Прокурор от мрежата "Осемте джуджета" - единствен кандидат за шеф на ключовата апелативна спецпрокуратура

Димитър Франтишек Петров се ползва с пълното доверие и на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, и на сегашния Иван Гешев

© Велко Ангелов

Димитър Франтишек Петров се ползва с пълното доверие и на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, и на сегашния Иван ГешевЕдинствен кандидат за ръководител на ключовата Апелативна специализирана прокуратура е Димитър Франтишек Петров, герой от разследването на Антикорупционния фонд, по което прокуратурата обяви, че започва проверка. Петров е посочен от ограбения бизнесмен Илия Златанов за участник в корупционната прокурорско-следователска мрежа заедно Петьо Еврото.


Димитър Франтишек Петров доскоро оглавяваше първоинстанционната спецпрокуратура, но през май т.г. подаде изненадващо оставка, а днес сайтът news.lex.bg информира, че е единствен кандидат да оглави горната спецпрокуратура и днес изтича срокът за кандидатиране.


Специализираната прокуратура, която разследва и внася обвиненията за корупция по високите етажи на властта и нейните дела заемат челно място в новините, се оказа трамплин за кариерно израстване на прокурорските кадри, наблюдаващи тези дела, наричани "с висок обществен интерес".
Прокурорът Франтишек още преди да бъде командирован в спецпрокуратурата, се прослави с
отказа да образува дело по сигнал за набеждаване през 2014 г. - след разрива на Делян Пеевски и Цветан Василев, подаден от един от тримата обвинени, че готвели убийството на Делян Пеевски. Той прекрати с неясни мотиви навремето и разследването по записите, известни като "Яневагейт".


През 2018 г. името на Петров излезе в заглавия на медиите заради негова агресия спрямо деветокласник, който го прередил пред училищната лавка. Тогава ръководителката на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова го наказа с мъмрене, но по-късно наказанието му беше отменено от Висшия съдебен съвет.


Петров се ползваше с пълното доверие на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, който го защити след инцидента с ученика, прехвърляйки укорите към "определени медии". Ползва се с изключителното доверие и на Иван Гешев, и то още докато Гешев оглавяваше спецпрокуратурата и след това - в качеството му на зам. главен прокурор. Неслучайно Петров придружаваше Гешев на зрелищното задържане на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева през април 2018 г., което беше неговият публичен дебют.


Спецпрокуратурата е ключовото звено на обвинителната институция, откакто там се разследват делата срещу високите етажи на властта. А Апелативната специализирана прокуратура контролира първоинстанционната спецпрокуратура и е изключително важно кой я ръководи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK