На живо

Коронавирусът в България: БНБ удължи срока за разсрочване на кредити към банките (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: БНБ удължи срока за разсрочване на кредити към банките (хронология)

© Надежда Чипева, КапиталБНБ удължи до 30 септември срока, в който клиенти на банките могат да поискат отсрочване на задължения по кредити. Гърция възобнови издаването на задължителните за влизане в страната QR кодове. "Дневник" проследи и днес ситуацията в реално време. Данните за развитието на заразата по смета можете да следите тук.
Заразен в министерството на културата

Служител на Министерството на културата е с коронавирус, съобщиха от ведомството. Резултатът е станал ясен днес, а заразеният последно е бил на работа в петък. Направени са тестове на колегите му, с които е имал контакт в сградата на министерството, и те са отрицателни.


В петък в сградата на ведомството на бул. "Александър Стамболийски" № 17 е била извършена специализирана дезинфекция, като са изпълнени всички предписания на столичната РЗИ.

Карта информира как се пътува в чужбина

На официалния сайт на МВнР от днес функционира интерактивна карта, която предоставя структурирана информация за начина на преминаване на граници и условията за влизане в държавите по света във връзка с пандемията от COVID-19, съобщиха от ведомството.


Подробности тук

МОН разработи платформа за чужди кандидатстуденти

Платформа, предоставяща възможност за онлайн кандидатстване в български държавни университети, разработи Министерството на образованието и науката. Тя ще е полезна за българи от чужбина и граждани на Северна Македония, които желаят да продължат обучението си в България. Заради пандемията от COVID-19 тази година няма да се провежда традиционният изпит - тест по български език, литература и история на България, отбелязва пресцентърът на министерството.


Платформата съдържа регистрационна форма, форма за вход в системата и електронен формуляр с желанията на кандидата. Тази година класирането ще се извършва въз основа на средния успех и оценките по балообразуващите предмети от дипломата за завършено средно образование.

Лекар от Велико Търново сезира Етичната комисия на България лекарски съюз за пост в социалните мрежи на колегата ѝ доц. Атанас Мангъров, съобщи Би Ти Ви. В публикацията той твърди, че хоспитализациите за коронавирус ще нарастнат, след като клиничната пътека е вдигната на 1 200 лв. "Казаното от доц. Мангъров не е вярно.


"Хоспитализациите се увеличават, защото има повече заразени и хора, които се нуждаят от болнична помощ", е мнението на д-р Сибила Маринова."Изказването е обида към всички хора, които работят на 30 градуса в гащеризони и не си виждат семействата", коментира тя.

Министерството на външните работи пусна на сайта си интерактивна карта, която предоставя структурирана информация за начина на преминаване на граници и условията за влизане в държавите по света във връзка с пандемията от COVID-19.


Картата може да се види тук.

БНБ удължи до 30 септември срока, в който клиенти на банките могат да поискат отсрочване на задължения по кредити. Това разсрочване ще важи отново за 6 месеца, тоест до 31 март 2021 г. Удължаването на срока се отнася за експозиции, за които не е било подадено искане за отсрочване на плащанията преди 22 юни 2020 г., уточняват от централната банка.


Първоначалният срок за това облекчение, въведено заради коронавируса, изтече на 30 юни.


С това банката следва насоките на Европейския банков орган. С тях се удължава с три месеца крайният срок за прилагане на мораториум върху плащанията.


БНБ освен това ще започне да публикува всеки месец информация за постъпилите и одобрени искания до банките за отсрочване на задълженията по настоящия ред. Информация за април, май и юни 2020 г. ще бъде публикувана на 31 юли 2020 г.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) изпрати отворено писмо до управляващите, в което протестира срещу липсата на предвидимост за правене на бизнес във връзка с рестрикциите, свързани с коронавируса. "Недопустимо и некоректно е Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, в качеството си на дългогодишен и лоялен партньор на правителството, да не бъде уведомявана за предстоящи промени по вече взети решения, пък било то и в неделен ден"ы посочват те, имайки предвид, че в неделя бе обявено повторното отваряне на нощните заведения след като два дни по-рано бяха затворени със заповед на здравния министър.


Организацията възразява и срещу начина на поднасяне на информацията за заразените - "като ежедневно плашене с цифри". Посочват, че отчетността следва да бъде на база брой тестове към процент заразени. Допълват, че нито една от предприетите мерки от правителството не работи или поне е неприложима в туризма, за което обвиняват ресорното министерство.


Браншът настоява за спешна финансова помощ за целия туристически бизнес и за среща с премиера до петък. "В противен случай ще сме принудени да защитим оцеляването си по законоустановени начини", заявяват от асоциацията.

Българи от Великобритания се оплакаха от 14-дневната карантина

Живеещи във Великобритания българи подадоха жалба до омбудсмана Диана Ковачева срещу 14-дневната карантина, която е задължителна при завръщане в страната. Те са недоволни от факта, че докато ограниченията за редица други държави отпаднаха, за Великобритания остават, а от над 2 седмици там има спад на новорегистрираните заболели. От края на април във Великобритания се наблюдава постепенен спад на заразените, като от началото на юли регистрираните случаи са 500-600 дневно. За вчера те са 530, показват данните на правителствения портал за коронавируса.


Българите изтъкват и че извънредната епидемична ситуация в страната се удължава в последния момент, а в подобна ситуация мнозина от тях се оказват с вече платени билети за завръщане. Посочват и че други балкански страни са отменили ограниченията за пътуващи от Обединеното Кралство, като само Гърция ще направи това от 15 юли.


Българите изказват и разочарование от липсата на информация и закъснялата реакция на Министерството на външните работи и Българското посолство в Лондон. Изтъкват, че институциите едва наскоро са осъществили контакт с британските власти във връзка с изключването на България от листа с освободените от карантина държави. "Това поставя нас в още по-абсурдната ситуация да сме принудени да отделим 28 дни в карантина, ако имаме нужда да пътуваме", заявяват те и настояваме за достъпна информация и по този казус.


Коронавирусът в България: БНБ удължи срока за разсрочване на кредити към банките (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Предоговаряне на наемни условия и подновяване на договори за сметка на подписването на нови. Такъв се очертава пазарът на офиси през тази година, прогнозира консултантската компания "Колиърс" (Colliers ) в условията на продължаваща пандемия. Експертите ѝ допълват, че е възможно да се стигне до преотдаване на площи заради намаляване на броя на работещите в дадена компания.


"Договорите ще бъдат старателно преглеждани и преразглеждани от наемодателите, банките и инвеститорите с цел да се гарантира стабилността на приходите от наеми", сочат в анализа си от компанията.


Повече по темата четете тук.

Вместо да бъде под карантина в дома си заради коронавирус, 43-годишна перничанка отишла да смени документите си за самоличност. Срещу жената е образувано досъдебно производство за нарушаване на мерките срещу разпространението на COVID-19. Текстът от Наказателния кодекс, по който тя е разследвана, предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 хил. до 50 хил. лв.


От областната дирекция на МВР съобщават, че жената отишла в паспортна служба, за да подмени личните си документи, а там била идентифицирана. Само след два дни изтичала задължителна ѝ карантина, наложена от РЗИ.

Кризата, причинена от коронавируса, удря българите по-тежко отколкото средния европеец, като 41% са загубили доходи на фона на средно 28% за ЕС. Освен това българите искат Брюксел да има повече правомощия да се справи с кризата, показва проучване от втората половина на юни, възложено от Европейския парламент.


74% от българите са на мнение, че ЕС трябва да има повече правомощия да се справя с кризи като пандемията от коронавирус, което е над средното за съюза (68%), а други 32 на сто са "изцяло съгласни" с това твърдение. Повече четете тук.

Лекар от Велико Търново сезира етичната комисия на България лекарски съюз за публикация в социалните мрежи на инфекциониста доц. Атанас Мангъров. В свой пост от 9 юли той заявява, че "хоспитализираните ще нарастват, защото пътеката стана 1200 лв."


"Казаното от доц. Мангъров не е вярно. Хоспитализациите се увеличават, защото има повече заразени и хора, които се нуждаят от болнична помощ", коментира пред Би Ти Ви д-р Сибила Маринова, началник на интензивното отделение в областната болница "Д-р Стефан Черкезов". Клиничната пътека за COVID-19 все още е 618 лева, но вече бе взето решение тя да бъде увеличена на 1200 лв., а за целта предстои подписване на анекс към Националния рамков договор. До решението се стигна заради големите разходи, които болниците правят за дезинфекция и консумативи, а д-р Маринова коментира, че в някои случаи и тези 1200 лева може да се окажат недостатъчни. "В нашата болница средната стойност само на медикаментите за болните от коронавирус е 1300 лв.", посочи лекарят.

Белодробното отделение на болницата в Ловеч затвори за 48 часа

Пулмологичното отделение на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч е затворено за 48 часа заради пациент с COVID-19, съобщи Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Приемът на нови пациенти е преустановен, а нуждаещи се от хоспитализация ще бъдат насочвани към Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян.


Отделението затваря след като се е оказало, че 44-годишен мъж, приет там на 9 юли, е с коронавирус. Пациентът е дал положителен PCR тест на 13 юли, след което е приведен в инфекциозното отделение на болницата. След случая е разпоредено изследване на медицинския персонал и настанените в отделението пациенти.

Гърция отново издава QR кодове

От тази нощ Гърция възстанови системата за подаване на декларации от туристите, които планират пътуване до страната, предаде БНР. На 12 юли временно бе спряно издаването на QR кодовете, генерирани след попълването на задължителния формуляр тук, т.е. планиралите пътуване между 12 и 15 юли трябваше да го отложат, ако нямат код.


От 15 юли влизащите в Гърция следва да представят отрицателен PCR тест

© Велко Ангелов

От 15 юли влизащите в Гърция следва да представят отрицателен PCR тест


От 15 юли влизат в сила новите правила, според които пътуващите към Гърция туристи трябва да представят отрицателен PCR тест, издаден на английски език, който следва да е направен в лицензирана лаборатория, не по-рано от 72 часа преди пътуването. Граничните служители ще проверяват автентичността на теста, а наличието на сертификат не отменя правото на гръцките власти да тестват избирателно влизащите през пункта "Кулата-Промахон".


По данни на гръцкото здравно министерство през пункта са отчетени 4 пъти повече заразени, отколкото през всички летища на страната, отбелязва държавното радио.

Григор Димитров се готви за участие на турнирите в САЩ през август, след като е с отрицателен тест за COVID-19. Българският тенисист съобщи, че е излекуван, след като на 21 юни даде положителен резултат за коронавирус.


"Току-що получих страхотна новина от лекаря ми в Монако, че съм с отрицателен тест за COVID-19. Благодаря ви за подкрепата през последните седмици, в които бях в карантина", написа той. Повече четете тук.

Австрия забрани полетите от България до 31 юли

Австрийските власти забраниха пътническите полети от България и още 9 държави заради разпространението на коронавируса, предаде БТА. Забраната влиза в сила утре (15 юли) и ще е в сила до 31 юли. С постановление на австрийското здравно министерство се забраняват полетите и от Египет, Сърбия, Косово, Черна гора, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Румъния и Молдова.


Коронавирусът в България: БНБ удължи срока за разсрочване на кредити към банките (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


До края на месеца се удължава действащата забрана за пътнически полети от Русия, Украйна, Беларус, Великобритания, Иран, Китай, Португалия и Швеция. От забранителния списък се изважда италианската провинция Ломбардия.


Постановлението не се отнася до товарните полети, полетите за репатриране, санитарната авиация и полетите, свързани с държавните интереси на Австрия.

Бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев, който е под карантина с коронавирусна инфекция, разказа пред "Нова телевизия" как докато излезе изследването му в държавна лаборатория и някой оттам се свърже с него, той вече бил получил резултата си от тест в частна лаборатория. Първото му изследване било направено във ВМА в събота, но след това Керемедчиев решил да си направи и тест в частна лаборатория. В неделя сутринта излязъл резултатът от теста му в частната лаборатория, но все още нямал резултат от ВМА.


"Минаха 28 часа и никой не ми се обади и аз започнах да търся активен контакт с инфекциозното отделение, където ми беше направен теста. Едва на петия опит успях да се свържа с дежурния лекар, който ми каза: "О, да, вие сте позитивен". Той също беше учуден, че никой не се е свързал с мен", разказва Керемедчиев. Първото официално обаждане, което получил, било в понеделник от регионалната здравна инспекция, а чак в сряда на обяд бил посетен от инспектор, който му връчил писмено предписание за карантина.


"Това, което ме притесни, е, че ако аз не бях проактивен, липсата на обаждане щеше да ме накара да си мисля, че съм болен от някакъв летен грип и щях да разнасям този вирус по улиците", коментира Керемедчиев.

159 заразени, осем души починаха

Заразените за денонощие нараснаха до 159 души днес след традиционния спад в понеделник, когато се отчитат направените в неделя проби. С тях общият брой на заразените в България става 7 411, а в активна фаза са 3 618 от тях.


За последното денонощое са починали осем души, показва статистиката на единния информационен портал. С тях смъртните случаи вследствие на COVID-19 стават 276.


Приетите в болница са 529 души, от които 29 са в интензивни клиники и отделения. Излекуваните за последното денонощие са 198 души.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4491 Весело

  Утре към 8:00 ч, при организираното пиене на кафе с Делян Пеевски пред хотел "Берлин", свазвайте 3,5 м. дистанция...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3889 Неутрално

  Хубаво, че го има този " традиционен" спад от понеделник, че не знам няма ли да сме надхвърлили вече 300 заразени, а 8 починали за мен са много !

 3. 3 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Тея протести изплашиха и вируса !!!!! Браво,така да върви!

 4. 4 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 751 Неутрално

  159 души – заразени и 198 души излекувани за денонощието.
  Много е добре, че излекуваните са повече от заразените.
  В Русия, благодарение на произведеното от руснаците лекарство, вече повече от 30 дни излекуваните са повече от заразените.

 5. 5 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  След толкова време едно е сигурно - този вирус се намира в около 5% от популацията.
  Естествено и в толкова го намират в тези които напущат този свят.
  Вчера са биле 298 в цялата страна, от които в 8 е установен ковид.

 6. 6 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 374 Неутрално
 7. 7 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1592 Любопитно

  До коментар [#4] от "bib45647808":

  Стига с тази тъпа проруска пропаганда. Т.нар. "руско" лекарство "Авифавир" е преименувано японско. Японският препарат "Фавипиравир" е регистриран в Япония през 2014. В Русия твърдят, че препаратът е "леко модифициран" и са му сменили името.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 8. 8 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  корекртно ще е да пишете "починали в следствие усложнения получени поради Ковид19" и да добавите реално от какво са починали... ама така си списвате от март...

 9. 9 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1382 Весело

  До коментар [#7] от "mitko11": Ейййй ма сте едни,не му отнемай малкото щастие! Японско било🤐

 10. 10 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Утре към 8:00 ч, при организираното пиене на кафе с Делян Пеевски пред хотел "Берлин", свазвайте 3,5 м. дистанция...
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  По-важно е да не се забравят снимките с шкафчето от спалнята на Борисов и аудиозаписа, в който нарежда държавата да се разправи с частната фирма!

  #МутриВън

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  Нали от утре пада извънредното положение? Тоест вече маските няма да са задължителни.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4491 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":

  не е ли до края на месеца

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 13. 13 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1592 Любопитно

  До коментар [#2] от "samoedin":

  В статията любезно е пропуснато, че са направени 3 300 PCR теста за тези 159 заразени. Ако се правят като в Сърбия по 7 000 теста, заразените сигурно ще са в пъти повече.
  И въобще ако правят например само 100 теста дневно, нама как да изкарат повече от 100 заразени...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 14. 14 Профил на tanton
  tanton
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Не е интересен вече :-)

 15. 15 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Коронавируса ще разболее много хора в България

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":не е ли до края на месеца
  —цитат от коментар 12 на hamiltonf  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  Последно си спомням,че беше до 15-ти.

 17. 17 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Дневник, интересувайте се от подробности! На колко години са, пол, предишни заболявания, място на живеене....

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5707 Неутрално

  Колко хора бяха вчера на протеста в София ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  159 души – заразени и 198 души излекувани за денонощието. Много е добре, че излекуваните са повече от заразените. В Русия, благодарение на произведеното от руснаците лекарство, вече повече от 30 дни излекуваните са повече от заразените.
  —цитат от коментар 4 на bib45647808


  Навсякъде е така. По някаква причина вируса губи силата си.

  В момента навсякъде има ръст на заразените, но в болницата влизат все по-малко и по-малко хора. Повечето го карат много леко и нямат нужда от болнично лечение. И у нас се наблюдава същото нещо.

 20. 20 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#4] от "bib45647808": Т.нар. "руско" лекарство "Авифавир"
  —цитат от коментар 7 на mitko11


  Лекарство "Авифавир" е произведено в Русия и благодарение на това руско лекарство вече повече от месец в Русия излекуваните са повече от заразените за денонощие.


  #МутриВън

  До коментар [#7] от "mitko11":

 21. 21 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Що не е първия пост на Кмета, дет рИве че ще се мре заради ГЕРБ и ББ?

  Да го не е ударил ковида?

 22. 22 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Колко хора бяха вчера на протеста в София ???
  —цитат от коментар 18 на КМЕТ В СЯНКА


  а, Кмета :)

  чак на 18 позиция !
  Губиш позиции във форуме Кмете, излагаш се с това 18 място.

  Години наред си на чèлни позиции, стегни се !

 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#2] от "samoedin":В статията любезно е пропуснато, че са направени 3 300 PCR теста за тези 159 заразени. Ако се правят като в Сърбия по 7 000 теста, заразените сигурно ще са в пъти повече.И въобще ако правят например само 100 теста дневно, нама как да изкарат повече от 100 заразени...
  —цитат от коментар 13 на mitko11


  Функцията между тестовете и заразените не е линейна.

  Т.е. колкото повече тестове правиш, толкова повече ще откриваш, но нарастването няма да е линейно.

  На първите 1000 теста, ще откриеш 100 заразени, после на вторите 1000 теста, ще откриеш 50 заразени, на третите 1000 теста ще откриеш 20 заразени. После на 1000 теста ще намирал по 1-2 заразени.

  Навсякъде по протокол се правят тестовете на хора дошли в болницата със симптоми. Ако са положителни, се правят на техните контакти и после на техните контакти и пр. Много малко държави тестват на случаен принцип. Освен на симптомни понякога се правят тестове и на хора постъпващи в болница и пр.

  А от утре хората ходещи в Гърция ще трябва да си правят и те тестове. Тогава бройката на тестовете ще скочи значително. Но бройката на заразените няма да скочи чак толкова. Щото повечето от тези тестове ще са отрицателни.

 24. 24 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Колко хора бяха вчера на протеста в София ???
  —цитат от коментар 18 на КМЕТ В СЯНКА


  Ще се разбере след 2 седмици, когато мине инкубационният период.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 25. 25 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Дневник, интересувайте се от подробности! На колко години са, пол, предишни заболявания, място на живеене....
  —цитат от коментар 17 на Victoria


  И сексуална и политическа ориентация!

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 26. 26 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 910 Неутрално

  [quote#24:"proventuss"][/quote]

  аз още чакам заканите от април за Беларус да се сбъднат :)

  Корона-истериците тогава викаха - "А аааа , в Беларус няма мерки - глей кво става след месец - ще се заринат от трупове"

  От тогава минаха 3 месеца - едно ГОЛЯМО НИЩО има в Беларус.

  Тоест - с мерки, слаби, силни ... или без НИКАКВИ МЕРКИ - все тая.
  Ковида е като сезонен грип, ни повече , ни по малко.

 27. 27 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 962 Неутрално

  [quote#24:"proventuss"]
  —цитат от коментар 26 на WWW
  аз още чакам заканите от април за Беларус да се сбъднат :)Корона-истериците тогава викаха - "А аааа , в Беларус няма мерки - глей кво става след месец - ще се заринат от трупове"От тогава минаха 3 месеца - едно ГОЛЯМО НИЩО има в Беларус.Тоест - с мерки, слаби, силни ... или без НИКАКВИ МЕРКИ - все тая.Ковида е като сезонен грип, ни повече , ни по малко.[/quote]

  Еми тогава тръгвай на Ковид партита, белким спечелиш наградата "Дарвин".

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 28. 28 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Очаквах да направят някоя манипулация ГЕРБ, но явно нямат ресурси - трудно е да се отбраняваш от народните крошета!
  ПРОТЕСТ ДО ПОСЛЕДНО!

 29. 29 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 910 Неутрално

  [quote#27:"proventuss"][/quote]
  Еми тогава тръгвай на Ковид партита, белким спечелиш наградата "Дарвин".
  ---------------------

  ще се мре !

  срещаме се с първия вирус в човешката история ... ще видим какъв ще е изхода от срещата...

 30. 30 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Живейте сега, и не се притеснявайте. Вероятно страшно ще е през късната есен. Тогава от коронавирус, сезонни вируси и намален имунитет може да се получи очаквано гадна комбинация.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 31. 31 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Продължавате да обявявате "излекувани" вместо оздравели!

  Хубаво, че го има този " традиционен" спад от понеделник, че не знам няма ли да сме надхвърлили вече 300 заразени, а 8 починали за мен са много !
  —цитат от коментар 2 на samoedin

  Заразените предполагам отдавна са надхвърлили 300, а починалите ... винаги са много, без значение причината за тяхната смърт. 8% са около 2.5% от средно умиращите ежедневно у нас.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 32. 32 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#7] от "mitko11":

  Разработката е съвместно с японците. Имаше съобщение за това преди повече от месец. Така, че е напълно възможно. До сега японците не са простирали.

 33. 33 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#8] от "mozaka":

  За всеки, в който са намерили коронавирус, той е причината за смъртта. Дори и да са го гръмнали с няколко куршума, като патка на гюме.

 34. 34 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#19] от "realguru":

  Напълно нормално. Преминавайки през повече приемници, вируса мутира и отслабва.

 35. 35 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Когато случаите само в София ударят 300 на ден заради неспазването на мерките по протестите, от РЗИ няма да смогват да проследяват всички заразени.

  Учуден съм, че хора с толкова претенции не носят дори маски. По-важно било Борисов да си ходи, те били млади и вирусът не ги ловял.


  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 36. 36 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#26] от "WWW":

  Ти си бил там и знаеш от първа ръка, предполагам?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 37. 37 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  Коронавируса ще разболее много хора в България
  —цитат от коментар 15 на cgv37662786


  Много хора въобще не се пазят – много хора ще се разболеят.
  Мангъров – под контрол на Гешев!
  Разследвай, Гешев!

 38. 38 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  Коронавируса ще разболее много хора в България
  —цитат от коментар 15 на cgv37662786


  Много хора въобще не се пазят – много хора ще се разболеят.
  Мангъров – под контрол на Гешев!
  Разследвай, Гешев!

 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#27] от "proventuss":

  Партитата са у нас. Чалготеките пропищяха без пари. Чалгарките и те.

 40. 40 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Let the bodies hit the floor!
  /© Мутафчийски/

 41. 41 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#24:"proventuss"]
  —цитат от коментар 26 на WWW
  Тоест - с мерки, слаби, силни ... или без НИКАКВИ МЕРКИ - все тая.[/quote]

  Питай Италианците.

 42. 42 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3407 Весело

  [quote#20:"bib45647808"][/quote]

  Ама вчера руснаците обявиха едномесечен тест.
  Те казаха преди два месеца – имаме ПЕТ различни лекарства!
  И ваксини си имат. От всичко по много. По руски.
  И умрели имат много, но там са по-скромни.

 43. 43 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  До коментар [#2] от "samoedin":В статията любезно е пропуснато, че са направени 3 300 PCR теста за тези 159 заразени. Ако се правят като в Сърбия по 7 000 теста, заразените сигурно ще са в пъти повече.И въобще ако правят например само 100 теста дневно, нама как да изкарат повече от 100 заразени...
  —цитат от коментар 13 на mitko11


  Не е съвсем така. Забрави ли, че при брой на тестовете около 2-3000 се откриваха по 200-300 нови случаи? Например, на 10нюли са регистрирани 330 нови случая, а да направени 3686 теста, малко повече от днес.

 44. 44 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 301 Неутрално

  8 починали не е никак малко. За сравнение в Чехия, където също има значително увеличение не е имало над 5 починали в един ден от 1ви май. От тогава насам стабилно намаляват като в момента има по един-два смъртни случая и често с пауза от по няколко дни. Тревожното е, че в България най-вероятно се губи много време от появата на симптоми, до излизане на резултати от теста. От там и късно "хващане" на вируса и напреднал стадий на болестта на пациента. Също е абсолютно неясно какво се прилага за лечение. Тук има ремдизивир и дексаметазон. Не е ясно у нас какво се прилага.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Тея протести изплашиха и вируса !!!!! Браво,така да върви!
  —цитат от коментар 3 на angeles


  Изплашили са го другия път. Резултатите в бройки заразени ще ги видим след 1 седмица. Добре, че поне протестиращите не се целуват.

 47. 47 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2954 Любопитно

  До коментар [#46] от "Мондиана":

  Що бе? Нека се целуват, ако се обичат. Все пак, светът е оцелял не само защото се е смял.

 48. 48 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 962 Весело

  Сега Ристю като му поиска оставката на вируса и всичко ще е мед и масло.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 49. 49 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Ако някой се интересува - за починалите от коронавирус 53 души, съобщени от 1 до 14 юли - средна възраст 65,1 години при средна възраст за починалите от всички причини през 2019 75 години. Статистическа достоверност на разликата - 0,001.

 50. 50 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  [quote#19:"realguru"][/quote]

  Короната гиби силата си защото се изплаши че Мангъров ще трябва да си къса дипломата !

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  "Австрия забрани полетите от България до 31 юли..."

  Няма ли някой да запуши устите на дебилите от НОЩ? За премиерО не говорим, за него той отдавна е известно, че осмисля казаното едва след 2 ч.

 52. 52 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1270 Разстроено

  До коментар [#27] от "proventuss":

  Ако тръгне по Ковид партита, вярно че ще увеличи най-много риска за себе си, но ще го увеличи и за хората, с които се срещне (в градския транспорт или магазина), за техните контакти, контактите на техните контакти, и т.н. Да не говорим, че за всички българи ограниченията за пътуване се увеличават. Не, не искам никой да ходи на Ковид парти!

 53. 53 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Ето и разпределението по възраст в проценти:
  възраст - България 2019 - починали от коронавирус, юли 2020
  до 39 ------- 2,2--------------1,9
  40-49 -------3,3 -------------7,6
  50-59 --------7,7 ------------22,6
  60-69 ------17,6 ------------24,5
  70-79 -------26,7 -----------34,0
  над 80 -----42,5 -------------9,4
  Твърде ниският процент на починали от коронавирус над 80 години ме кара да се съмнявам, че когато човек почине над 80 години тестване за коронавирус се прави рядко, т.е. броят на починалите от коронавирус у нас може би е значително по-голям от официално регистрирания.
  Алтернативно обяснение е това, че възрастните над 80 години имат твърде ограничени социални контакти и рядко се заразяват от коронавирус.

 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  До коментар 44 от "Put in, put out": 8 починали не е никак малко. За сравнение в Чехия, където също има значително увеличение не е имало над 5 починали в един ден от 1ви май. .."

  За ваше сведение нормално 300 са починалите за денонощие у нас, и не ся се увеличили заради короната, летния грип, или кучешкия бяс.

 55. 55 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#52] от "plamen_b":

  Протестът в София е точно такова парти.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  До коментар [#52] от "plamen_b":Протестът в София е точно такова парти.
  —цитат от коментар 55 на nv


  И Баце всеки ден геометрично увеличаваше новозаразените, но в последните дни се отказа. Видя какво се случва в Белград, говори се за протести срещу корона мерките в много страни в Европа, в САЩ. Не знам кое ще е по-лошо за страната ни! 250 възрастни починали уж от корона (средната цифра за денонощие е 300), или 10% спад в БВП?

 57. 57 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 793 Неутрално

  АВСТРИЯ С 19000 ЗАРАЗЕНИ ЗАБРАНИ НА БЪЛГАРИЯ СЪС 7000 ЗАРАЗЕНИ ,ТАКА ДЕ

 58. 58 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1781 Любопитно

  До коментар [#4] от "bib45647808":

  Така ли? Значи сега ще направят огромен износ и ще стане рубла за долар. Ще бъдат монополисти на световния пазар. Друг не произвежда такова лекарство.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 59. 59 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Австря неще българи, Гърция неще българи, Унгария неще българи заради вируса.

  Ама христо иванов не е виновен с протеста си :Д

 60. 60 Профил на sja11638525
  sja11638525
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Номер 5 е приключил темата. Бий ключ на коментарите. Кой разбрал - разбрал.

 61. 61 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  До коментар [#17] от "Victoria":

  Починали са жена на 56 г. с диабет, сърдечно заболяване и астма, мъж на 61 г. с пневмония, за когото няма информация за придружаващи заболявания, жена на 69 г. със сърдечно и хронично бъбречно заболяване, жена на 69 г. с хронично неврологично заболяване, мъж на 88 г. със сърдечно заболяване, мъж на 78 г., за когото няма информация за придружаващи заболявания, жена на 76 г. с диабет и сърдечно заболяване и мъж на 64 г. със сърдечно заболяване.

 62. 62 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Навсякъде е така. По някаква причина вируса губи силата си.

  В момента навсякъде има ръст на заразените, но в болницата влизат все по-малко и по-малко хора. Повечето го карат много леко и нямат нужда от болнично лечение. И у нас се наблюдава същото нещо.
  —цитат от коментар 19 на realguru


  Не, че губи силата си а, че хората го карат по-леко. Вирусът си е същия.

  А защо от май месец насам хората го карат по-леко не е ясно. Има различни предположения:

  (1) Хората прекарват повече време навън и получават повече витмаин Д от слънчевата светлина

  (2) Повечето заразявания стават навън, а там вирусът е в по-малка концентрация - т.н. viral load при заразените е по-малък

  (3) По-малко други вируси има - т.е. имунната система на хората може да се "концентрира" върху ковид

  (4) Сега май се заразяват повече млади хора, които го карат по-леко

  (5) Болниците са малко по-добре подготвени

  Така или иначе не се знае точната причина. Може да са няколко причини.

  Затова не е ясно дали това е устойчив тренд или е временно явление (напр. със захладняването смъртността може да скочи).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 63. 63 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Ако някой се интересува - за починалите от коронавирус 53 души, съобщени от 1 до 14 юли - средна възраст 65,1 години при средна възраст за починалите от всички причини през 2019 75 години. Статистическа достоверност на разликата - 0,001.
  —цитат от коментар 49 на Patsis


  Т.е. ковид "изяжда" 10-тина години от живота.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 64. 64 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  До коментар [#57] от "reply":

  Въпросът е колко от тях са заразени последната седмица. В България имаме по 213 случая новозаразени средно дневно за последната седмица, В Австрия - 83.
  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

 65. 65 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  До коментар [#53] от "Patsis":

  Или просто възрастните с разклатено здраве отдавна са починали а живите за дълголетници като Стоянка Мутафова. Само за контекст, средната преживяемост в България е 76 години за мъжете а средната възраст на починалите 34 хиляди италианци е 81 години.

 66. 66 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  За ваше сведение нормално 300 са починалите за денонощие у нас, и не ся се увеличили заради короната, летния грип, или кучешкия бяс.
  —цитат от коментар 54 на historama


  У нас смъртността намалява от много години насам заради намаляващото население.

  Ако в някой момент смъртността се изравни с миналогодишната значи нещо не е наред.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 67. 67 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#56] от "historama":

  Най-добре за България е тези с подобно на твоето мислене да влязат в статистиката за която говориш.

 68. 68 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Вероятно вепе всички са забелязали , че извънредното положение е последвано от бунтове и масови протести навсякъде по света . Та се замислям - дали тези мероприятия не са част от експиримента, който изследва хронологията на епидемията , като се почне от зараза, мине се през разпространение, мерки , организация на лечението и - накрая - стаден имунитет....?! В този контекст протестите в Бг не ми се виждат случайни. Минаваме през всички сегменти на сценария. Последната стъпка ще бъде икономическа и финансова криза и ново устройство на световния ред. Жалко че всичко това отнема страшно много време от живота ни, който и без това е печално кратък....

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  До коментар [#65] от "m17":

  42,5% от починалите в България са били миналата година над 80 години.
  80-81 години е била средната възраст на починалите от ковид-19 италианци до 17 март. Дотогава са били починали само 2,5 хил. души. Колко е сега, когато към тях са се прибавили още 32,5 хиляди души не се знае.
  Що се касае до дълголетниците - в България над 80 години са били през 2019 година - 4,8%. Да, не е колкото в Италия - 7,3%, но не е достатъчно да се обясни разликата.

 71. 71 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#23] от "realguru":

  Въобще - циркът тестове/заразени е за простите , невежи душици.... Щабът си мисли че сме в детската градина. Нещо май ги покриха от изяви в медийното пространство тези дни. Дано тази тенденция продължи.

 72. 72 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#59] от "rdb41527334":

  Смешник, протестите са от 3 дни. А мерките на нормалните правителства срещу нас са заради заразени по над 200 на ден от седмици.
  Тиквата и кръчмарско-туристическата мафия унищожиха всичко постигнато преди това. Примера как действа държава мислеща и за здравето и за икономиката си в ДЪЛГОСРОЧЕН план е Гърция. Защо когато сега си извоюват име на чиста и надеждна дестинация, дори жертвайки част от приходите днес, това ще им е реклама за 10 г напред.
  Тиквун свали гащи и се наведе за да спасява мутро туризма, но е оказа, че никой не ще заразен задник. А това, че се превръщаме в символ на заразена страна, в която въпреки това няма правила и ограничения, ще ни тежи още много години, поне в очите на нормалните туристи.

 73. 73 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3049 Любопитно

  До коментар [#68] от "pwj18583757":

  Големите епидемии често са предхождали бунтове и масови протести. След първите две епидемии на Черната смърт във Франция идват Жакерията и въстанието на Етиен Марсел, след първите четири в Англия - въстанието на Уот Тайлър. Пролетта на народите ( революциите от 1848 година в Европа) е предшествана от холерна епидемия. Ноемврийското въстание 1830 и Януарското въстание 1863 в Полша също са свързани с холерни епидемии.

 74. 74 Профил на nickbg
  nickbg
  Рейтинг: 71 Неутрално

  На всички специалисти по корона вирус пропагандиращи неносене на маски, фенове на нощните клубове и дискотеки, фамозната А футболна група и ходещите на измисленини протести като на хепънинг казвам едно огромно благодаря! Може би наистина територията трябва да бъде затворена и който оцелее, оцелее!

 75. 75 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#68] от "pwj18583757":Големите епидемии често са предхождали бунтове и масови протести. След първите две епидемии на Черната смърт във Франция идват Жакерията и въстанието на Етиен Марсел, след първите четири в Англия - въстанието на Уот Тайлър. Пролетта на народите ( революциите от 1848 година в Европа) е предшествана от холерна епидемия. Ноемврийското въстание 1830 и Януарското въстание 1863 в Полша също са свързани с холерни епидемии.
  —цитат от коментар 73 на Patsis


  Нормално. Като те избие енергията след дълго бездействие, комбинирано с ръст в менталните и психологически разстройства плюс влошената икономическа ситуация , получаваш перфектен микс

 76. 76 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#59] от "rdb41527334":Смешник, протестите са от 3 дни. А мерките на нормалните правителства срещу нас са заради заразени по над 200 на ден от седмици.Тиквата и кръчмарско-туристическата мафия унищожиха всичко постигнато преди това. Примера как действа държава мислеща и за здравето и за икономиката си в ДЪЛГОСРОЧЕН план е Гърция. Защо когато сега си извоюват име на чиста и надеждна дестинация, дори жертвайки част от приходите днес, това ще им е реклама за 10 г напред.Тиквун свали гащи и се наведе за да спасява мутро туризма, но е оказа, че никой не ще заразен задник. А това, че се превръщаме в символ на заразена страна, в която въпреки това няма правила и ограничения, ще ни тежи още много години, поне в очите на нормалните туристи.
  —цитат от коментар 72 на Anton Andonov


  Ха ха....Братята гърци са добър пример как да се прави бизнес, въпреки всичко. Но да видим колко ще издържи. Вчера си говорих с грък живеещ в Англия . Плащат му €200 за всеки турист с куфар докаран с колата му от Англия.... . Сигурен съм че цифрите им за заразени са яко манипулирани

 77. 77 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  До коментар [#73] от "Patsis":

  Защото хората разбират, че всички са равни, умират и богатите, а дотогава църквата е внушавала, че тяхната власт и богатство са "от Бога", в Италия след чумата започва Ренесансът.

 78. 78 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#74] от "nickbg":

  Ти си стой под леглото и ще илядиш. Може да си напълниш и юргана с хирургически маски вместо с пачи пера, че да не ти влезе вирус през аспуха.

 79. 79 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#74] от "nickbg":

  Ти си стой под леглото и ще илядиш. Може да си напълниш и юргана с хирургически маски вместо с пачи пера, че да не ти влезе вирус през аспуха.

 80. 80 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Стига с тия "заразени", ве! При грипна епидемия кой се лигави с броене на заразени, а не на болни? Това е гигантска манипулация. Заразени били, ама не знаели, че едва ли не са умрели.
  Кажете колко са тежко болните и колко умрелите днес и от началото на незаконната пандемия. А е незаконна, защото е обявена през главата на Асамблеята на СЗО, кой знае защо. И така - колко са тежко болните и умрелите. Това е важното. Ама те почти не се променят тия тежко болни, а умрелите за 4.5 месеца са по-малко от дневната смъртност в България. Каква заплаха е това за страна, която просто си умира от "неправилни" болести, но това не смущава никого. Некви си 56 200 души били умрели от началото на годината. Голяма работа. А вие знаете ли как страдат близките на умрелите С Ковид 275 души? Това са ЖЕРТВИТЕ, други няма. И ни плашат какво щяло да стане. Ще стане, ама друг път.

 81. 81 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  До коментар [#5] от "k_":

  а в 100% от умрелите има вода, ама не казват че са удавени

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 82. 82 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#65] от "m17":42,5% от починалите в България са били миналата година над 80 години.80-81 години е била средната възраст на починалите от ковид-19 италианци до 17 март. Дотогава са били починали само 2,5 хил. души. Колко е сега, когато към тях са се прибавили още 32,5 хиляди души не се знае. Що се касае до дълголетниците - в България над 80 години са били през 2019 година - 4,8%. Да, не е колкото в Италия - 7,3%, но не е достатъчно да се обясни разликата.
  —цитат от коментар 70 на Patsis


  Аре стига с тия манипулациЙ. Смъртностт в Италия за тази година е 310 455 и е приблизително същата, както и миналата година.
  В България тазгодишната смъртност по седмици е по-ниска от смъртността за 2019г. Може да се види на сайта на НСИ.
  И още нещо, мрат С Ковид възрастни хора с тежки ОСНОВНИ заболявания. Те не са неограничен контингент, за да очакваме нови "купища трупове". А ако на някого 56 200 умрели от началото на годината се виждат малко, та да очакваме поне още толкова, едва ли някой може да им помогне.

 83. 83 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#7] от "mitko11":

  нищо модифицирано няма, генеричен аналог на японския препарат.

 84. 84 Профил на Michael Panayotov
  Michael Panayotov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#4] от "bib45647808":

  що лъжеш бе русофил?

 85. 85 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#53] от "Patsis":

  По-скоро естествената социална изолация на хората над 80 г. : по-голямата част от тях живеят в малки населени места, самоконтролът и контролът от близките им в големите градове и в София са засилени и на трето място настанените в старчески домове са само 1-2% от тази група , докато в много други страни той е между 10-30%.
  Благодаря и за двата Ви коментара и статистиката! Първият показва , че болестта е социално значима, и че между средната преживяемост и тази на заболелите с летален изход разликата е над 10 г.

 86. 86 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#85] от "glaxo11":

  Въпрос на време е да плъзне и по селата, унищожавайки колкото и възрастни хора имаме. Каквото и да си говорим, отдавна никой не ги брои за нищо в тази (а и други) държави и ще бъдат оставени без болнична помощ така или иначе.

  Малкото, които стигнат до болница ще изпозаразят лекари и сестри, защото по неясни за мен прични, българските лекари все още не са разбрали, че пациенти с инсулти и инфаркти са потенциални 'ковид' пациенти.

  80+ живеещи по селата няма да стигнат до лаборатории за тест, нито ще влязат някога в официална статистика на жертвите.

  Stupidity should be painful
 87. 87 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4515 Неутрално

  До коментар [#53] от "Patsis":

  Напълно вероятно, особено в България с възрастните по селата и малките градове, отдавна живеещи в социална и икономическа изолация.
  Имам обаче и интересен конкретен пример. Тъща ми е на 83 години, инвалид от над 10 години след инсулт и тежка черепна операция за отстраняване на хематома, с частично възстановени функции. Тя живее в един апартамент с брата на съпругата ми в Ню Йорк, където социалната система за поддръжка на подобни възрастни е чудесна.
  Той хвана "короната" първи, все пак пътува до университета, тя от него. Той се пооправи след 3 дни, тя след 4 дни в болницата, където бе приета поради възрастта и здравословното състояние, тръгнала по коридора със каквото откачила от системите, в момента теста и на двамата за КОВИД-19 е отрицателен.

 88. 88 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Няма никакво разсрочване на кредити, това е мит. Ако има някакви реално разсрочени, то е за парлама.

 89. 89 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 463 Неутрално
 90. 90 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#56] от "historama":

  още 2 дена ще го изтраем

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK