ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Президентът нарушава разделението на властите, заяви висш прокурор

Даниела Машева (в средата) наскоро напусна Висшия съдебен съвет, за да се присъедини към екипа на главния прокурор Иван Гешев.

© Юлия Лазарова

Даниела Машева (в средата) наскоро напусна Висшия съдебен съвет, за да се присъедини към екипа на главния прокурор Иван Гешев.С изявленията си по адрес на прокуратурата и с искането за оставка на главния прокурор президентът Румен Радев нарушава принципа за разделение на властите. Това заяви в интервю за БНТ зам.-главният прокурор Даниела Машева. (Какво казва решение на Конституционния съд за правото на президента да прави политически изявления четете тук)


Тя посочи, че претърсванията в сградата на администрацията на държавния глава, извършени показно и с участието на тежко въоръжени хора, не са нарушение на неговия имунитет, защото са станали след разрешение на български съд и защото "сградата не се ползва с никакъв имунитет", а с абсолютен имунитет се ползват президентът и вицепрезидентът.
"Има предварително разрешение на българския съд, който е счел, че това е абсолютно законосъобразно", каза тя.


Изявлението на главния прокурор Иван Гешев, че ще разследва президента, дори ако се налага да изчака краят на мандата му и падането на имунитета, Машева поясни, че това е само една правна възможност, несвързана с личността на действащия държавен глава, а главният прокурор е отправил питане към Конституционния съд дали може да разследва президента, защото текст от Конституцията се тълкува различно от юристите. "Искането за тълкувателното решение на Конституционния съд е направено, за да се интерпретира текст от Конституцията, по който има различни тълкувания. То е принципно и не е обвързано с конкретната личност на президента Радев", каза тя.
Машева успокои адвокатите, които в декларация се обявиха срещу избирателното изнасяне на доказателства по конкретни престъпления, което според тях нарушава презумпцията за невиновност, като припомни казваното многократно от главния прокурор, че това се прави с разрешението на наблюдаващ прокурор, а целта е информиране на обществото, каквото Конституцията предвижда.


По думите на зам.-главния прокурор върху държавното обвинение "има натиск от определени институции в държавата и тиражираните твърдения, че прокуратурата не разкрива престъпления и че част от нея е мафия и че има опити за настройване на обществото срещу прокуратурата", но "защитата на прокуратурата идва от средата на самата прокуратура". Декларациите на прокурорската колегия и на Висшия съдебен съвет са изпратени в Европейската комисия и на посланиците на страните от ЕС, каза тя.


В отговор на въпрос кой може да иска оставката на главния прокурор, Машева отговори, че процедурата е същата, както при избора му - внася се предложение във Висшия съдебен съвет, което трябва да събере подкрепата на поне 17 от неговите членове.


Според нея главният прокурор не е безконтролен, защото всяка година внася доклад във ВСС и в Народното събрание, което наскоро е приело такъв документ от Иван Гешев.


При представянето на доклада нито един от депутатите не зададе въпрос на главния прокурор, включително от опозицията от БСП - факт, който според "Демократична България" подсказва, че зависимости в Народното събрание.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK