Божков е на телефона: Радев е фигурант, Гешев няма да ни е проблем, кеф е да управляваш тълпа

Среща на фенове на Левски с Васил Божков

© Цветелина Белутова, Капитал

Среща на фенове на Левски с Васил БожковДържавният глава Румен Радев е фигурант, бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев е чиновник, финансовият министър Владислав Горанов е лумпен, депутатът от ДПС Делян Пеевски (наречен от Божков "Шиши" - бел. ред.) не си държи на хората и "ги гори един след друг", всеки се опитва да яхне протестите срещу властта и затова трябва да се създаде координационен щаб. Това са само част от разбиранията и твърденията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, които личат от публикуваните по-рано днес записи на четири негови телефонни разговора.


В тях се говори за изпращане на платени протестиращи пред Министерския съвет, за евентуално служебно правителство на президента Румен Радев, как могат да бъдат ограничени правомощията на главния прокурор и как трябва да се иска оставката на правителството и на Иван Гешев. (Пълните разговори в края на текста).


Президентската институция обяви, че оставя без коментар "медийното правосъдие на главния прокурор".
По-рано в сряда специализираната прокуратура обяви, че от разследването за организирана престъпна група срещу бизнесмена Васил Божков, който се укрива в Дубай, са отделени материали в друго разследване - по глава Първа от Наказателния кодекс. Текстовете по тази част от кодекса са за престъпление срещу републиката, което включва измяна, предателство, диверсия и други, а наказанията, които се предвиждат са от 10 до 20 г. затвор, доживотен затвор, включително и най-тежкото - доживотен затвор без право на замяна. От съобщението на прокуратурата обаче не личи по това разследване да са повдигнати обвинения на когото и да било. Разпространението на записите е мотивирано с обичайното обяснение за "особен обществен интерес".


От тях е трудно да се направи преценка какви са евентуалните престъпления, а ако прокуратурата следва традицията си - в следващите дни сигурно ще изважда още разговори.


С кого и за какво говори Божков по телефона от Дубай


Става дума за четири лични телефонни разговора на обвиняемия Васил Божков, които са събрани със специални разузнавателни средства. Прокуратурата разпространява както звуковите файлове, така и текст на разменените реплики. От съобщението на държавното обвинение се разбира, че два от разговорите са с журналиста Огнян Стефанов, един е с неустановен човек и един от разговорите вероятно е с депутата от групата на "БСП за България" Александър Паунов.


Те са проведени съвсем наскоро - на 10 юни, както и на 9, 10 и 12 юли и в тях се обсъждат някои от актуалните събития в страната - публикациите на Васил Божков срещу премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, протестите срещу властта, позицията на държавния глава Румен Радев и случващото се със секретаря на президента Пламен Узунов, както и какви стъпки смята да предприеме Божков.


В съобщението си от прокуратурата посочват, че "според съдебната практика данните, получени в резултат на специалните разузнавателни средства (СРС), се подчиняват на специалния закон (ЗЗКИ) до момента, в който органите на досъдебното производство по силата на планираната от тях тактика по разследване по всяко конкретно дело се позовават на получена чрез тях информация и на доказателствените средства, чрез които тя се възпроизвежда". Щом те или съдът решат, че тази информация има значение за правилното решаване на делото и я включат в общата съвкупност на доказателствените материали чрез съответните доказателствени средства, то те се подчиняват вече на правилата на НПК, посочват от държавното обвинение. Или обобщено - по принцип прокуратурата няма право да разгласява СРС-та, но могат да го направят законно, ако са в материалите по дело и с разрешение на наблюдаващ прокурор.


Огнян Стефанов пред "Дневник": Осветяването на журналистически източници е противозаконно


"Дневник" се свърза с журналиста Огнян Стефанов, с молба за коментар след като прокуратурата публикува два разговора между него и Васил Божков.


"Да, това са най-обикновени разговори, в които аз не откривам нищо. Първо, това е противозаконно. Второ, прокуратурата няма право да осветява журналистически източници по закон. И освен това аз считам това за част от занаята", коментира журналистът.


Той "отговори" на прокуратурата като каза, че от своя страна също смята, че действията на прокуратурата са антидържавни.

"Защо десетки хиляди хора скандират "Оставка"? Нима всичките тези хора участват в някакъв държавен заговор? Дали така изглежда?", коментира риторично Стефанов.

Той обясни, че е имал не само предположение, но и убеждение, че телефонът му се подслушва. "Божков ми се е обадил 3-4 пъти и сме разговаряли между 1 и 5 минути. Знаете как се върши журналистическия занаят. Аз този човек не го познавам, не съм се срещал на живо с този човек. Говорил съм през този телефонен номер, на който и вие ме намирате. Не съм му се обаждал, може да съм пускал 1-2 есемеса с молба да коментира нещо", обясни Стефанов за комуникацията си с Божков.


"Който си направи труда да провери през последните години във "Фрог нюз" колко публикации сме пуснали срещу хазарта и т.н. мисля, че най-малко мога да бъда свързан с този човек. Той има пълно основание да не бъде доволен от нашите публикации, но не е изказвал такова недоволство когато сме говорили. Коментирали сме най-общи приказки и ако нещо успея да изкопча като журналист", разказа още той.

Огнян Стефанов очаква да му бъде повдигнато обвинение и да бъде задържан. "Евентуално обвинение за държавна измяна, предателство ми звучи все едно руската прокуратура ми повдига обвинение в момента. Така ми звучи - като руската прокуратура през 36-та година", коментира журналистът.

Той каза и че не е виждал, не познава, не се е чувал със секретаря на президента Пламен Узунов и не се интересува от този човек. "Да, разбира се, бях изненадан, когато прокуратурата публикува записите. Бях изненадан, че се случва, но не и че се следва подобна "логика", добави журналистът.


Малко по-рано той потвърди пред БНР за проведения разговор с уговорката, че не помни всяка дума от него. По думите му в съдържанието на разменените реплики няма нищо укоримо, няма "някакъв заговор". Стефанов подчерта, че не се познава с Божков лично, а е разговарял с него като журналист. "Кой не коментира правителство, ситуация, случки в политиката, а на журналистите това им е основно задължение", каза той.


Запитан какво знае за президентския секретар Пламен Узунов (за когото в записа съобщава, че е предупреждавал президента да не го назначава като служебен министър), отговори, че е имал съмнения за него по писания на медии. Каза, че не е близък с Румен Радев и се е срещал с него не повече от три пъти. Запита риторично защо не се публикуват разговорите му с премиера Бойко Борисов, с когото се е срещал 30 пъти.


Запитан дали Божков плаща на протестиращите и му е полагал за това, Стефанов се обиди и подчерта: "Аз не смятам че въобще някой плаща на хората от протестите, и съм сигурен 99.9 на сто, че на тези хора никой не може да плати. Те не могат да бъдат купувани и продавани. Прокурорите разсъждават така от гледна точка на своите ценности". "Хората на площадите - те са моите хора, не е Божков моят човек", добави той пред общественото радио.


Паунов отрича да е говорил с Божков на 10 юли


"Дневник" потърси за въпроси и коментар и депутата от групата на "БСП за България" Александър Паунов, но той не отговаря на мобилния си телефон. Би Ти Ви съобщи, че са се свързали с Паунов, който бил категоричен, че на 10 юли не е говорил с Васил Божков.


"Дневник" публикува пълния текст на разговорите така, както те са предоставени от специализираната прокуратура (с правописни и пунктуационни грешки, диалектен говор и недовършени изречения) както и звуковите файлове. За по-голяма яснота в скоби публикуваме обяснения и припомняме някои от събитията и фактите, които се обсъждат в разговорите, както и разяснения по тях.


По телефона Божков твърди, че Цветан Василев е чиновник, а Делян Пеевски (наречен от него Шиши) не си държи на хората.

© Дневник

По телефона Божков твърди, че Цветан Василев е чиновник, а Делян Пеевски (наречен от него Шиши) не си държи на хората.


Първият разговор е от 10 юни 2020 г. - Васил Божков говори по телефона с човек, за когото от прокуратурата посочват, че справка на ДАНС разкрива, че това е журналистът Огнян Стефанов.Божков: Ало.
Мъж: Господин Божков, здравей!
Божков: Здрасти. Как си?
Мъж: Сега, аз се обаждам малко късно, но си бех изключил звука и не съм чул. Извинявам се, за което.
Божков: А нищо. Няма никакъв проблем. По всяко време може да звъниш.
Мъж: Да. Е, как съм?
Божков: Прочетох ти анализа...
Божков: Да. Имах, имах от някои политици предложение да направа партия и да ги подкрепа. А пък да такова, да ме вкарат в Парламента. А моите, моите опорни точки утре аз ше ги дам, за политическо движение...(Бел. ред. - Около датата на разговора Божков публикува анкета, в която попита дали хората биха го подкрепили за нов политически проект, както и някои от основните принципи, които твърди, че ще отстоява - четете тук и тук).

Мъж: Хъ. Абе, и Конституцията плаче за промяна. И, а.
Божков: Абе, няма да събереме сто и осемдесе" депутата. Но аз мисля, че Гешев не ни е проблем, ако спечелим властта, щото мо"е да му орежем правомощията без да променяме Конституцията.
Мъж: Да. Те.
Божков: Нали тя казва мандата какъв е и колко е, ама точно клви правомощия има са описани в Закона за съдебната система. Там моле го променим без Конституция.
Мъж: Да.
Божков: Като го напра'име фигурант като Президента, точно клво ше ни вреди Гешев...
Мъж: Да

Божков: Но моята тактика е, ти го казвам ей така, щото те чувствам близък, е първо да бутна Влади и т'ва. Един по едни. Виж, че аз не, не обръщам внимание на никой друг. Удрям само по Влади и по Бойко. Другите не ме интересуват, колкото и да се опитват да ми раз-раздвоят вниманието.
Мъж: Да...
Мъж: Абе, и Цецо Василев го удариха тежко, но, а.
Божков: Ами. Цецо Василев беше като детска играчка в сравнение с мен. Ти си нямаш на представа какво беше удара върху мен.
Мъж: Той няма тази, фъ, как да кажа, а. Той има познанията, но няма, м, няма амбицията, няма остротата. А без острота не може да се проведе тая битка и война.
Божков: Не, бе. Аз шати кажа. Цецо ми е приятел. Но Цецо е чиновник.
Мъж: Да.
Божков: Цецо не е боец, разбираш ли?
Мъж: Академичен човек, да.
Божков: Да. А аз не съм. Аз съм си боец.
Мъж: Ха-ха.
Божков: Докато не ме оборат, ше се бия. Мисля, че
Мъж: Ами.
Божков: нещата вървят към, към аз да ги умора, така че.
Мъж: Ха-ха. А.


На 9 юли 2020 г. Васил Божков провежда разговор с човек, който за момента е с неустановена самоличност.Мъж: Мога ли да Ви я изпратя и ако е, може, да ми кажете къде да изпратя няк'ъв, На, на когото и да е, няк'ъв имейл. На Ваш адвокат ли, без значение. За мен няма ник'во значение.
Божков: Ми, на моя имейл, на моя имейл пратете... (не се разбира).
Мъж: Ми, тря'а да ми го пратите на есемес, аз ша подготвя на.
Божков: Ей сега ша го. Тук, тука ше го пратя, на "Сигнал"-а,
Мъж: Да. Окей.
Божков: сега ша го напиша.
Мъж: Втория ми въпрос е,
Божков: Окей.
Мъж: пак, пак директно Ви питам, то е много директен въпрос, аз така съм устроен като човек. Тринайсет свидетели тря'а да, да водя, сигурно септември или октомври във, ъ-ъ, кажете го, във Ню Йорк. Чакам съдията
да ми даде дата.

Божков: Да.
Мъж: Не съм сигурен, защото
Божков: Мхм.
Мъж: според всички мои справки, аз ше им наема там във, ъ-ъ, има едно малко градче на една моя позната. Адвокатката, коят' ми води делото, тя има къща. Ше й наема къщата. Но-о, ъ, ше бъде със огромен разход. Питам
Ви директно, около трийсет хиляди долара, мога ли да разчитам на подкрепа.
Божков: Кхъ...


(За този разговор "Биволъ" пусна информация, че "...е с два независими канала за гласа на Божков и гласа на неизвестен мъж. Останалите три записа са с миксирани канали - и в двата се чува едно и също...трябва да се подложи на внимателна експертиза, защото прилича на радиопиеса - един си говори нещо в единия микрофон и иска пари, а Божков (на снимката неговия глас е горе) казва едни реплики в другия микрофон, които като се извадят от контекста стават за всякакъв разговор:На 10 юли 2020 г. Васил Божков говори с човек, за когото според справка на ДАНС има вероятност да е Александър Паунов - депутат от групата на "БСП за България".Мъж: Да.
Божков: Здрасти, Сашо. Снощи ти звънях, ама не се чухме.
Мъж: Ами, не съм те чул, щото гледах тоя мач и съм фърлил телефона във спалнята.
Божков: А.
Мъж: Аз бех във хола и съм, не съм те чул.
Божков: Кво ше кажеш за протеста? Но въпросът ми е друг. Тоя сега, тоя лумпен Влади (вероятно финансовият министър Владислав Горанов - бел. ред.) ше дойде или писмено ше отговаря?
Мъж: Ами, мисля, че ще отговори писмено. Ъ.
Божков: Да, значи да не пращам, да не пращам десетина хиляди души пред Парламента?
Мъж: Не, не, не, не, не. Аз ще ти кажа защо. Значи той
Божков: (Не се разбира) затова ти звъня.
Мъж: до, днеска десети, а, десети трябва да даде писмено. Щото аз гледам парламентарния контрол още вчера (не се разбира).
Божков: Да, бе и аз четох какво пише и няма да дойде.
Мъж: Н', няма. Не, той го няма просто, нали. На базата на т"ва, което той ше даде днеска във писмен вид, ние тогава вече ше напра'им питания да продължим на т'ва. Така че няма смисъл. Няма смисъл днеска. Не, той, според мен, трябва да продължат, а, протестите. Трябва да продължат протестите.
Божков: Да, бе, ше продължат. Даже сега създаваме Щаб на протеста малко да ги обедина, че, нали, (не се разбира) шик'ви лумпени.
Мъж: Да.

Божков: И виж к"во направиха днеска. Всеки иска да го яхне. Едни ги викат (не се разбира), други с такова.
Мъж: Да, да.
Божков: Ако не им бях налял десет-петнайсет хиляди,
Мъж: Да.
Божков: протеста ше се сведе до, до две хиляди и разни политици да минат, да ги поздрават, да (не се разбира) до тях и т"ва е.
Мъж: Така е. Така е, така е. А, обаче виж к'во. А, според мен, а, те и да дойдат, ние тука много рано, ъ-ъ, приключваме и, и Парламента ше е празен. По-хубаво да отидат пред, а, а, мини', ти ги,
Божков: Аз, аз, аз щях да ти ги пратя. След половин час щяха да почнат да се (не се разбира).
Мъж: Да, да. Няма го, няма го.
Божков: Ако го няма Влади, няма смисъл.
Мъж: Няма, няма смисъл.
Божков: Да.
Мъж: По-хубаво, ъ, т"ва да стане пред Министерския съвет. Пред Министерски съвет.
Божков: Ми, той Бойко постъпи педерастки също, ама.

Мъж: Да, затова. Не.
Божков: (Не се разбира) пресконференцията, каза, че ше дава пресконференция. Добре. Правиме Щаб на протеста
Мъж: Така е. Така е.
Божков: к'вито и да е.
Мъж: Нема леви, нема десни тука, става дума за спасяване на България. За т'ва става дума. От, ъ-ъ, тия кръвопийци. Ами, ше поддържаме връзка тогава.
Божков: Не, т'ва е добър по', добър слоган да кача във "Туитър" и във "Фейсбук". Нема леви, нема десни, всички сме бесни.
Мъж: Да, да. Да. Така. Ха-ха. Ами, добре, ше поддържаме контакти и ше координираме нещата да ти кажа.
Божков: Но ме изкефи как се управлява тълпата по т'ва, по мрежите.
Мъж: Нали? Е т'ва е.
Божков: Да. Отидете там, отидете там, и те вървят. Малко бавно става, нали, щот' тя е тълпа, не мо'е да се затичва.
Мъж: Е, тря'а все пак да се координират нещата.
Божков: Реакцията се вижда до петнайсет-двайсет минути, половин час, тълпата почва да реагира.
Мъж: Така е, така е. Обаче все пак реагира. Реагира малко със закъснение, защото има-а загуба на енергия по трасето.
Божков: Да, естествено.
Мъж: Т'ва го има и във електротехниката.

Божков: Докато се получи информа', докато се разпространи навсякъде. Един протестира,
Мъж: Така е.
Божков: Мхм.
Мъж: А ако имаш ти още нещо да пуснеш, да хвърлиш малко бензин в огъня.
Божков: Е-е, сега насъсквам.
Мъж: Помисли. Помисли.
Божков: Насъсквам хората, те ше извадят и ше пуснат.
Мъж: Мхм. Ами.
Божков: Вече няма смисъл. Ce'a тря'а да имам координация и
Мъж: Добре.
Божков: координирани действия.
Мъж: Добре. Е, ми, квото можеш, ти ше действаш от там, ние от тук.
Божков: Е, ми, малко съм дистанционно далеч, така че разчитам на хора като тебе.
Мъж: Е, ми, добре. Ти знаеш, че, ъ, на мен винаги мо'е се разчита. Познаваме се отдавна и знаеш, че съм твърдо, твърдо зад теб.
Божков: Аз съм сигурен, че е твърдо, и че ти се удава също съм сигурен.
Мъж: Ха-ха-ха.

На 12 юли 2020 г. (неделя) обвиняемият Васил Божков провежда разговор с човек, за когото има данни от справка на ДАНС, че е Огнян Стефанов.Божков: Ало.
Мъж: Ало.
Божков: Здрасти.
Мъж: Здравей, господин Божков.
Божков: Абе, реших да ти звънна, че ти изпращам няколко пъти съобщения няк'ви като пишеш. И те падат, падат, не могат да преминат. И аз не знам защо.
Мъж: Така ли?
Божков: Викам, чай да ти звънна, да, да ти звънна. Ама, нищо конкретно. Е, така, да те чуя.
Мъж: Да, бе. Да, бе. Да, бе. Да, бе, да.
Божков: Иначе виждаш, че про-проекта върви по план.
Мъж: Ами.
Божков: Точка първа - прочистване на хунтата от властта. Точка втора - създаване на нещо различно и ново.
Мъж: Ъъъъъ, следим, даже и аз, ша ти кажа, че очакванията са, са много големи да
Божков: Да.
Мъж: да се появи, да са появат още неща.
Божков: Не. Няма смисъл вече. Аз какво да даваме. Само разсейваме протеста.
Мъж: Да.
Божков: Сега протест, протест до дупка и го мачкаме Бойко. Виж го вчера плачеше, оправдаваше се, лъже, подсказват му лъжите. Давам ти материали к'во да пишеш. Моли се. Иска от работодателите помощ.
Мъж: Да, да, да. Разбира се.
Божков: Така че с'а трябва докрай! Бойко, Гешев. Нали Бойко имам предвид цялото им правителство и Гешев.
Мъж: Да, да.

Божков: И после да видиме Румен Радев к"во Правителство ше направи. Там трябва да се съветва.
Мъж: Еми, аз, между впрочем, бех му, бех му казал некои неща за когато прави, а,
Божков: В предишното му правителство беше (не се разбира).
Мъж: за вътрешен министър тоя Пламен, Пламен
Божков: Узунов.
Мъж: Узунов. Аз му бех казал чий човек е.
Божков: Ама в първото му правителство бяха повече от половината хора на Шиши, така че сега трябва.
Мъж: Е, то т'ва имам предвид. И му го казах директно. Ама -що така? Ами, така. Ха-ха. Как защо?
Божков: Ама, виж, че, че той не си държи на хората въобще. Той ги гори един след друг.
Мъж: Ми, толкова му е, стига.
Божков: Не, имам предвид не Президента, Шиши.
Божков; И борбата продължава до край. Няма спиране. Днеска са пак на улицата.

Божков: Хунта, "разтърсващите доказателства" можехте да ги прочетете и тук


Малко след като прокуратурата публикува разговорите и стенографиран текст на репликите Васил Божков реагира на твърденията на прокуратурата с публикация във фейсбук - основният му начин за комуникация.


"#Хунта, "разтърсващите доказателства" можехте да ги прочетете и тук или да ги чуете в интервю. Подгответе още 19 обвинения. Подкрепям протестите срещу вас от първия им ден и ще продължавам да го правя. Докато дадете #оставка. Докато получите #възмездие", написа той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK