраняван плаж.


11.05


Част от участниците в протеста се събраха пред сградата на Общината в Бургас. Там Христо Иванов поиска обяснение от кмета на града Димитър Николов защо е съгласувал митинг на симпатизанти на ДПС в парка "Росенец", след като предварително е бил уведомен за днешното събитие "Масово ходене на охраняван плаж". Според Николов това било "грешка".


"Грешка е това, че твърде дълго сте на власт", отговориха протестиращите, след което нарекоха Николов "съучастник на ДПС".


10:40


Ново живо включване от района:10:00 -


Привържениците на ДПС отказват коментар пред камерата на "Дневник" защо са в района:09:54 - Ходенето на плаж се мести в Бургас


Протестът, планиран на плажа край резиденцията но Ахмед Доган ще бъде преместен пред общината в Бургас. Това съобщи председателят на "Да, България" Христо Иванов пред Би Ти Ви. Той е планиран за 11 ч.


Във видеото вижте живо включване от района на "Дневник", в което се вижда, че полицията не допуска дошлите за събитието на плажа, зад тях преминават само привържениците на ДПС:Според Христо Иванов общината в Бургас е съгласувала паралелен протест на ДПС на мястото, на което бе насрочено и събитието "Масово ходене на охраняван плаж", което е предпоставка за сблъсъци. На мястото пристигат и групи крайни националисти.


Все още няма информация дали на плажа вече има пристигнали хора с лодки - това е начинът за достъп до него в момента. В петък се разбра, че между плажа и имота на Доган вече е изградена ограда.


Репортаж на Би Ти Ви показа двора на сараите и разказа, че почетният председател на ДПС е вътре, но ги е допуснал с условие да не бъде сниман. Той е определил акцията на Христо Иванов от сряда като провокация.


Районът е пълен с коли на жандармерията и полиция

© Георги Кожухаров

Районът е пълен с коли на жандармерията и полиция


Масово ходене на плаж край сарая на Доган сблъска полиция и протестиращи (хронология)

© Максим Караджов


09:15


Председателят на "Да, България" Христо Иванов и активистът на партията Ивайло Мирчев бяха спрени от полиция на около половин километър от оградата, която от вчера замени бариерата на пътя кам резиденциата на Ахмед Доган в парка Росенец. В същото врме полицията допуска по пътя симпатизантите на ДПС. Пред Би Ти Ви Иванов каза, че по този начин се създават предпоставки за сблъсък между хората на ДПС и участниците в насрочения за 11 ч. днес протест "Масово ходене на охраняван плаж". Иванов каза също, че е разговарял с кмета на Бургас Димитър Николов, от когото е потърсил съдействие за избягване на насилието.


Видео - живо включване от Иво Мирчев от "Да, България":09:03 - Районът около сараите по суша е пълен със симпатизанти на ДПС

Десетки симпатизанти на ДПС, предимно мъже са дошли от рано сутринта в парка Роснец. Повечето от тях са с еднакви бели шапки със знака на ДПС. Автомобилите и автобусите са от цялата страна и пристигат на групи, което става ясно от еднаквите им регистрационни номера. Н


а въпросите защо са тук, те отговарят "на разходка" или "на плаж". Част от тях признават, че са симпатизанти на ДПС. Паркингите в района са вече препълнени.


Масово ходене на плаж край сарая на Доган сблъска полиция и протестиращи (хронология)

© Георги Кожухаров


Масово ходене на плаж край сарая на Доган сблъска полиция и протестиращи (хронология)

© Георги Кожухаров


Масово ходене на плаж край сарая на Доган сблъска полиция и протестиращи (хронология)

© Георги Кожухаров


Масово ходене на плаж край сарая на Доган сблъска полиция и протестиращи (хронология)

© Дневник


Масово ходене на плаж край сарая на Доган сблъска полиция и протестиращи (хронология)

Привърженици на ДПС, събрани в района на сараите

Привърженици на ДПС, събрани в района на сараите


Масово ходене на плаж край сарая на Доган сблъска полиция и протестиращи (хронология)

© Максим Караджов


Привържениците на ДПС отказват да коментират защо са в района

Привържениците на ДПС отказват да коментират защо са в района


Дошли за протеста "Масово ходене на плаж", които не са допускани

Дошли за протеста "Масово ходене на плаж", които не са допускани


Масово ходене на плаж край сарая на Доган сблъска полиция и протестиращи (хронология)

© Петя Михова


Масово ходене на плаж край сарая на Доган сблъска полиция и протестиращи (хронология)

© Петя Михова


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK