На живо

Коронавирусът в България: Гърция затвори още пунктове по границата (хронология)

Коронавирусът в България: Гърция затвори още пунктове по границата (хронология)

© Велко АнгеловПулмолог: Има достатъчно легла за болните от COVID-19
След седмица здравната система ще се натовари заради коронавируса, обяви шефът на "Пирогов"
За противоречията и парадоксите по време на пандемията COVID-19 (част 2)


Остава висок броят на новозаразените 325 за последното денонощие. В същото време броят на излекуваните за същия период е 316, така за първи път от началото на заболяването почти е изравнен броят на заболели и излекувани, показват данните от Единния информационен портал. От тази нощ до 4 август Гърция спряха пропускането на камиони пункта "Капитан Петко войвода", а през пункта "Илинден"- Ексохи" - за всички превозни средства до 3 август. Днес от болница "Св. Мина" в Пловдив обявиха, че са в стачна готовност заради липса на пари и персонал, а Вътрешното отделение на болницата в Карлово е затворено за 24 часа за ради установен случай на коронавирус.


"Дневник" следи развитието на ситуацията в реално време. За разпространението и ефектите на коронавируса по света четете тук.
Гърция затвори още пунктове по границата с България

Гърция затвори и граничните пунктове "Илинден- Екзохи", "Капитан Петко Войвода - Орменион" и "Ивайловград- Кипринос", през които досега се допускаха камиони със стоки. С решение на правителството от днес до 23.59 ч. на 4 август се въвежда временна забрана за използване на всички сухопътни връзки - автомобилни и железопътни, към и от страната с цел ограничаване на разпространението на COVID-19.


Специално през ГКПП "Кулата – Промахон" се разрешава влизането на туристи при досегашните изисквания за отрицателен PCR тест и предварително попълнен онлайн формуляр.


Отворен за тежкотоварен трафик остава пунктът "Маказа-Нимфеа", както и "Кулата". През него ще могат да преминават и гръцки граждани или хора с разрешително за пребиваване или основно местоживеене в Гърция. Ще се допуска и влизане на хора по изключително наложителни служебни/бизнес пътувания, което ще се доказва с подходящите документи, съобщава българското външно министерство. Влезлите по неотложни причини и напуснали впоследствие страната, нямат право да влязат отново до 4 август включително.

Още четирима души от персонала на детска градина "Иглика" в Силистра са с положителни проби за коронавирус, съобщи БНР. Персоналът е изследван, след като в края на миналата седмица тяхна колега е дала положителна проба за COVID-19. До изтичане на 14-дневната карантина на новите установени заразени в градината ще се приемат само посещаващите я към момента деца и няма да се сформират сборни групи. Новите случаи ще бъдат отразени утре в единната информационна система.

Бебе на 11 месеца от община Златоград е заразено с коронавирус, съобщи БТА. Бебето е с леки симптоми на заболяването. Заразено е от член на семейството си. Това е третият случай на бебе с положителна проба в област Смолян от началото на юли, като най-малкият пациент е на 2 месеца. За последното денонощие в областта има девет нови положителни проби за COVID- 19.

Вътрешното отделение на болницата в Карлово е затворено за 24 часа за дезинфекция, поради установен случай на коронавирус на пациентка, съобщи БНТ. Тя е била приета на лечение с друга диагноза. Направени са тестове на контактните на жената и болничния персонал. Пациентката е преместена в COVID отделението.

Над 80% спад на туристи по Черноморието

Над 80% ще е спадът на чуждестранните туристи това лято по българското Черноморие. И през втората половина на юли голяма част от хотелите в морските курорти остават затворени, а тези, които посрещат летовници, са с до 30% заетост, съобщава вестник "Сега". Туроператори и хотелиери масово освобождават персонал заради несбъдналото се възстановяване на летния сезон след удара на COVID-пандемията.


Коронавирусът в България: Гърция затвори още пунктове по границата (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Това лято на летище Бургас са кацнали само 203 самолета с организирани туристи, докато миналата година само през юни са били 1950, а през юли и август - около 2800 месечно. На летище Варна ситуацията от първия чартър на 28 юни досега са осъществени само 99 полета). Други години в най-силните месеци на летище Варна чартърите са били по 1100.


На фона на тази статистика прогнозите на министъра на туризма Николина Ангелкова са за 10 600 планирани полети от 25 юни до края на септември за летище Бургас и над 6400 за летище Варна. По данни на двете летища планираните към момента чартърни полети с чуждестранни туристи за август са съответно 328 за Варна и 1116 за Бургас. Не се знае колко от тях ще се осъществят обаче, защото анулациите обикновено се обявяват 10 дни преди полета.

От началото на заболяването досега за последното денонощие за първи път почти е изравнен броят на заболели и излекувани, показват данните от Единния информационен портал. Общо 325 са заразените с COVID-19 за последните 24 часа, а регистрираните излекувани за същия период са 316.


Здравноосигурени от Благоевград ще имат възможност да се тестват безплатно за COVID-19. Те обаче трябва да отговарят на две условия: да са били контактни с болни от коронавирус и да са в добро здравословно състояние.


Това обяви началникът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов пред БНТ. През последните дни има повишената заболеваемост в Благоевград, където днес има 25 новозаразени. Изпълнени са около 60% от капацитета на леглата. В цялата област има места за настаняване. Няма място за безпокойство, успокои д-р Калоянов.

Коронавирусът в България: Гърция затвори още пунктове по границата (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Пулмологът д-р Александър Симидчиев смята, че страната е далеч от риска за недостиг на легла в отделенията за коронавирус в болниците. "Проблемът е, че трябва да са придружени със съответните компетентни специалисти", каза той пред БНТ. Симидчиев прогнозира, че истинският проблем ще настъпи през октомври, заедно с другите респираторни вируси и призова гражданите да си поставят ваксина срещу грип в началото на грипния сезон, за да се предпазят от циркулиращите щамове.


Подробности - тук.

Болница "Св. Мина" в Пловдив е в стачна готовност

Лимитът за болница "Св. Мина" в Пловдив, определен от Здравната каса, е крайно недостатъчен за дейността ѝ в условията на коронавирус и при 50 пациенти с COVID-19. Парите не стигат както за заплати, така и за заплащане на консумативи, обясни управителят на здравното заведение проф. Петър Петров пред БНТ. От Здравната каса отказвали съдействие, тъй като лимитите са определени на база миналогодишната заработка.


От КТ "Подкрепа" в болницата обявиха стачна готовност, тъй като медицинският персонал работи на ръба на силите си, заяви Флора Димитрова - председател на синдиката. Днес предстои среща на управителя на болницата с представители на здравната каса в Пловдив.


Засега, макар и трудно, отделението за лечение на COVID болни се справя, но ресурсът е за още 2-3 дни. Според началника на отделението д-р Пламен Павлов 45% от отпусканите средства за здравеопазване в общината отиват в частни болници, а едва 34 - за държавните. Той повтори призива за доброволци в отделението. Според него има належаща нужда поне още от един лекар и една медицинска сестра, както и от санитари.

Болниците може да се натоварят

Ако броят на заразените с коронавирус продължава да расте, в рамките на следващите 10 дни ще имаме нужда от удвояване на леглата в болниците, които са за пациенти със заразата. Това каза пред "Нова телевизия" директорът на "Пирогов" Асен Балтов. По думите му в края на юли заетите болнични легла от хора с COVID-19 ще са между 900 и 1200. Той каза още, че до края на септември заразените може да достигнат 20 хил. души.


"В големите градове здравната система ще успее да се справи. В по-малките градове, където се появяват огнища, системата няма такъв капацитет", добави Балтов.


Подробности четете тук.


Гърция с нови правила за влизане

Коронавирусът в България: Гърция затвори още пунктове по границата (хронология)

© Живко Ангелов


От тази нощ гръцките гранични власти спряха пропускането на камиони пункта "Капитан Петко войвода" - "Орменион", съобщи БНТ. Забраната е до 4 август.


Временно се забранява преминаването и през пункта "Илинден"- Ексохи" за пътуващи и в двете посоки, независимо от тяхното гражданство, съобщиха от Гранична полиция. Забраната е валидна за всички превозни средства, включително и товарни автомобили. Влезе в сила от 00:00 часа днес и важи до 3 август.


Товарни автомобили ще могат да преминават само през "Кулата" - "Промахон", а на "Маказа"- "Нимфея" - лекотоварни автомобили до 3.5 тона.


Разрешава се влизането на граждани в Гърция по т.нар. съществени причини (служебни, здравни, семейни) единствено през "Кулата" - "Промахон" и през "Маказа" - "Нимфеа". Пътуванията се доказват със съответните документи.


Влизането на туристи е възможно само през пункта "Кулата" - "Промахон" - с отрицателен резултат на РCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа преди пристигането в Гърция. Документът трябва да е на английски език, да съдържа име и фамилия, номер на паспорт или лична карта.


До 31 август всички пътуващи към Гърция, независимо от тяхното гражданство, трябва да притежават QR код, чрез попълване на електронни формуляри за локализиране. Данните за контакт в Гърция се попълват най-късно предния ден преди пристигането в страната.

325 нови случая при направени 5365 теста

Общо 325 са новозаразените с COVID-19 през последното денонощие при направени 5 365 проби, показват данните на Единния информационен портал.Общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 9254 души. От тях активните случаи са 4 420.


Разпределението по области: Благоевград – 25; Бургас – 5; Варна – 48; Велико Търново – 12; Видин – 1; Габрово – 5; Добрич – 13; Кърджали – 1; Кюстендил – 7; Ловеч – 1; Пазарджик – 8; Перник – 6; Плевен – 3; Пловдив – 50; Разград – 1; Русе – 3; Силистра – 1; Сливен – 5; Смолян – 9; София област – 8; София (град) – 99; Стара Загора – 7; Хасково – 6; Ямбол - 1.

В болница остават 622 пациенти, 31 от тях - в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните – 4521. От тях 316 са регистрирани през изминалото денонощие. Починалите са 5, общият брой на жертвите на болестта е 313 души.


Коронавирусът в България: Гърция затвори още пунктове по границата (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK