Хелзинкският комитет търси свидетели на полицейско насилие

"Ако Вие или Ваш близък сте пострадали, ако лично сте станали свидетели на насилие или сте документирали такова, можете да ни го изпратите на електронна поща bhc@bghelsinki.org", призоваха от БХК.

© Дневник

"Ако Вие или Ваш близък сте пострадали, ако лично сте станали свидетели на насилие или сте документирали такова, можете да ни го изпратите на електронна поща [email protected]", призоваха от БХК.Българският хелзинкски комитет, като организация наблюдаваща упражняването на правото на мирни събрания в България, събира лични свидетелства за насилие от страна на властите или от страна на частни лица по време на протестите." Това обяви във "Фейсбук" правозащитната организация.


"Ако Вие или Ваш близък сте пострадали, ако лично сте станали свидетели на насилие или сте документирали такова, можете да ни го изпратите на електронна поща [email protected]. Съветваме всички пострадали от насилие лица да си набавят съдебно-медицинско удостоверение за нараняванията си не по-късно от три дни от травматичните увреждания", призовават от организацията.


Родителите на бития студент Евгений Марчев вече оповестиха как е станал жертва на полицейско насилие.
В. "Сега" цитира и собственика на ресторант "Soul Kitchen" - Живко Джамяров. "Никога не съм бил агресивен човек и знам, че всеки протест крие своите рискове, но не съм предполагал, че мога да бъда нападнат от група полицаи само защото съм попитал защо допускат автобуси с организирани протестиращи и провокатори на протеста. Бях напсуван на майка, след което заобграден от тях, след като си представих личната карта, блъскан и дърпан, докато прикриваха техен колега, който ме удряше с юмруци в корема", разказа Джамяров в профила си във "Фейсбук".


От снощи в социалните мрежи има и видео клипове на очевидци на побой на протестиращи с белезници от страна на полицаи.


Блогърът Иво Божков разказа във "Фейсбук":


"Отделни полицаи нарушиха закона, превишиха си правомощията и пребиха протестиращи. Единият го хванах с камерата си как пребива протестиращ в камионетката. Вместо да му сложи белезници и да го неутрализира, както са го учили в МВР, той с юмруци го налагаше по лицето - абсолютно недопустимо действие.


В кадрите (не са мои) към края на видето се вижда как полицаи прибират протестиращи зад колоните на министерски съвет и ги мятат като трупове един върху друг, въпреки че са с белезници. Абсолютно недопустимо поведение за полицаи. Дори това да са агресивни елементи, в момента в който те бъдат неутрализирани по процедура, физическото насилие над тях е недопустимо.


Ще се радвам да предоставя кадрите на момчето от комионетката, за да може да осъди бияча си.


Време е законността да бъде наложена за всички, включително за тези в редиците на органите на реда.


Недопустимо е отделни прердставители да се държат по този начин и това да се толерира от технитие началници, защото това рефлектира върху цялата служба.


Да си полицай не означава, че имаш достъп до неограничена и безнаказна възможност за наисилие, а че можеш да използваш насилие, за да въдвориш ред. Кадрите, които виждате са абсолютно недопустимо и осъдимо използване на насилие."Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK