Прокуратурата разследва държавна измяна, атакува протестите и президента през Божков

Прокуратурата разследва държавна измяна, атакува протестите и президента през Божков


Специализираната прокуратура започва разследване по Глава първа от Наказателния кодекс - за държавна измяна, диверсия, предателство и други престъпления срещу републиката. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева с изявление в сградата на Съдебната палата. С него тя анонсира, че прокуратурата ще разпространи материали и доказателства, от които щяло да се разбере как обвиняеми, действащи политици и журналисти действали в синхрон срещу прокуратурата, като се опитвали да попречат на водени разследвания.


От думите й не се разбра за какво точно разследване и за какви доказателства говори, но се разбра, че всичко се случва в реално време - докато тя прави изявлението, прокурорите дават разрешения за разпространяване на доказателства.


Нова атака срещу президента
Милева на няколко пъти повтаряше, че ще бъдат разкрити връзки между обвиняеми, политици и медии (и традиционните послания на главния прокурор за "откраднатото от българския народ") и след това намеси имената на обвинияемите Цветан Василев и Васил Божков (също редовно споменавани в изказванията на главния прокурор).


Само няколко минути след финала на изказването на Милева от специализираната прокуратура обявиха, че от разследването за организирана престъпна група срещу бизнесмена Васил Божков, който се укрива в Дубай, са отделени материали в друго разследване - по глава Първа от Наказателния кодекс.


Текстовете по тази част от кодекса са за престъпление срещу републиката, което включва измяна, предателство, диверсия и други, а наказанията, които се предвиждат са от 10 до 20 г. затвор, доживотен затвор, включително и най-тежкото - доживотен затвор без право на замяна. От съобщението на прокуратурата обаче не личи по това разследване да са повдигнати обвинения на когото и да било.


Информацията все още е откъслечна, но от изявлението на Милева, разпространените записи и съобщение в "Туитър" на главния прокурор - се разбира, че отново атакуват президента Румен Радев. Включително и с публично отправен въпрос и критики към него и позицията му през последните дни.


От прокуратурата от една страна казаха, че подкрепят правото на протест, от друга заявиха, че протестите се използват от обвиняеми за техни интереси.


С кого говори Божков


Мотивирайки се за пореден път с особения обществен интерес и "отговорността пред българските граждани и обществото за запазване на правовия ред в страната", прокуратурата разгласява част от събраните доказателства по разследването.


Става дума за четири телефонни разговора на обвиняемия Васил Божков, който е подслушван със специални разузнавателни средства. Прокуратурата разпространява както звуковите файлове, така и текст на разменените реплики. От съобщението на държавното обвинение се разбира, че два от разговорите са проведени с журналиста Огнян Стефанов (издател на "Фрогнюз"), един е с неустановен човек и един от разговорите вероятно е с депутата от групата на "БСП за България" Александър Паунов.


Те са проведени съвсем наскоро - на 10 юни, както и на 9, 10 и 12 юли и в тях се обсъждат някои от актуалните събития в страната - публикациите на Васил Божков срещу премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, протестите срещу властта и какви стъпки смята да предприеме Божков. Това означава, че разговорите на обвиняемия бизнесмен, който се укрива в Дубай се подслушват.


Малко по-късно Божков реагира на твърденията на прокуратурата с публикация във фейсбук - основният му начин за комуникация. "#Хунта, "разтърсващите доказателства" можехте да ги прочетете и тук или да ги чуете в интервю. Подгответе още 19 обвинения. Подкрепям протестите срещу вас от първия им ден и ще продължавам да го правя. Докато дадете #оставка. Докато получите #възмездие", написа той.


Сийка Милева: Прокуратурата е подложена на безпрецедентен натиск


"Всяка съдебна система, основана на върховенството на закона, се нуждае от силни, независими и безпристрастни прокурори, които са готови да разследват лица, независимо от тяхното влияние в обществото. Поддържането на независимо обвинение трябва да е в интерес на обществото", започна с изявлението си говорителят на главния прокурор.


Тя цитира решения на Европейския съд по правата на човека, според които в едно демократично общество както съдилищата, така и разследващите власти трябва да останат свободни от политически натиск и отново повтори тезата на главния прокурор Иван Гешев, че днес българската прокуратура е подложена на безпрецедентен натиск, който не е само политически.

"Атаки, в които участват някои медии, а вече открито се включиха и политиците с обобщаващи призиви за законност и демокрация, без да кажат какво незаконно и недемократично прави прокуратурата. Продължението на тези атаки предстои и следващата стъпка е посочена от лица, привлечени към наказателна отговорност - да бъде унищожена прокуратурата, за да си запазят присвоените средства", заяви по-рано днес Милева.

"В този момент наблюдаващите прокурори от специализираната прокуратура издават разрешение по 198 от НПК (разрешение за разгласяване на материали по разследване - бел. ред.), което ще позволи в следващите часове на българската общественост да станат достояние доказателства за опити за влияние на обвиняеми лица, за избягване на разследвания за извършени от тях много тежки престъпления", обяви Милева.


Прокуратурата разследва държавна измяна, атакува протестите и президента през Божков

© Велко Ангелов


По думите й имало доказателства как бизнесменът Васил Божков и бившият мажоритарен собственик на КТБ и подсъдим по делото Цветан Василев си партнират с "честни" политици и "свободни" журналисти. Не се разбра нито от изявлението, нито от разпространените материали - има ли връзка и каква между двамата или имат предвид отделни контакти на обвиняемите.


Милева обяви, че има и доказателства как, използвайки справедливите искания на по-голямата част от протестиращите граждани, обвиняеми лица, формирали чувство на недосегаемост през последните години на Прехода, използват протестите, за да попречат на работата на прокуратурата и да предотвратят изправянето им пред независимия български съд на база събраните доказателства.


В духа на призива на главния прокурор Иван Гешев от преди няколко дни към президента Румен Радев да отговори на някои въпроси, Милева обяви и днес, че прокуратурата чака отговор от държавния глава.


Прокуратурата разследва държавна измяна, атакува протестите и президента през Божков

© Туитър/Иван Гешев


"Как концепцията му за "прокурорски рекет" и за "мафията" в прокуратурата кореспондира с доказателствата, посочени открито днес пред българското общество за връзки на представители на организираната престъпност със случващото се в последните седмици и особено през последните дни", отправи въпроса Милева.


По-рано днес и главният прокурор Иван Гешев направи подобен анонс в Туитър, където публикува: "Наистина - никой за нас не е над закона! Днес ще го покажем на всички българи за пореден път!" Повод за публикацията му бе позицията на посолството на САЩ, което обяви, че подкрепя протестите и че правото на мирно събиране е основна демократична ценност.


"Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати. Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона", се казва още в публикацията.


Гешев обвини Радев в подкрепа на бегълците от правосъдието


В нов статус в Туитър по повод на разпространените доказателства, главният прокурор атакува президента, че "Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията - Радев, подкрепи бегълците от правосъдието."Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK