Парламентът одобри съдии и полицаи да оценяват работата на вещите лица

Парламентът одобри съдии и полицаи да оценяват работата на вещите лица

© Юлия ЛазароваДа бъде създадена Автоматизирана информационна система "Единен регистър на вещите лица", като с нея да се надгради съществуващият досега регистър чрез осигуряването на систематичен подход при избора на вещи лица. Това гласува днес парламентът на първо четене, като прие допълнение към Закона за съдебната власт.


С промените магистрати и служители на МВР ще могат да оценяват работата на вещи лица и по този начин ще формират рейтинг на всеки експерт. Експертите ще бъдат вписвани в Единния регистър на вещите лица по разпореждане на съответните административни ръководители в органите на съдебната власт незабавно след утвърждаването на списъците.


Информационната система ще представлява централизирана база данни, в която ще се поддържа информация за вещите лица. Ще се въвеждат данни за съдебните райони, образование, квалификация, специализации, както и възможности за контакт с вещите лица.
Разследващите полицаи, прокурори, както и съдиите, които са възлагали експертизи на вещото лице, ще могат да дават оценка за работата му в системата, а тя ще се превръща в рейтинг.


Системата ще поддържа електронно досие за всяко вещо лице, като в него ще се включва справка за изготвяните до момента експертизи, решението на съда или прокуратура дали приема или не заключението и мотивите към това решение. Ще се вписва и информация за това дали и по какви причини е възлагана допълнителна или повторна експертиза. Всеки съдия или разследващ ще може да види и дали заключенията на конкретно вещо лице да били предадени в определения за това срок.


Предвижда се единният регистър да заработи от 1 януари 2021 г.


Висшият адвокатски съвет (ВАдС) обаче определи като абсурдно, нелогично, неудачно и дори протиконституционно предложението да се определя рейтинг на вещите лица. В началото на май съветът посочи, че основната функция на експертизата не е да бъде "от полза на възложителя", както се казва в мотивите, а заключението е необходимо на правосъдието за изясняването на обективната истина по делата.


Според юристите това ще създаде неоправдано предимство за една от страните в наказателния процес, като по този начин ще се накърни и правото на защита, прогласено в конституцията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  Време е за лустрация и рестарт на тази система при нови правила и законова рамка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 217 Гневно

  Моля???
  Полицаите ще оценяват вещите лица???!!!
  Още малко ще им разрешите да "проверяват" жените ни!!!

 3. 3 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 589 Гневно

  Абсолютно безумие и предпоставки за корупция! Сега всяко вещо лице ще гледа да угажда на страните, а не да си изпълнява задълженията- да оценя както е редно! какъв рейтинг, какви 5 лева?

 4. 4 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1396 Весело

  Сигурен съм, че вещите лица, които не могат да събират, изваждат, умножават и делят и опитват да разделят на нула според едно скорошно съдебно решение, ще бъдат оценени високо от специализираната прокуратура.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 5. 5 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  И нека манипулацията започне сега !

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 6. 6 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 845 Гневно

  ЩО ЗА ИДИОТЩНИНА?!?Та нали самата институция "вещи лица" е създадена защото юристите (съдии, прокурори и адвокати, и разбира се полицаи) би трябвало да разбират от право, А НЕ ОТ МЕДИЦИНА, ФИЗИКА, ХИМИЯ, СТРУКТУРНА МЕХАНИКА...изкуство и т.п.

  Ама ха...един мильо ще ми оценява работата на строителен инженер, даващ експертиза дали бетонът бил по спесификациите, дали арматурата е положена правилно И Е ОСТАНАЛА ТАМ КЪДЕТО Е ПРОЕКТИРАНА ДА БЪДЕ, а не е...."мръднала" някъде заради некадърните бачкери на обекта?!?

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 7. 7 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Аз отдавна обмислям да се отпиша от списъците с вещи лица, може би сега е момента.
  И без това само в разходи ме вкарват, откак ни накараха да се самоосигуряваме (за 2-3 експертизи годишно).

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 8. 8 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизо":

  Абсолютно безумие и предпоставки за корупция! Сега всяко вещо лице ще гледа да угажда на страните, а не да си изпълнява задълженията- да оценя както е редно! какъв рейтинг, какви 5 лева?
  —цитат от коментар 3 на Мизо


  Ще угажда на едната страна - та зи на мильовците и каскетите. Това е страшното.

 9. 9 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Това е гербавия парбламент - придатък към Бойковата самовлюбеност и каскетната злоба.

 10. 10 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Че те нали затова са вещи лица, защото полицаите не разбират от тия работи, нито пък съда. Как така едни, които са неграмотни по дадения случай ще оценяват вещите лица?
  Да го разбираме ли, че оценките ще са от сорта на - този му казахме да напише това, значи става, другия, който е истински специалист и си написа сам становището не става?????

 11. 11 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 845 Гневно

  Че те нали затова са вещи лица, защото полицаите не разбират от тия работи, нито пък съда. Как така едни, които са неграмотни по дадения случай ще оценяват вещите лица?Да го разбираме ли, че оценките ще са от сорта на - този му казахме да напише това, значи става, другия, който е истински специалист и си написа сам становището не става?????
  —цитат от коментар 10 на gorodetski


  Това е и моето мнение! От началото до края на твоя коментар! 100+++!

  Егаси и изцепките въртят тия 240 дупетати, ум да му зайде на нормален човек (считам се за нормален, та съдя по себе си).
  До коментар [#10] от "gorodetski":

  -----------
  Аз отдавна обмислям да се отпиша от списъците с вещи лица, може би сега е момента.И без това само в разходи ме вкарват, откак ни накараха да се самоосигуряваме (за 2-3 експертизи годишно).
  —цитат от коментар 7 на Athanatos


  Нещо не разбирам тук. Да не би да имаш изнадподвпредвид професионална застраховка, за покриване не евенуални щети причинени от твои грешки в занаята? Щото социалните осигуровки би трябвало да са на база декларирани приходи (с някакъв таван, предполагам): Този месец си получил хонорари 10К, плащаш според колкото си получил. Следващият месец-0 лв хонорар-плащаш нещо минимално. И на края на годината правиш равносметка, и ако си надплатил-полага ти се кредит следващата година.

  В България съдебните хонорари за вещи лица не са ли...кхм...кхм...тлъсти суми (сравнително де😀). По нашенско са бая значителни, и всеки е мераклия да се цани вещо лице в съда. Но не става лесно: Първо съсловната организация има едни изпити (периодични, всеки 10 г' трябва да ги минеш), и само тези 10% които ги минават с най висок успех влизат в списъка "съдебни вещи лица". Съдебните секретариати избират от този списък (по някакво жребие) към десетина вещи лица за определено дело, и страните се съгласяват на един от тях. Много рядко една от страните оспорва експертиза на така избрано вещо лице. Става дума за строителния бранж...
  До коментар [#7] от "Athanatos":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4790 Неутрално

  "Предвижда се единният регистър да заработи от 1 януари 2021 г."

  Съмнявам се. Вещи лица ще се отдръпнат от съдилищата след като ще ги оценяват полицай.

 13. 13 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизо":
  —цитат от коментар 8 на zaki


  Да, адвокатурата, отнов сме от ...страна. А какво ще се случи, ако има колизия в оценките на съдия и прокурор/полиция по една приета експертиза? Не може до безкрай да се насрочват експертизи. А ако се назначи експертиза от няколко вещи лица, те ще имат ли право на особено мнение? Как едно добросъвестно вещо лице ще се мотивира, че не подкрепа експертизата, която съставят 2-ма, други, негови колеги? Това са безумия, безумия!!! Барни Кирилов министър, вещи лица с оценки от 2 от страните! Пълен ужас!
  Правя този коментар, без да съм запознат изчерпателно с новите промени, но на първо четен, така предоставената от 'Дневник" информация ме навежда на точно тези мисли и въпроси.

 14. 14 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#11] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Вещите лица по закон са "самоосигуряващи се". Без значение, че за да са вещи лица, трябва да работят другаде по професията си, т.е. да са осигурени.
  Едно време в съда директно приспадаха данъците и осигуровките на хонорарите, получаваш си ги чисти беше ОК.
  Сега всяко самоосигуряващо се лице трябва да си внася осигуровки на избран доход, не по-малък от минималния всеки месец, през който има дейноат. Един хонорар за експертиза е 250-300 лв.
  Внасяш осигуровки обаче на 610 лв.
  Ако правиш по 3-4 експертизи месечно е ОК, но някои правят по 1 на 3 месеца.
  Птделно, когато работиш на друго място по специалността си, за всяко ходене до съда трябва да излизаш от работа, а не е толкова лесно, още повече, че лично аз работя извън града и на практика трябва да си пусна цял ден, за да ида до съда да получа материалите, после още един за да внеса експертизата и накрая още един, за да се явя в съда на делото.
  Сметките излизат криви, ако нямаш твой човек в деловодствоти на съда или съдия, който а ти дава 5-6 експертизи месечно. Тогава може и да не работиш на друго място (както правят някои).

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 15. 15 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 845 Гневно

  До коментар [#11] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Вещите лица по закон са "самоосигуряващи се". Без значение, че за да са вещи лица, трябва да работят другаде по професията си, т.е. да са осигурени.Едно време в съда директно приспадаха данъците и осигуровките на хонорарите, получаваш си ги чисти беше ОК.Сега всяко самоосигуряващо се лице трябва да си внася осигуровки на избран доход, не по-малък от минималния всеки месец, през който има дейноат. Един хонорар за експертиза е 250-300 лв.Внасяш осигуровки обаче на 610 лв.Ако правиш по 3-4 експертизи месечно е ОК, но някои правят по 1 на 3 месеца.Птделно, когато работиш на друго място по специалността си, за всяко ходене до съда трябва да излизаш от работа, а не е толкова лесно, още повече, че лично аз работя извън града и на практика трябва да си пусна цял ден, за да ида до съда да получа материалите, после още един за да внеса експертизата и накрая още един, за да се явя в съда на делото.Сметките излизат криви, ако нямаш твой човек в деловодствоти на съда или съдия, който а ти дава 5-6 експертизи месечно. Тогава може и да не работиш на друго място (както правят някои).
  —цитат от коментар 14 на Athanatos  Е, предполага се че "частник" е станал ЧАСТНИК, защото печели повече от 610 лв/месец, и че съдебните му експертизи НЕ СА единственият му източник на приходи, нали😀? Та това за самоосигуряването не ми се вижда проблем. Проблемът е че сумата 250-300 лв' ми се вижда ниска, оптично, но тук вероятно греша. Особено ако не се плаща някаква компенсация ако се явиш на дело, а то се отложи (в България с тези болнави адвокати и подсъдими това май е нещо редовно, ежедневно явление). Логистиката (получаването на материала и предаване на експертизата) не я виждам като проблем-за туй съществуват куриерски служби/секретарки/колеги (ако бачкаш в по голяма фирма) и т.н.

  АПЦУРДА е юрист да оценява работата на лекар/инженер/химик/физик/социален работник...списъкът е предълъг. Колегата бая добре е предположил как ще се оценяват вещите лица:

  Че те нали затова са вещи лица, защото полицаите не разбират от тия работи, нито пък съда. Как така едни, които са неграмотни по дадения случай ще оценяват вещите лица?Да го разбираме ли, че оценките ще са от сорта на - този му казахме да напише това, значи става, другия, който е истински специалист и си написа сам становището не става?????
  —цитат от коментар 10 на gorodetski  До коментар [#10] от "gorodetski":


  До коментар [#14] от "Athanatos":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 16. 16 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 269 Разстроено

  Оставка на Народното Събрание, докато не са приели и други кретенизми!

 17. 17 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#6] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  До коментар [#15] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  Цитат от стаията: "Системата ще поддържа електронно досие за всяко вещо лице, като в него ще се включва справка за изготвяните до момента експертизи, решението на съда или прокуратура дали приема или не заключението и мотивите към това решение. Ще се вписва и информация за това дали и по какви причини е възлагана допълнителна или повторна експертиза. Всеки съдия или разследващ ще може да види и дали заключенията на конкретно вещо лице да били предадени в определения за това срок"

  Оценката на вещите лица не е замяна на въпросните веци лица от полицаи и прокурори, а опит за контрол върху тях. И под контрол намам предвид контролиране но оценката, защото това и със и без закон е възможно. Идеята е, да със създаването на регитъра да се отсеят онеци "вещи лица" заради които много дела немога да завършат в срок. Това е още един от пороците на съществуващата съдебна система.
  NB! Тъй като не съм навътре в тази сфера, може да не съм прав, но изчитайки стаията внимателно не намирам за аргументиран мотивът на ВАС.
  Много интересен е конфликтът който наблюдаваме в последните месеци межде адвокатите и прокуратурата. Да, и двете за част от съдебната система, но нека разграничим двете им функции - защита и обвинение... До сега това чувство за безнаказаност от какво се пораждаше? От дразнещо ниски и оправдателни присъди или от прокурорски "терор" над невинните престъпници?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 18. 18 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#6] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Браво, Мойше. Това е голата истина.
  Искаме тиква с каскет! (Това не е по темата)

  По-здрав за Костя Копейкин!
 19. 19 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Любопитно

  И как точно тъп бастун завършил Симеоново ще дава оценка на вещо лице....например при установяване на стойността и легитимността на .....маслена картина рисувана през 1725 година да речем?
  Тия в парламента са АБСОЛЮТНИ олигофрени.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 20. 20 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Е, предполага се че "частник" е станал ЧАСТНИК, защото печели повече от 610 лв/месец, и че съдебните му експертизи НЕ СА единственият му източник на приходи, нали😀? Та това за самоосигуряването не ми се вижда проблем. Проблемът е че сумата 250-300 лв' ми се вижда ниска, оптично, но тук вероятно греша. Особено ако не се плаща някаква компенсация ако се явиш на дело, а то се отложи (в България с тези болнави адвокати и подсъдими това май е нещо редовно, ежедневно явление). Логистиката (получаването на материала и предаване на експертизата) не я виждам като проблем-за туй съществуват куриерски служби/секретарки/колеги (ако бачкаш в по голяма фирма) и т.н.
  —цитат от коментар 15 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Явно наистина отдавна не си се сблъсквал с българските абсурди.
  Естествено, че експерта има и друга работа. Ама да не си мислиш, че там взима милиони? Аз когато станах вещо лице, бях университетски преподавател (е, асистент, не професор). Колко мислиш, че получава днес един асистент във ВУЗ в България?
  Осигуровките, които трябва да платиш като самоосигуряващ се на 610 лв за около 200 лв. Ако вземеш през месеца 1 експертиза и за нея получиш 250 лв... а трябва и данък общ доход на тия пари да платиш.... нещата стават съвсем безсмислени. Цифрите са съвсем пресни, от преди 3-4 месеца.
  Ако ти дават по 5-10 експертизи на месец и имаш достатъчно свободно време да ги работиш, да, става. Но пък това ще се отрази яко на другата ти, редовна работа, ако имаш такава.
  Относно логистиката - ами не, не става с куриер. Материалите се получават единствено и само ЛИЧНО в рамките на работното време от деловодството на съда срещу подпис, и се връщат пак по същия начин.
  Миналата година съм направил всичко на всичко 3 експертизи, за които съм получил общо 800 лв, а разходите ми по тях са повече. Затова и мисля да се отказвам, а сега вече съвсем го реших.


  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 21. 21 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Безумие на квадрат нямащо нищо общо с правото и с нормалния човешки разум. Дори ортодоксален комунист или фашист ще изпита срам и неудобство ако само си помисли за подобноа възможност. Зъболекари импресионисти - по Уди Алън.

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Да... дива работа.
  Невежи оценяват вещи лица.

  Възложители поръчват/купуват поръчкова "експертиза"
  и... съдебни дела.

  Дивият поръчков "закон" е вреден при дела по НПК, но не само.

  И без новия поръчков, корпоративни (дори анонимни) ишци по ГПК
  диктуват в Съд безпрекословно издавани Заповеди по
  ..........................................................................................................................
  чл. 410. По и с Непроверявана от Съд информация.

  В случай на Възражение против незаконната Заповед,
  Злоупотребителят впряга държавната Съдебна власт за свои продължителни частни цели. И вещи лица - по на ищеца задачи.
  Ама Съд да привлечел и ангажирал се с вещите по на ищец задачи.
  С цел "куче влачи".

  Цели користни.
  На корпоративен ищец злоупотребител...

  "Висшият адвокатски съвет (ВАдС) обаче определи като абсурдно, нелогично, неудачно и дори протиконституционно предложението да се определя рейтинг на вещите лица.

  В началото на май съветът посочи, че
  основната функция на експертизата не е да бъде "от полза на възложителя",
  както се казва в мотивите, а

  заключението е необходимо на правосъдието за изясняването на
  обективната истина по делата.

  Според юристите това ще създаде неоправдано предимство
  за една от страните в наказателния процес,

  като по този начин ще се накърни и правото на защита,
  прогласено в конституцията."

 23. 23 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 845 Гневно

  До коментар [#20] от "Athanatos":

  Ами да, от 68 (1968) не живея постоянно в НРБ/България, та ми се е разминало запознанството с булгаристанските аПЦурди😀 Това за получаване и предаване ЛИЧНО е един от тези БУЛГААРИСТАНСКИ АПЦУРДИ!!!!

  Ха ма ха, опитах се да си представя тази ситуация в някоя "бяла държава"- Признат експерт от международно ниво трябва ЛИЧНО да получи/предаде документи от/в секретариата на някой съд на майна си райна?!? 'Ми не успях, явно съм тъпанар с бедно въображение...
  До коментар [#20] от "Athanatos":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Глупости, олександъре.

  Прокурорите са част от Държавна Съдебна власт,
  а Адвокатите не са.

  Прокурорите са длъжни - като всяка държавна съдебна власт,
  да Защитават правата и законни интереси на гражданите,
  юридическите лица и държавата. КРБ Чл. 177.

  Конституцията изрично повелява Защита, а не обвинение.

  Подобна е работата на Адвокати, но те не са държавна съдебна власт.
  Апропо, Адвокат (също) може да защитава държавен или частен
  законосъобразен интерес.

  До коментар [#17] от "olexander":
  Много интересен е конфликтът който наблюдаваме в последните месеци межде адвокатите и прокуратурата.

  Да, и двете за част от съдебната система,
  но нека разграничим двете им функции
  - защита и обвинение

 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално
 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Бойко не дава.

  Държи Народа стабилен... и Събранието

  До коментар [#16] от "Jordan J":

  Оставка на Народното Събрание,
  докато не са приели и други кретенизми!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK