"Правосъдие за всеки" иска оставката на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет

"Правосъдие за всеки" иска оставката на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет

© Надежда Чипева, КапиталГражданското сдружение Инициатива "Правосъдие за всеки" /ИПВ/ ще поиска оставката на парламентарните избраници на Висшия съдебен съвет като крачка за решаване на проблемите в управлението на съдебната власт. Това ще бъде обявено на протеста тази вечер пред Съдебната палата, организиран от сдружението, след което той ще се слее с общия девети поред граждански протест на площада пред президентството.


"Правосъдие за всеки" - сдружението, което свика първия протест на 9 юли - в деня на влизането на въоръжените охранители на главния прокурор в президентството, се занимава експертно с проблемите на съдебната власт години наред, а през 2015 г. внесе гражданска подписка в парламента със 7 идеи за промени в конституцията, от които тогава бе приета една - за явното гласуване във ВСС.


За пет години се видяха системните грешки в устройството на прокуратурата, видя се, че е сгрешена конституционната рамка и това са сред приините за гражданските протести, наред с конкретните действия на главния прокурор от последните седмици, които предивзикаха гражданския гняв, коментира председателят на сдружението Велислав Величков. На пресконференция днес той заедно с адвокат Емил Георгиев излжиха пакет от промени на конституцията, които довечера ще представят на гражданите, а в понеделник ще внесат при президента в рамките на консултациите за изменения на основния закон, инициирани от държавния глава.
Закриване на длъжността главен прокурор, който се е превърнал в паралелна прокуратура


осъществявайки методическо ръководство над всички прокурори, е една от идеите в пакета промени. Мотивът - че длъжността се е превърнала в паралелна институция на прокуратурата, което противоречи на предписаното в конституцията устройство на прокуратурата да съответства на устройството на съдилищата. Съответствието е налице на долните нива, не и на върховното ниво на прокуратурата. Предлага се вместо длъжността главен прокурор да се въведат в Закона за съдебната власт длъжностите ръководител на Връховната касационна прокуратура /ВКП/ и ръководител на Върховната административна прокуратура /ВАП/, компетентни само в съответните две прокуратури. Към тях да се формират съвети, които да издават "задължителни принципни предписания" за точното и еднакво прилагане на закона, без да се месят в работата на по-долустоящите прокуратури. Така ще се възстанови логиката на кючовата норма в конституцията /член 127/, която говори за "Прокуратурата на РБ", не и за главния прокурор.


Според юристите на "Правосъдие за всеки" за такава промяна не е необходимо Велико Народно събрание, тъй като не се размества балансът на властите.


Намаляване на парламентарната квота на ВСС от 11 на 5 души


С това предложение "Правосъдие за всеки" припомня на политическите партии, че намаляването на парламентарната квота е техен предизборен ангажимент, лично Цветган Цветанов през 2009 г. се кълнеше, че ГЕРБ ще реши този въпрокс в съответствие с препоръките на Съвета на Европа, но след като дойдат на власт, предпочитат да запазят възможностите си за вкарване на повече партийни инсайдери вътре в съдебната власт.


Сега "Правосъдие за всеки" предлага два варианта в зависимост от това дали ще има политическа воля за свикване на ВНС.


Ако не се свика ВНС, парламентарната квота на ВСС да се намали от 11 на 5-има, като трима от тях се резпределят в прокурорската колегия и двама в съдийската колегия.
Тази промяна може да се приеме и от обикновения парламент. Така се осъществява целта парламентът /политическата власт/ да няма блокиращо-управляваща квота във Висшия съдебен съвет. Каквато има сега с 11-членно представителство, разпределено 6-има в съдийската и 5-има в прокурорската колегия, което противоречи и на логиката на съдебната независимост, и на препоръките на Венецианската комисия съдебната власт да бъде управлявана от съдии, избрани от съдии.


Ако бъде свикано ВНС, сдружението предлага вариант за закриване изцяло на прокурорската колегия и ВСС остава да действа като "съдебен съвет", в който прокуратурата няма място, тъй като е страна в процеса, аналогично на адвокатурата, която също няма място.
А вместо прокурорска колегия на ВСС да се създадат два прокурорски съвета към ръководигелите на ВКП и ВАП, които да отговарят за назначенията и кадровото израстване и да следят за еднаквото приложение на закона.


Закриване на специализираните съдилища и прокуратури


и преминаването им към съотвените съдилища според подсъдността на престъпенията е третото предложение на "Правосъдие за всеки". Според експертите на сдружението това може да стане с промени в Закона за съдебната власт.


А на първо време - реакцията на парламентарните партии на поисканата оставка на тяхната квота във ВСС ще покаже, коментира Велислав Величков как се отнасят те към факта, че с гласа си са формирали ядрото на чугуненото мнозинство в съвета, което служи най-вече за налагане на волята на главния проурор в управлението на съдебната система.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK