ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Прокуратурите се втурнаха в защита на Гешев

Прокуратурите се втурнаха в защита на Гешев

© ДневникОбвинителите от Специализираната прокуратура излязоха с декларация в защита на бившия си ръководител, а сега главен прокурор Иван Гешев и упрекнаха президента Румен Радев, че грубо показва конституционните разпоредби за независимост на изпълнителната и съдебната власт и че прави опит да въздейства върху магистрати.


По-късно през деня с декларации с подобно по смисъл и вид съдържание в защита на Иван Гешев една по една започнаха да се заявяват и прокуратурите в страната. Писма до медиите разпространиха районната и окръжна прокуратура в Пазарджик, районните прокуратури в Пещера и Панагюрище, Апелативната прокуратура - София. В края на работния ден с декларация излезе и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.


В събота в обръщение към народа държавният глава Румен Радев поиска оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, а ден по-късно това стори и БСП. Изявлението му бе предшествано от два дни на протести, като в петък се стигна до сблъсъци с полицията. Демонстрациите бяха провокирани от показното влизане на прокуратурата в президентството в четвъртък, когато бяха задържани и секретар и съветник на Румен Радев. Акцията в рамките на две разследвания съвпадна с искането на президента за сваляне на държавната охрана на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и на бизнесмена и депутат Делян Пеевски. В деня, в който служителите на президентството бяха арестувани, Румен Радев излезе при протестиращите и призова "да изхвърлим мафията от изпълнителната власт, да изхвърлим мафията от прокуратурата". Ден по-късно Иван Гешев направи специално изявление с десетки висши прокурори зад гърба му в знак на подкрепа, в което обвини Радев в "политическо-партизански натиск над прокуратурата". По-късно по темата се изказа и Висшият съдебен съвет, който покани президента на среща заради "натиска върху съдебната власт".
Сега спецпрокурорите заявяват, че независимостта на съдебната власт е сред основополагащите принципи в конституцията, и "остро се противопоставяме" на изявления на политици, които опитват да се намесят в работата на държавното обвинение. "Категорично се противопоставяме и на отправеното искане на Президента на Република България за оставка на Главния прокурор, тъй като същото влиза в разрез с основните конституционни разпоредби за независимост на изпълнителната и съдебната власт", се казва в декларацията.


призива за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на Главния прокурор, реално "обединителят на нацията" наруши една от основните си функции", се казва в декларацията. Тезата, че президентът би трявало да е обединител на нацията изтъкна и главният прокурор, когато в петък определи изказването на Радев като "тъжно". По конституция Всъщност в основния закон няма подобно понятие - "обединител на нацията", а в тълкувателно решение от 1995 г. Конституционният съд заявява: "Националното единство не означава политическо единомислие. Президентът, въпреки че представлява и олицетворява нацията като цяло, може да прави изявления и извършва действия с различно политическо съдържание." Повече за решението на КС от времето, когато държавен глава е Желю Желев, четете тук.


В декларацията си от днес обвинителите дават и тълкуване за демокрацията.


"Ако не искаме да се озовем на погрешен път, не следва да забравяме, че демократичния идеал не дефинира демократичната реалност и че демокрацията се заражда и оформя от взаимните влияния между нейните идеали и нейната действителност, както и от подтика на една задължителност и съпротивата на едно съществуване", казват прокурорите. Те изтъкват клетвата, която и магистратите, и президентът полагат пред конституцията. Посочват и че магистратите разполагат с функционална независимост, която е последица от конституционното разделение на властите.


"Прокурорът е политически неутрален. Взема решенията си по вътрешно убеждение и на база събрани доказателства в хода на обективно, пълно и всестранно разследване", се посочва още в декларацията.


"Категорично считаме, че изявлението на обединителя на нацията, поводът за което безспорно са конкретни действия по досъдебно производство на Специализирана прокуратура е опит за въздействие върху магистрати при изпълнение на служебните им задължения, с който опит грубо е погазен основен принцип на правовата държава - независимост на съдебната власт", заявяват спецпрокурорите. Те уверяват, че спазват конституцията и на нарушават положената от тях клетва.


"Но у нас остава съмнението, че призовавайки народа с думите "да изчистим мутрите от прокуратурата", президентът на Република България е пристъпил положената клетва", заявяват те.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK