Разликата в заплатите на жените и мъжете в България е намаляла до 13.5%

Разликата в заплатите на жените и мъжете в България е намаляла до 13.5%

© [[[© European Parliament - Audiovisual Unit]]]Разликата в заплащането на жените и мъжете в България през 2018 г. е 13.5%, което е под средното за ЕС (15.7%), а за четвърта поредна година "ножицата" намалява от 15.4% през 2015 г. Това показват данни на Евростат, цитирани в Доклада за равнопоставеността на жените и мъжете за 2019 г., който бе приет от правителството днес.


Докладът за равнопоставеността на жените и мъжете отразява резултатите от изпълнението на политиките за повишаване на участието на жените на пазара на труда, насърчаването на равенството в процесите на вземане на решения. Сред приоритетните области в документа са също борбата с насилието, основано на пола, и промяната на обществените стереотипи спрямо жените и мъжете.


В доклада се посочва, че през 2019 г. безработните на възраст над 15 години са 142 800 души. От тях 82 300 са мъже, а 60 500 са жени, което е с 30 500 (17,6%) по-малко от 2018 г.


Акцент в доклада е изпълнението на Закона за равнопоставеност между мъжете и жените, който регламентира институционалната рамка, стратегическите и оперативни документи за управление на политикатa по равнопоставеност. Докладът отчита и дейността на Националния съвет по равнопоставеността на жените и мъжете към Министерския съвет, който е орган за осъществяване на консултации, сътрудничество и координация между централните и териториалните органи на изпълнителната власт и структурите на гражданското общество.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Защо се сравняват само заплатите?! Трябва да се сравнява заплатата отнесена към производителността на положения труд! Иначе сравняваме какво точно?

 2. 2 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  "В доклада се посочва, че през 2019 г. безработните на възраст над 15 години са 142 800 души. От тях 82 300 са мъже, а 60 500 са жени, което е с 30 500 (17,6%) по-малко от 2018 г."

  Живеят повече, пенсионират се по-рано и ги назначават по-лесно на работа.

  Шибан патриархат!

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Работодателите са прости!
  Вместо да наемат жени - те наемат мъже и им плащат повече.
  Абе идиоти! Направо да се чуди човек, как са се издигнали до работодатели...

 4. 4 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 824 Неутрално

  В България след 9.09.1944г. благодарение на БКП има равнопоставеност на половете в заплащането.

 5. 5 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Весело

  Не слагайте факти по пътя на истината!

 6. 6 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Честито на женския колектив!
  Работа - 70% по-малко, заплати 17% по-малко. Да ги ужалиш.

 7. 7 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#3] от "atmanpg":

  Тоя парадокс никой 'борец за равенство' още дори не е опитал да го адресира, правят се на глухи - след като мазния часник гони първо и преди сичко тлъста печалба И жените са по-ниско платени за еднакви умения/принос И статистически са даже малко над половината, защо аджеба мъжете не страдат от 'неравенството'?

  Единствените жалки опити за некво мънкане са 'ама те жените са Майки и по-слаби/нежни, всеки месец нали...' което е така обаче централно прави на пух и прах нацифеминистките умнокрасиви глупости за 'равенство', очевидно ИМА разлика на чисто физическо ниво/устройство/функция между половете и ако мъж даде такъв аргумент ще го изядат че дискриминира по пол и е ретрограден ганьовец изповядващ 'жинъта требе да е боса, бременна до печката' :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  Поредните ляволиберални глупости. Законът за равнопоставеност между мъжете и жените не означава , че трябва да има равно заплащане в глобален план. Ако мъж и жена са на едни и същи длъжности трябва да получават еднакви заплати и това в България е така. В Народното събрание да не би на мъжете заплатите да са по-големи от тези на жените? Така е във всички държавни и общински администрации. Нормално е в по-добре платените професии като миньори , военни ,строителството , тежката промишленаст да работят повече мъже и оттам да идва разликата в заплатите на жените и мъжете.
  Такива изследвания и доклади са излишни и глупави.

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4996 Неутрално

  Нормално е да е понамаляла след като постоянно се вдигат заплатите на учителите, където преобладават жените. Има и други подобни отрасли, продавачки, шивачки,сервитьорки..

 10. 10 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 799 Неутрално

  жените се пенсионират 5 години по-рано и живеят 10 години по-дълго от мъжете

  тези 10% разлика в заплащането идват от разликата в заплащането на различни професии, примерно учителки, медицински сестри, касиерки, администрация, камериерки са все жени, нормално е това да дърпа надолу средните заплати

  в последната фирма в която работих (занимаваща се с разни неща онлайн) тиймлидерката ми беше жена, а самата фирма имаше 3 жени собственички

  тоест - БГ предоставя развни възможности за жени и мъже, вече който не може да си върже връзките на краката да не се оплаква че взимал 7% по-малко .....

 11. 11 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредната малоумна тема произлизаща от малоумните ценности, на малоумния съюз, с която малоумните му чиновници се занимават. За да усвояват пари за малоумна скъпоплатена администрация и малоумни т.нар.проекти.
  Но най-малоумни сме ние, щом търпим тази малоумщина.

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Заплатите се повишават защото ги бием и работят повече.

 13. 13 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Не е политкоректно да се говори, че жените може и да не работят колкото мъжете.
  Този език на омразата съвсем скоро ще бъде баннат и ще бъде забранено дори само да си го помисляш.
  А ако случайно не работят колкото мъжете, то е защото е имало субективно отношение, били са подтиснати и не им се е дало поле за изява.
  Така или иначе, виновни са винаги мъжете.

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  А нещо за разликата в заплащането между София и провинцията за една и съща работа?

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#14] от "Petleshev":

  На село една баба за 50 лева на месец подържа къщата и двора, засажда цветя, лук, домати, тикви (тя си ги носи, живее в съседната къща, не иска пари за цветята или за семена, торове и т.н.). Естествено и тя консумира от градината, но не е имало път да отидем там и да не се приберем с две щайги ЕКО БИО храна. От тая ЕКО БИО храна, която я продават на по-високи цени от телешкото за килограм.
  В София чистачка да дойде да чисти веднъж месечно за 4 часа иска 50 лева... Видя ми се много, казах на жената, че ще намеря студентка навита за 35 и от тогава идеята за чистачка в София замря..

  В провинцията просто има много хора, като бабата от съседната къща, дето няма какво да правят и затова и цената на труда е такава.

 16. 16 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 481 Неутрално

  А защо изобщо трябва да има разлика в заплащането, ако говорим за една и съща работа?!

  Обичам да слушам само себе си
 17. 17 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Аз съм работил със жени в един склад за лекарства в Германия, и жените бяха с по-ниска продуктивност спрямо мъжете. Те много говорят помежду си по време на работа.
  Мен успяха да ме изгонят, при комисионирване съм правил много грешки при събиране на поръчката. И така си остават само със жени фирма, те се поддържат помежду си. За мен беше и по-добре, следващата ми работа беше 30% по-добре платена.

  Es muß Geld fließen!
 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Лошо , лошоооо! Тежки времена настават за истинския българин.
  Излиза, че и без да я приемаме Истанбулската конвенция, тя ни влиза през зад....задната врата, да не си помислите нещо друго:)

 19. 19 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#14] от "Petleshev":

  Тая потенциална разлика между отделните региони в рамките на държава (която пък има и хубава страна, в 'провинцията' се живее по-евтино, понякога чувствително и ощракан предприемач (не комунистическо умнокрасиво врескало) мое да иде некъде на по-забито и да изкърти пачките продавайки некъде централно което да развие по-забитото място създавайки както основна така и периферна заетост) как точно се явява нещо уникално за България и как може да се 'оправи' с декрет извън (неизбежно) ниска база като мерезето?

  Или просто да плющиме там лозунги за 'справедливост' :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 20. 20 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Като все повече заплати се концентрират около минималната (еднаква за мъже и жени) как ли да не намалява разликата???

 21. 21 Профил на Волен от Ривиа
  Волен от Ривиа
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Всъщност голяма част от проблемът е, че жените са по-склонни да приемат по-ниско заплащане, а работодателите (частните) договарят лично заплащането за всеки служител. Освен това психологически жените са по-пасивни в работата и амбициите си и така те по-рядко си изграждат име и портфолио, което изпъква. Когато работодател обяви места за работа, той естествено ще търси някой изявен талант, но пак ще договаря за по-ниска заплата. Така той ще намери 3 жени за някаква длъжност, но е много вероятно да намери и някой талант, който ще привлече за по-голяма сума. Така ще излезе, че плаща на мъжа повече от колкото на жените, но той не го прави от сексизъм (поне повечето), а просто защото е платил за "качество". От друга страна в някои професии жените със сигурност са предпочитани служители и съответно там ефектът е обратен. Та в основата си всичко зависи най-вече от договорката между служител и работодател. Единственото което най-вече притеснява работодателите и не е изкоренено е това, че жените излизат в майчински за по 2 г. през което време той е длъжен да наеме някой да я замести "временно" и да плаща част от заплатата. Така на самия работодател му излиза по-скъпо (плаща заплата на заместника и част от осигуровките на майката). В този случай те предпочитат да намат някой на дори още по-ниска заплата за компенсация. Това може да се промени само законово, ако такова "обременяване" на работодателите се компенсира, примерно работодателя да "пази" място за по-кратко време, държавата да плаща абсолютно всички разходи, както и майчинските да могат да се вземат от мъже по равнопоставени правила (да могат да го направят от деня на раждането и за същата продължителност). Т.е. за да има равнопоставеност в заплащанията трябва и законово да са равнопоставени, а в момента законово майките са фаворизирани пред бащите и никой не говори за това.

 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  Мъжете и жените имат различни функции, мускулна маса, навици.
  Как може да се сравняваме?
  Жените винаги ще сме водещи в семейството-къщата, децата, уюта. Постоянно го обяснявам на дъщерята тийнейджър, защото някой и е набил в главата понятия, като сексизъм и равенство между половете. Няма такова равенство, просто има умни и глупави жени.

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#22] от "hope":

  Между другото вътреполово също има разлики по оста алфа-омега.

  Аз съм некъде около тета мъжки примерно, чехлю отсякъде и разбира се една алфа женска ще е много по-подходяща за лидер в разни ситуации но това става с доказване на място/в ситуацията, не просто щото некой бил с чурка или без, щото па примерно ако и женската е тета аз ще съм по-подходящият, нищо че съм чехльо :)

  Изобщо тия либерастки бълвочи за 'равенство' като задължение на некой друг да ти слага на тепсия са маската на всякакви неудачници които са системно жестоко лъгани като деца от родители/съседи колко са умнокрасиви и НЕЩО ПОВЕЧЕ

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 24. 24 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#21] от "д-р Тошков":

  "Освен това психологически жените са по-пасивни в работата и амбициите си"

  Тц, има крайно амбициозни (понякога граничещо с психопатия) типчета и от двата пола (или там колкото са според умнокрасивците). Както и пасивни инертяги живеещи на принципа ден да мине самун да загине па утре че видиме и утре пак така.

  Предишното цео на айбием примерно гаранция е радикално по-амбициозна от бая мъжки тук :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 25. 25 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Мислех Дневник за сериозна медия. А, те ни занимават с някакви женски дребнотемия...

 26. 26 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 799 Неутрално

  А защо изобщо трябва да има разлика в заплащането, ако говорим за една и съща работа?!
  —цитат от коментар 16 на buzanka


  защото някой я върши по-добре от друг?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK