Кратки новини: Рашидов оттегли проекта си за поправки в медийния закон

Кратки новини: Рашидов оттегли проекта си за поправки в медийния закон

© Юлия ЛазароваКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Съдът отложи мярката на задържания за смъртта на Милен Цветков


Заради болен адвокат Софийският апелативен съд отложи за четвъртък (16 юли) заседанието по мярката за неотклонение на Кристиан Николов, който причини катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков. 22-годишният Николов, който е обвинен в умишлено причиняване на смъртта на Цветков, обжалва оставането в ареста. Миналата седмица той отказа да се яви в съдебната зала, изтъквайки като причина коронавируса, но не пожела и да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка. Разследването е към края, но липсват ключови експертизи, включително тази за състоянието, в което е бил Николов по време на катастрофата и може ли адекватно да участва в наказателния процес, посочва Би Ти Ви.


Рашидов оттегли проекта си за поправки в медийния закон


Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов (ГЕРБ) е оттеглил предложения преди дни проект за промени в Закона за радиото и телевизията. Това се вижда от справка на сайта на парламента. Законопроектът бе внесен в края на миналата седмица и предвижда мандатите на директорите на Българската национална телевизия и Българското национално радио да бъде удължен от 3 на 5 години. Предлагаха се и промени, свързани с избора на членове на Съвета за електронни медии, включително да отпадне изискването парламентарната квота в медийния регулатор да се обновява през 2 години, а президентската - през 3. Проектът днес бе критикуван от журналисти, артисти и общественици, които в отворено писмо го определиха като непрозрачен и внесен набързо и поискаха широк обществен дебат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK