Кабинетът създава поредното държавно дружество - този път за детската болница

Скелето в двора на софийската Александровска болница, на чието място ще бъде изградена Националната детска болница

© Цветелина Белутова, Капитал

Скелето в двора на софийската Александровска болница, на чието място ще бъде изградена Националната детска болницаМинистерският съвет прие разпореждане за учредяване на еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД, гр. София.


Предметът на дейност на дружеството е извършване на всички разрешени от закона дейности, свързани с организацията и контрола по изграждането и пускането в експлоатация на обект от национално значение - "Изграждане на Национална многопрофилна детска болница", както и всякаква друга незабранена от закона дейност. Правата на държавата ще се упражняват от министъра на здравеопазването.


Дружеството е с капитал в размер на 100 млн. лв. Той се формира чрез парична вноска на държавата, 30 млн. лв. от която се внасят към момента на вписване на дружеството. Други 50 млн. лв. се внасят до 1 година след вписването на дружеството, а 20 млн. лв. - до 2 години след вписването.
Националната детска болница по план трябваше да бъде построена върху изоставено от десетилетия скеле в двора на Александровска болница, но след продължило с месеци недоволство на граждански организации, лекари и архитекти премиерът Бойко Борисов разпореди скелето да бъде съборено и строежът да започне "на чисто". От думите на здравния министър Кирил Ананиев се разбра, че независимо от новите условия болницата ще се строи в рамките на вече сключения договор. Той е с консорциум от компании от групата на "Главболгарстрой" и е на стойност 77.8 млн. лв. без ДДС. Междувременно строежът на болницата бе определен за обект от национално значение.


Сега в решението на правителството се посочва, че необходимите за изграждането на Националната педиатрична болница средства са предвидени по бюджета на Министерство на здравеопазването за 2020 г. и в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г. Изтъква се, че се създава единна структура, която да осъществява организацията и контрола по изграждането на болницата до окомплектоването и превръщането ѝ в готова за работа като лечебно заведение по смисъла на Закона за лечебните заведения.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Еднолично акционерно дружество с държавно участие !!! направо да заплачеш с глас. За обикновения матрял обяснявам: разбирай - таван за разходите НЯМА.

 2. 2 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Ето защо трябва да си ходят! Всяка минута във власта на тези лица е котва за България!

 3. 3 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  А земята кога ще одържавявате, боклуци?!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 4. 4 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Така като гледам май не бързат с детската болница, сигурно и след 10 години няма да е построена, за съжаление.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Вари, печи ги, тикви, друго няма да станат.

 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Ами защо честните частници досега не направиха детска болница? Трийсет години малко ли им се видяха? За 30 години социалистическа България с почти примитивни средства и възможности построи толкова, колкото на сегашните ще им трябват 100 години.

 7. 7 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 506 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK