Прокуратурата откри множество нарушения в знакови строежи по морето

Прокуратурата откри множество нарушения в знакови строежи по морето

© Дрон Бургас, DronburgasВърховна административна прокуратура (ВАП) е открила множество нарушения при изграждането и експлоатирането на обекти по Южното Черноморие, съобщи пресцентърът на институцията. Проверките са били извършени на 20 и 21 юли 2020 г. в присъствието на наблюдаващ прокурор от ВАП и представители на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), Регионалната дирекция за национален строителен контрол - Бургас, Областна и Морска администрация - Бургас. Явно с идеята да се демонстрират бърза реакция за всеки от обектите има твърде малко информация.


Стената на Алепу не отговаря на проекта


Проверката на станалата популярна подпорната стена, за която има подозрение, че може да се превърне в хотел, в обект "Алепу вилидж" в местността Алепу - Созопол, е констатирала, че тя се изгражда в отклонение от строителните книжа. Промяната в тях е била извършена по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект, твърдят от прокуратурата. Допълва се, че са дадени указания на ДНСК да се вземе отношение по реда на Закона за устройство на територията.


Проверка в местността Аркутино е установила, че там към момента не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица. Констатирано е, че липсва строителна ограда и обезопасяване на стар строеж, спрян през 1992 г. На кмета на община Созопол е наредено да обезопаси обекта.


Незаконни обекти в летния сарай на Доган
В парк "Росенец", където се намира т.нар. летен сарай на Ахмед Доган, е установено, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда. Тя се появи веднага след премахването на бариерата, сложена на пътя към плажа до имота, три дни след акцията на Христо Иванов, върнала интереса към лятната резиденция на почетния председател на ДПС.


Сред другите нарушения е липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма и одобрен инвестиционен проект за изграждането на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица. Че кеят за яхти в комплекса е незаконен съобщи още на 17 юли лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Любопитна подробност е, че към този момент компетентните институции нямаха информация за такъв проблем. Както е известно, на 11 юли се проведе протестно плажуване в района, което да обърне внимание на липсата на осигурен достъп до плажа.


Съобщението на ВАП от днес завършва с обянението, че на органите на РДНСК - Бургас, е възложено предприемането на мерки за указанията на началника на ДНСК и за спазване на ЗУТ, а проверките продължават. Подробности какво следва оттук нататък няма.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK