Имотите и сметките на руския лагер край Камчия отново ще бъдат запорирани за неплатени данъци

Руският лагер е разположен в непосредствена близост до един от най-красивите плажове по Черноморието

Руският лагер е разположен в непосредствена близост до един от най-красивите плажове по ЧерномориетоЗаради неплатени данъци и такси в размер на близо 1 млн. лв. всички имоти и банкови сметки на дружеството "СОК Камчия", собственост на правителството на Москва, ще бъдат запорирани втори път за по-малко от 8 месеца. До същата мярка вече се стигна веднъж през през декември м.г. Това съобщи за "Дневник" Емануил Манолов, кмет на община Аврен, на чиято територия се намира руската почивна база "Радуга", управлявана от "СОК Камчия".


Според Манолов срокът за частично или пълно погасяване на данък сгради и такса смет на дружеството за тази година е изтекъл на 30 юни. И след тази дата обаче задълженията на "СОК Камчия" са останали неизплатени, което поставя бюджета на малката община Аврен в критично състояние, тъй като постъпленията от данъци и такси на руската компания формират


около 90% от приходите на общината.
"Изпратих писмо до кмета на Москва Сергей Собянин, но до този момент нямам отговор, каза Емануил Манолов. Разговорите ми с изпълнителния директор на руското дружество Николай Недялков също останаха без резултат, тъй като от там заявиха, че нямат финансиране и по тази причина не могат да покрият задълженията си".


Освен данък сгради и такса смет в размер на над 924 хил. лв. в момента "СОК Камчия" дължи и вноски за минералната вода, която е ползвало. Други 200 хил. лв. дружеството ще трябва да внесе в бюджета на Аврен в момента, в който въведе в експлоатация след ремонт и хотела си "Черноморски".


За първи път


проблемът с неплатените данъци на компанията,


която притежава най-големия и модерен детски лагер извън пределите на Руската федераци,я станаха известни през декември м.г., когато под запрещение бе поставено цялото й недвижимо имущество - терени и изградените върху тях хотелски и учебни сгради, спортни съоръжения, многофункционални зали, басейни, вили, помощни постройки и др. Под запрещение беше и целият хотелски комплекс "Лонгоз" в курорта "Камчия" край Варна, но също е собственост на кметството на Москва.


Защо имоти на "СОК Камчия" бяха запорирани през декември м.г. - тук.


По информация на кметството в Аврен проблемите с изплащането на задълженията на "СОК Камчия" са започнали още през юни м.г., когато с голяма лихва са били внесени само половината от тях, а само няколко месеца по-късно - през ноември плащанията били напълно спрени. Така в бюджета на общината се отворила "дупка" от близо 800 хил. лв. От руското дружество.
"През януари т.г. Общинският съвет в Авлен взе решение за задължението да бъде разсрочено, като според договорената схема се предвиждало изплащане на първа вноска от около 220 хил. лв. в началото на тази година и разсрочване на остатъка за период от 5 месеца.


"След първата вноска плащанията отново спряха


и се наложи още тогава да пиша на Собянин, каза кметът на Аврен. Вероятно в резултат на това писмо през май всички задължения на "СОК Камчия" за 2019 г. с изключение на тези за хотел "Черноморски" бяха погасени, а запорите вдигнати. Въпреки това обаче до този момент не е платен нито лев от задължения на компанията за тази година, а хората, които я управляват, спряха да вдигат телефоните си. В този филм сме вече 3 години", каза Манолов.


Дневник направи опит да се свърже с изпълнителния директор на "СОК Камчия" Николай Недялков на телефонния номер, посочен в корпоративния сайт на дружеството. Оттам обаче информираха, че единствената възможност за връзка с него е по електронна поща. Изпратените въпроси не получиха отговор до публикуването на този текст.


Комплексът "Радуга", собственост на Правителството на Москва

Комплексът "Радуга", собственост на Правителството на Москва


"СОК Камчия" ЕАД, чийто едноличен собственик е Департаментът по имуществото на град Москва, е започнало придобиването на терени в района на курорта Камчия още през 2003 - 2004 г., като е


изкупувало и комасирало частни имоти.


През 2008 г. българската държава продава на компанията близо 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен, на скандално ниската цена от 9.72 лв. на кв.м. Тя е такава независимо от факта, че теренът граничи с един от най-големите и красиви плажове по Черноморието, край устието на р. Камчия.


Справка с цените на сходни парцели по същото време показва, че те са се продавали по няколкостотин евро на кв.м. Така теренът, придобит от Департамента по имуществото на правителството на Москва, се оказва част от разпродадените през периода 2005-2008 г. общо 873 215 кв.м държавни гори с променен статут. Част от тях са преминали в частни ръце на цени под 2 лв. за кв.м.


Всичко за сделката - тук.


В края на м.г. руски сенатори коментираха публично идеята СОК "Камчия" да бъде превърнат в


"културно-хуманитарна площадка"


за прокарване на интересите на страната в Европа. Това стана, след като външният министър на Руската федерация Сергей Лавров обяви, че Съветът за национална сигурност на Русия ще обсъди "в присъствието на президента Владимир Путин" прехвърлянето на собствеността на почивния комплекс, тъй като ситуацията около него "деградирала" и имало дори проблеми със собствеността му.


Според Лавров, за да се справи с тях, кметството на Москва можело да прехвърли на правителството собствеността върху базата в курорта Камчия, а издръжката му да се поеме от държавния бюджет на федерацията. "През юни (м.г., бел. ред.) били определени и срокове за това, "но бюрократичната машина работи бавно", бе казал Лавров.


Междувременно в средата на февруари т.г. информационна агенция ТАСС разпространи новината, че Русия има намерение да превърне комплекса "Радуга" в един от деветте "губернаторски лагера", които страната възнамерява да открие до края на т.г. Според обявените планове само два от тях ще се намират извън територията на Русия - единият в България, а вторият - в Монголия. Според информационната на ТАСС лагерите трябвало да бъдат създадени по модела на младежкия център "Артек" в анексирания от Русия Крим.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Запорирате и отнемане на целия имот.

  Остава за нашите деца.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 2. 2 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Да национализират, не да запорират.

 3. 3 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Трябва национализиране

  Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират
 4. 4 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 508 Неутрално

  в анексирата българия е вторият

  BG e мини империя на злото.
 5. 5 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Тия да се изнасят от страната!

 6. 6 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 330 Любопитно

  Няма неплатени данъци. Парите просто се приспадат от бащата на всички данъци - данък асвабаждение.

 7. 7 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1335 Любопитно

  Май пак ще трябва Христо Иванов да пали лодката и да насочва общественото внимание към поредния крайморски цирей на българската държавност.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 8. 8 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 810 Любопитно

  Ново местенце, да се ходи на плаж, в събота?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Подлогите на североизточната сатрапия са ПОЗОР за Отечеството!!!!

 10. 10 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  проблемът се дължи на ограничение в счетоводната система, тяхната сметка е приходна само

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 11. 11 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето и срещу това протестират от ДА България и БСП. Всъщност най вече срещу това

 12. 12 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#1] от "nessarox":

  Ало, градската десница, ограмотете се правно. Ние сме правова капиталистическа държава. Няма национализации в конституция и закони.
  Налага се обезпечение , като мярка за неплатените данъци, като в случая обезпечението ще е чрез налагане на запор/ възбрана върху сметки или имота на длъжника.

  Вие май сте комунист.

 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Като си дадеш задника под наем, какво очакваш? Първо някакво прдажно чиновниче продало ма безценица един от най хубавите плажове. И то, продало го на чужда държава, на вражеска държава. После пък, общината с чудесни ябълки, грозде, земи почнала да разчита 90% на парите от такси на имота на вражеската държава? Одупвайте се на руснаците, ама преди това се запасете с вазелинче.

 14. 14 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Очаквам след наранените души от нахлуването в президентството, да скочат да бранят и тези руски интереси...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Явно вече не им трябва. А тока платили ли са, че за ток нищо не се споменава !!!

 16. 16 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 694 Гневно

  ''През 2008 г. българската държава продава на компанията близо 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен, на скандално ниската цена от 9.72 лв. на кв.м. Тя е такава независимо от факта, че теренът граничи с един от най-големите и красиви плажове по Черноморието, край устието на р. Камчия. Справка с цените на сходни парцели по същото време показва, че те са се продавали по няколкостотин евро на кв.м''

  тая българска държава няма ли име и фамилия с подпис? и защо няма осъдени ?

  иначе пиянките толкова са се разпищолили на Бг територия, че вече и сметките не искат да си плащат миризливците!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Направо да ги изритат оттам. И без това достатъчно са завзели.

 18. 18 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#12] от "grayeagle":

  Ха. Как си промени поста.

  Ти си значи от Дневник.

  Евала пич.

  Как се променя собствен вече публикуван пост.

  Яко. Неуловими сте.

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  Платете им по 9.76 лева на квадрат и конфискувайте този анклав!

 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Любопитно

  Ново местенце, да се ходи на плаж, в събота?
  —цитат от коментар 8 на Bullet


  Кофти че няма кой да спре плажуващите! Руската военна база изглежда е празана и никакъв спецназ не тренира десант за превзамане на българсият бряг! Сега е моментът Доган до я купи за жълти стотинке и да потвърди колко е проруски! Пък и мястотто е стратигическо най-доброто да турски десант!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Да си отиват

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Весело

  До коментар [#11] от "Julian Dob":

  Вие сериозно ли
  комунетата протестират срещу петата колона в Отечеството - тоест против себе си
  Наистина много ме разсмяхте!!!
  Сърдечно благодаря
  А признанието за коалиция да - бсп е трогателно!

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Весело

  До коментар [#13] от "Таралеж":

  Може да ги кефи на сухо хората - защо да хабят вазелина

 24. 24 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Днес бях там. Тревясали и буренясали са така добре поддържаните допреди година зелени площи на СОК Камчия. Няма никакви хора в лагера. Само охраната се виждаше.

 25. 25 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Весело

  И кой се съмнява че "денег нет"?
  Путенофили! Носете пари в "Радуга"! Бързо бе!
  Браните Путенланд-баща!

  "Чуждестранен агент"
 26. 26 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#1] от "nessarox":Ало, градската десница, ограмотете се правно. Ние сме правова капиталистическа държава. Няма национализации в конституция и закони. Налага се обезпечение , като мярка за неплатените данъци, като в случая обезпечението ще е чрез налагане на запор/ възбрана върху сметки или имота на длъжника.Вие май сте комунист.
  —цитат от коментар 12 на grayeagle


  и КЪДЕ съм писала национализация ????

  И не ,не познахте каква съм

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 27. 27 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Най-вероятно комплексът е шитнат тайно на някой наш човек и кметството на Москва няма вече нищо общо...

 28. 28 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#12] от "grayeagle":Ха. Как си промени поста.Ти си значи от Дневник.Евала пич.Как се променя собствен вече публикуван пост. Яко. Неуловими сте.
  —цитат от коментар 18 на grayeagle


  Вие да не сте от прокуратурата

  Къде и какво съм променила ?
  Стоя зад всяка една от думите си, а ако се окаже, че не съм права, се извинявам.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 29. 29 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 712 Неутрално

  сикаджията въртеше далаверите с лужков.

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Не мога да разбера какъв е смисълът кметството на Москва да има почивна станция на българското Черноморие,когато Русия си има собствено Черноморие?!
  Това е все едно примерно общината на Пловдив да изгради морска почивна станция в Румъния.

 31. 31 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Май пак ще трябва Христо Иванов да пали лодката и да насочва общественото внимание към поредния крайморски цирей на българската държавност.
  —цитат от коментар 7 на The Shadow


  Взе ми думите , но май нататък не го тегли интересът !

 32. 32 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Може да си вземат и общината , след като сме я докарали дотам , че една почивна база да я издържа.....(работа , работа и пак работа.....).

 33. 33 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#31] от "doroteus":

  “Май пак ще трябва Христо Иванов да пали лодката и да насочва общественото внимание към поредния крайморски цирей на българската държавност.
  —цитат от коментар 7 на The Shadow


  Взе ми думите , но май нататък не го тегли интересът !”

  Ако не му се ходи( или няма да му платят) , да хо диндо Камчия, барем си топне крачолите на “Офицерския плаж” във Варна. Онзи ден, там отново са плували “кафяви подводници”.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 34. 34 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Хайде сега Бойко, който се пацелуйваше с Лужков и Станка Шопова на откриването на комплекса, да каже какво ще се прави. Не може да остави общинския си кмет сам да се чуди как да си събере задълженията от московци.

 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Кой иска данък от брат си бе алоу.

 36. 36 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#33] от "Bullet":

  Няма ли други хора в тази държава, които да вдигат шум за безобразията? Христо Иванов да не е Джингиби да обикаля — вчера на Росенец, днес на Камчия, утре на Офицерския плаж. Не че няма да го приветствам, ако наистина тръгне от терен на терен, но ми се струва малко прекалено да очакваме от един човек (с последователи, разбира се) да може да стигне до всяка една прогнила точка.

 37. 37 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Какво става със санкциите на ЕС и САЩ. Скъсахме ли ги?

 38. 38 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1012 Любопитно

  Като чуя за руснаци да става дума и ми се дохожда до едното място. И от Камчия, и от Слънчев бряг, и от цялото черноморие трябва да се изринат тия воняшници, немедленно и без уговорки. А от наша страна да се издирят всички продажници, участвали под една или друга форма в недъгавите сделки с тях и да се осъдят веднага. Само тогава ще повярвам, че държавата си е на мястото, щото сега прилича на разграден двор...

 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#30] от "deaf":

  Смисълът е, че така имат територия в ЕС, която ползват много евтино или почти без пари. Иначе, могат да си направят детски лагери за почивка между Сочи и Новоросийск, колкото искат, ама не е същото. И на Крим могат, ама и там не искат. Друго си е в презряния Европейски съюз...! ;)

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#15] от "442":


  Явно вече не им трябва. А тока платили ли са, че за ток нищо не се споменава !!!
  —цитат от коментар 15 на 442


  Него сигурно ще то приспадат от АЕЦ Белене......

 41. 41 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 367 Неутрално

  “...руския лагер край Камчия...”
  местност край “устието” на реката
  много красиво, преди години като “натура”...
  землище на село Аврен, чрез кмета...

 42. 42 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Да не се окаже че след една година това е пролетната резиденция на някой.

 43. 43 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#16] от "carmello":

  Комунистическата мастия станка шопова предаде Камчия на руснаците.

 44. 44 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  сикаджията въртеше далаверите с лужков.
  —цитат от коментар 29 на асен георгиев


  Какъв сикаджия ти е в главата, половин руснакът Станишев им я продаде/подари.
  БСП и ДБ няма да посегнат на господаря си. Христо Иванов няма да ходи на плаж там за да не му се сърдят роднините по майчина линия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK