Очевидци заснеха полицейското насилие на снощния протест в София

"Влачат хора зад колоните и ги пребиват зверски, докато спрат да мърдат. Ритници в главата, за това, че мятат бутилки с вода", свидетелства адвокат Каменарска.

© Дневник

"Влачат хора зад колоните и ги пребиват зверски, докато спрат да мърдат. Ритници в главата, за това, че мятат бутилки с вода", свидетелства адвокат Каменарска.Два видеоклипа с полицейско насилие от протеста в София снощи се разпространяват в социалните мрежи.


Автор на единия е журналистът и блогър Иво Божков.

Автор на другия клип е адвокат Валентина Каменарска.


"Влачат хора зад колоните и ги пребиват зверски, докато спрат да мърдат. Ритници в главата, за това, че мятат бутилки с вода. Овладяна държава, управлявана от мутри. Ритат хора с белезници", написа тя в профила си. "След побоя вижте как полицията оказва първа помощ, като хваща ранените и закопчани с белезници хора и ги хвърля като чувал картофи, на купчина. Никой от полицаите не извика линейка."По-късно юристката е пуснала гневен коментар, че е станала свидетел на брутално полицейско насилие вместо обезвреждане на протестиращ, както изисква законът: "Това са действия извън всичко описано в Закона за МВР , правилници, инструкции, извън всичко постигнато в Европейския съд по правата на човека." Според адвокатката там е имало оператори на медии, които нарочно не са снимали насилието.


До момента полицията не е дала отговор кои са хората, които се виждат на видеото, и какво се случва.


Очевидци заснеха полицейското насилие на снощния протест в София

© Дневник


На страницата на МВР в интернет стои само кратко общо съобщение за снощните сблъсъци:


"Две масови прояви се провеждаха тази вечер в центъра на София. Около 19.50 е възникнало напрежение. Участници в митинга пред сградата на "Дондуков" 2 започнали да замерят полицаите от кордона с бутилки и яйца. Около 20.30 часа, когато е обявен край на митинга пред сградата на "Дондуков" 1, част от събралите се пред "Дондуков" 2 са направили неуспешен опит да пробият кордона. Малко по-късно от участници в същата проява (пред сградата на "Дондуков" 2) са нанесли щети на два автобуса. Екипи на СДВР продължават да изпълняват задълженията си. Столичната полиция призовава гражданите да не нарушават обществения ред."


В 13.30 ч се очаква брифинг в Столичната дирекция на вътрешните работи СДВР.


В София се организира протест срещу полицейското насилие в 17 ч.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK