Президентът обясни на посланиците на страните от ЕС защо протестират българите

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова приеха посланиците в резиденция "Бояна"

© Прессекретариат на Държавния глава

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова приеха посланиците в резиденция "Бояна"Българските граждани, които протестират днес в цялата страна, изискват прозрачност, отчетност и отговорност в работата на институциите. Това следва да са неотменими принципи на управлението, независимо кой е на власт, каза президентът Румен Радев на работна среща днес с посланиците на държавите - членки от Европейския съюз, и Швейцария в България, съобщи прессекретариатът на държавния глава.


Радев подчерта, че натрупаните обществени проблеми изискват нов управленски модел, който да увеличи гражданския контрол върху институциите и отговорността на властта. Той допълни, че са нужни и промени в системата на правосъдието, които да укрепят нейната независимост, особено в дейността на прокуратурата, от която се очаква обективност и да гарантира законността.


Президентът обясни на посланиците на страните от ЕС защо протестират българите

© Прессекретариат на Държавния глава
"Правосъдието е имунната система на обществото и когато то е слабо и зависимо, това засяга целия политически, икономически и социален живот в страната", подчерта президентът Румен Радев. Както е известно, именно акция на прокуратурата в президентството постави началото на антиправителтвените протести преди почти седмица.


От своя страна дипломатите са заявили, че протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България. По думите им страната има пълното право да бъде равноправен член на Европейския съюз, а българските граждани да имат достоен живот в общото европейско семейство.


Като основни предпоставки за увеличаване на чуждестранните инвестиции в българската икономика дипломатите откроиха необходимостта от предвидима за бизнеса среда и ефективно противодействие на корупцията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK