И няколко сърцати дами пробиха живия щит пред сарая на Доган

Жандармерията не знаеше как да се справи с напористите протестиращи дами.

© Максим Караджов

Жандармерията не знаеше как да се справи с напористите протестиращи дами.От горичката над скалите на най-известния в последните дни плаж в България се спускат няколко човека, които се тътрузят по склончето и се придържат за стърчащите корени докато стъпят на камъните. Не са успели да намерят черния път, който води към мястото за масово плажуване и са минали през храсталаците, след като преди това са вървяли няколко километра, заради ограничения достъп на коли и са пътували от различни точки. За да се включат в плажния протест. След малко се снимат до табелата "България не е Догансарай. България това сме ние", оставена от преминалите по-рано.


Малко преди 19 часа, плажът вече е празен, останали са няколко забити знамена, на бялата постройка е залепен плакат, на който с жълт маркер пише "Мафията вън", има и грамада от камъни, струпана като символ на корупцията. Едно момче сваля знаме от оградата на кея, за да се завие с него преди да си тръгне.


Само няколко часа по-рано - стотици хора преминаха през каменистия плаж - повечето дошли по суша, други с лодки, а на кейовете бяха разпределени привърженици на ДПС, които да пазят достъпа с дежурната реплика "това е частна собственост" (Повече - тук). Хората откъм плажа се опитваха да си говорят с тях, да им обяснят смисъла на протеста и че в него няма нищо етническо. То е само провокация на управрялаващите и ДПС.
Номерът на МВР-Бургас


На призива на лидера на "Демократична България" Христо Иванов, отправен на 7 юли, гражданите масово да плажуват до сарая на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, се отзоваха хиляди (преди обяд първата група беше около 500 човека, но по-късно през протеста преминаха хиляди) и също... 4 хиляди привърженици на ДПС (според оценката на МВР-Бургас). Кой и как подреди тази взривоопасна комбинация?


Още на 8 юли е подадено уведомление в община Бургас от "Демократична България" за организиране на протест в събота, 11 юли, от 11 ч до 18 ч в парк "Росенец". Христо Иванов, съпредседател на обединението, каза, че в петък, ден преди протеста, е получил уверение от директора на ОД на МВР-Бургас старши комисар Радослав Сотиров, че в събота няма да има друго събитие там.


"Кметът на Бургас днес (събота) ми казва, че ДПС са дали заявка с два часа по-рано от нас, тоест още в сряда", каза Иванов за "Дневник". Вероятно е издадено със задна дата, предположи общинският съветник от Бургас Димитър Найденов от "Демократична България".


Митингът на ДПС тихомълком изпревари протеста на гражданите


Още в петък към 20 ч в "Росенец" пристигат първите автобуси и коли на младежкото ДПС от Гоцеделчевско. В събота сутринта, три часа преди обявения граждански протест още десетки автобуси и коли от Кърджали, Шумен, Търговище, Хасково докарват стотици като са им раздадени бели шапки с надпис ДПС. Под строй хората са закарани пред портите на имението на Доган.


Преди това те са пропуснати от два кордона полицаи, докато протестиращите граждани се спират и не се допускат да преминат. Така към 10 ч се оформиха два компактни лагера - на протестиращите, който е плътно заобиколен от полиция и жандармерия и втори - на 200 м. по-надолу към сарая, където всички са с бели шапки на ДПС. Те са разположени като жив щит пред портите на Доган.


Живият щит, разположен пред входа на лятната резиденция на Доган.

© Максим Караджов

Живият щит, разположен пред входа на лятната резиденция на Доган.


Повечето са възрастни хора, но има и младежи, и жени. Всички стоят мълчаливо под палещото слънце и не знаят какво ще се случва и докога. На жена й прилошава и е изведена до линейка. Така ще е до 18 часа заяви координатор на ДПС, чак след това можело да има речи и изявления, за да не се нагнетявало сега напрежение. На въпрос на "Дневник" няма ли да слънчасат хората, той кратко, но многозначително отговаря "Това е любов".


Кмет от ДПС: Моят лидер в моите очи е застрашен


За каква любов става дума, стана ясно от кмета на Белица Радослав Ревански от ДПС, който каза, че всички са дошли да засвидетелстват предаността си към почетния председател Ахмед Доган.


"Моят лидер в моите очи е застрашен. Идват хора тука, опитват се да влязат при него. Според моите виждания аз идвам, за да кажа на г-н Доган, че не е сам. По тоя начин очевидно мислят хиляди хора", обясни Ревански и посочи смълчаното множество наоколо.


Пред микрофон повечето от хората, докарани явно да пазят лидера, отказват да коментират каквото и да било.


На въпрос дали са се видели с Доган, отговаря "Не". Причината да не ги приеме била, че "има напрежение и органите на реда не дават да влизаме в частна собственост". А би ли отишъл на плажа, който е държавна собственост, кметът от ДПС отговори, че няма защо да ходи там, било само камънаци, а "аз обичам да си легна на пясъка". (С кого все пак се срещна Доган - вижте видеото в края на текста)


Радослав Ревански, кмет от ДПС на Белица (вдясно) в спор с протестиращ.

© Максим Караджов

Радослав Ревански, кмет от ДПС на Белица (вдясно) в спор с протестиращ.


В другия лагер, на протестиращите, мъжете се опитваха да разкъсат кордона от въоръжени полицаи и жандармеристи. Без успех, но и да бяха пробили блокадата, по-надолу щяха да стигнат до живия щит от хиляди бели шапки. И Христо Иванов пренасочи протеста към Бургас, пред общината, за да избегне капана на етническия сблъсък, за който премиерът Борисов вече говореше от предния ден.


Идвали сме тук свободно на плаж, беше пясък, спомнят си бургазлии


Момиче държи високо над главата си плакат с надпис "Не срещу етнос, а срещу мафията", за да го видят белите шапки от другата страна на полицейския кордон.


"Идвала съм тук на плаж, когато бях 8-годишна. На Отманли и на Крайморие", спомни си тя. От Бургас е, но вече живее в чужбина.


Друго момиче също носи плакат, но с посланието "България не е Догансарай. България - това сме ние". Също е от Бургас и като малка идвала с родителите си на този плаж.


"Преди си имаше свободен достъп до плажа. Той е малък и там имаше и бунгала, където сега е плажа на Доган. Там не е имало камъни, беше си плаж с пясък", разказва момичето, представило се като Дафина Георгиева.


Дафина Георгиева от Бургас е плажувала тук, преди да се построи сараят

© Максим Караджов

Дафина Георгиева от Бургас е плажувала тук, преди да се построи сараят


Към 12 ч отново пристига Христо Иванов, а след него идва и кметът на Бургас Димитър Николов. Той е и зам.-председател на ГЕРБ. Появява се и директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас Радослав Сотиров. (Бел.ред - по-късно по искане на премиера, Сотиров подаде оставка, но вътрешния министър Младен Маринов не я прие).


И няколко сърцати дами пробиха живия щит пред сарая на Доган

© Георги Кожухаров


Христо Иванов настоява на протестиращите да бъде осигурен достъп и те да бъдат допуснати, защото имат разрешение. Стига се до напрежение, в което Иванов и друг активист на партията Ивайло Мирчев са приклещени от десетки полицаи. Мирчев дори и задържан за кратко. (Вижте галерията в края на текста)


С какъв мотив е допуснат митингът на ДПС не се казва от МВР-Бургас


На въпрос на "Дневник" с какъв мотив е поискан втория протест на ДПС, Сотиров замълча, а после обясни, че "главната задача сега е да опазим живота и на едните и на другите". На повторно питане защо е допуснато "и едните и другите" да са на едно и също място по едно и също време, той отново замълча и си вдигна маската до очите.


Към 15 ч от лагера на ДПС започват да се изнизват по странични пътеки в шубраците първите слънчасали хора. Те трябва да минат покрай другия лагер и смирено са свалили белите шапки и вървят с наведени глави. Не се отличават от протестиращите и мирно се разминават. Час по-късно, когато с полиция започнаха да извеждат депесарите, те бяха посрещани с възгласи и дюдюкания, че подкрепят мафията.


Сърцати дами поеха инициативата на първата линия на протеста


По същите обиколни пътеки към "лагера" пред вратите на сарая пък се запътиха хора от гражданския протест. Пред входа към имота също има кордон от въоръжена полиция и жандармерия.


Няколко сърцати жени постлаха хавлиени кърпи и седнаха направо на земята пред тях. Наоколо привържениците на ДПС наведоха смутено глави пред гледката на активното женско участие в протеста. Дамите започнаха да настояват, че искат да минат през частния имот и да стигнат до плажа.


Момиче от Бургас, което преди години е идвало на плаж тук, сега протестира срещу заграбването му

© Максим Караджов

Момиче от Бургас, което преди години е идвало на плаж тук, сега протестира срещу заграбването му


"Ако имате къща, която няма достъп до улица, защото имотът на съседът ви запушва този достъп, тогава е задължително да има сервитутно право да преминавате през неговия имот. Нищо друго нямате право в чуждия частен имот, но сте в правото си по закон да стигнете до улицата, която е общинска собственост", обясни юристка. Тя доскоро е работила в Англия, "но се прибрах в България, защото нямам желание да живея в чужда държава. Нашата държава е чудесна, просто беззаконието тук не е нормално", обясни тя.


"Мила родино" за момент прогони напрежението


Още хора от протеста на Христо Иванов пристигнаха и двата лагера в един момент се сляха пред сарая. Спореха на висок глас, но без да се обиждат. Някой запя химна "Горда Стара планина..." и на хората с белите шапки, сякаш изведнъж им олекна и запяха и те.


Жандармеристите леко подгънаха крак и морно облегнаха на щитовете на земята. Наоколо нямаше началници и напрежението изчезна. От този момент ситуацията започна да просветлява. Доста бели шапки хванаха гората в търсене как да се изнижат към колите си.


И явно някои от тях изхвърлиха отличителните шапки, защото привечер край пътя към главния ход към сарая можеха да се видят изхвърлени доста от тях.


Фотогалерия: Протестите в Росенец >

Какво се случи когато лодка се опита да акостира на кея към сараите - видео на живо - тук.
Повече за събитията в парк "Росенец" - тук.
Сблъсъци и плажуване в кадри - тук.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK