Синодът призова Турция да запази "Света София" като музей

Синодът призова Турция да запази "Света София" като музей

© Associated PressСтатутът на храма "Света София" в Истанбул да се запази като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО. За това призова Светият синод на Българската православна църква, след като преди десет дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви храма за джамия.


"Като хилядолетна светиня за цялото Християнство и духовен център на православието, този храм е скъп за всяко християнско сърце и представлява изключителна културна ценност за цялото човечество. Ето защо присъединяваме своя глас към призивите на сестрите Поместни православни църкви, както и на редица държавни лидери и международни институции, за запазване на досегашния статут на храма "Света София" като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО", се казва в становище на Светия синод.


"Като изразяваме своето уважение към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и добронамереност при решаване на този важен казус в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения", заявяват още от БПЦ.
На 10 юли президентът Ердоган откликна на отдавнашните призиви на ислямистите в Турция "Света София" отново да стане действащ мюсюлмански храм, като подписа декрет за превръщането на сградата от музей в джамия. Първата мюсюлманска молитва там е насрочена за 24 юли, а Ердоган увери, че сградата ще остане отворена за мюсюлмани, християни и чуждестранни гости.


Междувременно ЮНЕСКО съобщи, че започва ревизия на статута на "Св. София", която е в списъка с обектите от световното културно наследство. Последваха и реакции на различни православни църкви и дори на гръцкото министерство на външните работи.


"Света София" е построенa през VI век като катедрален храм на Константинополската патриаршия. Превърната е в джамия след завладяването на Константинопол (сега Истанбул) от османците през XV век. През 1935 г. "Света София" е обявена за музей от Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на модерна Турция. Сградата е един от символите на Истанбул и годишно е посещавана от средно 3.7 милиона души.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK