Синдикати и управляващи остават на различни позиции за корекции в Кодекса на труда

Марияна Николова

© Велко Ангелов

Марияна НиколоваНационалният съвет за тристранно сътрудничество постигна принципна подкрепа за предложените от Министерството на труда и социалната политика промени в Кодекса на труда. Това съобщи пред журналисти в Министерския съвет председателят на съвета и вицепремиер Марияна Николова след заседанието на тристранния съвет, предава БТА.


Предложеният закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда е плод на усилията и работата на всички социални партньори и на експертите от Министерството на труда и социалната политика, каза социалният министър Деница Сачева. Според нея той представлява балансирано предложение на интересите на всички страни.


Всички социални партньори приемат ограничаването на възможността за една и съща работа между един и същ работник и работодател да се сключва трудов договор за работа през определени дни в месеца. По-голямата част от социалните партньори, без КТ "Подкрепа", приемат включването на тютюнопроизводителите в обхвата на лицата, които имат възможност да сключват еднодневни трудови договори.
Подкрепя се и от всички гарантирането на възможността трудовите договори на осигуряващите се в Учителския пенсионен фонд да не бъдат прекратявани едностранно от работодателя до момента, до който не придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при общите условия, както и признаване за трудов стаж за времето, през което трудоустроеният или бременната работничка или служителка не работи, тъй като не е предоставена подходяща работа от работодателя съгласно предписанията на здравните органи.


Постигнало се е и общо споразумение за разпростиране на колективния трудов договор след съгласие от всички национално представителни организации на работодателите и синдикатите, каза министър Сачева. По отношение на сумираното изчисляване на работното време и синдикати, и работодатели имат възражения, но според министъра предложението на министерството е балансирано.


Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов посочи, че според изискванията на Международната организация на труда сумираното изчисляване на работното време трябва да е само за непрекъсваеми производства и е наложително законодателството да се приведе в съответствие с това изискване.

Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова припомни, че темата за промени в Кодекса на труда и генералната му реформа беше поставена миналата година, като всички социални партньори са дали много предложения. "Финалният резултат днес е избор на Министерството на труда и социалната политика, всички предложения са част от различни предложения на синдикати и работодатели, но какво да остане сега е решение на министерството", каза Ваня Григорова.

Според нея промените ще дадат още по-голяма възможност за полагане на извънреден труд, който не се заплаща като извънреден, а като редовен. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов смята, че алтернативата е цената на извънредния труд да се увеличи четири пъти, така че да бъде неизгодно на работодателя да избира този начин за ръководство на предприятието. "Извънредният труд е забранен, може да се полага само в извънредни случаи и в никакъв случай не би трябвало да се счита за част от нормалния трудов процес, същото е и за сумираното изчисляване на работното време", заяви Ваня Григорова. По думите й работодателските примери, че в България работят хора с държави и партньори от други части по света, не означава, че трябва да се работи повече от 8 часа, а че трябва да се планират в удобно време смените, което не трябва да значи работа от сутринта от 8 до през нощта в два.


Ваня Григорова посочи, че позицията на КТ "Подкрепа" е последователно против еднодневните трудови договори, защото според синдиката те не само не изсветляват сектора, а дават възможност на работодателите спешно да подпишат трудов договор при проверка на ГИТ, което се е видяло при брането на черешите.


"Законопроектът изчиства много дефекти, но това не означава, че трябва да се допускат допълнителни дефекти", обобщи Ваня Григорова позицията на КТ "Подкрепа".


Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев посочи, че с общо съгласие е отстранена дебелата линия, която работодателите нито могат, нито искат да преминават - социалният министър Деница Сачева е поела ангажимент да промени разпоредбата за разпростиране на колективните трудови договори. Проектът създаваше възможност за корупционни практики - подписан браншови колективен договор между две от многото организации в бранша, да бъде разпрострян без съгласието на всички останали в бранша, каза Велев. Ще може да бъде разпростиран само след съгласие на всички представителни организации на работниците и на работодателите. АИКБ иска условията в България по отношение на сумираното изчисляване на работното време и на извънредния труд да не са по-лоши от тези в другите държави в ЕС, посочи Велев.


По думите му европейското законодателство е в грижа за човека и в България не трябва да се правят допълнителни ограничения. "Решенията трябва да се взимат в предприятията, ако и работници, и работодатели са съгласни с дадено действие, не трябва някой чиновник от жълтите плочки да им забранява да работят и да получават по-малко", заяви Велев.


Димитър Бранков от Българската стопанска камара посочи, че организацията отдавна настоява за отпадане на генералната забрана за полагане на извънреден труд. Ние не откриваме такъв аналог в нито една държава - членка на ЕС, отбеляза Бранков. По думите му тази забрана пречи и на работодатели, и на работници. Той даде пример и с бюджетната сфера - извънредната заетост на МВР и на служителите в здравеопазването в настоящата криза.


Според проектопромените е предвидена възможност чрез колективно трудово договаряне синдикатите и работодателите на браншово и отраслово равнище да договарят по-голяма продължителност на извънредния труд на работник или служител, но не повече от 300 часа в рамките на една календарна година.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Весело

  Нек'ви калинки нещо си там правят.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1843 Весело

  Яяяя, синдикати?! Че те още ли съществуват? С какво се хранят?😁😁😁

 3. 3 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Яяяя, синдикати?! Че те още ли съществуват? С какво се хранят?😁😁😁
  —цитат от коментар 2 на ju.li


  С корумпета от БЕХ -а и подобни мафиотски структури за източване.

 4. 4 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Разстроено

  Синдикати - другото лице на олигархията...

 5. 5 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1887 Весело

  До коментар [#4] от "Драгомир Дончев":

  Другото лице на ...безработицата🤓

 6. 6 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1424 Весело

  Хора, които не са си цапали ръцете с мръсен труд дори ден в живота си, вадят хляба си, като казват на тези, които работят с реалността и ръцете си, как да работят по ефективно..

 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Неутрално

  в частния сектор нямаме никаква полза нито от едните, нито от другите.

 8. 8 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#7] от "хм":

  Абсолютната истина!

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Синдикалните бандити на бибитко на следствие и да отговарят.

 10. 10 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Синдикатите ...за пред хората едно, на практика друго..... И никакви стачки не смятат да правят.....не че могат да изкарат и 1000 човека.... Най куцият кон са на демокрацията последните 30 г......... И те не знаят синдикати ли са или работодатели...

 11. 11 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Тези синдикати са придатък на властта, особено след като не могат една стачка да спретнат

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5321 Неутрално

  Щом предложенията са от Министерството на труда не може да са в полза на работещите, по скоро на Горанов

 13. 13 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Между другото, за промените в КТ, които обсъждат, доста работа е свършена. Направени са с мисъл. Нека да продължават да обсъждат.
  Ако ви интересуват повече подробности и искате да дадете мнение -
  http://strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=5241 &

  Бог да благослови Америка за България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK