Шефовете на БНТ и БНР да имат по-дълъг мандат, предлага Вежди Рашидов

Вежди Рашидов

© Велко Ангелов

Вежди РашидовГенералните директори на БНТ и БНР да имат мандат от 5 вместо досегашните 3 години и да могат да бъдат избирани за не повече от два последователни пълни мандата. Това предлага председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов (ГЕРБ) с проект за промени в Закона за радиото и телевизията.


"За да изпълняват успешно обществените си функции, БНР и БНТ трябва да имат ефективно, стабилно, устойчиво и предвидимо ръководство", пише в мотивите си Рашидов и изтъква, че разпоредбата за продължителността на мандата не е променяна от 1998 г. и към днешна дата "този модел не позволява на двете обществени медии да се развиват и изпълняват обществените си функции пълноценно. Посочва, че на един директор са нужни 4-6 месеца за адаптация, преди да започне да върши работа, а 3-годишната цикличност поставя в неблагоприятно положение служителите на двете държавни медии, тъй като "при честата смяна на управленските екипи редица започнати творчески процеси не намират реализация".


В проектозакона изрично се посочва, че изборът на генералните директори следва да е с публична процедура и следва да се провежда не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на действащия директор. Въвежда се условието кандидатите за генерален директор да са с 5-годишен професионален опит в радио и в телевизия. Посочва се, че те могат да бъдат избирани на същата длъжност не само за повече от два последователни, но и пълни мандата.
Условието за 5-годишен мандат, както и възможността за избор за не повече от два пълни последователни мандата се предлага и за управителните съвети на БНТ и БНР. Те следва да имат и 5 години професионален опит в областта на радио- и телевизионната дейност, на културата, журналистиката, аудио-визията, електронните съобщения, правото или икономиката.


В законопроекта е предвиден и нов текст, според който БНТ безвъзмездно ще предоставя на Народното събрание за свободно ползване сигнал за откритите пленарни заседания, които се излъчват в реално време чрез интернет страницата на парламента. Това следва да се определя с договор между Народното събрание и БНТ.


Промени се предлагат и по отношение на Съвета за електронни медии (СЕМ). И тук се въвежда изискване за 5-годишен професионален опит. Сега в закона е указано само, че те следва да имат опит в следните области: електронни медии, електронни съобщения, журналистика, право или икономика, и да имат обществен авторитет и професионално признание.


Предвижда се възможност членове на медийния регулатор да могат да бъдат избирани и за два последователни 6-годишни мандата - сега в закона изрично е указано, че мандатите не могат да бъдат последователни. Законопроектът предвижда да отпадне забраната членове на СЕМ да могат да заемат друга платена длъжност в рамките на мандата си. Това обаче ще е възможно само ако става въпрос за научна, преподавателска или арбитражна дейност.


Предлага се отпадане на текста, който забранява членове на СЕМ да бъдат еднолични търговци, собственици на капитала на търговски дружества, съдружници, управители, прокуристи или членове на ръководни и контролни органи на търговски дружества и кооперации. Предвижда се и съкращаване от 2 на 1 година след края на мандата на срока, в който членове на СЕМ не могат да са консултанти или членове на органи за управление, контрол и надзор на доставчици на медийни услуги, както и да придобиват дялове и акции в тях и в рекламни компании.


Предлага се и отпадане на разпоредбата, според която парламентарната квота в СЕМ се обновява през 2 години, а президентската - през 3.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK