На живо

Коронавирусът в България: над 60% от леглата в София са заети, удължава се валидността на ТЕЛК (хронология)

Коронавирусът в България: над 60% от леглата в София са заети, удължава се валидността на ТЕЛК (хронология)

© Анелия НиколоваНад 60% от леглата, отделени за заразени с коронавирус в София, вече са заети. Националаната агениця за приходите ще проверява лабораториите издават ли касови бележки при тестове за вируса. Властите удължиха действието на решенията на ТЕЛК. Лекари поискаха мобилни пунктове за вземане на проби за PCR тестове.


"Дневник" проследи в реално време ситуацията с вируса. Как се развива пандемията следете тук.
Заети са над 60% от леглата за пациенти с COVID-19 в София

Над 60% от леглата за пациенти с COVID-19 в София са заети, съобщава Би Ти Ви. От налични 201 легла за пациенти без усложнения, 79 са свободни. От 66 легла в отделения, където се лекуват по-тежките случаи, в момента столицата разполага с 23.


Процентът на положителните проби спрямо направените тестове през последното денонощие се запазва около 5%, по данни на единния информационен портал. Столицата остава първенец по брой на нови регистрирани случаи, като за последното денонощие те са 81.

Брой заболели, настанени в болница от май насам

Лаборатории не издавали касови бележки

Инспектори на Национална агенция за приходите (НАП) започват поредица от открити наблюдения и контролни покупки в лицензираните медицински лаборатории, които извършват тестове за COVID-19. Причина за това са множество сигнали, подадени от граждани през последните дни, за неиздаване на фискални бонове при заплащане на изследванията, съобщиха от агенцията. От НАП са информирали ръководителите на лабораториите за увеличаването на сигналите и ангажиментите им да отчитат продажбите с фискални бонове, както и за предвидените в законодателството санкции.

Общинските съвети да могат да заседават и от разстояние, решиха днес депутатите като приеха на първо четени промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Това е ключово при ситуации, като тази с коронавируса.


Приет беше и текст, според който съветниците не са в конфликт на интереси при приемането на бюджета на общината и на възнагражденията на кметовете, на председателя на общински съвет и на общинските съветници.

Удължава се срокът на ТЕЛК-решенията

Депутатите удължиха сроковете на решенията на ТЕЛК, които изтичат по време на епидемичната обстановка с 2 месеца. Промяната засяга около 5000 души.


Коронавирусът в България: над 60% от леглата в София са заети, удължава се валидността на ТЕЛК (хронология)

© Цветелина Белутова


До решението се стигна след протест на майки на деца с увреждания, съобщи БНР. ТЕЛК-решенията ще бъдат удължени до септември. За да стане максимално бързо, предложението влезе в пленарната зала чрез преходни и заключителни разпоредби на друг закон, който депутатите приеха окончателно - този за публичното предлагане на ценни книжа.

Нидерландия извади България от безопасния списък

Властите в Кралство Нидерландия извадиха България от списъка на безопасните държави. От днес в страната е в сила "силно препоръчителна" 14-дневна карантина в домашни условия за гражданите, които пристигат в страната от България, съобщава Министерството на външните работи.


Наред с това Нидерландия не препоръчва на гражданите си да пътуват до България с цел туризъм, с оглед на влошаващата се епидемична обстановка по отношение на COVID-19.

Хлебопроизводството не търпи сериозни щети от кризата, каза пред радио "Фокус" председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Според нея спадът в продажбите на хляб за последните месеци е незначителен и в този смисъл браншът не се вписва в изискванията на мярката 60/40.

Съдебната палата в Добрич ще бъде затворена днес за дезинфекция заради установен случай на заразен с коронавирус. За всички насрочени за 16 юли дела ще бъдат определени нови дати за разглеждане, съобщиха от пресцентъра на институцията. Настанените в сградата други институции - Районният съд, Районната и Окръжната прокуратура, звено "Охрана", трябва да осигурят достъп до помещенията, които ползват, за да бъдат дезинфекцирани.

Лекари искат мобилни пунктове за проби

"Създаването на спешни мобилни пунктове за пробонабиране за Covid-19 извън болниците ще обезопаси лечебните заведения", каза пред БНР председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров. Идеята се подкрепя и от Българския лекарски съюз.


Коронавирусът в България: над 60% от леглата в София са заети, удължава се валидността на ТЕЛК (хронология)

© Велко Ангелов


"Взетите в тези пунктове проби ще бъдат изпращани за изследване в лабораториите. Това, което е в плюс, е, че хората, които може да са инфектирани, няма да влизат в лечебно заведение или в лабораторията. Не е необходимо този, който взима пробата, да е специалист. Там могат да работят подготвени лица, лесно става обучението", допълни доц. Киров.

Заразените, починалите и излекуваните (графика)

Ето как изглежда графиката за броя на заразените, починалите и излекуваните по дни от началото на юни досега (детайли за всеки от дните се виждат при посочване върху графиката):

Шестима починали за ден

Шестима души, заразени с коронавирус, са починали за последното денонощие, сочат данните на единния информационен портал. Така общият брой на жертвите е вече 289.
По данни на здравното министерство починали са мъж на 70 г. с пневмония, за когото няма информация за придружаващи заболявания, мъж на 65 г. с диабет и хронично бъбречно заболяване, мъж на 54 г. със сърдечно заболяване, мъж на 68 г. с множество придружаващи заболявания, мъж на 81 г. със сърдечно заболяване и мъж на 33 г. без придружаващи заболявания.

От началото на епидемията с корнавирус са били заразени 7877 души, установени при 189 953 теста. Активните случаи са 3747. Излекуваните са 3841, от които 178 за последните 24 часа. 575 души са приети на лечение в болница, а 28 от тях са в интензивни отделения.


Коронавирусът в България: над 60% от леглата в София са заети, удължава се валидността на ТЕЛК (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


За последното денонощие са установени 232 нови случая при 5392 направени теста. Положителните тестове спадат до 4.3% от общия брой при стойности от 4.8% в предните два дни и 6.4% в понеделник.

Разпределението по области е, както следва: Благоевград - 15; Бургас - 14; Варна - 16; Велико Търново - 8; Видин - 2; Враца - 1; Габрово - 2; Добрич - 7; Кърджали - 3; Кюстендил - 3; Ловеч - 1; Пазарджик - 6; Перник - 4; Плевен - 2; Пловдив - 21; Разград - 2; Русе - 10; Силистра - 1; Сливен - 4; Смолян - 3; София област - 10; София град - 81; Стара Загора - 5; Търговище - 2; Хасково - 6; Ямбол - 3.

Извънредната обстановка е до 31 юли

Извънредната епидемична обстановка, която трябваше да изтече днес, е удължена до 31 юли. Във времето на действието й здравният министър може със заповеди да налага ограничения с цел запазване на здравето и спиране на разпространението на заразата.


Основната мярка е задължителното носене на защитни маски и използването на зали на закрито за публични събития при капацитет до половината от местата и задължителна дистанция.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK