Премахването на автомобилите от площад "Св. Неделя" бе отложено от ГЕРБ и "Атака"

Около храма "Св. Неделя" сега е платен общински паркинг.

© Максим Караджов

Около храма "Св. Неделя" сега е платен общински паркинг.Нова пешеходна зона в центъра, с която се премахват всички автомобили от площад "Св. Неделя", бе предложена от общинския съветник Борис Бонев от "Спаси София". Комисията по архитектура на общинския съвет обсъди днес идеята, като нейният председател Силвия Христова от ГЕРБ я приветства.


В момента пешеходното пространство от Богословския факултет покрай входа на "София хотел Балкан" до метростанция "Сердика" е заето от два паркинга - общински, пред хотела с цена от 3 лв./час, и друг - за служебен абонамент от 16 паркоместа до Богословския факултет.


Арх. Ян Геел: Това е една много тъжна църква, заобиколена от автомобили
"Категорично подкрепяме пешеходната зона и това е позицията на политическата ни група", обяви Христова и припомни констатацията на известния датски архитект Ян Геел за храма "Св. Неделя" - "Това е една много тъжна църква, заобиколена от автомобили".


Вносителят на предложението Бонев припомни, че спечелилият конкурса проект на арх. Фуксас за площад "Св. Неделя" също предвижда изцяло премахването на колите там.


Вместо да чакаме реализацията на проекта, което ще е към 2023 г., нека направим новата пешеходна зона сега през лятото, до 10 август. Тази зона остана последната частица за свързването на пешеходните бул. "Витоша" и ул. "Съборна", отбеляза той.


В жълто е зоната, която Борис Бонев предлага да стане пешеходна на площад "Св. Неделя".

© "Спаси София"

В жълто е зоната, която Борис Бонев предлага да стане пешеходна на площад "Св. Неделя".


ГЕРБ подкрепя идеята, но я отложи за есента, "за да не се изненадат хората"


Христова поясни, че трябва да се получи становище от кмета на район "Средец", както и на зам.-кмета по транспорта на София Кристиян Кръстев за организацията на автомобилното движение.


"Затова трябва време и предложеният срок от г-н Бонев, 10 август, ще изненада хората. Затова предлагам да отложим доклада за септември месец", каза тя. За отлагане на идеята я подкрепиха съветниците от ГЕРБ и "Атака", а за реализацията й бяха "Демократична България", БСП и Бонев.


Предложението е внесено през март и исканите сега становища, заради които се отлага пешеходната зона, отдавна трябваше да са поискани и изготвени, коментира Бонев за "Дневник". Срокът за тях е два месеца според правилника за работа на общинския съвет.


Арх. Здравков: Реализацията на проекта на арх. Фуксас ще наложи пешеходната зона


Главният архитект на София Здравко Здравков посочи, че проектът на арх. Фуксас, по който ще се реконструира изцяло площад "Св. Неделя", е в процес на актуализация заради препоръки на Светия синод и ще е готов през есента. Според него с реализацията на този проект ще се реши и проблемът с автомобилното паркиране на площада.


Кой и защо разреши паркингите на площад "Св. Неделя"


На 30 ноември 2011 г. тогавашният главен архитект на София Петър Диков дава разрешение за паркиране там, което през 2016 г. е удължено със срок до 30 ноември 2021 г., обясни Бонев за "Дневник".


Платеният паркинг е с цена 3 лева/час, като се допускат и коли до входа на хотела с ограничен престой от 10 минути, който реално не се спазва. "Ние сме общински паркинг", заяви служител от кабинката при входа на паркинга. Той се стопанисва от Центъра за градска мобилност.


Поради това пешеходците се провират между коли, а настилката е с натрошени плочи. Северната част от площада е затворена от 2015 г. заради археологически разкопки. заради тях по-голямата част от паркинга е отнета, което "значително намали броя на паркоместата", обясни кметът Йорданка Фандъкова през 2019 г. в отговор на питане в общинския съвет (СОС).


Заради намалелите паркоместа СОС през 2018 г. одобри схема за паркиране на площад "Св. Неделя". Според нея тесният пешеходен проход между разкопките и хотела е и платен денонощен паркинг.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Това е една уникална простотия за шепа паркоместа. Разбира се, всички са съгласни, че трябва да се махнат, обаче от почти 10 години не го правят

  Не ме търсете преди обяд
 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Изобщо нямат работа там открити паркинги! Хилтън да си сключат договор я с поземния паркинг на метрото, я с Булбанк, а със складовете на Държавния резерв или с БНБ... и да държат колите там. Може да откупят един-два подземни етажа от бъдещата постройка на мястото на хотела над централния кореком. Същото се отнася и за паркинга на данъчното, както и за този на социалното министерство, който блокира подхода към ЦУМ от към Сердика.

 3. 3 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Тази дебилщина със стъклени гъби също трябва да отпадне! Богаството на София е под покритието на този площад, то трябва да е акцента! Мутробарокът далеч от историческия център!

  I shave with Occam's razor
 4. 4 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Имам шофьорска книжка, но рядко я използвам. В Германия ако си купя лека кола, застраховката ще ми струва към 1200€ на година. Затова ползвам общественият транспорт.

  2018 година ми се наложи, понеже баща ми имаше скарваме с полицаите и му беше отнета шофьорската книжка, да карам аз неговата кола, той беше нелегално пристигнал на летището без разрешение за шофиране. От летище София към квартал "Надежда", където живее сестра ми, трябваше да мина през центъра на София. Имаше голямо движение, траеше цялото пътуване към 45 минути.
  Ползвах навигационна програма, за да стигна до адреса, но горе долу запомних пътя, и 2019 година без навигация указвах пътя на баща ми. Голямо чакане имаше на кръстовището край "Халите" и БСП партийният дом, там трябваше да чакаме няколко пъти при зелен светофар.

  Es muß Geld fließen!
 5. 5 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivanpopov":

  "Хилтън да си сключат..."

  София Хотел Балкан*

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 6. 6 Профил на Λllαν Βalckmore
  Λllαν Βalckmore
  Рейтинг: 536 Разстроено

  Браво на ГРОБ и Атака. Като дойде Путлер догодина, къде иначе ще се строи ескорта? Малко ин ги е посолството...

  All games must end... https://m.youtube.com/watch?v=Wa0Nmruih_A
 7. 7 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  е кое да се иненадат.
  само мутри си паркират там. кво да се иненадат.
  ебати тапирите.

 8. 8 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Цялото пространство до пл. Лъвов мост трябва да стане пешеходна зона и трамвая да се махне от пл. Св. Неделя и бул. Мария Луиза!

 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Дай им на герболяците власт и гледай как цялата инфраструктура се превръща в платен паркинг. Туй естетика, пешеходци, визия, пространствени решения са дреболии, кинти да падат и скъпи ремонти на скапаното. Оставка на зам. председателя на герп и тотално провалената като кмет юрданка.

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5146 Неутрално

  "ГЕРБ подкрепя идеята, но я отложи за есента, "за да не се изненадат хората"

  Такова е цялото им управление на ГЕРБ, половинчато

 11. 11 Профил на jex20523962
  jex20523962
  Рейтинг: 242 Весело

  До коментар [#4] от "slan777":

  джи пи еса нещо те е излъгал кат дърт бакшиш, от летището до надежда през халите :)...

  против мигрантите си ама сам си такъв по дойчланд...

 12. 12 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#8] от "silverman":

  Цялото пространство до пл. Лъвов мост трябва да стане пешеходна зона и трамвая да се махне от пл. Св. Неделя и бул. Мария Луиза!
  —цитат от коментар 8 на silverman


  Трябва да се забрани писането на тъпи недомислени предложения по медиите.

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4390 Любопитно

  До коментар [#2] от "ivanpopov":

  За какъв Хилтън пишете, колега? Хилтън е на съвсем друго място и си има паркинг!

 14. 14 Профил на Помяр
  Помяр
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Като че само върху гробищните парцели все още няма коли. Навсякъде другаде - таралясник до таралясник.

  Българинът е едно изключително неприятно създание.
 15. 15 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2932 Весело

  От пешеходна зона файда няма , само от платения паркинг има фандък ...

 16. 16 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  А отпред Министерство на икономиката кога?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 17. 17 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#4] от "slan777":джи пи еса нещо те е излъгал кат дърт бакшиш, от летището до надежда през халите :)...против мигрантите си ама сам си такъв по дойчланд...
  —цитат от коментар 11 на jex20523962


  Google Maps, показва точно. От летището към цариградско шосе, там се завива към парламента направо и само направо. Има едно свиване наляво до пристигане на адреса. Доста по-лесно е отколкото във Виена.

  Es muß Geld fließen!
 18. 18 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#4] от "slan777":

  Каква драма, Бога ми!
  А просто трябва да се научиш как да си служиш с GPS.

 19. 19 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#17] от "slan777":


  Google Maps, показва точно. От летището към цариградско шосе, там се завива към парламента направо и само направо.
  —цитат от коментар 17 на slan777


  Не просто не е точно, ами този маршрут даже е по-дълъг с няколко километра.
  Всъщност Гугъл мапс често дава няколко варианта. Стига да знаеш как да го ползваш. :)

 20. 20 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#17] от "slan777":
  —цитат от коментар 19 на tamada  До коментар [#19] от "tamada":

  Гугъл мапс ми показва план на картата, София що годе ми е позната. Виждам, къде се намирам, летище София, и къде искам да отидам, квартал "Надежда" и това беше най-краткият маршрут. Не мисля, че съм шофирал по-дълго от нормалното.

  По късно прегледах маршрута на компа и той наистина беше най-оптимален.
  45 минути беше най-бързото пристигане. При Булевард "Вардар" трябваше да завия, имаше табели.

  Es muß Geld fließen!
 21. 21 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 971 Весело

  До коментар [#20] от "slan777":

  Как преценяваш кое е по-дълго и кое е нормално, щом като София ти е само "що годе" позната и имаш нужда от карта дори за такъв лесен маршрут като Летището-Надежда? :)

 22. 22 Профил на Петя
  Петя
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  А отпред Министерство на икономиката кога?
  —цитат от коментар 16 на Нефертити


  Разбирачката, не се тревожи за неща които не разбирашъ и нямаш властс,

 23. 23 Профил на Петя
  Петя
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  До коментар [#16] от "Нефертити":

  А пропо...докога ще искаш без да даваш...хората питат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK