На живо

Коронавирусът в България: отпада карантината за влизащи от Великобритания (хронология)

Коронавирусът в България: отпада карантината за влизащи от Великобритания (хронология)

© Георги КожухаровОбщо 234 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 4885 PCR теста. Кабинетът удължи срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 31 юли 2020 г. Отпада карантината за влизащи от Великобритания и трети страни.


"Дневник" проследи ситуацията в реално време. За разпространението и ефектите на коронавируса по света четете тук.
Областната болница във Велико Търново търси доброволци, които да подпомогнат работата на специализираното ковид отделение, съобщи БНР. Основно от тях се иска да помагат в осъществяването на връзката между ковид отделението, в което са изолирани пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция и екипите, с останалите звена на болницата. Доброволците ще пренасят лекарства, консумативи, кръв и документи, като няма да им се налага да влизат и да бъдат изолирани в специализираното отделение.

След публикации във "Фейсбук" стана известно, че сред завършващите СМГ, били заедно на бал, има няколко заразени. От Районната здтавна инспекция (РЗИ) са потвърдили пред Би Ти Ви за поне петима души и допълнили, че "конкретна цифра не може да бъде посочена, тъй като не всички са посочили, че са завършили съответното училище".


Учителите в СМГ, които също са били на бала, са си направили PCR тестове по собствено желание – резултатите им са отрицателни, казаха от ръководството на училището, а същото беше потвърдено и от РЗИ-София.


"Това не е някаква дамга, никой не е виновен, че се е заразил с коронавирус – това е нещо, което се случва и може да се случи на всеки един от нас", коментира директорът на гимназиятая Антоан Тонев. По думите му разбрал за положителните резултати на учениците не от здравните власти, а от самите тях: "Да, децата ми се обадиха, информираха ме. Две от децата са национални състезатели, един по математика, един по информатика. Те са информирали съответно националните комисии, които се занимават с подбор на състезатели, така че всички са информирани", обясни той.

"Гледаме с известно притеснение към зимата, когато може отново да има разпространение на грип тип А и Б т.е. на инфекции, чийто симптоми донякъде се припокриват с COVID-19", заяви пред БНТ зам.-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски.
"Трябва да се подготвим психологически и материално за един сезон, който ще бъде тежък", подчерта той. Проф.Габровски обаче изрази увереност, че в момента системите на здравеопазване не само в България, но и по света са много по-подготвени за евентуална последваща битка.

"Разбрахме, че коронавирусът е многолика болест. Разбрахме, че знаем за нея много по-малко, отколкото много хора твърдяха, че знаят. Разбрахме, че тя може да бъде доста опасна и то не само за възрастни хора, разбрахме, че имаме средство, с което да я контролираме – изолацията и дистанцията. Разбрахме, че търсенето в много посоки на лекарства и начини да се подобри изходът на заболяването за момента остават неуспешни, каза още зам.-директорът на "Пирогов".

Гръцкитя посланик за мерките на границата

Всеки, който иска да влезе в Гърция през пункта "Кулата-Промахон", трябва да има отрицателен молекулярен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната. Освен това трябва да попълни формуляр за това къде ще пребивава, в случай че се наложи да бъде потърсен от здравните власти. На всеки 15 дни гръцкото правителство разслежда развитието на пандемията в световен мащаб и взема решение за затягане или разпускане на мерките в страната. Това обясни посланикът на Гърция в България Димитрис Хронопулос пред БНТ. По думите му пунктът е централен портал за Гърция не само за българи, но и за граждани на ЕС и трети страни.


Той обясни, че има и опити за злоупотреби и посочи, че е чул слух, според който всеки може да мине границата срещу 150 долара. Посланикът подчерта, че винаги се намират хора, които да се възползват от ситуацията, включително и такива, които предлагат отрицателни PRC, но призова хората да не разчитат на това. "Искаме списък на оторизираните лаборатории в България, които ще правят тестовете. Те са 36 и резултатите от тях ще бъдат приемани", обясни още посланикът. Той подчерта, че приоритет на гръцкото правителство е здравето както на самите гърци, така и на туристите, които посещават страната. "Миналата година 32 млн. души посетиха страната ни и още 5 млн. чрез круизи. Тази година ще бъдат много по-малко, но е трудно да прогнозираме какъв ще бъде спадът. Ще видим в края на сезона", коментира още дипломатът.

Без карантина и тестове за влизащи в България от трети страни

От утре, 16 юли, в България без 14-дневна карантина и без PCR тест могат да влизат всички, които пристигат от следните трети държави: Исландия, Кралство Норвегия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн, Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан, Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай и Украйна.


Това нареди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев с издадената днес заповед. PCR тест не се изисква и за пристигащи от държави-членки на ЕС (изключение са Швеция и Португалия), Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, както и страни по Шенгенското споразумение. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.


Подробности четете тук.

Служителка от детска градина "Снежанка" в Казанлък е с положителна проба за коронавирус, съобщи Би Ти Ви. Тя е настанена в болницата в Стара Загора заедно със сина си. Регионалната здравна инспекция е сезирала Община Казанлък по случая. Уведомени са директорът, родителите и персонала на градината. От днес тя е затворена за дезинфекция до края на седмицата.

Общо 44 хил. осмокласници с еднократна помощ от 250 лв.

Очаква се 44 хил. осмокласници да получат еднократна държавна помощ през следващата 2020-2021 учебна година. Това стана ясно след решение на Министерски съвет. Размерът на еднократната помощ ще бъде 250 лв. Право на подкрепа за покриване част от разходите в началото на учебната година имат семейства, чиито деца са записани в осми клас на държавно или. общинско училище за предстоящата учебна година.


Необходимо условие за получаване на средствата е децата да живеят постоянно в България и да не са настанени за отглеждане извън семейната среда. Друго задължително изискване е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лв.

Отпада карантината за влизащи от Великобритания българи

Всички български граждани, пристигащи у нас от Великобритания, вече няма да бъдат поставяни под карантина. Заповедта на здравния министър влиза в сила от утре. Това обяви в профила си във Фейсбук министърът на вътрешните работи Екатерина Захариева. "Продължаваме да работим с британското правителство за премахване на карантината в Обединеното кралство за пристигащите от България", допълва тя.Подробности четете тук.

От днес Катарските авиолинии (Qatar Airways) отново изпълняват полети от и до София. През лятото те ще бъдат 4 пъти седмично по маршрут до Букурещ, по който ще летят Airbus A320. След 25 октомври 2020 г. авиокомпанията възстановява предишното си разписание с 11 директни полета София-Доха седмично.


"По време на пандемията, нашата авиокомпания стана най-големият световен превозвач, с пролетени над 50 млн. км и прибрани над 1.8 млн. пътници у дома с около 15 хиляди полета по време, когато почти нямаше опериращи авиокомпнии. Това ни позволи да натрупаме ненадминат опит в обезпечаването на безопасни и надеждни полети, необходими още повече в тези несигурни времена", изтъкна изпълнителният директор на Qatar Airways Group Акбар Ал Бакер, цитиран от пресцентъра на компанията.

С близо 120 млн. лева ще бъдат подпомогнати земеделските стопани в страната по мярката Covid-19 от на Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г., съобщи правителствената информационна служба след като Брюксел разреши България да ползва част от парите по програмата за мерки заради коронавируса. Те са за няколко сектора - "Плодове и зеленчуци", "Маслодайна роза" "Винени лозя", "Декоративни растения", "Животновъдство" и "Пчеларство". Размерът на помощта зависи от вида на стопанството.

На заседанието си правителството определи реда, по който работещите на първа линия с коронавируса ще ползват ваучери за 210 лв. Тази възможност бе записана в Закона за здравето. Ваучерите са за минимум 7 нощувки в категоризирани или регистрирани места за настаняване и могат да се ползват еднократно до края на ноември. Парите ще се плащат авансово след издадена заповед от ресорния министър. От помощта ще могат да се възползват медици, служители на МВР и регионалните здравни инспектори и др.

Министерският съвет одобри Споразумение, с което Европейската комисия се упълномощава да сключи от името на участващите държави-членки, предварителни споразумения с производители на ваксини, свързани с коронавируса. Включилите се в Споразумението страни ще имат възможността на следващ етап да купят дози ваксини от производителите на базата на предварителните споразумения за покупко-продажби. Политиките за ваксинация остават по преценка на държавите-членки.

Кабинетът удължи епидемичната обстановка до 31 юли

Коронавирусът в България: отпада карантината за влизащи от Великобритания (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Министерският съвет прие решение да удължи срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 31 юли 2020 г. Това бе обявено от здравния министър преди повече от седмица, но сега се взима официално. В мотивите си кабинетът посочва ръста в броя на заразените както по света, така и в България.


"За периода от 9 юни до момента се отчита значително завишаване на броя на дневно регистрираните случаи в страната. Удължаването на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, ще даде възможност да се засили прилагането на временни противоепидемични мерки, с цел ограничаване разпространението на заболяването и опазването на живота и здравето на гражданите", пише още в мотивите.


Целият персонал от близо 300 служители на шивашка фабрика в Димитровград ще бъде тестван след установен случай на заболяла работничка. Това съобщи директорът на РЗИ - Хасково д-р Соня Димитрова, цитирана от БТА.


Заетата в предприятието се е подложила на изследване на друго място в страната и пробата й за инфекцията се е оказала положителна. Още тази сутрин е била направена пълна дезинфекция на помещенията.

Над 36 хил. безработни са започнали работа

През юни броят на започналите работа безработни достига 36 621, като 95.7% от тях са устроени в реалната икономика, сочат данните от месечната статистика на Агенцията по заетостта. Други 434 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място през юни чрез бюрата по труда. В сравнение с юни 2019 г. се отчита значителен ръст на започналите работа безработни – с 84%. По експертна оценка на Агенцията на старите си работни места – преди COVID-19 кризата, са се върнали 35.2% от безработните.В края на юни Агенция по заетостта отчита 273 367 регистрирани безработни, които са със 7.5% по-малко от май с 61.1% повече спрямо юни 2019 г.

Бившият национал по борба Николай Щерев е починал на 33 години след усложнения от коронавируса COVID-19, съобщава "24 часа", като цитира легендата в борбата Александър Томов. Според Би Ти Ви през юни той е бил приет в болница в тежко състояние, като е бил поставен на апарат за изкуствено дишане.


Повече вижте тук.

За четвърти поред месец от началото на годината Националният статистически институт отчита дефлация в страната. Данните за юни, сравнени с май, показват, че цените на стоките и услугите са се понижили с 0.4%. Спрямо юни 2019 г. обаче има инфлация от 1.6%.


Статистиката улавя и поскъпване при почистващите продукти и дезинфектантите. Повече по темата четете тук.


Коронавирусът в България: отпада карантината за влизащи от Великобритания (хронология)

© Велко Ангелов

Агенцията по заетостта от днес приема заявления на работодатели за запазване на заетостта. Процедурата е продължение на мярката 60/40, чието действие бе удължено до септември. Подкрепата е отново 60% от осигурителния доход на работниците и служителите, но вече за май и ще се предоставя за период до 3 месеца, смятано 1 юли до 30 септември.


На електронния сайт на Агенцията по заетостта, в рубрика "Финансови стимули за запазване на заетостта" са публикувани образците на документи, информация за работодателите, процедура за кандидатстване, съдържаща условията, изискванията, реда и начина за кандидатстване. Документите могат да се подават по електронен път както и на място в съответната Дирекция "Бюро по труда".

Коронавирусът не е минал, нито една държава в света не е отчела, че това може да се прави, което правим ние в България. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, на което по традиция се допускат медиите ,за да предават на живо изявата му.


Коментарът му идва в края на разсъждение за протестите и участниците в тях.


Неслучайно от отличници сме вече в червените зони на почти всички европейски страни. Това си го правим ние с поведението.


Бойко Борисов,

премиер


Борисов предупреди, че "всичко си е вече в ръцете на всеки един човек индивидуално".

При рекорден до момента брой изследвани българи броят на заразените е под 5%, показват последните данни. Вероятната причина за големия брой изследвани е това, че от днес Гърция въведе изискване за влизане на територията й хората да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 ч. преди пресичането на границата.


Общо 4885 теста са направени през изминалото денонощие, а процентът на заразените е 4.79. Приблизително такъв бе процентът заразени и преди ден при близо 1500 теста по-малко.


През последните 24 часа са регистрирани нови 7 случая на заразени медици, сочат данните на Националната информационна система. Те са при двама лекари, 3 медицински сестри и 2 са случаите при друг медицински персонал. Така при общо 536 медицински служители вече е установена заразата.


Очаквано най-много случаи на заразени за последното денонощие има в София-град - 99. Ето и разпределението на COVID-19 в страната.


Хората с кръвна група 0 са по-малко уязвими на заразяване с COVID-19, обяви пред БНТ имунологът Велизар Шиваров. Той обаче предупреди, че това съвсем не означава, че хората с тази кръвна група не могат да се заразят с коронавируса и да стигнат до тежки състояния.


Коронавирусът в България: отпада карантината за влизащи от Великобритания (хронология)

© Велко Ангелов

Нови 234 заразени за денонощие

Общо 234 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 4885 PCR теста. Това показват данните на Единния информационен портал. Най-много са новите случаи в София - 99, следват Пловдив - 24 и Благоевград - 19.


Общо 146 души са оздравели за последното денонощие, 7 са починали. Активните случаи са 3699.


В Гърция се влиза само с PCR тест

От 6.00 ч. тази сутрин желаещите да почиват в Гърция български граждани ще трябва да представят отрицателен резултат от актуален (направен до 72 ч. преди това) PCR тест на английски език, като формулярът трябва да съдържа трите имена и номера на паспорта или личната карта на пътника. Не отпада вероятността преминаващите границата да бъдат тествани на случаен принцип.


От днес е възстановена и електронната система за декларации с QR код, които влизащите в Гърция също са длъжни да имат.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK