Активисти поискаха парламентът да направи мониторинг на плурализма в БНТ

Дванадесети ден антиправителствен протест за оставка на премиера и главния прокурор, правителството, протест пред БНТ

© Георги Кожухаров

Дванадесети ден антиправителствен протест за оставка на премиера и главния прокурор, правителството, протест пред БНТБивши водещи и активисти от Българската национална телевизия (БНТ) поискаха от парламента да поръча независим мониторинг на съдържанието на обществената телевизия по няколко критерия - "плурализъм, надпартийност, балансираност и независимост, а също така иновации и високо качество". Предложението им е мониторингът да включва едномесечен период от 15 юни до 15 юли.


Писмото, което е подписано от над 1000 души, е с автори и бивши водещи от обществената телевизия, които от началото на мандата на генералния директор Емил Кошлуков са били или уволнени, или са влезли в конфликт с Кошлуков.


Сред тях са Горан Благоев, водещ на "Вяра и общество" - предаването, чиито повторения не влязоха в лятната схема на телевизията, Роберт Ковачев, главен продуцент на вътрешни продукции в БНТ до 2018, автор на предаването "Референдум", с 26-годишен стаж в БНТ. Боряна Пунчева, която беше освободена в началото на годината, Камен Алипиев, спортен коментатор и изпълнителен продуцент в БНТ, който също беше освободен малко след началото на мандата на Кошлуов, бившите водещи Марио Гаврилов, Искра Ангелова и други.
Според авторите "медийната услуга, която предлага обществената телевизия, е за всички граждани на нашата страна и отразява различните идеи и убеждения според Закона за радио и телевизия (ЗРТ чл.6, ал.3 (1) и (6). Генералният директор трябва да е гарант за това. Обществената реакция и масовите протести на граждани пред сградата на БНТ обаче красноречиво показват, че Eмил Кошлуков не изпълнява това свое задължение. Възниква пропаст между зрителите и обществената медия, което буди нашата сериозна загриженост".


Затова и с писмото се иска оставката на генералния директор. Според тях от началото на мандата му БНТ вече е по-малко обективна, рейтингът на основната новинарска емисия "По света и у нас" е спаднал драстично, а Кошлуков е политически обвързан. В писмото се припомня, че той е основател на партия "Новото време", бил е депутат и е работил в партийна телевизия.


Пред БНТ от няколко дни паралелно с антиправителствените протести се провеждат и демонстрации пред входа на обществената телевизия. Миналата седмица пред "Дневник" от СЕМ обявиха, че са започнали седмичен мониторинг на БНТ заради отразяването на протестите.


"Няма друга обществена телевизия в Европейския съюз, в която прозрачността на управлението й да липсва, както е при БНТ. Утвърдена практика на другите европейски обществени оператори е да публикуват рейтингите си. Само в БНТ те са тайна и служат единствено за пропагандните цели на генералния й директор. Открит достъп до решенията на управителния съвет на БНТ също липсва. Прикрива се и неизпълнението на ЗРТ по чл. 71, т. 3 според който 10% от бюджета трябва да бъде изразходван за филмопроизводство. Кинопродуцентите публично повдигнаха този въпрос. Заради всичко това се налага отново да припомним, че БНТ не е търговско дружество, а обществена медия и се издържа от данъците на работещите българи", припомнят в писмото авторите му.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK