"Правосъдие за всеки" иска оставката на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет

"Правосъдие за всеки" иска оставката на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет

© Надежда Чипева, КапиталГражданското сдружение Инициатива "Правосъдие за всеки" /ИПВ/ ще поиска оставката на парламентарните избраници на Висшия съдебен съвет като крачка за решаване на проблемите в управлението на съдебната власт. Това ще бъде обявено на протеста тази вечер пред Съдебната палата, организиран от сдружението, след което той ще се слее с общия девети поред граждански протест на площада пред президентството.


"Правосъдие за всеки" - сдружението, което свика първия протест на 9 юли - в деня на влизането на въоръжените охранители на главния прокурор в президентството, се занимава експертно с проблемите на съдебната власт години наред, а през 2015 г. внесе гражданска подписка в парламента със 7 идеи за промени в конституцията, от които тогава бе приета една - за явното гласуване във ВСС.


За пет години се видяха системните грешки в устройството на прокуратурата, видя се, че е сгрешена конституционната рамка и това са сред приините за гражданските протести, наред с конкретните действия на главния прокурор от последните седмици, които предивзикаха гражданския гняв, коментира председателят на сдружението Велислав Величков. На пресконференция днес той заедно с адвокат Емил Георгиев излжиха пакет от промени на конституцията, които довечера ще представят на гражданите, а в понеделник ще внесат при президента в рамките на консултациите за изменения на основния закон, инициирани от държавния глава.
Закриване на длъжността главен прокурор, който се е превърнал в паралелна прокуратура


осъществявайки методическо ръководство над всички прокурори, е една от идеите в пакета промени. Мотивът - че длъжността се е превърнала в паралелна институция на прокуратурата, което противоречи на предписаното в конституцията устройство на прокуратурата да съответства на устройството на съдилищата. Съответствието е налице на долните нива, не и на върховното ниво на прокуратурата. Предлага се вместо длъжността главен прокурор да се въведат в Закона за съдебната власт длъжностите ръководител на Връховната касационна прокуратура /ВКП/ и ръководител на Върховната административна прокуратура /ВАП/, компетентни само в съответните две прокуратури. Към тях да се формират съвети, които да издават "задължителни принципни предписания" за точното и еднакво прилагане на закона, без да се месят в работата на по-долустоящите прокуратури. Така ще се възстанови логиката на кючовата норма в конституцията /член 127/, която говори за "Прокуратурата на РБ", не и за главния прокурор.


Според юристите на "Правосъдие за всеки" за такава промяна не е необходимо Велико Народно събрание, тъй като не се размества балансът на властите.


Намаляване на парламентарната квота на ВСС от 11 на 5 души


С това предложение "Правосъдие за всеки" припомня на политическите партии, че намаляването на парламентарната квота е техен предизборен ангажимент, лично Цветган Цветанов през 2009 г. се кълнеше, че ГЕРБ ще реши този въпрокс в съответствие с препоръките на Съвета на Европа, но след като дойдат на власт, предпочитат да запазят възможностите си за вкарване на повече партийни инсайдери вътре в съдебната власт.


Сега "Правосъдие за всеки" предлага два варианта в зависимост от това дали ще има политическа воля за свикване на ВНС.


Ако не се свика ВНС, парламентарната квота на ВСС да се намали от 11 на 5-има, като трима от тях се резпределят в прокурорската колегия и двама в съдийската колегия.
Тази промяна може да се приеме и от обикновения парламент. Така се осъществява целта парламентът /политическата власт/ да няма блокиращо-управляваща квота във Висшия съдебен съвет. Каквато има сега с 11-членно представителство, разпределено 6-има в съдийската и 5-има в прокурорската колегия, което противоречи и на логиката на съдебната независимост, и на препоръките на Венецианската комисия съдебната власт да бъде управлявана от съдии, избрани от съдии.


Ако бъде свикано ВНС, сдружението предлага вариант за закриване изцяло на прокурорската колегия и ВСС остава да действа като "съдебен съвет", в който прокуратурата няма място, тъй като е страна в процеса, аналогично на адвокатурата, която също няма място.
А вместо прокурорска колегия на ВСС да се създадат два прокурорски съвета към ръководигелите на ВКП и ВАП, които да отговарят за назначенията и кадровото израстване и да следят за еднаквото приложение на закона.


Закриване на специализираните съдилища и прокуратури


и преминаването им към съотвените съдилища според подсъдността на престъпенията е третото предложение на "Правосъдие за всеки". Според експертите на сдружението това може да стане с промени в Закона за съдебната власт.


А на първо време - реакцията на парламентарните партии на поисканата оставка на тяхната квота във ВСС ще покаже, коментира Велислав Величков как се отнасят те към факта, че с гласа си са формирали ядрото на чугуненото мнозинство в съвета, което служи най-вече за налагане на волята на главния проурор в управлението на съдебната система.

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sadio Mane
  Sadio Mane
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Абе, няма да събереме сто и осемдесе депутата. Но аз мисля, че Гешев не ни е проблем, ако спечелим властта, щото мое да му орежем правомощията без да променяме Конституцията…Нали тя казва мандата какъв е и колко е, ама точно кви правомощия има са описани в Закона за съдебната система.

  Там може го променим без Конституция.. Като го напра'име фигурант като Президента, точно кво ше ни вреди Гешев...“, казва в разговора си с Огнян Стефанов Васил Божков. А „Правосъдие за всеки“ - изпълнява.

 2. 2 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Другари, разбрахте ли, че снощи Гешев е подхвърлил оръжие и наркотици на протестиращите антифашисти? Нали знаете, че той подхвърля всичко и злато дори. Изчакваме партизанските отряди да слязат от Бузлуджа, целуваме се в уста (като Брежнев и Живков) и започваме да сваляме мутрите. Венсеремос, клич свободы!

  Бу-ха-ха!

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Прогресивно вървим към оставка на цялата държава!
  Не е лошо малко да се поспрем и да помислим - ако ни е възможно!
  Емоциите и ескалацията на исканията за оставки на всички няма да ни докарат нищо добро точно в момента - задава се буря!!!

 4. 4 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  На каскети да има кажа, че има четири етапа, като се борят с такива.
  1. Първо игнорирате
  2. После им се присмивате
  3. После се съпротивлявате

 5. 5 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Подкрепям исканията. За да се оттървем от мутрите в политиката и изпълнителната власт, трябва да се реже до кокал. Няма друг начин освен радикална реформа.

 6. 6 Профил на Huiristo_Ibanov
  Huiristo_Ibanov
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Ай,ай,ай всички мечти са безплатни :)

  Вместо тези спорадични и безсмислени искания /защото следващият парламент отново ще излъчи квота във ВСС/, по -добре направо да се ходи към Велико народно събрание и корекция на конституцията, като аз лично съм за три неща:
  1) Гл.прокурор да стане министър на правосъдието
  2) Да се премахне длъжността президент
  3) Началниците на РПУ-та да се избират пряко по
  време на местните избори

 7. 7 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Бнакянския толуп и кскета не са цялата държава.

 8. 8 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Прогнилата съдебна система може да се изчисти само чрез реформи в избора на ВСС и реформи в управлението на прокуратурата. Тези реформи няма как да бъдат извършени от представители на политическото статукво и за тях са необходими силна воля и постоянство.

 9. 9 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Работещи предложения, които ще решат проблемите в съдебната систаме! Заедно с плана на Демократична България, имаме стратегия за промяна на страната!

 10. 10 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 642 Весело

  Ама много ясно.
  Не ни трябва въобще главен прокурор, съдебен съвет, парламент ...

  Всичко ще се решава на фонтана пред президенството от ицо реформата и НЕуспелите да спечелят 4% на избори

 11. 11 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Де е залпа на "аврората"..... Станахте за смях ве Петя. То само с пари не става. И акъл требе,😅

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 12. 12 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Другари, разбрахте ли, че снощи Гешев е подхвърлил оръжие и наркотици на протестиращите антифашисти?
  —цитат от коментар 2 на Мизийски


  Това, разбира се, е шега. И снощи, и предната вечер, и довечера Гешев ще се крие като мишка.
  Защо не покаже чата си с Борисов и Пеевски?

 13. 13 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#9] от "vasill":

  Терористи със стратегия, nice😜

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  "Инициатива „Правосъдие за всеки” е независима гражданска общност

  Тук може да се запознаете с проекто-бюджета на Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ за периода 6 септември – 6 декември 2015, възлизащ на 12,012 лв. Линк към проекто-бюджета
  В най-скоро време очаквайте и текущи отчети за дарителите и изхарчените средства.
  (още го очакваме това "най-скоро време")
  Благодарим ви за подкрепата!
  Списък дарители за Форума , 77 човека, общо събрани 8,594 лв."

  Иначе се въртят в един регистър на МП едни пари, от една фондация, през един фонд, достигнали до тази инициатива в размер на почти 1 млн. лв.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на aoz02646267
  aoz02646267
  Рейтинг: 0 Весело
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Най-добре ще е по-скоро да си тръгнат тези от мафията. Те се знаят кои са.

 17. 17 Профил на Posting Canter
  Posting Canter
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Подробните програми наистина различават тези протести от тези през 2013-та.

  Сега вече властоимащите не могат да прехвърлят топката с "каква ви е тогава програмата?"

  Ето я програмата.

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Идеите са революционни - точно от каквото имаме нужда. Подкрепям напълно, но тия мазни дебели тролове дето избраха Гешев няма да се дадат без бой.
  Парадоксът е, че у нас прокуратури бол, а престъпност висока, делата се губят на 80-90%.
  Ефективността им е доста ниска.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2694 Весело
 22. 22 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  Ченалова кога ще влезе в затвора? Или старата песен "Съдия съдия не съди"? Корупцията в правосъдната система торпилира останалите власти.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1579 Разстроено

  До коментар [#7] от "Doge":

  Надявам се дори за Вас вече е станало ясно че исканията за оставки са със скорост 3-4 в час!
  Знайни и незнайни герои искат оставките на всички но за сметка на това веднага!
  Така със сигурност ще процъфтим!

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1579 Разстроено

  До коментар [#10] от "001":

  Заедно със Съветите на работниците селяните и матросите
  После идва народният съд и публичните екзекуции- нали видяхте вчера бесилката
  Следва национализация
  НЕ БЛАГОДАРЯ!!!

 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1579 Гневно

  До коментар [#16] от "Роси":

  Предполагам Вие ще изготвите списъка
  А онези които не си тръгнат доброволно - до стената!
  Хайде стига болшевизъм!

 26. 26 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Предполагаме , че всичките членове и симпатизанти на Правосъдие за всеки , се припокриват с тия на "Демократична България".

  Защо да си подават оставка.

  Христо като провали коалиционното споразумение с ДСБ и не влезе в НС, подаде ли оставка..........Не

  радан, като не влезе ДСБ в НС, каза, че става редови член. Стана ли............ Не

  Стана заместник председател и излъга хората, че ще стане обикновен член.

  После измами и Тафров де, който тича един маратон, а преди последния завой от храстите изтича бодрия Радан и финишира първи. Служебна победа, хитър ход, невероятна коректност.

  Печелите си парламентарните избори, другари комунисти около Хросто и си излъчвате парламентарно хора за ВСС

  Иначе обявявате народна комунистическа република и сменяте всс или го закривате/ в зависимост от теоретичните лудости на Христо/.

 27. 27 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Кучето е заровено в прокуратурата, тази структура от 1944 до сега обслужва един престъпен елит и мачка хората, които му се противопоставят. До 1989 прокурорът беше господар на съдебния процес и решаваше изхода му безапелационно. Мисля, че е крайно време да се промени структурата на сталинисткия модел в прокуратурата и тя да се освободи от хватката на ДС. Лустрацията е абсолютно задължителна за съдебната власт.

 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Бурята е в главата на тиквите . Шиши ли ви посъветва ,,да ни страхувате " или Шехеразада ? Хайде сега всички харалани,харизани и рисърчки ! Араламбене му е майката !

 29. 29 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Доста добри предложения. Но също така предложения, против които Доган, Пеевски и свързаните с тях тролове ще се борят със зъби и нокти да неглижират и компрометират, защото биха затруднили мафиотската им хватка върху правните служби.
  Откровено не вярвам че ГЕРБ и БСП някога да имат политическата воля да приемат подобни промени, поради което е важно хората да гласуват масово за Демократична България на следващите избори, когато и да са те. Само така могат тези неща да се случат, вместо да правим постоянен цикъл на крещене по площадите като се ядосаме, и бавно укрепване на задкулисието като се разсеем.

 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3131 Весело

  До коментар [#10] от "001":

  Не ,сега си е добре в Бояна до пачките ,,братиньо" ,каскета и вся остальная сволочь

 31. 31 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1579 Гневно

  До коментар [#28] от "hodounski":

  Тоест - според Вас ние сме си супер!
  На Балканите е супер!
  В Европа е супер!
  В света е супер!“
  През есента и зимата заедно със сезонният грип болниците няма да се задръстят няма да остават хора масово без работа няма да фалират компании няма да има спад на БВП-така ли
  Добре - щом казвате!

 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonf":

  Има отчет ! Няма пачки в чекамедже и суджуци

 33. 33 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3131 Весело

  До коментар [#21] от "MPetr":

  Сийка и пръскачката да не пипат

 34. 34 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Весело

  До коментар [#32] от "hodounski":

  Пак издишаме, къде са отчетите за 2016, 2017, 2018, 2019 г.?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Така описана от тези хора, прокуратурата би била напълно неспособна да се занимава с дела, свързани с организираната престъпност.

 37. 37 Профил на aes46676719
  aes46676719
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Да изринеш боклука от ВСС е една прекрасна идея. Аре стига са се крили всички зад гърба на Баце.

 38. 38 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  До коментар [#31] от "selqnin":

  Това вие го казвате ,че сте супер .Ние казваме ,че държавата пропада заради кардливите сополиви тикви

 39. 39 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Всички да се махат..... само Сийка да не барат !!! https://www.prb.bg/bg/news/44101-Krasivoto-litse-na-prokuraturata,-koeto-kato-vsyaka-zhena-Lav-znae-koga-da-ataku
  —цитат от коментар 21 на MPetr


  Сийка и Дончев са човешкото лице на Гешев и ББ.
  Без тях, сигурно нямаше да остискат до сега, но вече и двамата поддадоха понеже имат някакви човешки качества (Дончев при Цветанка Ризова, а Сийка онзи ден на прес-конференцията; индиректно застанаха зад протестиращите).

  В кръга на шегата, тяхната роля и съдба има полъх на Мелания Тръмп, която понякога буди съжаление и в някои анти-Тръмп среди.

 40. 40 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 667 Весело

  Хммм ... лелееее, как ще махнете или закриете главната каскетура на България?
  Не ви ли е ясно, че той, главния дето ползва празната стойка за шапки, която носи на раменете си, като поставка за каскета си, ви каза ясно и кратко, че е Бог (Бог пиша с голяма буква по определени причини, не искам да ми бъде повдигнато обвинение по точка Б от НК).
  Не виждате ли колко е гениален иванчо, хиляди викат вън и оставка, но той се усмихва закачливо и самодоволно и вика, вашата ма.... вашата претенция нема да как да се получи, защото аз не искам да си ги причинявам. Точка и край на коментара ми.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4569 Гневно

  Подкрепям исканията. За да се оттървем от мутрите в политиката и изпълнителната власт, трябва да се реже до кокал. Няма друг начин освен радикална реформа.
  —цитат от коментар 5 на 4u4o


  Съгласен!

  Мутрите - вън!

  Каскетите - вън!

  Калинките - вън!

 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#11] от "Vivian Apostolov":

  "И акъл требе,"

  Но го нямаш!

 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  Всички да се махат..... само Сийка да не барат !!! https://www.prb.bg/bg/news/44101-Krasivoto-litse-na-prokuraturata,-koeto-kato-vsyaka-zhena-Lav-znae-koga-da-ataku
  —цитат от коментар 21 на MPetr


  Не само Сийка трябва да остане! Трябва да остане и онази с пръскачките! Да им се смеем!

 44. 44 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Не може до безкрай да се заобикаля въпросът за произхода на властта на Шиши над ВСС. Ако някой прилича на зависим,гласува като зависим,говори като зависим,значи е зависим.Трябва да се намерят късите каишки и да се отрежат.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#29] от "Skydiver":

  "Откровено не вярвам че ГЕРБ и БСП някога да имат политическата воля да приемат подобни промени, поради което е важно хората да гласуват масово за Демократична България на следващите избори, когато и да са те."

  За да стане това гласуване за Да България масово, трябва да се въведе някакъв вид на дистанционно гласуване!

 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4569 Весело

  До коментар [#21] от "MPetr":Сийка и пръскачката да не пипат
  —цитат от коментар 33 на hodounski


  +++! 😂🤣

 47. 47 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#4] от "Doge":
  4. Накрая ги бесите.
  По този ред ли ще правите “революцията”?

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 48. 48 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Подкрепям исканията. За да се оттървем от мутрите в политиката и изпълнителната власт, трябва да се реже до кокал. Няма друг начин освен радикална реформа.
  —цитат от коментар 5 на 4u4o


  Подкрепям ! Да се реже като се почне от пРезидента !

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  След разгорите със шефа на конституционния съд се вижда мащабите на МАФИОТИЗИРАНЕ. Логично ми звучат предложенията, и може с уличен натиск- сега да се приемат и нормализират нещата.

 52. 52 Профил на i2sail
  i2sail
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как искам да се намерят политически формации, които да се ангажират за една сравнително нетрудна за реализация (с просто мнозинство в обикновено НС) промяна ...

  а именно:

  ... да се променят 4 цифри в онези няколко кратки текста на Закона за съдебната власт, които определят състава на двете колегии на Висшия съдебен съвет …
  … така че от настоящото „извращение“ на квотите в колегиите (btw, вмъкнато и гласувано тихомълком именно от тандема ГЕРБ+ДПС в обичайното "между 1во и 2ро четене“ преди няколко години, когато беше първия опит да започне някаква съдебна реформа), което разпределение понастоящем осигурява пълен политически контрол (от НС и т. н.) върху Съдийската колегия, т. е. осигурява „нулева независимост“ на съдиите … + пълна & неограничена от нищо безотчетност за Прокурорската колегия (ergo за Главния прокурор) ...

  … просто да се променят 4те цифри, определящи съставите на колегиите – така че:

  Съдийска колегия да е съставена от квалифицирано мнозинство (min 2/3 от членовете), излъчено от професионалната съдийска общност (по нейния механизъм за съдийско самоуправление) + малцинство (max 1/3), излъчено от НС и Президента (за баланс и за провеждане на държ. политики);
  и
  Прокурорска колегия да е съставена от квалифицирано мнозинство (min 2/3 от членовете), излъчено по равно от НС, Президент, университетските/академичните среди и гражданските организации с юридическа насочености + малцинство (max 1/3), излъчено от професионалната прокурорска общност (от действащите прокурори и следователи);

  … понеже, ако се изгради стабилен фундамент за истинска съдийска независимост и за свободна и смела, но отчетна прокуратура – то тогава разните корупционни извращения биха били далеч по-трудни (… независимо кой следващ „Борисов“ ще е на власт за момента).

  Поради и за което: Оставка!!!

 53. 53 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Абе да дават направо списъка с "правилните" съдии и да се свършва.
  Ако не са готови все още - може да си изберат , който и да е от листа с грантополуателите на АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ и ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО.
  Всеки един от тях е неподкупен, честен и чист като сълза на гугутка.
  Гарантирано от Сорос.

 54. 54 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  Надежда реформите в съдебната власт най-сетне да се случат, за които три мандата правителствата на ГЕРБ бездействаха

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 55. 55 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Господа, накой/и от вас могат ли да дадат информация за членовете на тази неправителствена организация? На официалната им страница е публикувана само банкова сметка. Сведенията за членуващите като професионални биографии е важна, за да бъдат оценени предложенията. Чета, че повечето сте с положителни коментари, но без аргументи. не сопменавам за обидните квалификации към главен прокурор на страната само защото разбуни гнездото на осите. Явно сте от ожилените, след като не осмисляте ситуацията. Ами ако подадат отставка всички служби и институции, кой ще ви изплати утре пенсиите? лудост някаква с искане на отставки наляво и надясно.

 56. 56 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Стриптизьорскпто Семейтво Гешо-Ханчеви скоро ще връткат пак двамата на пилона, ама не на пилона на Ковачки и Галеви , а тоя път на кожения пилон на бай Ставри, а труженичките от ВСС - обратно на магистралата барабар със Свирка Милева

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 57. 57 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  И аз се присъединявам към искането им за изхвърляне на цялата парламентарна квота от ВСС. И нов ВСС по нови правила - изцяло на професионален принцип и може би с гражданска квота в него!
  Дори виждам и по-далече - или прокурорската квота изцяло вън, или на същия принцип и адвокатска квота. Все пак този висш съвет се нарича съдебен.

 58. 58 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#55] от "vista2":
  "Чета, че повечето сте с положителни коментари, но без аргументи. не сопменавам за обидните квалификации към главен прокурор на страната само защото разбуни гнездото на осите. Явно сте от ожилените, след като не осмисляте ситуацията. "

  Сийке, недей така, ма! Това днес не ти е казано да го пишеш.

 59. 59 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#58] от "Косьо Генчев":

  Сийке, недей така, ма! Това днес не ти е казано да го пишеш.
  .............
  Ми ти си жив пример, бе младеж.
  Ама не се усещаш.
  Нищо, ти си си свикнал.

 60. 60 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1179 Весело

  До коментар [#59] от "buljubei":

  Ти от кое "районно" си, та си толкова умен . . . не за друго, а да те похваля на началството.

 61. 61 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Подкрепям! Но не само от политическата квота, а всички пипала на октопода Доган-Пеевски! Не се знаят кои са ли? ...Вижте кой гласува "за" Гешев и ще се досетите..
  Оставка и разпускане на уж "висшия" съвет!
  Основна реформа на цялата Съдебна власт!

 62. 62 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#11] от "Vivian Apostolov":


  « Де е залпа на « аврората « ... «


  В главата ти !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 63. 63 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 266 Разстроено

  На тия протестш орел, рак и щука. Ако Костя докопа кокала не ги мисля тшя ИПВ. И други подобни либерасти. Ще е чудесна гледка как жълтопаветниците се гърчат в дива почуда какво ги е сполетяло. Те са меки хора, деликатни, не могат да устоят и 5 мшнути на агресивните националисти. Затова са и газени, а всяко тяхно действие е неуверено. По време на някой митшнг се приближете към някой такъв плазмодии и викнете "Да живей православна България!" Мекотелото ще отстъпи, а страхът ще се обяснява с "изтънченост". А той всъщност е страхливец, който ншто обича православшето, нито пък България.

 64. 64 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  До коментар [#7] от "Doge":

  "Бнакянския толуп и кскета не са цялата държава."

  Но затова пък цялата държава са Ристю с гумената лодка, фигурантът с Деса зад гърба си, Божков с 18-те си обвинения, футболните агитки, които се превърнаха в "итнтелигентни млади хора" които взривяват димки и раздават нацистки поздрави.
  Да съм изтървал някого?
  Извинявам се- и тробловете в "Дневник".

 65. 65 Профил на sen
  sen
  Рейтинг: 187 Неутрално

  Не разбирам адвокатите, които протестират срещу Гешев. Те дори трябва да му ръкопляскат, че им осигурява платежоспособни клиенти. Значи, нещо друго ги движи.
  Явно, че защитата няма да издържи в съда и се крият зад улични протести.

  sen
 66. 66 Профил на Ша шчупат държавата на Пеевски
  Ша шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "sen":

  Не разбираш, защото разсъждаваш като бакалин. Най-вероятно си и такъв, нищо лошо де.

  Истинските адвокати са защитници на правото и искат то да не бъде потъпквано от никой, вкл. от един безотчетен и безконтролен главен прокурор.

 67. 67 Профил на Ша шчупат държавата на Пеевски
  Ша шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "vista2":

  Ами намерете ги, запознайте се с тях и сама преценете. Те не се крият като ГешеФ зад кордон охрана.

 68. 68 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#24] от "selqnin":

  За народният съд и национализацията се допитай до другаря Каскетов.

 69. 69 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  Достатъчно е да се видят физиономиите да болшинството членове на ВСС - на тъп селски слугинаж.

 70. 70 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#11] от "Vivian Apostolov":

  Залпът на Аврората е в главата на Гешев - ходещ като съветски комисар от сталинско време с каскет и извадена риза и иска да съди и без доказателства като другаря Вишински. Нали беше на взгляда с другаря си Чайка.

 71. 71 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#25] от "selqnin":

  Списъците ги готвят в хотел Берлин. Много е смешно когато кадесарския клан на Шиши,наследил Илия Павлов, се прави на пострадал от мероприятията на народната власт.

 72. 72 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#26] от "grayeagle":

  В Герб комунистите са доказани- вождът Мутрисов - фатмак от репресивните органи на режима, събирал реколта по време на Възродителния процес, отказал да си хвърли партийния билет и отишъл да открива бюст на Тошо в Правец. Лилянка чавдарска внучка, Менда партийна секретарака ,Цецка - и тя, Даню Ръбъла - член на БСП, адвокат на Жан Виденов, секретар на Костадин Паскалев, общински съветник от БСП, Данчето - член на БКП....

 73. 73 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#20] от "chichka":

  Правосъдие за всеки означава всеки да има достъп до справедлив съдебен процес, защото съдебната система е един от главните стълбове на демократичното общество. Другото е правосъдие за Шиши, Доган и компания.

 74. 74 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мизийски":

  Разбрахме че "съжителката" му се е въртяла по пилоните, а после се е занимавала с престъпни банди.

 75. 75 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#20] от "chichka":Правосъдие за всеки означава всеки да има достъп до справедлив съдебен процес, защото съдебната система е един от главните стълбове на демократичното общество. Другото е правосъдие за Шиши, Доган и компания.
  —цитат от коментар 73 на antonio_vivaldi

  +++ Да уважаеми, и аз искам оставката на Гешеф заради скалъпеното обвинение на Иванчева- женицата застанала срещу строителната мафия! Но протестите искат оставката МУ заради Божков, РРадевите мафиоти и предатели, заради Арабаджиеви, Баневи...

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK