Според "Демократична България" Варна ще загуби милиони от продажба на 19 строителни терена

Община Варна

© Дневник

Община ВарнаСамо с едно гласуване по време на последната си сесия мнозинството в доминирания от ГЕРБ Общински съвет във Варна одобри 19 разпоредителни сделки с общински терени. Това става ясно от гласуваните решения по време на заседанието, което бе едва трето за годината. Одобрените сделки са за имоти в гъсто населения район "Младост" и според Общия устройствен план на града са отредени за строеж на жилищни и обществени сгради.


Взетото решение стана повод за остра реакция от страна на съветниците от "Демократична България". Вчера коалицията свика пресконференция и нарече случилото се по време на общинската сесия "пир по време на чума". Според съветниците от дясната опозиция с решението, взето по време на сесията, Варна е на път да изгуби милиони, а местната администрация ще задълбочи още повече


проблема с презастрояването на града.
"С едно гласуване ОбС взе решение за продажба на десетки декари общински терени, на които могат да бъдат построени над 40 хил. кв.м разгъната застроена площ, каза по време на пресконференцията съпредседателят на "Демократична България" Васко Василев (ДСБ). Това е изключително притеснително, защото показва не само стила на управление, но и стила на отношение към общинска собственост", каза още той.


Според Василев предложението на мнозинството в съвета всички 19 сделки да бъдат одобрени само с едно решение е било направено,


за да бъдат избегнати дебатите


по всяка от тях.


"Един от парцелите, одобрени за продажба в район "Възраждане", е 7 дка и на него могат да бъдат построени 35 хил. кв.м разгъната застроена площ, каза Василев. Началната тръжна цена, която е обявена за този парцел, е 2,5 млн. лв. В същото време пазарната цена на обезщетенията в кв. "Младост" е около 20%. А това означава, че ако общината даде този парцел на обезщетение, ще получи 7 хил. кв.м разгъната застроена площ. При средна продажна цена 600 - 700 евро на кв.м в момента това прави около 4,2 милиона евро, или 8 млн. лв.", обясни съпредседателят на "Демократична България" във Варна.


Според съветниците от коалицията, които по време на последната сесия са гласували против предложените разпоредителни сделки с общинска собственост, необяснимо е и друго решение на местната администрация.


"Към продажба се пристъпва в момент, в който всички знаят, че цените на имотите са най-ниски заради кризата с коронавируса, каза Василев. В момента вероятно


никой друг освен Община Варна не си позволява да продава имоти


поради простата причина, че ще вземе най-ниската цена."


В същото време с продажбата на строителни терени местната администрация стимулира допълнително презастрояването на града, смятат от местната структура на "Да, България" във Варна. От началото на годината в града бяха организирани два протеста срещу неконтролираното строителство, а местната власт продължава да оправдава неспособността си да се справи с него с реституцията на частни имоти през 90-те години.


Позицията на ГЕРБ


След публикуването на този текст от Пресцентъра на ГЕРБ във Варна изпратиха позиция, в която се казва следното:


"По темата за разпоредителните сделки с общински имоти, които бяха приети на сесията на Общинския съвет вчера (13 и 14 юли т.г. бел.ред.), представителите на "Да, България" и ДСБ умишлено пропуснаха да кажат, че сделките са заложени в "Годишната програма за управление и разпореждане с общинска собственост", приета от Общинския съвет още през месец февруари.
Сделките ще бъдат обявени на публични търгове с явно наддаване, което гарантира пълна прозрачност на процедурите".


В по-голямата си част обаче мейлът съдържа недоказани и очевидно трудно защитими обвинения към местните лидери на "Демокретична България" във Варна. Те не са свързани по никакъв начин с темата за разпоредителните сделки с общински имоти, които бяха гласувани на сесията на Общинския съвет на 13 и 14 юли т.г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK