Оставките на "министрите на ДПС" стават все по-далечни и по-несигурни

Оставките на "министрите на ДПС" стават все по-далечни и по-несигурни

© ДневникМинистерските оставки, които премиерът и лидер на управляващата партия ГЕРБ Бойко Борисов поиска миналата сряда в опит да успокои антиправителствените протести и да се разграничи от ДПС, стават все по-далечни и несигурни.


Борисов анонсира оттеглянето на трима от ключовите членове на кабинета си - Младен Маринов (на вътрешните работи), Владислав Горанов (на финансите) и Емил Караниколов (на икономиката) на 15 юли вечерта, по време на многолюден протест под прозорците на Министерския съвет. Решението беше обяснено с изразени от областните координатори на ГЕРБ опасения, че партията "незаслужено търпи негативи заради спекулациите в обвързване с ДПС", които идвали от "внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски". Според разпространеното съобщение министрите трябваше да внесат документите за оттеглянето си още в четвъртък.


Скоро, но малко по-нататък


Ден по-късно, след заседание на съвета на управляващата коалиция, Борисов обяви, че ще се мисли за по-сериозен ремонт на кабинета, но след вота на недоверие, който трябва да бъде гласуван на 21 юли. Така темата за обявените оставки на тримата министри заглъхна. Премиерът похвали и тримата за добрата им работа, с аргумента че са свършили значими за държавата неща, а ДПС нарече нарече небивалици твърденията за връзки с министрите.
Пет дни по-късно не е известно дали тримата са депозирали заявленията си за оттегляне при премиера. В петък от правителствената пресслужба поискаха писмено да получат въпроси, за да отговорят по темата. Днес сутринта лаконичният отговор гласеше, че когато има информация, тя ще бъде изпратена по електронната поща. Ръководителят на пресслужбата Севдалина Арнаудова каза за "Дневник", че не знае нищо по въпроса, тъй като от петък е в Брюксел, където премиерът участва в заседанието на Европейския съвет.


В Народното събрание няма депозирано проекторешение за освобождаване на министрите, потвърдиха за "Дневник" от пресцентъра на парламента. Това не е изненадващо, доколкото обичайната практика е проекторешенията да съдържат едновременно предложение за освобождаване и за назначаване на нови министри, а официално имена за нови титуляри на трите поста не са огласявани. Много вероятно е всички промени да бъдат внесени заедно, след като бъде оповестен цялостният ремонт на кабинета. Според вицепремиера Красимир Каракачанов това ще се обсъжда на заседание на коалиционния съвет в сряда или четвъртък сутрин.


В отпуска или на работа


В понеделник сутрин председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че тримата министри с поискани оставки са в платен отпуск. Така тя обясни отсъствието им от пленарната зала в началото на дебатите по поискания от БСП вот на недоверие към правителството и отказа предложението на опозицията тримата да бъдат изчакани да се явят в залата.


Владислав Горанов (правият) с част от колегите си министри по време на днешния дебат по вота на недоверие.

© Юлия Лазарова

Владислав Горанов (правият) с част от колегите си министри по време на днешния дебат по вота на недоверие.


Въпреки обявлението на Караянчева малко по-късно Владислав Горанов и Емил Караниколов се присъединиха към колегите си от Министерския съвет и останаха до края на дебатите. Освен премиера от залата отсъстваха само заместникът му Красимир Каракачанов, който има публично събитие във Варна, и министрите Младен Маринов и Боил Банов.


Не виждам причина да се оттегля


На излизане от парламента Горанов - министърът с най-дълъг стаж в управлението на Борисов, даде знак, че не възнамерява да се оттегля от поста въпреки заявките на Бойко Борисов. "Няма никаква причина да се оттеглям десет дни след като съм удовлетворен от един изключително успешен за България проект - присъединяването към чакалнята на еврозоната", заяви Горанов. Той отрече да е свързан с ДПС и настоя да му бъдат посочени конкретни примери за подобни подозрения. (Подробности - тук.)


Колегата му Емил Караниколов заяви, че съдбата му ще бъде решена от коалиционния съвет на управляващите, а той е заявил готовност да се оттегли, ако се налага.


Емил Караниколов (вляво) заедно с колегите си Емил Димитров и Красен Кралев по време на днешния дебат по вота на недоверие.

© Юлия Лазарова

Емил Караниколов (вляво) заедно с колегите си Емил Димитров и Красен Кралев по време на днешния дебат по вота на недоверие.

Горанов от години е свързван с бизнесмена-депутат Делят Пеевски (среща между двамата дори беше снимана) и затова се смяташе, че позицията му в правителството е сред най-стабилните. В последната половин година името му беше посочено многократно от обвиняемия Васил Божков като "Влади", на когото е предавал милиони левове за такса "помагане" заради по-изгодното плащане на такси от частните лотарии.


Вътрешният министър Младен Маринов беше приеман дълго време като близък до премиера Борисов, макар че по информация на "Капитал" още от назначението му начело на СДВР през 2014 г. е смятан за част от квотата на ДПС в службите за сигурност.
В средата на юли той отказа да приеме поисканата от премиера оставка на шефа на МВР в Бургас, който прати полицаи по време на "масовото посещение на охраняем плаж", организирано от "Демократична България" край сараите на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.


Последният скандал около Емил Караниколов, който влезе в правителството формално като номинация на "Атака", беше от април, когато замина на посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ) с два самолета с продукти от България (една от фирмите износителки беше компанията на Пеевски), а се завърна - по данни на властите - с 15 тона медицинско оборудване за справяне с коронавируса, от които по-късно се оказа, че 12 тона са фурми.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK