На живо

Политическата криза: кабинетът оцеля, а протестите продължават

Политическата криза: кабинетът оцеля, а протестите продължават

© Георги КожухаровОчаквано парламентът отхвърли петия вот на недоверие към третия кабинет на Бойко Борисов, който бе внесен от БСП заради корупцията. Гласуването мина в отсъствието на министър-председателя, който пътува от Брюксел към София, и при протест пред сградата на Народното събрание, на който за пореден път бяха поискани оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев.


Най-важното от политическата криза в днешния ден четете в хронологията. Какво се случва в поредния ден от протестите следете тук.
Срещу ГЕРБ е създаден Отечествен фронт с голям финансов ресурс, който се опитва да дестабилизира страната. А тази дестабилизация работи изцяло в интерес на един беглец в Дубай. Това заяви административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов на среща с общинското ръководство и актива на партията в Разлог. Той изрази готовност управляващите да влязат в диалог с протестиращите и изрази надежда, че те скоро ще формулират ясни и конкретни искания към властта. Паунов съжали, че "провокатори и провалили се политици се опитват да яхнат протеста с користни цели".

Светослав Трайков, един от задържаните в София снощи заради временното спиране на метрото вчера, отрече пред Би Ти Ви да има каквото и да е общо с деянието, но подчерта, че го подкрепя. Той беше пуснат от ареста снощи с повдигнато обвинение за съучастие в хулиганство, а с обвинение за хулиганство от ареста беше освободен и бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов. Двамата са разпознати от видеозаписите на камерите в метрото, обяви днес столичната полиция, издирва се трети съучастник.


Трайков обясни, че вчера по обяд бил слязъл в метрото, за да си вземе нещо за пиене, когато трима полицаи му казали, че е задържан. По думите му те не са му обяснили защо, нито пък са му позволили да използва телефона си в следващите три часа, за да се обади на близките си и адвокатите си. Трайков не вижда нищо нередно в спирането на метрото, нито увреждане на здравето на останалите в тунела пътници, по думите му паниката, която евентуално ги е обзела за няколко минути не е нищо в сравнение с управлението на мутрите. "Цялото това е продължило 7-8 минути, а цялото управление на мутрите продължава 11 години. Така, че този стрес за хората за 7-8 минутки не е нищо не е на този фон. Абсолютно всяка форма на протест, която не наранява хора, е приемлива", подчерта Трайков и отрече паниката да е вид нараняване.

Възстановено е движението край президентството

Възстановено е движението край президентството по булевардите "Цар Освободител" и "Дондуков". В района са останали няколко малки групи протестиращи. Очаква се броят им да нарасне след 17 часа, когато е обявен поредният протест.


Политическата криза: кабинетът оцеля, а протестите продължават

© Велко Ангелов

Игралната индустрия в България излиза на национален протест утре в 8 часа срещу новия проект за изменение и допълнение в Закона за хазарта. Това е втори протест, след този на 20 юли. От Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България, смятат, че проектът е силно лобистки и цели монопол, тъй като се увеличават стократно таксите за откриване и поддържане на лиценз за казина и игрални зали. Това ще доведе до фалит на дребният и среден бизнес, като се погазват правилата за честна конкуренция.

БСП иска парламентът да се разпусне

След днешното гласуване на вота на недоверие парламентът е делегитимиран. Той трябва да продължи да работи само до приемане на текстовете за машинното гласуване, което да гласува честни избори и след това да се разпусне, каза днес лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция.


Според нея днес е станало ясно, че ГЕРБ и Обединени патриоти искат да запазят властта на всяка цена. Депутатите от "Воля" пък се били "изтъргували" за пореден път. Нинова определи като странно и поведението на ДПС, които не са взели отношение в дебата преди вота.

Подробности тук

"Моята амбиция е до края на този мандат да свършим толкова работа, колкото не е вършена в последните 30 години", каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти след успешните изпитания на танкове Т-72, ремонтирани в завод "ТЕРЕМ - Хан Крум" ЕООД в гр. Търговище. Той допълни, че последните години са вложени значителни средства за модернизация на Българската армия.
Политическата криза: кабинетът оцеля, а протестите продължават

БОЕЦ блокира правителствения ВИП

Представители на сдружение БОЕЦ блокираха подстъпа към правителствения ВИП. На мястото са и представители на младежката организация на "Да България". Очаква се там да пристигне премиерът Бойко Борисов, който се връща от заседанието на европейския съвет в Брюксел.


Протестът се премести пред президентството

Протестиращите се преместиха и вместо пред народното събрание, в което вече няма депутати, отидоха пред президентството. Така бул. "Цар Освободител" вече е блокиран между президентството и руската църква. Затворен е и бул. "Дондуков" от ЦУМ до улица "Веслец". Президентството традиционно е и мястото, където се събират протестиращите вечер. В момента в района има няколко десетки недоволни.

Протестът оредя

Броят на протестиращите пред народното събрани рязко намаля, след като в парламента не мина вота на недоверие и депутатите напуснаха сградата. В момента пред сградата са под 100 души, но движението по бул. "Цар Освободител", в участъка между Софийски университет и руската църква, все още не е възстановено. Заявката е протестът да продължи до вечерта. Вчера той беше 16 часа.
Политическата криза: кабинетът оцеля, а протестите продължават

Дончев: правителството има да свърши още работа

"Вотът не мина, защото такава е политическата логика. Няма полза от предсрочни избори два месеца по-рано, посред зима. Освен това правителството има да свърши още работа, каза днес вицепремиерът Томислав Дончев. Като първостепенни задачи той открои справяне със здравните, социални и икономически последици от пандемията от коронавирус, подготовка на всички документи, които биха осигурили достъп до пакета финансиране от ЕС и създаване на организация за машинно гласуване на следващите избори.


Дончев посочи, че са нужни допълнени текстове в изборния кодекс, които да дадат детайли за това какви машини да се купят и кой ги осигурява. Нужна била и дискусия дали ще има друг вид дистанционно гласуване. Томислав Дончев каза, че правителството ще има, но какво ще са те, ще се разбере след няколко дни.

"При намален бюджет общо за Европейския съюз България получава по-голямо финансиране - това не може да се случи в държава, в която средствата се харчат непрозрачно, в държава, в която има съмнение за тежка корупция и в държава, която се управлява от мафията. Няма как да се увеличава бюджетът, ако няма доверие в това, което правим и това, което се случва у нас. Няма мафия, може да има грешки", каза на същата пресконференция министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.
Подробности тук

Заседанието на парламента приключи

Заседанието на парламента, на което беше гласуван вота на недоверие, беше закрито от председателя на НС Цвета Караянчева. Тя обяви, че утре от 9 часа ще има редовно пленарно заседание.

Вотът на недоверие не успя

Вотът на недоверие не успя. "За" гласуваха 102-ма от 237 депутати, против бяха 124, а 11 се въздържаха. Правителството беше подкрепено от 94 депутати от ГЕРБ , 21 от "Обединени патриоти" и един от "Воля".


Против бяха 77 народни представители от БСП и 24 от ДПС. От независимите депутати 1 беше "за", а 8 против.


Политическата криза: кабинетът оцеля, а протестите продължават

© Юлия Лазарова


Това беше пети вот на недоверие срещу третото правителство на Бойко Борисов и втори по темата "корупция". Веднага след гласуването депутатите от БСП излязоха от залата.


Още по темата тук

Премиерът няма да присъства на гласуването

Започна заседанието на парламента, на което ще се гласува вот на недоверие на правителството на Бойко Борисов. От БСП поискаха на него да дойде и премиерът. Председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че това няма как да стане, защото той още пътува. Преди началото на гласуването беше гласувано заседанието да се излъчва директно от БНТ и БНР.

Министър Кирилов: протестират, защото има справедливост

Аз съм спокоен за управлението. Установихме много висок стандарт на управление, какъвто не е имало предишни година, каза правосъдният министър Данаил Кирилов. Според него е била укрепена администрацията и е затвърден административния капацитет. "Смятам, че администрацията работи в полза на българите", допълни Кирилов.
Попитан защо се иска оставката на правителството, той отговори, че причината е, че справедливост вече има. "Справедливостта е в точното прилагане на закона. Тя е в това да се преодолее олигархичната тегоба над българската демокрация, тя е в това да се повиши доверието в прокуратурата и съдебната система.

Служебен кабинет не би могъл да се справи с най-важните мерки в настоящата ситуация - става въпрос за бюджета на държавата, данъчните закони, всички социални мерки, които са справедливи и се поставят от протестиращите, каза здравният министър Кирил Ананиев. Той допълни, че е възможно да бъде сменен, но това не е важно, а е важно в министерството на има екип, който може да работи.

С онези хора от протестиращите, които имат конкретни искания и идеи за бъдещето може да има разговори, но с тези, които просто искат оставка и метеж, няма какво да се говори, каза днес министърът на труда и социалната политика Деница Сачева при влизането в парламента за гласуването на вота на недоверие. Тя допълни, че до момента такива разговори не са провеждани, но след вота, можело да се случат.

БСП излиза на улицата, ако вотът не успее

"Аритметиката не знам какво показва, но разумът показва, че това правителство трябва да падне", каза днес на влизане в сградата на парламента заместник-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков. Той допълни, че ако вотът на недоверие не успее, БСП ще мине към всички останали разрешени от закона действия, включително подкрепа на протестите. За 25 юли е насрочен голям митинг на БСП по повод 129-та годишнина от началото на социалистическото движение в България.


Политическата криза: кабинетът оцеля, а протестите продължават

© Георги Кожухаров


Обичайно събитието се провежда на Бузлуджа, но тази година от БСП обявиха, че не им е било разрешено от здравния министър да го проведат там. Днес от Министерството на здравеопазването съобщиха, че такава забрана няма, а е било уточнено, че митингът може да се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.


Политическата криза: кабинетът оцеля, а протестите продължават

© Юлия Лазарова

Движението пред парламента е спряно

Около 11 часа беше спряно движението по бул. "Цар Освободител" в участък между Софийски университет и руската църква. Причината е поредният протест с искане на оставката на правителството. Вчера нормалното движение в района беше възстановено късно вечерта. Три кордона полицаи са застанали между протестиращите и парламента. Към момента пред Народното събрание има около 200 души.
Политическата криза: кабинетът оцеля, а протестите продължават

© Георги Кожухаров

Единадесетте депутати на "Воля" ще гласуват въздържали се на днешния вот на недоверие, а лидерът на формацията Веселин Марешки ше гласува против. Това каза той днес пред Би Ти Ви. При това положение няма как правителството да бъде свалено, защото дори всички депутати от БСП, ДПС и независими гласуват срещу кабинета, ще бъдат събрани 112 гласа при нужни 121.
Политическата криза: кабинетът оцеля, а протестите продължават

© Юлия Лазарова

Протестиращите започнаха да се събират пред сградата на парламента. Към момента има около 20-30 души. Днес за 11.30 часа в Народното събрание е насрочено гласуване на вот на недоверие към правителството, който няма шанс да мине. Протестиращите, които са по площадите от 13 дни, настояват третият кабинет "Борисов" да си подаде оставката.

Двама души са обвинени за спирането на метрото

Заподозреният за спирането на софийското метро бивш депутат от НДСВ и активист от антиправителствените протести Минчо Спасов беше освободен малко след 1.00 ч. тази нощ, съобщи БНР. Той беше задържан заради съмнения, произтичащи от видеозаписи от камерите на метростанция "Софийски университет", съобщиха по-рано от СДВР. Общо трима души са спрели, с натискане на аварийните бутони на метространцията, тока и на двете линии, уточниха днес от полицията.


Това е нарушило графика с девет минути. Двама от извършителите са установени - бившият депутат и мъж на 29 години. Те са били задържани и освободени срещу парична гаранция от 1500 лева. Двамата арестувани са обвинени за извършване на хулигански действия, съобщи директорът на СДВР Георги Хаджиев. Третият се издирва. Според Хаджиев хулиганските действия е можело да доведат до сериозни инциденти при евентуална избухнала паника. В отговор на въпрос той уточни, че задържаните не са дали обяснения за действията си.


Директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев обясни, че бутоните за спиране на тока по линиите са нужни при аварийни ситуации, като на няколко пъти са ползвани при паднали хора на релсите.


Подробности тук

Валери Симеонов: Премиерът понякога се самозабравя

Премиерът понякога се самозабравя, налага своето мнение или го изказва и взима решения, без да се е допитал до коалиционните партньори, каза днес пред БНТ лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Според него към момента няма най-вероятен сценарии за опит за излизане от кризата.


През миналата седмица партиите от управляващата коалиция предложиха пет варианта. Кой ще се избере ще се реши след задълбочен анализ, каза Симеонов.


Той за пореден път атакува остро протестиращите, като обяви, че вчера пред парламента е имало десетина души, "които са се търкаляли на плажни кърпи на жълтите павета", като са нарушили правата на всички, живеещи в София.


За ходещите по вечерните протести той обобщи, че в голямата си част са хора, които не знаят какво да правят вечер. Валери Симеонов смята, че на протестите има четири основни групи хора - представители на жадни за власт партии, платени от Васил Божков ултраси, недоволни от живота си лузъри и прибрали се от чужбина студенти, които искат да покажат активност и да си направят няколко селфита. Според лидера на НФСБ липсват работещите хора, тези, които движат икономиката и имат собствен бизнес.

Сачева: кабинетът трябва да завърши мандата си

"Кабинетът трябва да завърши мандата си в този състав", каза днес пред "Нова телевизия" министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя допълни, че едно от нещата, които всички искат, е стабилност.
Политическата криза: кабинетът оцеля, а протестите продължават

© Велко Ангелов

И днес протестите започват сутринта

Няколко часа преди началото на гласуването по вота на недоверие, внесен от БСП, пред парламента ще се събират протестиращи. Тринадесетият ден на протести ще започне в 9 часа, а сборният пункт е Народното събрание. Протестът е под надслов "Един вот на недоверие няма да промени нищо – искаме промяна, а не подмяна".


Парламентът гласува вота на недоверие

Народното събрание ще гласува пети вот на недоверие срещу третия кабинет на Бойко Борисов. За втори път той е по тема корупция. За да падне правителството, са нужни 121 гласа. БСП и ДПС, които обявиха, че ще подкрепят вота, имат 103-ма депутати. За пореден път ключова ще е ролята на 12-те народните представители от "Воля" и 9-те независими. Гласуването трябва да започне в 11.30 часа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK