Специализираната прокуратура с временен шеф след напускането на досегашния Христо Динев

Прокурорската колегия на ВСС на заседание.

© Георги Кожухаров

Прокурорската колегия на ВСС на заседание.Не й върви на Специализираната прокуратура на ръководители, които да се задържат дълго на поста.
Спецпрокуратурата, която е ключово звено на обвинителната институция, откакто там се разследват делата срещу високите етажи на властта, ще бъде ръководена временно от сегашният заместник-шеф Валентина Маджарова. Това беше решено днес от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, след като гласува оставката на досегашния временен ръководител Христо Динев по негово желание.


Христо Динев, някогашен районен и градски прокурор на София, напуска не само шефския пост в Спецобвинението, но и прокуратурата, мотиви не бяха посочени. Той се задържа само месец като временен ръководител на Спецпрокуратурата, където наследи подалия изненадващо оставка през май т.г. Димитър Франтишек Петров, който се кандидатира за шеф на по-горната Апелативна спецпрокуратура, избор още няма.


Посочената за временен ръководител на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова , която неотдавна беше наградена от главния прокурор Иван Гешев, стана известна с прекратяването на разследването на "Апартаментгейт", по което тя не откри данни за закононарушения от страна на бившата дясна ръка на Бойко Борисов в ГЕРБ Цветан Цветанов. Прокурор Маджарова не намери и нарушения в сключването на редица споразумения на Иван Гешев в качеството му на прокурор с обвинени в организирана престъпност.
Напускат не само постовете, но и системата


Освен на Христо Динев Прокурорската колегия гласува още три оставки - на още двама прокурори и следовател, които напускат системата: бившата зам-шефка на Спецпрокуратурата Даниела Начева, която преди две седмици подаде оставка от зам.-ръководния пост, ръководителката на Районната прокуратура във Враца Цветомила Сърбинска и следователката към Софийската градска прокуратура Росица Петрова.


Прокурорската колегия отстрани от длъжност временно прокурора от ВКП Георги Асенов, срещу когото бе заведено дело за хулиганство заради инцидент в Университетската болница в Плевен. Той беше задържан под стража, което прокуратурата разгласи с детайли в контекста на безпощадно чистене на собствената къща, върху което акцентира Гешев в своите изявления. Но две съдебни инстанции - Софийският градски и Софийският апелативен съд, не само отмениха ареста, но и не наложиха никаква мярка за неотклонение поради липса на престъпление.
-

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK