На живо

Борисов обяви смяна на "министрите на ДПС" и още рокади в кабинета (хронология)

На 15-ия ден на протести с искане за оставката му премиерът Бойко Борисов обяви четири оставки на министри и една рокада, а самият той продължава да е начело на правителството. През целия ден имаше различни акции на недоволство, опозицията не е доволна от промените, а инициаторите на антиправителствените протести дадоха заявка за нова демонстрация и "изненади" тази вечер. Междувременно Народното събрание реши да поиска отчет на главния прокурор Иван Гешев, който предстои да бъде изслушан. Конституционният съд пък развърза ръцете на редови обвинители за разследвания срещу главния прокурор с тълкувателно решение от днес. "Дневник" проследи в реално време събитията около сблъсъка на институциите в България, ето хронологията:


Хода на протеста следете тук:
Гешев изрази готовност да говори пред депутатите

Борисов обяви смяна на "министрите на ДПС" и още рокади в кабинета (хронология)

© Велко Ангелов


Главният прокурор Иван Гешев уведоми с писмо председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че ще изпълни задълженията за представяне на дейността на Прокуратурата по прилагането на закона пред народните представители.


Днес по инициатива на БСП парламентът гласува Гешев да бъде изслушан като ГЕРБ гласуваха "за".


Гешев предлага да се изкажев началото на август - ако депутатите предпочитат да чуят отчета за шестмесечието или в края на октомври, за да представи отчет за деметчесечието.


Гешев е в отпуск до 10 август.


Съдебният съвет излезе в продължителен отпуск

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще си почива близо два месеца - с около месец повече от обикновено. Съдийската колегия няма да заседава от днес до 23 септември, а Прокурорската ще се събере отново на 16 септември. Пленум на двете колегии ще има чак на 24 септември.


На фона на протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор - Иван Гешев също излезе в 20-дневен отпуск.


"Правителственият мандат трябва да се изпълни, защото изборите, на които политическите партии отиват, за да кандидатстват за доверието на избирателите, са онзи съд, на който всеки в края на мандата се явява", заяви транспортният министър Росен Желязков пред журналисти в Пловдив.


"Да се раздели човек с министерския пост не е лична драма", заяви той и добави, че лично на него му е тъжно, че се разделя с добри приятели, назовавайки четиримата министри, чиито оставки обяви премиерът Бойко Борисов днес. По думите му е важно е да се знае, че всеки министър носи оставката в джоба си. "Това човек да е министър, не е награда, това е ангажимент", смята Желязков. Според него е важно въпреки рокадите в кабинета да остане ангажиментът за изпълнение на правителствената програма.

Директорът на Националната полиция Христо Терзийски е предложен да поеме поста на министър на вътрешните работи в труден момент - на фона на масови протести, гражданско недоволство и продължаваща пандемия от коронавирус. Терзийски е добре познат в структурите на МВР, където има дългогодишен стаж. Повече четете тук.

Представители на гражданското движение БОЕЦ с акция в централата на ГЕРБ. Търсят премиера и лидер на партията Бойко Борисов, за да му връчат оставка. Те не откриха премиера, но служител на централата на партията взе "оставката" и пое ангажимент да му я връчи.


"Следващият ще е Гешев", анонсира председателят на БОЕЦ Георги Георгиев и припомни, че главният прокурор в момента е в отпуск.


Само държавната "Марица изток - 2" ще осигурява студен резерв

Пари за електроенергия за т.нар. суден резерв да се дават само при необходимост на държавната компания ТЕЦ "Марица изток - 2", реши Народното събрание. Промяната бе окончателно прокарана по познатия напоследък почин - вместо през основния Закон за енергетиката, през преходните и заключителни разпоредби на Закона за местното самоуправление. "За" гласуваха 105 депутати, 12 бяха "против", а въздържали се нямаше.


Досега пари за поддържане на студен резерв взимаха ТЕЦ "Варна", собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, и свързваната с Христо Ковачкии ТЕЦ "Бобовдол", ТЕЦ "Марица 3" и "Топлофикация Русе". Промяната бе анонсирана най-напред от вицепремиера Валери Симеонов ("Обединени патриоти"/НФСБ), който я представи като начин управляващите да покажат, че не са зависими от ДПС на фона на протестите в страната. За 2018 и 2019 г. ТЕЦ "Варна" е получила над 53 млн. лева за студен резерв, срещу които е била активирана общо 5 пъти. Договорите на централата за студения резерв изтичат в края на юли, писа "Капитал".


Повече четете тук.

Освободен е и зам.-министър на икономиката

След като премиерът Бойко Борисов обяви, че четирима министри ще бъдат сменени, рокадите в кабинета продължиха с освобождаването на зам.-министъра на икономиката Лилия Иванова. Правителствената информационна служба съобщи, че на нейно място е назначена Яна Топалова.


Товалова има магистърска степен "Бизнес администрация" от Международното висше бизнес училище в Ботевград. Работила е основно в държавната администрация, като има ръководен опит в областта на международното сътрудничество, европейски програми и проекти.


"Промяната в политическия кабинет цели ускоряване на сроковете на изпълнение на мерките за подпомагане на бизнеса в условията на пандемията от коронавирус по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", посочва пресслужбата.

Конституционният съд развърза ръцете на прокурорите да разследват главния

Редови прокурори могат да извършват проверки, разследвания и други процесуални действия срещу главния прокурор и в такива случаи той не може да надзирава работата им. Това се разбира от тълкувателно решение на Конституционния съд, взето днес с пълно мнозинство от 12 гласа, след питането на Министерския съвет от края на миналата година.


"Надзорът за законност и методическото ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор по смисъла на чл. 126, ал. 2 от Конституцията, не включват случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор", се казва в диспозитива към тълкувателното решение.


Повече четете тук.

Ще контролира ли Валери Симеонов Министерството на туризма след напускането на Николина Ангелкова, с която отдавна очевидно той бе в конфликт. - този въпрос стана особено актуален след днешната номинация на Марияна Николова за министър на туризма. Настоящият вицепремиер без министерство и бивш началник на кабинета на Валери Симеонов дължи влизането си в политиката именно на лидера на НФСБ (част от "малката коалиция" в управлението "Обединени патриоти"). Повече затова коя е Марияна Николова четете тук.

Предложеният за министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, директорът на болница "Александровска", в последните месеци стана един от основните говорители по темите за коронавируса. Ръководеното от него лечебно заведение е едно от тези, в които се настаняват болни с COVID-19. Ангелов беше и единственият директор на болница, който присъстваше на последната публично известна среща на премиера Бойко Борисов с представители на Националния оперативен щаб, от която отсъстваше председателят му Венцислав Мутафчийски.


Кой е проф. Костадин Ангелов четете тук.

Христо Иванов: Това е разместване на палубата на "Титаник"

"Разместване столовете на палубата на "Титаник". Това е "дълбоката промяна", сервирана днес. Единственият политически факт е, че Борисов призна зависимостта на кабинета си от Пеевски", заяви лидерът на "Да! България" Христо Иванов в коментар за предложените рокади в кабинета.


Той отговори и на репликата на премиера по-рано днес, че е искал да стане главен прокурор. "Поредно доказателство за тоталната му неадекватност. В една нормална демокрация политици като мен не стават главни прокурори. Дори Борисов знае това", заяви Иванов. Повече четете тук.

Предложеният за министър на икономиката Лъчезар Борисов е дългогодишен кадър на ведомството. Освен заместник на министъра в оставка Емил Караниколов той е председателят на надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР), който одобри кредит от 75 млн. лв. на дружество, свързано с колекторската фирма "С. Г. груп". Заради скандала премиерът Борисов уволни целия управителен съвет на банката начело със Стоян Мавродиев.


Повече затова кой е Лъчезар Борисов четете тук.

БСП: Мафиотският модел остава

БСП критикува рокадите в кабинета като ги нарече "имитация на промяна", резултатът от която е агонията продължава, и декларира, че позицията ѝ остава непроменена - оставка на цялото правителство и предсрочни избори.


Сменят се министри, мафиотският модел на управление остава.


Корнелия Нинова,

председател на БСП


"Този филм сме го гледали 12 пъти – 12 пъти са сменяни министри в този кабинет. Но всичко продължава постарому", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че преди дни Борисов поиска оставките на трима министри заради съмнения, че са свързани с ДПС. "А днес ни убеждава, че го прави заради полицейското насилие, проблемите в комисията по хазарта и раздавани бонуси в Министерството на икономиката. Г-жа Ангелкова е освободена без мотиви – такива не чухме. Очевидно това е сделката с Валери Симеонов - НФСБ да остане в управляващата коалиция", смята Нинова.

Министър-председателят Бойко Борисов не даде категоричен отговор на въпрос на "Дневник" трябва ли главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка, за което настояват от 15 дни протестиращите в цялата страна. В изказването си пред медиите след коалиционния съвет Борисов направи опит да се разграничи от главния прокурор и нападна съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. Какво каза премиерът четете тук.

От партия "Воля" обявиха, че с рокадите в кабинета "управляващите са се вслушали в исканията за промяна". Според политическата сила обаче промените трябва да бъдат в посока "по-широк експертен кабинет с по-широка политическа подкрепа".

Протестиращите отговориха на оставките с обещание за изненади

Инициаторите на протестите в София с искания за оставки на правителството и главния прокурор отговориха на оповестените рокади в кабинета със съобщение за нова демонстрация довечера и обещание за "изненади".


Минути след изявленията на лидерите на управляващата коалиция те реагираха със съобщение във "Фейсбук", в което напомниха за блокираните снощи кръстовища в столицата и призив: "Бъдете готови за изненади и днес. В 17:00 часа пред МС! Елате навреме!"


Столичната полиция благодари на протестиращите в София за поведението им вчера. "Няма груби нарушения на обществения ред и няма задържани лица", беше съобщено на брифинг в СДВР. До момента в полицията няма сигнали или жалби срещу блокирането на ключови кръстовища в столицата снощи.

Общинари в София обявиха бойкот до оставка на Борисов и Гешев

Столичните общински съветници от "Демократична България" поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев.


В политическа декларация те обявиха, че няма да присъстват на заседанието на общинския съвет, тъй като там се разигравала "почти същата бездарна постановка, която виждаме в Народното събрание, само че действието се развива на камерна сцена".


В бойкота на заседанията на Столичния общински съвет участва и независимият Борис Бонев ("Спаси София"). Повече четете тук.

Кои са предложени за нови министри

Предложените за нови министри Христо Терзийски, Лъчезар Борисов, Костадин Ангелов, Марияна Николова и Кирил Ананиев.

© Юлия Лазарова

Предложените за нови министри Христо Терзийски, Лъчезар Борисов, Костадин Ангелов, Марияна Николова и Кирил Ананиев.


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще замени финансовия министър Владислав Горанов, обяви премиерът Бойко Борисов след среща на коалиционните партньори днес. Преди да поеме здравното министерство, Ананиев дълги години бе заместник финансов министър - бюджетар в редица правителства от различни цветове, както и финансов министър в служебния кабинет на Огнян Герджиков.


Поста на Ананиев в здравното ведомство ще поеме директорът на "Александровска болница" проф. Костадин Ангелов.


На мястото на вътрешния министър Младен Маринов премиерът предлага сегашния директор на "Национална полиция" Христо Терзийски. За министър на икономиката е предложен досегашният заместник на Емил Караниколов Лъчезар Борисов.


Вицепремиерът Марияна Николова (НФСБ) пък ще оглави Министерството на туризма.


Очаква се предложенията да бъдат внесени в Народното събрание още днес. Повече по темата четете тук

Борисов обяви смяна на "министрите на ДПС" и още рокади в кабинета

На 15-ия ден на протести с искане за оттеглянето му премиерът Бойко Борисов обяви, че приема оставките на тримата министри, които миналата седмица поиска с мотив "съмнения за зависимости от ДПС" - на финансите Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов и на вътрешните работи Младен Маринов.


Освен тях премиерът обяви и оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова. За оттеглянето на Ангелкова отдавна настояват представители на туристическия бранш заради действията на министерството в условията на кризата, породена от коронавируса.

Премиерът Бойко Борисов обявява рокади в правителството.


Народното събрание ще изслуша Гешев, но не преди септември

Със 179 гласа "за" и един "против" депутатите подкрепиха искането за изслушване на главния прокурор Иван Гешев. Предложението беше внесено вчера от БСП и предвижда Гешев да представи пред Народното събрание отчет за дейността си от началото на годината до август.


Това означава, че изслушването на главния прокурор ще бъде не преди септември, както по-рано коментира и депутатът от БСП Антон Кутев. В момента Иван Гешев е в отпуск. Социалистите посочват, че не се отказват от искането за оставката му, т.к. според тях той често нарушава презумпцията за невиновност.


Борисов обяви смяна на "министрите на ДПС" и още рокади в кабинета (хронология)

© Велко Ангелов

ГЕРБ остава партията, която де факто подкрепя Иван Гешев, заяви политологът Даниел Смилов пред БНР. Той припомни, че по закон управляващите имат право да дадат оценка на главния прокурор и дори да започнат процедура за отстраняването му.


Управляващите играят опасна игра. Те трябва да отговорят на исканията на протестиращите и в момента не виждам как го правят.


Даниел Смилов,

политолог


Според Смилов ГЕРБ и коалиционните им партньори искат да "минат с най-малко щети" и могат да се опитат да отложат въпроса с оставките на министри, тъй като през август е възможно протестите да отслабнат покрай летните почивки. Той обаче посочи, че се създават високи очаквания, и припомни, че миналата седмица стоеше и вариантът премиерът Борисов да излезе в отпуск.


По думите му "патриотите" са в трудната ситуация да се опитват да се оттласнат от ГЕРБ, защото оставането във формата засилва впечатлението, че само на думи са против ДПС, но същевременно да се опитват да отлагат предизвикването на избори, което не е в тяхна полза.

Изслушването на главния прокурор Иван Гешев от Народното събрание най-вероятно ще е през септември. Това коментира пред Би Ти Ви депутатът от БСП Антон Кутев, след като партията му вчера събра 70 подписа с искане парламентът да задължи Гешев да направи отчет за дейността си от януари до август 2020 г. и да го представи в пленарната зала.


Кутев обясни, че след като веднъж социалистите призоваха за изслушване на Гешев, сега са внесли подписи по член, който предвижда и изготвяне на доклад, и това ще е причина отчетът на главния прокурор да не е бърз. Според депутата основният проблем в случая е погазването от страна на главния прокурор на презумпцията за невиновност.

Няколкостотин души, работещи в игралната индустрия, се събраха пред Народното събрание на протест срещу промените в Закона за хазарта.


Борисов обяви смяна на "министрите на ДПС" и още рокади в кабинета (хронология)

© Юлия Лазарова


Към момента движението по бул. "Цар Освободител" не е блокирано.


Протестиращите скандират "Искаме диалог" и носят колоритни плакати. Сред открояващите се послания са "Колко още бизнеси искате да вземете", " Виц: Гешев разследва Борисов" и "Валериbet" със знака на Efbet.


Борисов обяви смяна на "министрите на ДПС" и още рокади в кабинета (хронология)

© Юлия Лазарова

Синдикатите - предпазливи за антиправителствените протести

Протестиращите вече 15-и ден срещу правителството и главния прокурор имат искания в правилната посока, но е нужна по-голяма конкретика и би могло техните демонстрации просто да изглеждат граждански. Това мнение изрази в сутрешния блок на Би Ти Ви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.


Той изтъкна, че в първите дни на протестите на тях се появиха различни политици, които не са във властта. По думите му хора с не особено голям политически ресурс са си направили сметката кое ще им свърши работа. Манолов каза, че едва ли ще се появи на тези протести, защото се бил напротестирал през 2013 г., когато бяха големите демонстрации срещу избора на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Протест пред парламента и срещу промените в Закона за хазарта

Работещи в хазартния бранш в този час се събират на протест пред Народното събрание, където депутатите се очаква да гласуват на второ четене промени в Закона за хазарта.


Борисов обяви смяна на "министрите на ДПС" и още рокади в кабинета (хронология)

© Юлия Лазарова


Това е пореден протест на представители на сектора, според който поправките, част от които бяха прокарани между двете четения, ще доведат до фалити на малките и средните фирми.


Законопроектът предвижда да се завиши изцяло внесеният капитал - 3 млн. лв. за казина и 1 млн. лв. за игрални зали, и въвежда нова еднократна такса - 2 млн. лева за казина и 1 млн. лв. за игрални зали, при 10-годишен лиценз. Между двете четения управляващите се отказаха от първоначалната си идея за създаване на нова агенция, която да контролира хазарта и която да е подчинена на Министерския съвет. Вместо това секторът ще бъде контролиран от Националната агенция за приходите.


Борисов обяви смяна на "министрите на ДПС" и още рокади в кабинета (хронология)

© Юлия Лазарова

На фона на протестите с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев и срещу третия кабинет на Бойко Борисов днес се очаква Конституционният съд да се произнесе може ли всеки обвинител да разследва главния. Такова питане отправи в края на миналата година Министерският съвет. Повод стана докладът на Венецианската комисия, в който се препоръчва цялостна радикална реформа на конституцията и Висшия съдебен съвет, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор.


Дни по-късно на извънредно заседание правителството прие законопроект, според който обвинител №1 ще може да бъде разследван от "независим" прокурор, но негов подчинен. След критики от държавния глава обаче Министерският съвет оттегли законопроекта и внесе питане до Конституционния съд.

Коалиционният съвет се събира отново, за да обсъди ремонт на кабинета

Лидерите на партиите от управляващата коалиция се събират отново при премиера Бойко Борисов днес, за да обсъдят промени в кабинета. Решението колко сериозни ще са те, кои министри да бъдат сменени най-вероятно ще бъде отложено поне до следващата седмица, а основен фактор за него ще бъде дали антиправителствените протести ще продължат със същата сила, коментираха представители на двете управляващи формации пред "Дневник". Повече по темата четете тук.


Вчера премиерът Борисов (ГЕРБ), Валери Симеонов ("Обединени патриоти"/НФСБ) и Красимир Каракачанов ("Обединени патриоти"/ВМРО) обсъдиха вариантите за смени на министри, но решения ще бъдат взети след обсъждане и с отделните парламентарни групи и след поредния коалиционен съвет днес.


Ключов въпрос е ще останат ли тримата министри, чиито оставки бяха поискани миналата сряда от премиера заради "съмнения за зависимост от ДПС", но които така и не бяха подадени - на министрите на финансите Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов и на вътрешните работи Младен Маринов.


Междувременно протестите в страната с искане за оставките на премиера Борисов и на главния прокурор Иван Гешев продължават 15-и пореден ден.


Борисов обяви смяна на "министрите на ДПС" и още рокади в кабинета (хронология)

© Георги Кожухаров


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK