Дупница - градът на барикадите - между апатията и "Оставка"

Протестът в Дупница прерасна в шествие

© Георги Кожухаров

Протестът в Дупница прерасна в шествиеГрадът на барикадите, градът на братя Галеви, обезлюден и оставен без поминък, градът на безразличието. Това може да чуете от разминаващите се малко хора на площад "Свобода" - "сърцето на града".


Малко след 15:30 часа във вторник, 14 юли, там е спокойно. Слънцето напича, в близките кафета на сянка има насядали хора, не се чува почти нищо освен възгласите на някое тичащо през площада дете и шума от фонтана в центъра на площада, над който с шарени букви е изписано името на града.


"Ние сме от село", "и какво като има, каква е алтернативата?", "ние сме гербаджии, няма за какво да протестираме", "не искам да се напрягам с протести", споделят хората, попитани случайно дали знаят, че след няколко часа е обявен протест с искане за оставката на правителството. Някои, насядали пред близките магазини, просто вдигат рамене, други отвръщат глава, трети се усмихват мълчаливо през маските.
Площад "Свобода" в центъра на Дупница

© Георги Кожухаров

Площад "Свобода" в центъра на Дупница


В отговорите им се усеща разочарование и умора. От изхабените надежди, неосъществените политически обещания, от всеки опит за ново начало. Умора от липсата на алтернатива и яд, че отново и отново трябва да преживяват промени. Малко от тях вярват в това, че протестите могат да променят нещо, малко от тях, след като разбират за събитието, решават да отидат пред съдебната палата, за където е насрочена демонстрацията. Кмет на града трети мандат е Методи Чинев, издигнат от ГЕРБ, а най-честият отговор на въпроса какво мислите за главния прокурор Иван Гешев е въпрос: "Той нали беше от ГЕРБ и той?"


Малко след 17 ч. площадът, на който се намират сградите на общината, пощата и на една от болниците, става оживен. Общинският духов оркестър точно е излязъл до общината за редовния си безплатен концерт (всеки вторник или четвъртък). Музиката сякаш възгласява края на работния ден. Площад "Свобода" оживява.


"От тебе разбирам за протеста, взимам биричка и ще ходя!", казва развълнувано дядо Иван, както се представя. Точно е прибрал кларинета си след края на концерта и бърза да остави инструмента, за да стигне до сградата на съда. "Три пъти, три пъти - натъртва дядото и сочи с пръсти три - гласувах за ГЕРБ. И жена ми, бог да я прости, тя почина, и тя. Повече няма да им гласуваме!", обяснява Иван с усмивка, докато върви. Едната му ръка леко трепери, но успява да носи калъфа на кларинета. Докато стига до вратата, сякаш си казва и нещо сам.


Николай Табаков, артист, музикант, активист и председател на ДСБ в Дупница. Той е организатор на протеста с искане за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, който събра над 100 души в сряда

© Георги Кожухаров

Николай Табаков, артист, музикант, активист и председател на ДСБ в Дупница. Той е организатор на протеста с искане за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, който събра над 100 души в сряда


Наследството на братя Галеви и барикадите


"Аз много ги харесвах братя Галеви, може да са бандити, ама направиха много за града. Ей тук, отгоре, какъв чуден парк направиха, софиянци идват в него, събота и неделя е пълен", казва възрастна жена. Тя не се представя, работила е като медицинска сестра, с над 40-годишен стаж, в момента продължава да работи. Едновременно с нея говори и синът й, седнал на съседната маса, който въпреки висшето си образование не може да си намери постоянна работа. Жената е и привърженик на Мая Манолова, "защото е умна", а и като омбудсман си е свършила работата. Не е доволна от "нейните", именно БСП, защото нищо не правели. Седнала в кафене близо до Съдебната палата. Там са и техни приятели - двама мъже, поздравяват се и с минувачите, обсъждат протеста и ГЕРБ.


"Това беше градът на барикадите. Оттук започна демокрацията през 97-ма година", казва човек, седнал в същото кафене, попитан дали в града е имало и други протести. "Дупница в Италия е столицата на България, има толкова много хора от града, които са принудени да напуснат и да работят там", разказва мъжът и дава за пример многото автокъщи на входа на Дупница. Синът на медицинската сестра се включва: "Тук трябва да е като в Швейцария - да има референдуми. Един приятел днес го чух, мил е чинии там за 3-4 часа, 200 лева е изкарал. Тук кога и с какво ще изкараш толкова?", казва младият мъж. Разговорът продължава по темите за магистралите, които не се ядат, ниските пенсии, невъзможността за намиране на работа, обезлюдяването.

Всички говорят, но сякаш със себе си, сякаш някъде пред тях, надалеч, не се поглеждат в очите, кимат в отговор на репликите на други, пускат по някой друг майтап и поклащат глава, когато стане тихо.
Изведнъж най-възрастният човек на масата се заглежда и се сепва: "Ама какво е това кафе, бе?" И посочва с глава големия надпис, като от месинг, на едната страна на Съдебната палата - Кафе "Темида". "Съществувало ли е някога това кафе?", пита той с голямо учудване. "Абе да, бе, в началото на демокрацията, всичко наоколо беше Темида. И онова там на ъгъла. Аз съм влизала в него, но не издържа дълго", припомня жената.


Автопредпазните средства, които пречат да действаш


"Наистина, тук беше градът на барикадите. През 1997 година, когато в София започнаха протестите, там само се разхождаха, тук се получи една организация и основният път към Гърция беше блокиран. След това се осмелиха и в София да направят барикади", казва Николай Табаков. Той е артист, музикант и председател на "Демократи за силна България" в Дупница, доколкото, по негови думи, може да се говори за партийна организация в града.


Когато искат да го нападнат, го нападат именно с партийната му принадлежност. Той е и организатор на протеста с искане за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, който беше насрочен за вторник (14 юли) вечерта в Дупница и към който се присъединиха над 100 души, сред които и адвокати. Те направиха шествие по улица "Николаевска" - основната пешеходна улица в Дупница.

"Сега Дупница е градът на спокойствието. И в добрия, и в лошия смисъл на думата. Това е малък град, в който властват апатията и обезверяването", казва Табаков, с когото разговаряме в кафе на площад "Свобода".

"В провинцията много хора искат да стават нещата, но редица са тези свободни, инициативни, смели хора да кажат айде да го направим. Във фейсбук всички сме ебаси пичовете, обаче ако тръгнеш да правиш нещо - осъзнаваш зависимостите, атаките, които ще последват", казва Табаков. Той е със сламена шапка, очила, риза и сандали. Говори спокойно и тихо. От време на време поздравява минувачите.


Протестиращите сложиха плакати на стълбите на Съдебната палата

© Георги Кожухаров

Протестиращите сложиха плакати на стълбите на Съдебната палата


"Много е сложно в провинцията човек да излезе с лицето и името си. Автопредпазни механизми действат, какво ще кажат комшиите, какво ще кажат хората, дали нямам дупка на ризата, дали червилото ми е подходящо. Дори наглед дребни аргументи, но отказват хората да са инициативни", споделя Табаков. Освен това ключова е и зависимостта към работодателите, които в повечето случаи са свързани с общината и администрацията. Табаков прави лампи, има галерия в София, блус банда, чийто албум ще излезе през септември, има градина на село, за която се грижи от време на време.


В последните години участва в редица акции, сред които и през есента на 2019 година срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. "Справедливостта е онази почва, която ни трябва, за да берем добри плодове, а тя не е хубава тук", казва Табаков, докато отпива кафето си и обяснява защо протестът в неговия град е и срещу главния прокурор.


Той няма очаквания колко хора ще се съберат на протеста. "На екопротеста срещу закона за биоразнообразието бяхме 40, преди няколко години пак на екопротест за Пирин бяхме 20. Аз съм човекът, който само направи нещата, ще осъществя технически контрол да няма безобразия и както се случи", казва активистът. "Просто искам да знам, че и в моя град това се е случило, че мога да кажа, че и Дупница е била като София и Пловдив", споделя Табаков и поглежда към площад "Свобода", от който се разкрива хубава гледка и към Рила.


Час и половина по-късно през площада ще преминат над сто души, участници в акцията, организирана от Табаков. Те скандират "оставка", "Гешев е позор, оставка и затвор"', развяват знамена. След преминаването на шествието на "Свобода" отново става тихо, а само фонтанът се чува от време на време.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK