Строителният контрол не потвърди казаното от Валери Симеонов, че кеят на Доган е незаконен

Кейовата стена пред резиденцията на Доган в Росенец, изградена след 2016 г.

© Скрийншот от Google maps

Кейовата стена пред резиденцията на Доган в Росенец, изградена след 2016 г.Информацията за констатирано незаконно строителство в лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка "Росенец" край Бургас, оповестена от вицепремиера Валери Симеонов днес, не беше потвърдена нито от Дирекцията за национален строителен контрол, нито от регионалната й служба в Бургас. Въпросите на "Дневник", отправени до двете институции по повод казаното от Симеонов в предаването "Здравей, България" на "Нова телевизия" бяха отклонени с аргумента, че по случая тече прокурорска проверка.


Според казаното от Симеонов днес сутринта, кеят пред резиденцията на Доган в "Росенец", е незаконен и ще бъде премахнат заедно с още четири други постройки в имота.


"Това ще бъде премахнато. Ще се разруши като всеки незаконен строеж.
Сигурен съм, заяви Симеонов. Голямата сграда за съжаление се вписва в параметрите на Закона за устройството на територията и Закона за черноморското крайбрежие", добави той. Според него става дума за удължаването на кейовата стена в залива пред резиденцията на Доган, както и за още 4 постройки в имота, където се намира тя.


Какво каза Валери Симеонов пред "Нова телевизия" - тук.


Днес обаче началникът на Регионалната дирекция "Национален строителен контрол в Бургас Милен Ненчев отказа информация за това кога, по чий сигнал и кой е извършил проверка за законността на кейовата стена, както и на какво основание Симеонов я обяви за незаконно строителство. "От понеделник по случая тече проверка, каза Ненчев. Аз


не съм упълномощен да давам информация


по нея. Обърнете се към пресцентъра на ДНСК в София!".


След като "Дневник" изпълни препоръката му, от пресцентъра на ДНСК пристигна странен отговор, подписан от началника му Тоня Радевска. Той гласи следното: "В момента тече прокурорска проверка по случая. Информация ще ви бъде предоставена от ВАП след приключването й".


Този отговор би трябвало да означава, че казаното от Симеонов днес или не почива на документирани факти, или че той е обявил предварително


данни от все още незавършила прокурорска проверка.


"Да, Симеонов каза, че кеят е незаконен, но до този момент ние не сме видели акт за констатирано незаконно строителство, коментира за "Дневник" юристът Надежда Йорданова, която е и член на "Да, България". Трябва да видим този протокол , или друг документ, който да констатира незаконния строеж, както и заповед на ДНСК или общината за премахване на строежа", каза още тя.


"За т.нар. яхтено пристанище пред резиденцията на Доган в парка "Росенец"


не е издадено нито едно строително разрешение,


то не съществува по документи, каза общинският съветник от "Да, България" в Бургас Димитър Найденов. Интересното е, че с помощта на министерството на транспорта и регионалното развитие са издавани документи с помощта на които, това, което е построено там, е легализирано като


"поземлен имот в Черно море"


- формулировка, лишена от всякакъв смисъл. Освен това при удължаването на съоржението след 2016 г. в морето са изливани хиляди тонове бетон, което е останало незабелязано от контролните органи в лицето на държавни и общински институции. Това е моят коментар", каза Найденов.


Процедурата, разписана в Закона за устройство на територията, предвижда след евентуалното съставяне на акт за констатирано незаконно строителство на извършителят му да бъде дадена ръзможност да го премахне доброволно. Ако това не стане, се преминава към принудително премахване от РДНСК или съответната община, за сметка на извършителя на нарушението.


"В зависимост от категорията на строежа неговата незаконност трябва да бъде констатирана или от ДНСК или от Община Бургас, каза Надежда Йорданова. След това пак те трябва да издадат и заповедта за премахването му, което трябва да стане незабавно. Възможно е да си прехвърлят топката за известно време, но ако издаването на съответния административен акт не се случи следващата седмица, ние ще настояваме за това".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK