"Демократична България" и Борис Бонев бойкотираха сесията на общинския съвет в София

"Демократична България" и Борис Бонев бойкотираха сесията на общинския съвет в София

© Велко АнгеловГрупата на "Демократична България" и независимият съветник Борис Бонев бойкотират днешното онлайн заседание на Столичния общински съвет (СОС). Те обявиха, че няма да участват, защото "в момента мястото на всеки, който държи на демокрацията и правовия ред, е на улицата". Това обяви в изявление Методи Лалов, председател на групата на обединението в СОС.


В сесиите на съвета се разиграва същата бездарна постановка, както в Народното събрание - и тук виждаме задкулисието, опаковано в бюрократични хватки, отбеляза той. Мнозинството в СОС (ГЕРБ-СДС, ВМРО и "Атака") силово взема решения, нищо, че те са във вреда на хората, посочи Лалов.


Същите причини за бойкота си изтъкна и Борис Бонев от "Спаси София" пред "Дневник". Вчера той е имал разговори с "Демократична България" за съгласуване на действията.
"Идеята за бойкот на днешното заседание беше моя. Предложих я на "Демократична България" и на БСП. Тази сутрин се оказа, че БСП няма да се присъедини, за което аз лично съжалявам, защото това беше моментът да покажем единни опозиционни действия и от ляво, и от дясно срещу този начин на управление", заяви Бонев.


В групата на БСП в съвета е имало разногласия дали да се бойкотира заседанието, но е било приета позицията да се участва в него.


Бойкотът е срещу диктаторския стил на мнозинството в СОС


Диктаторският стил на управление на национално ниво се е пренесъл и в СОС, посочи причината за позицията си Бонев.


Неговите предложения за отчет на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), за нови пешеходни зони, за монтажни паркинги в кварталите и др., са отхвърлени, отложени или изцяло подменени. "Моята воля като вносител се подмени като ГЕРБ прие изцяло друг проект за решение с цел да забатачи отговорите за ЦГМ и да не може да се разбере как това дружество се управлява", изтъкна Бонев. По тази причина днес той е оттеглил доклада си от дневния ред на сесията на СОС.


Спомнете си окупираната от Васил Божков земя в парк "Витоша", затъналата в дългове "Топлофикация София" и черната дупка ЦГМ! Спомнете си за подарените обществени поръчки, в резултат на които получаваме ремонт на ремонта на ремонта", призова в изявлението си Лалов. Битката срещу корупцията днес е на улицата, рамо до рамо с гражданите, отбеляза той. Цялата група на "Демократична България" обяви, че е за оставка на Бойко Борисов, на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.


Сесията на СОС се провежда, тъй като постигна кворум от 46 присъстващи с групата на БСП. Общият брой на съветниците е 61. Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ-СДС излезе с декларация в началото на заседанието, в което посочи, че приема мирните протести като израз и доказателство за реално демократично управление на страната.


ГЕРБ-София: Протестите са ценност


"През последните две седмици градът ни е свидетел на ежедневни протести. Всички ги виждаме, всички ги чуваме, но по-важното е всички да ги разберем. Някои искания са обективни, някои са справедливи, някои са остроумни. Този протест не е предизвикан от един акт, от една личност или от едно правителство, това е протест в защита на ценности.


Днес центърът на София не е блокиран от заграждения както преди 7 години. И това е ценност. Никой от нашата политическа сила не си и помисля да каже, че протестите не съществуват, че са една шепа маргинали, които нямат друга работа. И това е ценност. Демокрацията и върховенството на закона са ценности, които трябва да се разберат много добре и да се защитават всеки ден, от всеки един човек", се заявява в декларацията на групата на ГЕРБ в общинския съвет.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK