Прокуратурата поиска заличаване и разпускане на партия "Възраждане"

Костадин Костадинов

© Георги Кожухаров

Костадин КостадиновСофийска градска прокуратура е поискала заличаване и разпускане на крайната националистическа партия "Възраждане" на Костадин Костадинов заради системно нарушаване на Закона за политическите партии.


Предварителната проверка на партия "Възраждане" е започнала след сигнал от 4 юни т.г., пише в съобщението на прокуратурата, разпространено по-рано днес. Разследването е установило множество нарушения, свързани с регистрацията на партията.


Така например тя е декларирала
неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на учредителното й събрание.


Проверката обаче е установила, че към датата на провеждането на събранието 86 души, записани като учредители, са били извън територията на страната. Установено е също, че от общо 580 лица, чиито имена фигурират в учредителната декларация на "Възраждане", 108 са заявили, че подписите в списъците не са техни, а 87 души - че не са подписвали декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии.


Други 120 лица, чиито имена също фигурират в учредителните протоколи на "Възраждане", са заявили, че изобщо не са присъствали на учредителното събрание на партията.


Данните от проверката на прокуратурата показват също, че като учредители на партията на Костадин Костадинов са записани и двама души, които според заверени препис-извлечения от актове за смърт са


починали два месеца преди да попълнят декларации за индивидуално членство във "Възраждане".


"Въз основа на материалите от образуваната преписка в СГС е изготвена и внесена искова молба за образуване на дело. След насрочването му същото ще бъде разглеждано в открито съдебно заседание с призоваване на заинтересованите страни", пише в съобщението на прокуратурата.


Партията "Възраждане" е регистрирана през 2014 г. Политическата й платформа е


мътен сбор от крайно левичарство и десен популизъм.


В същото време самият Костадинов нееднократно се е обявявал за връщане на смъртното наказание и публично се е възторгвал от комунистическите чистки и репресии през 40-те и 50-те години на миналия век.


В средата на май т.г. Варненската окръжна прокуратура съобщи, че също е започнала


разследване срещу Костадин Костадинов за длъжностно присвояване в особено големи размери.


Проверката започна след разследване на журналиста Васил Иванов за "Нова телевизия", което показа, че само за три години, след парламентарните избори през 2017 г., когато "Възраждане" спечели 1% от гласовете и партийна субсидия от 1 млн. лв., Костадинов си е купил луксозна къща във варненското с. Канстантиново, а съпругата му - апартамент. Освен това в същия период от време семейството е придобило и нов лек автомобил за около 40 хил. лв. Резултати от тази проверка до момента не са оповестени.


В социалните мрежи Костадинов стана известен с прякора си Костя Копейкин заради съчетанието от публични антиевропейски и антиатлантически позиции на "Възраждане", шумно заявяваната привързаност към Русия на Путин и


мъглявостите около приходите и разходите на партията.


Веднага след като през 2017 г. тя получи държавна субсидия, Костадинов обяви, че ще я върне. Но не го направи с оправданието, че няма правна възможност за това. Оказа се обаче, че Костадинов писмено е заявил желанието си партията му да получи полагащата й се субсидия.


След това от партията обявиха, че държавното финансиране ще бъде дарено на фондация "Българска памет" на д-р Милен Врабевски. Това също не се случи. Трети вариант за оползотворяване на "нежеланата" субсидия предвиждаше с нея да бъдат обучавани децата на бесарабски българи. Тази идея беше споделена пред в. "24 часа", но си остана само там.


В отговор на въпроси, зададени от "Капитал" преди време, организационният секретар на "Възраждане" Николай Дренчев каза, че "Възраждане" има около 2 хил. души членска маса, които плащали "макар и минимален членски внос". Проверка на "Дневник" в архива на Сметната палата обаче показа, че към началото на 2018 г.


в касите на "Възраждане" не беше постъпил нито лев от членски внос.


През годините дейността на "Възраждане" и поведението на лидера й Костадин Костадинов често ставаха повод за скандали.


Името му влезе в новините и през септември м.г., когато лидерът на социалистите във Варна Борислав Гуцанов изненадващо предложи той да бъде издигнат за


кандидат-кмет на левицата


на проведените малко след това избори за местна власт. Според вътрешнопартийните опоненти на Гуцанов тази номинация е била плод на тайни договорки със сегашния кмет на града Иван Портних (ГЕРБ) срещу него да бъде издигнат съперник, който да разцепи социалистите. Този план беше осуетен след намесата на "Позитано" 20, но така или иначе обърканите членове и симпатизанти на БСП във Варна не стигнаха до урните на състоялия се балотаж, на който Портних спечели трети мандат в конкуренция с Костадинов.


През февруари т.г.


Костадинов театрално поиска оставката на премиера Борисов,


опитвайки се да влезе в "правомощията" на износения от употреба Волен Сидеров. Тогава той и хората му предизвикаха сблъсък с полицията точно в деня, в който "Воля" и "Атака" заедно осигуриха оцеляването на Борисов и коалиционните му партньори от ВМРО и НФСБ във вота на недоверие, поискан от БСП.


През последните дни "Възраждане" отново влезе в новините като организатор на протестни шествия във Варна с искане на оставки на премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев, на които не бяха допускани граждани, носещи флагове на Европейския съюз. В края на миналата седмица се стигна и до инцидент, при който знамето на съюза беше срязано с нож по време на протеста. Провокацията беше потвърдена от проверка на "Дневник", но случилото се не бе отразено в бюлетина но Областната дирекция на полицията във Варна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK