Игри на COVID-тестове

Игри на COVID-тестове

© Надежда ЧипеваТочно 16 804 - това е броят на направените за последните три дни PCR тестове за COVID-19 в лицензираните лаборатории в България. Преди два месеца толкова изследвания се правеха за две пълни седмици.


В последните десет дни - след въведените изисквания за представяне на валиден отрицателен тест при влизане в Гърция и Австрия, обработваните проби в страната скочиха в пъти, като рекордът вече надхвърля 6500 дневно. Коефициентът на положителните резултати обаче не скача, напук на разпространената теза, че колкото повече тестове се правят, толкова повече заразени ще се откриват (с всички условности, че диагнозата на даден пациент не се поставя на база лабораторен резултат, а от лекар след консултация, както и че резултатът от PCR-тест може да е "фалшиво отрицателен", ако пробата не е взета и/или транспортирана правилно).


Всъщност, четири месеца след първите случаи на COVID-19 в България тестването продължава да е може би най-спорната тема, предизвикваща както съмнения - заради липсата на публично достъпна систематизирана информация, така и обвинения в манипулиране на общественото мнение - заради недостиг на обявяваните данни. "Дневник" обобщава какво се промени при тестването за изминалите четири месеца и какво се знае сега за разпространението на заразата на базата на лабораторните резултати.


Колко са тестовете дневно
Според единният информационен портал за COVID-19 от началото на март до 17 юли в България са направени общо 196 479 теста посредством полимеразна верижна реакция (PCR) - единственият сигурен метод според Световната здравна организация, поради което в страната официално се отчитат само резултати, получени чрез него. В последните почти два месеца данните за изследваните излизат автоматично всеки ден. Не така обаче беше в първите два месеца на коронавирусната криза, когато броят на пробите дори не беше част от представяната от Националния оперативен щаб чрез медиите информация, а някои от данните продължават да не са достъпни.


В началото тестове се правеха само в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия. След това бяха разкрити лаборатории в Стара Загора, Варна, Пловдив, Плевен, а с днешна дата има общо 36 лечебни, здравни заведения и регионални здравни инспекции, одобрени от Министерството на здравеопазването. Така през април данните на щаба сочеха, че капацитетът на лабораториите е до 3000 теста за денонощие, а се правеха средно по около 560. Още от началото на май обаче в работни дни изследванията скочиха трайно между хиляда и две хиляди с изключение на понеделниците, когато падат заради почивната неделя.


Ето в графичен вид достъпната информация за направените тестове от началото на март до момента. Тя е събирана от огласяваните от оперативния щаб и автоматизираната система данни, като месец март липсва, тъй като сведения са давани само за пет дни. Детайлна разбивка за периода от 6 до 20 април не е съобщавана, но "Дневник" я получи със заявка от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Оттам отказаха да предоставят данни за дните от 20 до 28 април, когато беше отчетен първият пик на заразата в България. Знае се че изследванията за периода са общо 4893 с 406 положителни проби, но без детайли по дни. Според пресслужбата на ведомството данните са огласявани публично. Справка в брифингите на щаба и съобщенията до медиите показва, че не са. В графиката с нула са отбелязани дните, за които не е предоставена информация.Официалният портал с актуална информация за COVID-19 се обновява автоматично от 26 май - два месеца и половина след началото на извънредното положение. Информацията се променя веднъж на денонощие, но в публично достъпната версия на сайта потребителите виждат само броя тестове за деня и общият брой досега, без възможност за справки в предходни периоди.


Според анонсите при представянето на портала щабът и представители на здравните власти би следвало да виждат много повече и детайлна информация. Не е известно обаче каква е тя, тъй като след пускането на системата от щаба препращат за информация към здравното министерство. От пресцентъра на министерството пък обясниха пред "Дневник" единствено в телефонен разговор, че нямат достъп до данните и не могат да отговорят кой може да достигне до тях, поради което отказаха и исканата справка за тестове по дни.


Зависи кого изследваш


Една от най-дискутираните тези в последните четири месеца гласеше, че малкият брой заразени в България се дължи на малкия брой направени тестове. "Няма как да няма зависимост между броя на изследваните и броя на откритите заразени с коронавирус", коментира в интервю за "Дневник" Ирина Гайтаневска от столичната регионална здравна инспекция (РЗИ).


Ако не изследваме никого, няма да имаме и открити положителни.


д-р Ирина Гайтаневска,

Столична регионална здравна инспекция


Ключовият въпрос според нея е как се избират хората, които да бъдат изследвани, защото това определя и резултатите: "Ако изследваме в едно семейство най-близките контактни на един положителен, е много голяма вероятността, да има положителен. Но ако изследваме целия останал блок, изследванията ще са повече, но вероятността да има положителен, е по-малка".


По данни на здравните власти до края на юни, когато скочиха тестовете по инициатива на работодатели и по лично желание заради пътувания, са изследвани предимно контактните на хора с потвърдени положителни проби. Дали някой е контактен на заразен с коронавирус или не, се определя от РЗИ в страната. Критериите са:

- да е имал контакт с положителния до 14 дни преди да се проявят симптомите или взимането на пробата
- да живеят заедно или да си имали контакт при напр. ръкостискане или кихане
- да са били на разстояние до 2 метра за повече от 15 минути

Когато се регистрира ново огнище и започне тестване на "контактните лица от първи ред", положителните проби за коронавирус са повече, отколкото когато се "отдалечаваме" от най-близките до заразения, е обяснението на главния здравен инспектор Ангел Кунчев.

Знам тезата, че всичко зависи от броя на тестовете, но вижте статистиката: в два поредни дни имаме наполовина по-малко тестове и почти равен брой положителни. Просто циркулацията на вируса е доста по-широка, защото започнахме да контактуваме доста по-интензивно.


доц. Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса


Данните, които Кунчев сочи са за 27 и 28 юни, когато има съответно 105 потвърдени нови случая от 2750 теста и 112 нови случая от 1528 теста.


Процент положителни от какво


Като доказателство, че заради силно смекчените в средата на юни ограничителни мерки коронавирусът се разпространява повече, в началото на юли директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев обяви в ефира на БНТ, че процентът положителни тестове се увеличава: "Ако в началото нивата бяха 1-2%, сега гоним 10%".Съотношението на броя положителни проби към общия брой тестове за денонощие може да се проследи в графиката. Данните показват само новите случаи на заразени за денонощие, които се въвеждат с ЕГН и не се дублират. Не дават обаче информация колко от тестваните са изследвани за първи, а не за пореден път (в рамките на лечението, например, се правят неколкократно тестове, а за изписване от болница на пациент с COVID-19 се изискват два последователни отрицателни теста).


Липсата на данни за тестваните за първи път беше причина за публични обвинения от един от най-яростните критици на оперативния щаб - началника на детското отделение в Инфекциозната болница в София Атанас Мангъров. Той обвини властите, че изнасят информация, базирана само на тестове, но не и на клинична картина, и че не дават коректната разбивка.

Начинът на представяне на информацията е некоректен, неговото предназначение е да стресира хората, да ги плаши


Атанас Мангъров,

началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София

Детайли по тази тема за пръв и единствен път представи шефът на щаба Венцислав Мутафчийски на 4 юни. Той съобщи, че към тази дата в България са направени 85 435 PCR теста за COVID-19, като положителни са 3438 - с около хиляда повече от заразените към онзи момент (2575). Разликата обясни именно с повторните изследвания за потвърждаване на излекуваните.


Колко са наличните тестове


В писмени отговори до "Дневник" от пресцентъра на здравното министерство увериха, че въпреки увеличения брой изследвания през последните три седмици в страната има налични "достатъчно" тестове, без да посочат конкретни числа. Оттам посочиха, че по два договора с Южна Корея през април България е получила 30 хил. теста за 300 хил. долара, а през май - 30 720 теста за 184 320 долара. На 1 юли правителството реши да купи още 42 хил. PCR теста от Южна Корея. Получават се и дарения от "различни организации и физически лица", уточняват от министерството.


Очакваните 1 млн. теста, които трябваше да дойдат от общата поръчка на Европейската комисия, няма да бъдат доставени, съобщи в средата на юни вестник "Сега" като уточни, че поръчката пропаднала, тъй като "по позициите за доставка на тестове и голяма част от останалото оборудване не са били получени никакви оферти".


Игри на COVID-тестове

© Надежда Чипева


За разлика от началото на епидемията, когато в световен мащаб имаше недостиг на PCR тестове за коронавирус, към момента такъв проблем не съществува, защото вече и производителите са повече, обясни за "Дневник" Росен Михайлов, управител на лаборатории "Рамус". Тъй като е частна, фирмата не разчита на държавните доставки за изследвания за COVID-19 и прави поръчки всяка седмица.


"Много от хората, които се изследват, са контактни на заразени или се прибират от страни, където има по-голямо разпространение на коронавируса. Други просто желаят да се проверят, независимо че не са контактни, но са уплашени от обстановката. Има и немалка група хора, на които им предстои прием в болница и им искат тест за коронавирус", обясни Михайлов. Той уточни, че лабораторията държи в наличност по около 5 хил. PCR теста, а седмично се правят между 700 и 1500 такива изследвания (разговорът е проведен преди увеличаването на тестовете в частните лаборатории заради пътувания - бел. авт.).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Доста добре поднесена статистика, но липсват изводи и заключения.

 2. 2 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  The test kits for detecting the nation’s earliest cases of the novel coronavirus failed because of “likely” contamination at the Centers for Disease Control and Prevention, whose scientists did not thoroughly check the kits despite “anomalies” during manufacturing, according to a new federal review.

  https://www.washingtonpost.com/investigations/cdc-coronavirus-test-kits-were-likely-contaminated-federal-review-confirms/2020/06/20/1ceb4e16-b2ef-11ea-8f56-63f38c990077_story.html

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8192 Любопитно

  Сложно ми е да го чета материала от статията
  Само да питам - що един тест в Турция е 30 лева а в България 120

  [email protected]
 4. 4 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  The Washington Post reported on April 18 that the test kits had generated false-positive results — caused by the CDC’s contamination — at 24 of the first 26 public health labs that tried them out before analyzing samples from actual patients. The Post also reported that an examination by the Food and Drug Administration had concluded that the tests failed because of substandard manufacturing practices and that the CDC violated its own laboratory protocol in making the kits.

 5. 5 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  160

 6. 6 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Най-строго пазената тайна все още е колко от направените тестове са първоначални, и колко - повторни на доказано болни. От познат с ковид-19 знам, че са му правени ПЕТ повторни теста.
  Статистиката не може да даде коректни резултати при погрешни данни.

 7. 7 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 739 Неутрално

  "Оттам отказаха да предоставят данни за дните от 20 до 28 април, когато беше отчетен първият пик на заразата в България." Дали пък съвсем случайно не премълчават скок в направените тестове, да не говорим, че тогава точно се тестваха махалите... Някой вярва ли им още на тия?!

 8. 8 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  кантарджиев каза , дека само положителните тестове от референтната лаборатория билли на 120 % достоверни . ако потърсиш второ мнение и си направиш тест ''на àстно'' и ти излезе отрицателен , не било вярно . положителен си и толкоз. у варна има хоспитализирани 17 души с леки или без симптоми , но с положителен . тъпàт ги с антибиотици и им изписват пълната клиниНа пътека .

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3174 Весело

  До коментар [#3] от "karabastun":

  С превод на английски - 130 лв според сметката ми от вчера от Софиямед.
  Айде, аз пътувам за Гърция, но на опашката чух, че болни, които искат да докажат, че вече са оздравели, сами си плащат 120 лв. за тест. Също чух, че част от контактни лица на заразени също са принуждавани от РЗИ сами да си платят теста.
  Не знам кое е вярно и кое не, но поне за мен е интересно да науча в случаите с болните и контактните им лица кой плаща.
  А при цена от 10 щ.д. на коплект за ПСР крайна цена от близо 75 щ.д. за тест ми се струва грабителска, откъдето и да се погледне.

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8192 Любопитно

  До коментар [#5] от "pavur":

  Може и 160 - не знам - така четох !
  Турция организира вземане на пробите и придобиването на нужния документ за направен тест преди летовниците да отпътуват , показват съобщения в сайтовете на неколцина туристически агенции. Цената на PCR теста в Турция е 110 турски лири - около 30 лева.

  [email protected]
 11. 11 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  в сити клиник варна , персонала масово си носи маските под брадичката или въобще не носи . в света марина е същата работа .

 12. 12 Профил на Соломон Гилотен
  Соломон Гилотен
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Ми то целият водевил Ковид -19 е една игра!През 2009 година прасе грипа уби повече хора в България,но нямаше никакви шоу програми.

  Много съм тъп
 13. 13 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Сложно ми е да го чета материала от статиятаСамо да питам - що един тест в Турция е 30 лева а в България 120
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Щото сме в чакалнята на еврозоната и всичко е прекрасно.

 14. 14 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#12] от "Соломон Гилотен":

  да ама продадоха маса ваксини за тоя грип , която залежа . само дойчланд похарчи четвърт милиард да ги унищожи , като изтекли . даже представители на ЕК обвинили СЗО в корупция , щото раздули опасностите и маса държави се нагрухаха със скъпи ваксини .

 15. 15 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#13] от "iradev":

  като флезнем у ойрозоната , теста ше стане 120 еврака и сичко ше бъде още по-прекрасно . ЕЦБ директно ше бейлаутва фалирали банки , те ше дават кредити на на практика фалирали компании и сичко ше е стабилно и още по-гигапрекрасно .

 16. 16 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":
  Къде е 30 лв , в държавни или частни лаборатории .Според статията държавата купува един тест за 6 долара около 10лв. А и Турция може би сама си произвежда тестовете.
  Важното е да знаем на колко хора във България са направени безплатни тестове ,а частните лаборатории си определят цените спрямо търсенето .

 17. 17 Профил на Соломон Гилотен
  Соломон Гилотен
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#12] от "Соломон Гилотен":да ама продадоха маса ваксини за тоя грип , която залежа . само дойчланд похарчи четвърт милиард да ги унищожи , като изтекли . даже представители на ЕК обвинили СЗО в корупция , щото раздули опасностите и маса държави се нагрухаха със скъпи ваксини .
  —цитат от коментар 14 на pavur


  И сега е същото....,само че в много по-големи мащаби.... НО и перфектно подковано от медиите.

  Много съм тъп
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8192 Весело

  До коментар [#16] от "lout66":

  Може би ДА - Турция може би сама си произвежда тестовете - АМА излиза далавера да се разходиш до Одрин и да си направиш тест
  :)

  [email protected]
 19. 19 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Е как няма изводи, щом доц. Мангъров е казал, че е некоректно поднесена информацията 😁! Явно няма епидемия щом той казва 😁!

  agent
 20. 20 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 714 Гневно

  Ама нещо пак като "подпорната стена" гледаме. От всякъде е ясно, че чрез повишеният брой тестове се откриват повече носители на вируса. Тук големият въпрос е, че точно в т.нар. пикове информацията се крие за да се манипулира /за какво друго?/ и че мерките за изолация трябваше да са съпроводени с пъти повече тестове, за да се локализират клъстерите на заразата. Това естествено не се направи, но се приказваше всеки ден колко добре се справяме. Е, резултатите са видими - късно откриване, усложнения и над 10г. по ниска средна възраст при смъртните случаи спрямо Европа!

 21. 21 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  РАБОТАТА Е ЯСНА ЩЕ СТРАДАМЕ МНОГО И ИКОНОМИЧЕСКИ И МНОГО НАШИ ПРИЯТЕЛИ ЩЕ УМРАТ .В АДА ДА ОТИДЕ ТОЗИ КОЙТО СЪЗДАДЕ ВИРУСА В ЛАБОРАТОРИЯ

 22. 22 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  ОЩЕ ЛИ НЕ СЕ ЗНАЕ НА СВЕТОВНО НИВО ДАЛИ СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА ПРЕКАРАЛ КОВИД19 МОЖЕ ДА СЕ ЗАРАЗИ ОТНОВО .

 23. 23 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":
  От материала се вижда, че Април един тест на едро е струвал 10 долара, месец по-късно 6.
  Това се дължи на конкуренцията на глобално ниво и важи за всичко в икономиката.
  У нас положението с тестовете е като с бензина, лекарствата, банките и всичко което ти дойде на акъла за което се нуждаеш от лиценз или регулация от държавата.

 24. 24 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Дори и да се ра,болееш от ковид 19 българското здравеопазване няма да ти помогне . Всичко зависи от имунната ти система .Срам ме е че съм българин .

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 603 Неутрално

  300 000 долара за 30 000 теста прави по 10 долара на тест. От къде тогава един тест струва немислимите за българското общество 120 лв?

 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  До коментар [#15] от "pavur":
  Преди банките кака Урсула бейлаутна една семейна компания Хоп в Германия с едни 350млн еврака кеш като преди това им галантира кредит за 75млн.
  Направи го фино и никой от европейските лидери не посмя да обели и думичка, защото са им потекли лигите около тоя Трилион дето тепърва ще го разпределят.

 28. 28 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Доста добре поднесена статистика, но липсват изводи и заключения.
  —цитат от коментар 1 на Lazarus


  Заключението може да е само едно-единствено..

  Останете си в къщи.
  Далаче от паркове, далече от църкви, далече от заразени лъжици, далече от сядане на пейки!

  Седи дома - чети "Шок"!
  Мерките на НОЩ, ще ти дарят богатирско здраве!

 29. 29 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Русофилските гадове искат да ни извадят от Европейския съюз .Единственото спасение за българина е че може свободно да живее в Европа
  —цитат от коментар 25 на cgv37662786


  Русофилските гадове са се емнали да направят така, че България да прилича на Матушката им ..

  Москва - цялата затворена .. хората- изпокрити по бункери...
  Иде Ковид-19 .. бегайте.
  Чрез страх Кремълската шайка се държи на власт!
  Путиновите военни, мине не мине изкарват по ублиците военните камиони ..
  https://www.youtube.com/watch?v=vJtdAFe_b6w&t=82s

  Това искат да е и в българските градове , те искат да се всява страх и в българските сърца!

  Но не- няма да мине ..!

  Да вярваме ли въобще , на плитките русофилски ковидни манипулации?

 30. 30 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  До коментар [#12] от "Соломон Гилотен":
  В момента общата смъртност в България е спаднала - нямаме достатъчно структурирани данни да определим ключови фактори за причината. Възможно е от намаляващо население или драстично спадналия брой на сърдечни и ракови операции и пр.
  Обаче броя на самоубийствата е скочил с около 20% - питайте дедо Мишо, той има данните.
  Годишно в България се правят около 3000 опита за самоубийство от които 800 успешни.
  Към момента самоубиствата по бройка гонят жертвите на ковида за периода.
  Причините са самоубийство са на пръво място психически отклонения, следвани от любовни истории, финансови проблеми, безработица, тежки болести и пр.
  Увеличеният брой на самоубийствата да тежи на съвестта на тези които се занимават професионално с поддържане на ковид истерията.
  Ако имат поне малко от малко съвест може би ще се замислят, когато определят и договарят "редакционните си политики" по темата.

 31. 31 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Много ми е любопитно, какво значи безплатни тестове. Някой лекар, лаборант и т.н. ще работи про Боно!? Всеки човек трябва да се грижи за здравето си, може да е безплатен/платен солидарно всъщност/ за пенсионери, деца и хронически болни за останалите трябва да е платен поне на 50%. Както гледам всеки е с телефон, така трябва всеки да си плаща сметките, за да има стимул да се грижи за себе си. Относно тестовете, още в началото трябваше да се обявява и % заразени от брой тествани. Макар че, при изкривена извадка, винаги може да получиш желан резултат, просто е въпрос на как избираш тестване. Между другото искането на Гърция за тестване е изключително полезно да добием по-ясна представа за ситуацията. Макар че, косвено добавяш по-заможни в извадката, тоест пак не е чисто представителна. А Мангъров е толкова далеч от истината, че е срамно как може лекар да говори такива неща. По-скоро прилича на търгаш....

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Моля ви, спрете да цитирате дискредитиран лекар като Мангъров. Най-малкото не му прави чест как беше готов да жертва старите хора, нарече ги "сухи съчки", нали така?
  Не падайте на неговото ниво. Можехте да разпитате хора като д-р Александър Симидчиев, който участва в консултативния панел, но не дава интервюта като медийните лекари. Неговият анализ на корона-ситуацията е далеч по-смислен.

 34. 34 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  При тоя марж на печалбата на кварталните дилъри им паднаха ченетата.
  В момента са процес на преустройство и са мобилизирали всичките си налични ресурси от химици и лаборанти вместо да бъркат амфетки да купуват ПСР машини и отварят лаборатории.
  Копоите от НАП също надушиха кеша и хукнаха по лабораториите да си понапълнят чекмеджетата.
  При 5 долара бройката и клиента плаща 120 това скри шапката на хазарта дори.
  Божков в Дубай си гризе ноктите от яд, че пропуска далаверата.

 35. 35 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  резултатът от PCR-тест може да е "фалшиво отрицателен"
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Той може да е и "фалшиво положителен" По паспорт вади 70% верен резултат, ама колко вади реално никой не знае. На ежедневните сметки с просто тройно правило, ако се добави и едно "със 70% вероятност" и ще стане мазало.

  Понеже като минат президентските избори в САЩ ше се окаже, че сме го победили вируса, имам отсега идея за следващата уйдурма, ама трябва да се почака 10- ина години матряла да забрави. Почват се масови тестове , които откриват че 5% от проверените са гендери и от тях 4% умират от спин. Още не съм измислил какво ще е задължително вместо маски - може би прашки.

 36. 36 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Погледнете германците как контролират ковид19 198 000 заразени 186 000 оздравели .А ние глупаците взехме английския модел с семеен лекар

 37. 37 Профил на Мария М.
  Мария М.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На текста му липсват структура, теза и извод - какво е основното, което искате да ни кажете? Освен изложените хаотични данни и гледни точки и осезаемото желание на авторите за мистификация и конспирация.

  Има много прозаично обяснение защо в последните дни при много направени тестове, положителните резултати не растат - по принцип се тестват основно хора, за които има съмнение, че са болни и/или имат симптоми. Сега с нужния документ за Гърция, се тестват хора, които най-вероятно се чувстват страхотно, заедно със семействата си, които се чувстват страхотно, нямат симптоми и просто им трябва тест, за да минат граница. Тоест профилът на тестваните вече не е "хора със среден и висок шанс да са били контактни или имат симптоми", а много по-произволен.

  Мария М.
 38. 38 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Българина е беден и болен , необходимо е здравеопазването да стане обществено по социално , а не търговски дружества .

 39. 39 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#37] от "Мария М.":

  Това не означава че хората които имат симптоми не ходят да се тестват . От 20 на 1000 сега имаме 50 на 1000 .Теорията ти издиша .

 40. 40 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Имаме покачване на заразените което при това сухо и горещо време е много притеснително .Ако ноември кво ще правим .

 41. 41 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#29] от "simChо":Голям манипулатор си Бойко може да краде ,но винаги е бил с Меркел и Европейския съюз .
  —цитат от коментар 32 на cgv37662786


  "Но в бурята ще бъда, пак със Меркел - народе мой - защото се обичаме"!

  Това думи на Бойко ли бяха, или е от неккво стихотворение?

 42. 42 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  Имаме покачване на заразените което при това сухо и горещо време е много притеснително .Ако ноември кво ще правим .
  —цитат от коментар 40 на cgv37662786


  "Ще се мре!
  Яко ще се мре!"

  Ама който само седи дома и чете "Шок", не мож да се разболее никога, от никакъв вирус, това некъде го четох ..

 43. 43 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  30 години имаме мафия , точно сега по време на зараза се сетихме за това .Българите сме глупаво племе . Младите могат да работят в европа

 44. 44 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  До коментар [#9] от "boevbisser":

  Само не разбирам защо се учудваш. Това са обичайни неща за нашата “здравна” система. Търгашеството и печалбата са поставени на пиадестал и на хората се гледа като ходещи банкомати.

 45. 45 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  До коментар [#9] от "boevbisser":

  Само не разбирам защо се учудваш. Това са обичайни неща за нашата “здравна” система. Търгашеството и печалбата са поставени на пиадестал и на хората се гледа като ходещи банкомати.

 46. 46 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Моля ви, спрете да цитирате дискредитиран лекар като Мангъров. Най-малкото не му прави чест как беше готов да жертва старите хора.
  —цитат от коментар 33 на hashtag Нормална държава


  Мангъров ги жертва, а Бойко, Меркел и Мутафчийски денем им сянка пазят, кат орлица ..

  Два свята!

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  30 години имаме мафия , точно сега по време на зараза се сетихме за това .Българите сме глупаво племе . Младите могат да работят в европа
  —цитат от коментар 43 на cgv37662786


  Младите абсолютно могат да работят в Европа ...

 49. 49 Профил на Tsonko Tsonev
  Tsonko Tsonev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Коефициентът на положителните резултати обаче не скача, напук на разпространената теза, че колкото повече тестове се правят, толкова повече заразени ще се откриват..."
  Ако под коефициент на положителните резултати се разбира отношението положителни към брой тестове, то горното изречение си противоречи и е глупаво.

 50. 50 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#41] от "simChо":

  Абе русофил путинист .Няма да дойдете никога на власт .ЗАПОМНИ ГО .България е член на НАТО На Европейския съюз и скоро на Еврозоната .

 51. 51 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  До коментар [#40] от "cgv37662786":

  Ми какво правим, пращаме те на психиатър. Като се оправиш трябва да минеш и през поне основно образование, функционално неграмотните не можете да осмислите дадената ви информация.

 52. 52 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Българина е беден и болен , необходимо е здравеопазването да стане обществено по социално , а не търговски дружества .
  —цитат от коментар 38 на cgv37662786


  Здравеопазването взело-дало ..
  И по зле става - ей в болниците из страната вече няма и лекари, и сестри, и санитари , и кво ли не ..

  Но ни е важното да сме с Меркел !!

  В бурята ще бъдем пак със Меркел, народе мой, защото се обичаме!

 53. 53 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#41] от "simChо":Абе русофил путинист .Няма да дойдете никога на власт .ЗАПОМНИ ГО .България е член на НАТО На Европейския съюз и скоро на Еврозоната .
  —цитат от коментар 50 на cgv37662786


  Ковидистите, не сте ли баш вие путинисти - щото искате и в България, да е както в Матушката ви?
  Да има СТРАХ, ВСИЧКИ ДА СА ПО БУНКЕРИ И В УБЕЖИЩА, ГРАДОВЕТЕ ДА СА ЗАТВОРЕНИ ?

  Путиновата клика, управлява чрез насаждане на страх!

  По това се познава, кой путинист .. кой не ..

 54. 54 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#41] от "simChо":Абе русофил путинист .Няма да дойдете никога на власт .ЗАПОМНИ ГО .България е член на НАТО На Европейския съюз и скоро на Еврозоната .
  —цитат от коментар 50 на cgv37662786


  Па и нагли, на всичкото отгоре ..

  Русофили, сър ..

  Вече ви отговорих, на ковидистите ..
  И е ясно КОЙ ВИ ПЛАЩА ДА ВСЯВАТЕ СТРАХ, ПАНИКА И НЕВЕРИЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!

  ИСКАТЕ ДА Е , КАТО В МАТУШКАТА ВИ ..

  Русофилските гадове искат да ни извадят от Европейския съюз .Единственото спасение за българина е че може свободно да живее в Европа
  —цитат от коментар 25 на cgv37662786


  Русофилските гадове са се емнали да направят така, че България да прилича на Матушката им ..

  Москва - цялата затворена .. хората- изпокрити по бункери...
  Иде Ковид-19 .. бегайте.
  Чрез страх Кремълската шайка се държи на власт!
  Путиновите военни, мине не мине изкарват по ублиците военните камиони ..
  https://www.youtube.com/watch?v=vJtdAFe_b6w&t=82s

  Това искат да е и в българските градове , те искат да се всява страх и в българските сърца!

  Но не- няма да мине ..!

  Да вярваме ли въобще , на плитките русофилски ковидни манипулации?
  —цитат от коментар 29 на simChо

 55. 55 Профил на bioluminescent
  bioluminescent
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#52] от "simChо":

  тя една любов...

 56. 56 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  До коментар [#31] от "stoiank":

  Може ли една държава да се нарече държава ако не е подсигурила нещо толкова базисно и уж безплатно по конституция като напълно безплатно образование. Защо да се съобразяваме с правилата на държавата ано тя не спазва собствените си. Много бързо ви научиха че от държавата нищо не трябва да се очаква, само трябва да и следваш законите и всеки се оправя самостоятелно и си плащ за всичко. Не е това обществения договор.

 57. 57 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  До коментар [#33] от "hashtag Нормална държава":

  Манфъров не само че не е дискредитиран, но очевидно се оказа прав. Тъпите мерки не свършиха никаква работа освен да оставят хорат без доход.

 58. 58 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#33] от "hashtag Нормална държава":

  уважаеми, медицинския персонал по болниците масово ходи без маски , или на врата , разговарят с пациенти без да спазват дистанции , освен в инфекциозното , обаче то там и без ковид си е така . какво послание носи това на пейзаните , дето са задължени да се маскират когато идат до бакалията за бира?

 59. 59 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  До коментар [#58] от "pavur":

  Посланието е че на лекарите им е пределно ясно че короната не е нищо опасно.

 60. 60 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#54] от "simChо":

  ШИЗОФРЕНИК ЛИ СИ .АЗ ИСКАМ СИЛЕН И ОБЕДИНЕН ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ .АЗ ЖИВЯХ 19 ГОДИНИ В ЕВРОПА .

 61. 61 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ronald Reagan":

  Щом Мангърво е казал, той е винаги прав, дори и когато греши.

 62. 62 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#33] от "hashtag Нормална държава":Манфъров не само че не е дискредитиран, но очевидно се оказа прав.
  —цитат от коментар 57 на Billy Pilgrim


  "Коронавирусът изчезва юни"

  https://trud.bg/доц-д-р-атанас-мангъров-пред-труд-к/

 63. 63 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#51] от "Billy Pilgrim":

  ФУНКЦИОНАЛНО ПОВРЕДЕН Е ПРОФЕСОР ИВО ХРИСТОВ .НА НЕ ГО МУ Е СЛОЖЕН ЧИП В ПУТИНОВАТА ЛАБОРАТОРИЯ .

 64. 64 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#59] от "Billy Pilgrim":

  След като ковид 19 е безобиден защо лекарите в ковид отделенията в провинцията масово напускат

 65. 65 Профил на Мария М.
  Мария М.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "cgv37662786":

  Аз не казвам, че нямаме повече случаи от преди като цяло - имаме много ясно, а защо между 4 хиляди теста и 6 хиляди теста, положителните резултати в последните дни са много близки. В статия с драматичното заглавие "Игра на Совид19 тестове" и неизказано и недоказано "Крият нещо", ми се струва важно да се гледа контектът. Резкият скок в количеството тестовете идва от хора, които нямат никакви симптоми, но им трябва тест, което изкривява профила на извадката до преди това и за това болните не нарастват пропорционално.

  Мария М.
 66. 66 Профил на Мария М.
  Мария М.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "cgv37662786":

  Аз не казвам, че нямаме повече случаи от преди като цяло - имаме много ясно, а защо между 4 хиляди теста и 6 хиляди теста, положителните резултати в последните дни са много близки. В статия с драматичното заглавие "Игра на Совид19 тестове" и неизказано и недоказано "Крият нещо", ми се струва важно да се гледа контектът. Резкият скок в количеството тестовете идва от хора, които нямат никакви симптоми, но им трябва тест, което изкривява профила на извадката до преди това и за това болните не нарастват пропорционално.

  Мария М.
 67. 67 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До като европейския съюз не се превърне в съединени европейски щати русофилите в България винаги ще дърпат държавата ни към азиатските примати .

 68. 68 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Моля ви, спрете да цитирате дискредитиран лекар като Мангъров. Най-малкото не му прави чест как беше готов да жертва старите хора, нарече ги "сухи съчки", нали така? Не падайте на неговото ниво. Можехте да разпитате хора като д-р Александър Симидчиев, който участва в консултативния панел, но не дава интервюта като медийните лекари. Неговият анализ на корона-ситуацията е далеч по-смислен.
  —цитат от коментар 33 на hashtag Нормална държава


  С какво се е дискредитирал Мангъров ?
  Стига с тези сухи съчки , ясно че беше метафора ......
  А това че прокламираше за Шведския модел , който както се оказа успешно ''изглади'' кривата ?

 69. 69 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#66] от "Мария М.":

  Трябваше цялата нация да се обедини за справяне с проблема ковид19 .Като медицински проблем .И добре че сме в ЕС иначе щяхме да умрем от глад

 70. 70 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#68] от "stenlyaka":

  Какво пречеше да няма публика по стадионите да няма абитюренски балове .Да не се събират повече от 20 човека на закрито .Да няма дискотеки

 71. 71 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Отидете на морето чалгаджийниците са пълни с идиоти .

 72. 72 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 791 Неутрално

  300 000 долара за 30 000 теста прави по 10 долара на тест. От къде тогава един тест струва немислимите за българското общество 120 лв?
  —цитат от коментар 26 на maddrum


  10 долара е само теста и то ако го купува държавата в огромно количество по междуправителствена спогодба. Частните лаборатории го купуват по-скъпо. Освен това трябва да добавиш и останалите консумативи - тампони и контейнери за съхранение, реактиви за машините, както и цената на самите машини. Една центрофуга само е 30000 евра, а секвенсъра е колкото натокан мерцедес.
  След това идва труда на лаборантите, на тези които вземат пробата и т.н.
  Реално разхода за един тест най-верочтно е около 60 лева. Като сложиш нормалона печалба и ДДС и се стига до настоящата цена 100-110 лева.
  Цибалаб - 110лв. има отстъпка за семейства.
  Бодимед - 100лв.
  Рамус - 100лв.
  Къде видяха троловете тия 160лв. не знам.

 73. 73 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Ако вируса беше естествено създаден от природата до сега щеше да изчезне от само себе си .Респираторен вирус посред лято .Няма логика

 74. 74 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#72] от "PoToP":

  ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ В БЪЛГАРИЯ СА МАФИОТСКИ СТРУКТУРИ .

 75. 75 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Има два важни момента, които трябва да се отбележат. Сам по себе си фактът, че се правят повече тестове и се откриват повече заразени е положителен. Колкото повече заразени откриеш, толкова повече ще изолираш и това е изключително успешна стратегия за борба с вируса, както личи от примера на Южна Корея. Трябва да се откриват максимален брой инфектирани и да се проследяват техните контакти. В този смисъл броят на тестовете никога не е много голям. Напротив, би било добре да се правят още повече тестове и да има възможност повече хора да се тестват и то в условия, където рискът за тях да е минимален. Би било добре да се изградят възможности за DriveIn тестване без слизане от автомобила, примерно. Добре е зоните за вземане на проби да са извън болнични заведения и извън лаборатории, където се взимат проби и за други изследвания. Важно е да се осигурят условия чакащите да бъдат тестване да са на открито и на разстояние помежду им.

  Другото важно да се спомене нещо не е чак толкова позитивно. Повечето новооткрити може и да е добра новина сама по себе си, но увеличаването на броя на хоспитализираните и тези в интензивни отделения вече показва разрастване на епидемията, а не само повишена откриваемост в резултат на повече тестове. Трябва да продължим да бъдем бдителни и да помогнем с правилно носене на маски, хигиена и социално дистанциране, за да може да се намали способността на вируса да се репродуцира.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 76. 76 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lazarus":


  Доста добре поднесена статистика, но липсват изводи и заключения.
  —цитат от коментар 1 на Lazarus


  И къде я видя тази "статистика"?
  Имаш общи наивни и спекулативни разсъждения върху отношението на брой тестове към поожителни резулатати.
  Ами то това се знае още от март - колкото повече тестваш, толкова повече намираш. Отношението е около 5%.
  Това е първият и основен фактор определящ бройката на т.н. "заразени"
  Има и други фактори от втори и по-долен ред в уравнението - начин и масто на взимане, марка тестове, тип лаборатория, възраст на опробваните и пр.
  За да ги установиш ти трябва инструменти на статистиката и структурирани данни. Средно, вариации, тип разпределение - нормално или логаритмично, факторен и клъстерен анализи и пр. Това са само много малка част от инструментариума на статистиката ако си говорим професионлано за тия неща.
  Иначе попадаме в положениетио на оня бръмбар от БАН Ники Шарана, заплюли го в НОЩ за метиматик и статистик да им чертае на ръка графиките и "катериха кривите" пред мисирките по блифингите си.

 77. 77 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#35] от "dosetliv":

  Сметките излизат така:

  "Тест за COVID-19, който е 70% чувствителен, ще хване само 70% от тестваните лица със заболяването. Следователно 30% ще са фалшиво отрицателни. Освен това според теоремата на Бейс, чието споменаване дори разгромява математическата грамотност на всички лекари с изключение на най-непоколебимите, тестът със 70% чувствителност ще бъде положителен при 30% от тествана популация, в болестта отсъства. Помислете за тестване за COVID-19 на 1 милион души, нито един от които не носи вируса. Триста хиляди ще излязат с положителни тестови резултати.

  Това е причината да се съмнявам в доклада от Астурия, Испания, който ни казва, че в региона са изминали 14 дни без нито един нов случай на COVID-19. Или са спрели да тестват - не може да получите нула положителни тестове на значителна по брой популация със 70% чувствителен тест, - или те не казват истината.

  -- д-р Нийл A. Курцман, изтъкнат и почетен професор в Центъра за здравни науки към Тексас Тек Юнивърсити

  http://ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2020/july/16/the-false-positive-fueled-panic-over-covid-19

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 78. 78 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#72] от "PoToP":

  колега вампорджия , дето ме смени си правил задължителен тест преди качване . барабар със сертификата за пред хонг-конгските власти му излязло 160 пари . некви други въпросчета ?

 79. 79 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#72] от "PoToP":колега вампорджия , дето ме смени си правил задължителен тест преди качване . барабар със сертификата за пред хонг-конгските власти му излязло 160 пари . некви други въпросчета ?
  —цитат от коментар 78 на pavur


  Е ясно, значи в тази цена влиза и легализиран превод на китайски :-)

 80. 80 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  До коментар [#75] от "russian78":
  Ако имаме структурирани данни с повече детайли може да се провери и хипотезата колко или каква част от тези в интензивното не биха попаднали там, ако бяха си останали в къщи да се възстановят?
  Какви точно протоколи ползват докторите в болниците да лекуват при ковид случаи?
  Защото случката с оня хлорнезнам кво си, показа че до края на Април дори и СЗО хал хабер си нямаха за какво го препоръчват и ползват. Ама и тогава надуваха тромбата за "науката" и "научните методи".
  Научен метод е когато не знаеш нещо да си признаеш, че не знаеш и го изучаваш.
  Другото са шарлатании със съответни други, ненаучни, цели.
  Случаката с хлордаръбара лекарството доказа, че в СЗО барабар с шефа им са шарлатани и там са наука не се занимават, а с нещо друго.

 81. 81 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Респираторен вирус посред лято .Няма логика
  —цитат от коментар 73 на cgv37662786


  Логика може и да няма, ама опит с такива вируси има.

 82. 82 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#68] от "stenlyaka":Какво пречеше да няма публика по стадионите да няма абитюренски балове .Да не се събират повече от 20 човека на закрито .Да няма дискотеки
  —цитат от коментар 70 на cgv37662786


  Вие нищо не разбирате! Икономиката зависи критично от дискотекитеи абитуриентските балове!

 83. 83 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#33] от "hashtag Нормална държава":

  Хората не искат смислени неща. Хората искат неща, които им харесват.

 84. 84 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  Колко теста са купени и колко резултати са издадени. Почти сигурно е, че поне половината резултати са просто лист хартия.

 85. 85 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  До коментар [#68] от "stenlyaka":Какво пречеше да няма публика по стадионите да няма абитюренски балове .Да не се събират повече от 20 човека на закрито .Да няма дискотеки
  —цитат от коментар 70 на cgv37662786


  Не мога да Ви отговоря , не съм компетентен в материята !
  Но Швеция ограничи събиранията до 50 човека и забрани външните контакти в домовете за възрастни хора .Погледнете кривата им на заболяемост/смъртност - няма стръмен пик .
  Училищата бяха отворени за над 16г деца , заведения работреха с намален капацитет .....това за което говореше Мангъров- младите хора да се ''омешат'' .
  В момента в Швеция се тества масово за антитела , ще видим какви ще са резултатите ....и какво ще стане наесен .

 86. 86 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  ЧЕХИЯ ОТ ПОНДЕЛНИК - 20.07.2020 ВСИЧКИ ПРИСТИГАЩИ В ЧЕХИЯ БЪЛГАРИ, РУМЪНЦИ, ПОРТУГАЛЦИ И ШВЕДИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ИМАТ ИСТИНСКИ, НАПРАВЕН В ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ И ЗАВЕРЕН ОТРИЦАТЕБЕН ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС! ЧЕШКИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ СА ЗАДЪЛЖЕНИ ДА ИЗИСКВАТ ТЕСТА, А ГРАЖДАНИТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ГО ИМАТ И ДА ГО ПОКАЗВАТ НА ЧЕШКИТЕ ВЛАСТИ, КОГАТО ИМ ГО ПОИСКАТ!!!

 87. 87 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#68] от "stenlyaka":Какво пречеше да няма публика по стадионите да няма абитюренски балове .
  —цитат от коментар 70 на cgv37662786


  С абитЮренските балове , ме уби ..!

  Иначе що не затворите заводите и строежите?
  Или от там зараза не може, никак да мине?
  Заразата е точно на стадиона ...

  П.П
  Какво става с църквите?
  Нали там имаше много зараза по Великден?

  Бяхте се накококържили да ги затваряте, да ги взривявате ..
  Нали по Велик

 88. 88 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  ЧЕХИЯ ОТ ПОНДЕЛНИК - 20.07.2020 ВСИЧКИ ПРИСТИГАЩИ В ЧЕХИЯ БЪЛГАРИ, РУМЪНЦИ, ПОРТУГАЛЦИ И ШВЕДИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ИМАТ ИСТИНСКИ, НАПРАВЕН В ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ И ЗАВЕРЕН ОТРИЦАТЕБЕН ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС! ЧЕШКИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ СА ЗАДЪЛЖЕНИ ДА ИЗИСКВАТ ТЕСТА, А ГРАЖДАНИТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ГО ИМАТ И ДА ГО ПОКАЗВАТ НА ЧЕШКИТЕ ВЛАСТИ, КОГАТО ИМ ГО ПОИСКАТ!!!
  —цитат от коментар 86 на cgv37662786


  Така е и в твоята Матушка ..
  Навред имат строги мерки .. а самият твой Путин се крие в бункер -тебе кефи ли те?

 89. 89 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#68] от "stenlyaka":Какво пречеше да няма публика по стадионите да няма абитюренски балове .Да не се събират повече от 20 човека на закрито .Да няма дискотеки
  —цитат от коментар 70 на cgv37662786


  Че те в цеховете на Видима-Идеал са 1500 човека на смени ..

  Как така "Да не се събират повече от 20 човека на закрито" ??

  И що да няма пулбика по стадионите?
  Щото Чичо Венци е купил Сватбата??

  Смешни сте ..

 90. 90 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Отидете на морето чалгаджийниците са пълни с идиоти .
  —цитат от коментар 71 на cgv37662786


  И из форумите - идиоти ..

  Идиотите са навред!

 91. 91 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#90] от "simChо":

  Русофили путинисти в България никога няма да дойдете на власт

 92. 92 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  А при цена от 10 щ.д. на коплект за ПСР крайна цена от близо 75 щ.д. за тест ми се струва грабителска, откъдето и да се погледне.
  —цитат от коментар 9 на boevbisser


  ПСР праймърите не са единствения консуматив.

  Преди да се сложи пробата в ПСР машина трябва да се извлече РНК-то. Това става с РНК extraction kit.

  Цената в Зап. Европа на един ПСР тест е от порядъка на 100-тина евро.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 93. 93 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#89] от "simChо":

  Защо да има публика по стадионите .В Германия Англия Испания защо няма .Те да не са по глупави от нас .

 94. 94 Профил на old school
  old school
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#90] от "simChо":Русофили путинисти в България никога няма да дойдете на власт
  —цитат от коментар 91 на cgv37662786


  Те са на власт, но пребоядисани. Все пак Европа дава парите.

 95. 95 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#88] от "simChо":

  КОЛКО ПЪТИ ДА ТИ КАЗВАМ ЧЕ СЪМ ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ПРОТИВ РУСИЯ .АЗ СЪМ ГЕРМАНОФИЛ ,А ТИ РУСКИ КОЛХОЗНИК

 96. 96 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#90] от "simChо":Русофили путинисти в България никога няма да дойдете на власт
  —цитат от коментар 91 на cgv37662786


  Русофилите-путинисти искат и в България да е както в тяхната Матушка ..

  Да има страх от Ковид-19, всичко да е затворено, хората да се крият в бункери ..
  Те така са свикнали да властват - с насаждане на страх ..

 97. 97 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#89] от "simChо":Защо да има публика по стадионите .В Германия Англия Испания защо няма .Те да не са по глупави от нас .
  —цитат от коментар 93 на cgv37662786


  Доста трудно е да има Човек и да е по-глупав от тебе ..

  Поздрави

 98. 98 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#94] от "old school":

  След като сме в Европейския съюз и влизаме в еврозоната значи се борят за Европа .Бях 19 години в ЕС .Сега ще замина завинаги

 99. 99 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#77] от "baba_zozolana":

  То затуй ми е и смешно всеки ден като чета упражнения в сметки с числа, дето реално нищо не представляват. Все пак сметките с просто тройно правило са една класа над класическия уманитар, за когото всякакви цифри са кошмар и бърка порядъци със стотици и хиляди. Иначе теорията на вероятностите съм я забравил, понеже мина много време след института. Помня още една задача от класно : баничар прави 100 банички дето му струват 60 ст и ги продава за левче. Има 35% вероятност да дойдат клиенти за 150 банички и така да изгуби 20 лв печалба. Ако обаче направи 150, има 25% вероятност да не може да ги продаде и така губи 30 лв от материала. Колко трябва да опече за да максимизира печалбата? (отговора съм го забравил) . Та ако задачите с тестовете се формулират по тоя начин, матряла съвсем ше запецне. Другият култов момент е къде учЕните сравняват средната възраст на умрелите със средната продължителност на живота.
  Има и друг по- интересен момент, освен това, че тестовете ше разболеят и танзанийската коза. До март 2020 имаме 18 основни причинителя на пневмонии, вкл гъби :
  https://www.cdc.gov/pneumonia/causes.html
  От март насам обаче всички те изчезват и пневмониите се причиняват само от коронавирус. Което е по - интересно, една от причините да развиеш пневмония е ако дохторите те закачат за вентилатор. Така се оказва че е възможно една сериозна бройка от жертвите на коронавируса да са всъщност жертви от борбата с него.

 100. 100 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#90] от "simChо":Русофили путинисти в България никога няма да дойдете на власт
  —цитат от коментар 91 на cgv37662786


  Никога!

  Виж как всички отговаряме, на налудните им ковидистки истерики!

  Не, тука не ви е наплашената Русия - тука е Европа!

  Няма да успеете да наложите страх, забрани и ограничения, както в Русия ..

  Вижте примера на нашия и на техния пръв държавен и партиен ръководител .. на нашия не му пука, показва смелост и навред джитка с джипка - техният се крие от Ковид-19 в бункер!

  Два свята!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK