Дупница - градът на барикадите - между апатията и "Оставка"

Протестът в Дупница прерасна в шествие

© Георги Кожухаров

Протестът в Дупница прерасна в шествиеГрадът на барикадите, градът на братя Галеви, обезлюден и оставен без поминък, градът на безразличието. Това може да чуете от разминаващите се малко хора на площад "Свобода" - "сърцето на града".


Малко след 15:30 часа във вторник, 14 юли, там е спокойно. Слънцето напича, в близките кафета на сянка има насядали хора, не се чува почти нищо освен възгласите на някое тичащо през площада дете и шума от фонтана в центъра на площада, над който с шарени букви е изписано името на града.


"Ние сме от село", "и какво като има, каква е алтернативата?", "ние сме гербаджии, няма за какво да протестираме", "не искам да се напрягам с протести", споделят хората, попитани случайно дали знаят, че след няколко часа е обявен протест с искане за оставката на правителството. Някои, насядали пред близките магазини, просто вдигат рамене, други отвръщат глава, трети се усмихват мълчаливо през маските.
Площад "Свобода" в центъра на Дупница

© Георги Кожухаров

Площад "Свобода" в центъра на Дупница


В отговорите им се усеща разочарование и умора. От изхабените надежди, неосъществените политически обещания, от всеки опит за ново начало. Умора от липсата на алтернатива и яд, че отново и отново трябва да преживяват промени. Малко от тях вярват в това, че протестите могат да променят нещо, малко от тях, след като разбират за събитието, решават да отидат пред съдебната палата, за където е насрочена демонстрацията. Кмет на града трети мандат е Методи Чинев, издигнат от ГЕРБ, а най-честият отговор на въпроса какво мислите за главния прокурор Иван Гешев е въпрос: "Той нали беше от ГЕРБ и той?"


Малко след 17 ч. площадът, на който се намират сградите на общината, пощата и на една от болниците, става оживен. Общинският духов оркестър точно е излязъл до общината за редовния си безплатен концерт (всеки вторник или четвъртък). Музиката сякаш възгласява края на работния ден. Площад "Свобода" оживява.


"От тебе разбирам за протеста, взимам биричка и ще ходя!", казва развълнувано дядо Иван, както се представя. Точно е прибрал кларинета си след края на концерта и бърза да остави инструмента, за да стигне до сградата на съда. "Три пъти, три пъти - натъртва дядото и сочи с пръсти три - гласувах за ГЕРБ. И жена ми, бог да я прости, тя почина, и тя. Повече няма да им гласуваме!", обяснява Иван с усмивка, докато върви. Едната му ръка леко трепери, но успява да носи калъфа на кларинета. Докато стига до вратата, сякаш си казва и нещо сам.


Николай Табаков, артист, музикант, активист и председател на ДСБ в Дупница. Той е организатор на протеста с искане за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, който събра над 100 души в сряда

© Георги Кожухаров

Николай Табаков, артист, музикант, активист и председател на ДСБ в Дупница. Той е организатор на протеста с искане за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, който събра над 100 души в сряда


Наследството на братя Галеви и барикадите


"Аз много ги харесвах братя Галеви, може да са бандити, ама направиха много за града. Ей тук, отгоре, какъв чуден парк направиха, софиянци идват в него, събота и неделя е пълен", казва възрастна жена. Тя не се представя, работила е като медицинска сестра, с над 40-годишен стаж, в момента продължава да работи. Едновременно с нея говори и синът й, седнал на съседната маса, който въпреки висшето си образование не може да си намери постоянна работа. Жената е и привърженик на Мая Манолова, "защото е умна", а и като омбудсман си е свършила работата. Не е доволна от "нейните", именно БСП, защото нищо не правели. Седнала в кафене близо до Съдебната палата. Там са и техни приятели - двама мъже, поздравяват се и с минувачите, обсъждат протеста и ГЕРБ.


"Това беше градът на барикадите. Оттук започна демокрацията през 97-ма година", казва човек, седнал в същото кафене, попитан дали в града е имало и други протести. "Дупница в Италия е столицата на България, има толкова много хора от града, които са принудени да напуснат и да работят там", разказва мъжът и дава за пример многото автокъщи на входа на Дупница. Синът на медицинската сестра се включва: "Тук трябва да е като в Швейцария - да има референдуми. Един приятел днес го чух, мил е чинии там за 3-4 часа, 200 лева е изкарал. Тук кога и с какво ще изкараш толкова?", казва младият мъж. Разговорът продължава по темите за магистралите, които не се ядат, ниските пенсии, невъзможността за намиране на работа, обезлюдяването.

Всички говорят, но сякаш със себе си, сякаш някъде пред тях, надалеч, не се поглеждат в очите, кимат в отговор на репликите на други, пускат по някой друг майтап и поклащат глава, когато стане тихо.
Изведнъж най-възрастният човек на масата се заглежда и се сепва: "Ама какво е това кафе, бе?" И посочва с глава големия надпис, като от месинг, на едната страна на Съдебната палата - Кафе "Темида". "Съществувало ли е някога това кафе?", пита той с голямо учудване. "Абе да, бе, в началото на демокрацията, всичко наоколо беше Темида. И онова там на ъгъла. Аз съм влизала в него, но не издържа дълго", припомня жената.


Автопредпазните средства, които пречат да действаш


"Наистина, тук беше градът на барикадите. През 1997 година, когато в София започнаха протестите, там само се разхождаха, тук се получи една организация и основният път към Гърция беше блокиран. След това се осмелиха и в София да направят барикади", казва Николай Табаков. Той е артист, музикант и председател на "Демократи за силна България" в Дупница, доколкото, по негови думи, може да се говори за партийна организация в града.


Когато искат да го нападнат, го нападат именно с партийната му принадлежност. Той е и организатор на протеста с искане за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, който беше насрочен за вторник (14 юли) вечерта в Дупница и към който се присъединиха над 100 души, сред които и адвокати. Те направиха шествие по улица "Николаевска" - основната пешеходна улица в Дупница.

"Сега Дупница е градът на спокойствието. И в добрия, и в лошия смисъл на думата. Това е малък град, в който властват апатията и обезверяването", казва Табаков, с когото разговаряме в кафе на площад "Свобода".

"В провинцията много хора искат да стават нещата, но редица са тези свободни, инициативни, смели хора да кажат айде да го направим. Във фейсбук всички сме ебаси пичовете, обаче ако тръгнеш да правиш нещо - осъзнаваш зависимостите, атаките, които ще последват", казва Табаков. Той е със сламена шапка, очила, риза и сандали. Говори спокойно и тихо. От време на време поздравява минувачите.


Протестиращите сложиха плакати на стълбите на Съдебната палата

© Георги Кожухаров

Протестиращите сложиха плакати на стълбите на Съдебната палата


"Много е сложно в провинцията човек да излезе с лицето и името си. Автопредпазни механизми действат, какво ще кажат комшиите, какво ще кажат хората, дали нямам дупка на ризата, дали червилото ми е подходящо. Дори наглед дребни аргументи, но отказват хората да са инициативни", споделя Табаков. Освен това ключова е и зависимостта към работодателите, които в повечето случаи са свързани с общината и администрацията. Табаков прави лампи, има галерия в София, блус банда, чийто албум ще излезе през септември, има градина на село, за която се грижи от време на време.


В последните години участва в редица акции, сред които и през есента на 2019 година срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. "Справедливостта е онази почва, която ни трябва, за да берем добри плодове, а тя не е хубава тук", казва Табаков, докато отпива кафето си и обяснява защо протестът в неговия град е и срещу главния прокурор.


Той няма очаквания колко хора ще се съберат на протеста. "На екопротеста срещу закона за биоразнообразието бяхме 40, преди няколко години пак на екопротест за Пирин бяхме 20. Аз съм човекът, който само направи нещата, ще осъществя технически контрол да няма безобразия и както се случи", казва активистът. "Просто искам да знам, че и в моя град това се е случило, че мога да кажа, че и Дупница е била като София и Пловдив", споделя Табаков и поглежда към площад "Свобода", от който се разкрива хубава гледка и към Рила.


Час и половина по-късно през площада ще преминат над сто души, участници в акцията, организирана от Табаков. Те скандират "оставка", "Гешев е позор, оставка и затвор"', развяват знамена. След преминаването на шествието на "Свобода" отново става тихо, а само фонтанът се чува от време на време.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Има нов запис на Тулупа. За какво си говорят Тиквата и Борис Велчев и защо Тиквун иска да оноди човека за който говорят?

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Почнаха се записките по новите БГ въстания. И така цяло лято. Дежа ву.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  Браво Лора, обективна "снимка" на ситуацията си направила.
  А Дупница много изостанала изглежда, на централната улица такава разрошена аптека?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Това е компромат - доказателство за лошото управление на страната в последните 10 години.

 5. 5 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Много хубава статия. Трябва да е ясно, че ако искаме нещо да се промени, сами трябва да го постигнем. Не да чакаме САЩ, ЕС или някой друг да ни свършат работата.
  Разбира се, няма как да е лесно. Хубавите неща обикновено са трудни.

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#5] от "Rational":

  Така е. По същия начин навремето предците ни са разсъждавали за Старозагорското, а после и за Априлското въстание (преди тях е имало и други локални бунтове). Да си помогнем сами, за да ни помогнат после и Великите сили.

 7. 7 Профил на Ше шчупат държавата          на Пеевски
  Ше шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 8 Разстроено

  какво мислите за главния прокурор Иван Гешев е въпрос: "Той нали беше от ГЕРБ и той?"


  Как се стигна до там, че обикновени хора в един много малък град да имат това усещане???

  ....................

  Днес може би имате възможност да направите едно от най-смислените неща през целия си живот! Излезте и покажете позиция!
 8. 8 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Не се предавайте! Апатията е разбираема, дори в София вижте каква ни беше избирателната активност за кмет?! Но сега няма да се предадем. А за състоянието на провинцията си говорете с Бойко?! Той е Краля Слънце? Нали?
  Ако искате още гарантирана продължаваща апатия, трайте си.

 9. 9 Профил на Chudomir Neznakomov
  Chudomir Neznakomov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Правдива картина на това, което се случва в малките градове. Но снимката от шествието е обнадеждаваща. Статията ще помогне на хората да разберат себе си по-добре, и да се активизират. И наистина, ако Демократите искат да имат влияние и Темида да не е само име на отдавна несъщесвуващо кафене, трябва да обърнат внимание и на хората извън София. Въгленчето и там тлее и не трябва много за да се разпали.

 10. 10 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Прави са си хората в малките населени места да не им дреме кой е на власт ! Като дойдат Корнелия и Христо - да не би някой да очаква нещо да се промени !? Една част от сега протестиращите ще се уредят със синекурни държавни постове , Пеевски ще бъде сменен от Дончев , Божков , Прокопиев и други подобни , а мизерията ще си остане в провинцията !

 11. 11 Профил на Chudomir Neznakomov
  Chudomir Neznakomov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dankol":

  Нова вариация на тема " Всички са маскари ". Нямали въображение да се измисли нещо ново !?

 12. 12 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#11] от "Chudomir Neznakomov":

  Никаква вариация няма тук ! Да не би при Костов , Станишев , Орешарски да са живеели там по-добре !?

 13. 13 Профил на Chudomir Neznakomov
  Chudomir Neznakomov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  .
  До коментар [#12] от "Dankol":

  Да прав сте, няма вариация. Това е чиста проба тотално " омаскаряване " на всички и отцъствието на само един. Защитихте думите ми по-добре от мен самия.

 14. 14 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Неутрално


  Не за да се правя на интересен и не защото съм роден в Дупница - ама въстане ли Дупница правителството пада.

  Резнат ли дупничани магистралата към Гърция при тунела на Кършия - еле па сега - и Бойко одма си отива презглава.

 15. 15 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Корупцията унищожава душите на хората, инициативата за развитие, вярата в утре. Това направи Борисов и неговата ГЕРБ, ДПС и другите от властта. Пачки евро и злато от шкафчета... Затова има повече дупничани в Милано и Чикаго, отколкото в Дупница. И Дупница не е толкова зле в сравнение с други градове, много от тях областни. И въобще тия областни градове... друга тема.
  Да изметем тия еничари Борисов, Пеевски, Доган и "вся остальная сволоч" от властта! И после да си отваряме очите кого да сложим. И каква власт да поискаме.

 16. 16 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Респект към тия хора - много повече топки се искат за да протестираш с 10 човека в Дупница отколкото с 300 в София.

 17. 17 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Весело

  Дупница е странен град....... Силно мразят и силно обичат...... По времето на мутрите, беше единственият град в България където нямаше лепенки ВИС и СИК...........
  ..

 18. 18 Профил на Студио Х
  Студио Х
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В Дупница основната мантра е "Боба, леба и да еба".

 19. 19 Профил на Chudomir Neznakomov
  Chudomir Neznakomov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Студио Х":

  Студио Х, Да оставим настрана стила ви, който разбира се е очевадно показателен, но коментарът ви не се връзва нито със статията, нито с останалите изказвания по него

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK