Имотите и сметките на руския лагер край Камчия отново ще бъдат запорирани за неплатени данъци

Руският лагер е разположен в непосредствена близост до един от най-красивите плажове по Черноморието

Руският лагер е разположен в непосредствена близост до един от най-красивите плажове по ЧерномориетоЗаради неплатени данъци и такси в размер на близо 1 млн. лв. всички имоти и банкови сметки на дружеството "СОК Камчия", собственост на правителството на Москва, ще бъдат запорирани втори път за по-малко от 8 месеца. До същата мярка вече се стигна веднъж през през декември м.г. Това съобщи за "Дневник" Емануил Манолов, кмет на община Аврен, на чиято територия се намира руската почивна база "Радуга", управлявана от "СОК Камчия".


Според Манолов срокът за частично или пълно погасяване на данък сгради и такса смет на дружеството за тази година е изтекъл на 30 юни. И след тази дата обаче задълженията на "СОК Камчия" са останали неизплатени, което поставя бюджета на малката община Аврен в критично състояние, тъй като постъпленията от данъци и такси на руската компания формират


около 90% от приходите на общината.
"Изпратих писмо до кмета на Москва Сергей Собянин, но до този момент нямам отговор, каза Емануил Манолов. Разговорите ми с изпълнителния директор на руското дружество Николай Недялков също останаха без резултат, тъй като от там заявиха, че нямат финансиране и по тази причина не могат да покрият задълженията си".


Освен данък сгради и такса смет в размер на над 924 хил. лв. в момента "СОК Камчия" дължи и вноски за минералната вода, която е ползвало. Други 200 хил. лв. дружеството ще трябва да внесе в бюджета на Аврен в момента, в който въведе в експлоатация след ремонт и хотела си "Черноморски".


За първи път


проблемът с неплатените данъци на компанията,


която притежава най-големия и модерен детски лагер извън пределите на Руската федераци,я станаха известни през декември м.г., когато под запрещение бе поставено цялото й недвижимо имущество - терени и изградените върху тях хотелски и учебни сгради, спортни съоръжения, многофункционални зали, басейни, вили, помощни постройки и др. Под запрещение беше и целият хотелски комплекс "Лонгоз" в курорта "Камчия" край Варна, но също е собственост на кметството на Москва.


Защо имоти на "СОК Камчия" бяха запорирани през декември м.г. - тук.


По информация на кметството в Аврен проблемите с изплащането на задълженията на "СОК Камчия" са започнали още през юни м.г., когато с голяма лихва са били внесени само половината от тях, а само няколко месеца по-късно - през ноември плащанията били напълно спрени. Така в бюджета на общината се отворила "дупка" от близо 800 хил. лв. От руското дружество.
"През януари т.г. Общинският съвет в Авлен взе решение за задължението да бъде разсрочено, като според договорената схема се предвиждало изплащане на първа вноска от около 220 хил. лв. в началото на тази година и разсрочване на остатъка за период от 5 месеца.


"След първата вноска плащанията отново спряха


и се наложи още тогава да пиша на Собянин, каза кметът на Аврен. Вероятно в резултат на това писмо през май всички задължения на "СОК Камчия" за 2019 г. с изключение на тези за хотел "Черноморски" бяха погасени, а запорите вдигнати. Въпреки това обаче до този момент не е платен нито лев от задължения на компанията за тази година, а хората, които я управляват, спряха да вдигат телефоните си. В този филм сме вече 3 години", каза Манолов.


Дневник направи опит да се свърже с изпълнителния директор на "СОК Камчия" Николай Недялков на телефонния номер, посочен в корпоративния сайт на дружеството. Оттам обаче информираха, че единствената възможност за връзка с него е по електронна поща. Изпратените въпроси не получиха отговор до публикуването на този текст.


Комплексът "Радуга", собственост на Правителството на Москва

Комплексът "Радуга", собственост на Правителството на Москва


"СОК Камчия" ЕАД, чийто едноличен собственик е Департаментът по имуществото на град Москва, е започнало придобиването на терени в района на курорта Камчия още през 2003 - 2004 г., като е


изкупувало и комасирало частни имоти.


През 2008 г. българската държава продава на компанията близо 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен, на скандално ниската цена от 9.72 лв. на кв.м. Тя е такава независимо от факта, че теренът граничи с един от най-големите и красиви плажове по Черноморието, край устието на р. Камчия.


Справка с цените на сходни парцели по същото време показва, че те са се продавали по няколкостотин евро на кв.м. Така теренът, придобит от Департамента по имуществото на правителството на Москва, се оказва част от разпродадените през периода 2005-2008 г. общо 873 215 кв.м държавни гори с променен статут. Част от тях са преминали в частни ръце на цени под 2 лв. за кв.м.


Всичко за сделката - тук.


В края на м.г. руски сенатори коментираха публично идеята СОК "Камчия" да бъде превърнат в


"културно-хуманитарна площадка"


за прокарване на интересите на страната в Европа. Това стана, след като външният министър на Руската федерация Сергей Лавров обяви, че Съветът за национална сигурност на Русия ще обсъди "в присъствието на президента Владимир Путин" прехвърлянето на собствеността на почивния комплекс, тъй като ситуацията около него "деградирала" и имало дори проблеми със собствеността му.


Според Лавров, за да се справи с тях, кметството на Москва можело да прехвърли на правителството собствеността върху базата в курорта Камчия, а издръжката му да се поеме от държавния бюджет на федерацията. "През юни (м.г., бел. ред.) били определени и срокове за това, "но бюрократичната машина работи бавно", бе казал Лавров.


Междувременно в средата на февруари т.г. информационна агенция ТАСС разпространи новината, че Русия има намерение да превърне комплекса "Радуга" в един от деветте "губернаторски лагера", които страната възнамерява да открие до края на т.г. Според обявените планове само два от тях ще се намират извън територията на Русия - единият в България, а вторият - в Монголия. Според информационната на ТАСС лагерите трябвало да бъдат създадени по модела на младежкия център "Артек" в анексирания от Русия Крим.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK