Църквата почита днес свети пророк Илия

Снимката на иконата е от <a href="https://www.pravoslavie.bg/wp-content/uploads/021-430x600.jpg" target="_blank">специализирания сайт "Православие"</a>

Снимката на иконата е от специализирания сайт "Православие"Българската православна църква днес почита паметта на свети пророк Илия, смятан за най-големия библейски пророк и предвестник на истинната вяра. Църковният празник е популярен като Илинден.


Той е живял по времето на израилския цар Ахав и жена му Иезавел, които се кланяли на идоли и живеели нечестиво. Житието му разказва, че бащата на Илия имал за сина си странно видение - видял, че благообразни мъже беседват с детето, повиват го с огън и го кърмят с огнен пламък. Разтревожен, той разказал за видението на свещениците, а един от тях му отвърнал: "Не бой се от видението! На детето ще почива Божията благодат; словото му ще бъде като огън, силно и действено; животът му - угоден Богу; и ще съди той Израиля с меч и огън."


Според житието му пророкът извършил множество чудеса, с които обръщал хората към вярата в Бога. Името Илия значи "Крепост Господня". След смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ рисува и иконографията - Свети Илия е в позлатена небесна колесница, теглена от четири бели коня.


Във фолклора: покровител на гръмотевиците
Образът на пророка е централен и за българския фолклор. Според народните вярвания при подялбата на света на св. Илия се паднали "летните гръмотевици, летните трескавици". Затова той е господар на летните небесни стихии и градушката. Наричат го Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. Свети Илия е силен, властен и сръдлив, затова сестра му никога не му казва кога е неговият празник - ако знае, би сторил чудеса на този ден.


Народното поверие гласи, че на Илинден морето взима най-много жертви. Вярването е останало от времето, когато празникът се е отбелязвал по стар стил - на 2 август. По това време по българското Черноморие обичайно се появява опасното мъртво вълнение.


На този ден се спазва строго забраната за работа. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите.


Имен ден днес празнуват Илия, Илиян, Илияна.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Свети Илия- голям светец!
  Да са живи и здрави именниците!

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  Честито на всички именници! Дълъг живот, здраве и късмет им пожелавам! 🍻

 3. 3 Профил на Ефтимъ Кировъ
  Ефтимъ Кировъ
  Рейтинг: 48 Неутрално

  "Българската православна църква', "Сръбската православна църква"Съветската/руска църква" почитала....
  Църквата е една на Христос! Тези гръцки патриаршистки на изток или още по зле папистки на запад т.нар църкви не са нищо повече от идолопколонически/езически сборища на охранени папази по Балканите или педофили из римските папистки "църкви".

  Какви фолклорни вярвания, какви баяния...Как ще разберат хората за Пророк Илия (не е светец, такива няма в християнството, той е пророк) като дори не са чели Първа Книга на Царете....

  Вярата не е угощения и фолклорни дни, ама нейсе....

 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4313 Весело

  Моят любим старозаветен пророк. Честит празник на всички и най-вече на именниците.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 677 Неутрално

  " празникът се е отбелязвал по стар стил - на 2 август "
  ===============================================================

  Нещо не е така. Новия стил / Грегорианския календар / е напред, не назад. Априлското въстание е на 20 април, ама по стария стил, а по новия е на 2 май. Така, че Илинден всъщност сега е по стария стил.

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  " Българската православна църква днес почита паметта на свети пророк Илия, смятан за най-големия библейски пророк и предвестник на истинната вяра. Църковният празник е популярен като Илинден."

  Пророк Илия, което име значи Йеова е Бог, е единствения представител на древен израел, служител на Бога, който не вижда смърт, а бива взет с огнена колесница, пратена му от сам Бог ! През целия си живот воюва с култа към другите богове, ширещ се по онова време в Израел ( към Ваал), който бива официално насърчаван от властващата по онова време жена на Ахав Изавел ( в превод : жена на Ваал), която заплашва да му отнеме живота, но сама завършва живота си така, че кучетата разкъсват трупа и, като знамение какво се случва на противниците на Господ Бог, предали живота си на злото !

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Светъл, благословен и душеспасителен празник за всички практикуващи християни!

 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Честит голям празник на всички братя и сестри ш Христа.
  Честит имен ден на празнуващите.


  До коментар [#5] от "Светозар Христов":

  Точно обратното е - Грегорианският календар е напред с датите - например Коледа по него е на 24/25 декември, а по Юлианския е на 6/7 януари. Илинден е на 20 юли, съответно на 2 август.

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#8] от "PavelCZ":

  Ти прочете ли какво писах изобщо ? Къде казах, че Грегорианския календар е назад ? Просто сега Илинден е по стария стил, не по новия.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7482 Неутрално

  Честит празник и да са живи и здрави именниците!

 11. 11 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Честит голям празник на всички братя и сестри ш Христа.Честит имен ден на празнуващите.До коментар [#5] от "Светозар Христов":Точно обратното е - Грегорианският календар е напред с датите - например Коледа по него е на 24/25 декември, а по Юлианския е на 6/7 януари. Илинден е на 20 юли, съответно на 2 август.
  —цитат от коментар 8 на PavelCZ


  Е как Григорианския календар е напред, а Коледа по него на 24 - 25 декември, а Юлианския е назад, а Коледа по него е на 6 - 7 януари ? Би ли разяснил тази загадка пред форума или се изказваш неподготвен ?

 12. 12 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Честито на всички именници!

 13. 13 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Честит празник на именниците!

 14. 14 Профил на Ефтимъ Кировъ
  Ефтимъ Кировъ
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  ИзраИл, не ИзраЕл. Първото е Божия народ, който днес се представлява от християните по целия свят, докато второто е светска и атеистична като цяло държава на европейци отричащи Сина.

  А иначе освен Илия, забравяш и Енох, още от Битие. Той също не е познал смъртта и е възнесен.

 15. 15 Профил на Ефтимъ Кировъ
  Ефтимъ Кировъ
  Рейтинг: 48 Неутрално

  " Българската православна църква днес почита паметта на свети пророк Илия, смятан за най-големия библейски пророк и предвестник на истинната вяра. Църковният празник е популярен като Илинден." Пророк Илия, което име значи Йеова е Бог, е единствения представител на древен израел, служител на Бога, който не вижда смърт, а бива взет с огнена колесница, пратена му от сам Бог ! През целия си живот воюва с култа към другите богове, ширещ се по онова време в Израел ( към Ваал), който бива официално насърчаван от властващата по онова време жена на Ахав Изавел ( в превод : жена на Ваал), която заплашва да му отнеме живота, но сама завършва живота си така, че кучетата разкъсват трупа и, като знамение какво се случва на противниците на Господ Бог, предали живота си на злото !
  —цитат от коментар 6 на samoedin


  П.С. прощавай самоедин прав си, че е единствения представител на древен Израил. Енох си е преди това ;)

 16. 16 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  До коментар [#11] от "Светозар Христов":

  Неподготвен изглежда сте Вие и тези, които са се съгласили с мнението Ви. 24/25 декември е с 13 дни преди 6/7 януари. прочетете как е презичислен календарът от астрономите - първо грешката на Юлианския календар е забелязана от астрономите на имп. Андроник III Палеолог около 1320 година, когато тя е била 9 дни. Императорът обаче отлага поправката за по-добри времена (точно е вървяла гражданска война между него и дядо му, Андроник II Палеолог), които никога не настават. След това я забелязват ренесансовите астрономи, но нямат подпората нито на Свещения Римски император, нито на Папата. Чак папа Григирий VII си дава благословията - по негово време грешката е 11 дни. Но протестантите и православните се запъват - нямало да слушат някакъв си папа,. Така процесът на прехвърляне на календара започва през 1582 година, за да завърши на светско ниво чак след Първата Световна война. Църквите по места се дърпат и до днес.
  Механизмът е винаги следният - след 1-во число на месеца не следва 2-ро, а направо да кажем 13-то (при 11 дневната разлика по времето на Григорий VII). Затова се казва, яе календарът минава "напред".

  Иначе, майтапът е, че това връща празниците на датите, които са определени по средновековните менелогии - Коледа отново си идва на астрономичния 24/25 декември.

  E PLVRIBVS VNVM
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7633 Неутрално


  Смята се, че ако светецът е сърдит ще изсипе от ръкавите си наводнения и градушка. Затова на места, за да умилостивят светията се правят общоселски сборове с курбан - овен, бик или вол.

  На този ден не бива да се работи, нито да се влиза във вода. Вярва се, че на този ден морето се преобръща и взима за курбан на Светията всеки влезнал във водите.

  [email protected]
 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7478 Неутрално

  Хубав ден и честит празник на имениците

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#16] от "PavelCZ":

  Абе човек, отговори на въпроса моля. Как Григорианския календар е напред, а Коледа по него на 24 - 25 декември, а Юлианския е назад, а Коледа по него е на 6 - 7 януари ? Остави това разтягане на локуми.

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6890 Неутрално

  Светъл празник на християните, честито на именниците, всички живи и здрави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK