Коя е Марияна Николова - предложена за нов министър на туризма

Коя е Марияна Николова - предложена за нов министър на туризма


Марияна Николова, която ще замени Николина Ангелкова начело на министерството на туризма, е вицепремиер по икономическата и демографската политика от края на ноември 2018 година, а от август миналата година отговаря и за киберсигурността. Тя става вицепремиер на мястото на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Именно на него Николова дължи влизането си в политиката, след като пред май 2017 г. Става началник на кабинета на вицепремиера Симеонов. За двамата дори тръгва слух, че имат интимни отношения, които Симеонов отрече с думите: "Нямам лични отношения с тази жена, нито помисли".


Едно е сигурно, че чрез Марияна Николова Валери Симеонов ще контролира министерството на туризма, което е любопитно предвид конфликта с настоящия министър Николина Ангелкова. Двамата имаха остри сблъсъци на няколко пъти, свързани с наредбата за шума и спазването й по курортите и концесионирането на плажовете. Професионалният конфликт между Симеонов и Ангелкова в един момент стана и личен, след НФСБ подаде сигнали в прокуратурата за нередности с имоти на министъра на туризма, а впоследствие се стигна и до подобна проверка за вицепремиера.


Откакто е вицепремиер, Николова няма запомнящи се инициативи, освен спорното и предложение за промени в Наказателния кодекс, които да увеличат наказанията за компютърни престъпления. "Ще предложа от 5 до 15 години затвор за подобни престъпления, в които попадат проникването и хакването на пароли", обяви тя, като се аргументира с неверни или неточни твърдения (повече по темата тук). Като вицепремиер Марияна Николова е начело на Съвета за тристранно сътрудничество, който така и не може да намери решение на най-спорните моменти в Кодекса на труда.
Преди да оглави кабинета на Симеонов за Николова била е адвокат към Софийската адвокатска колегия и юрисконсулт в "Топлофикация София". Заемала е различни експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Била е директор на дирекция "Правно-нормативни дейности" в Министерството на земеделието и храните по времето на първия кабинет "Борисов", когато министър на земеделието е Мирослав Найденов.


Тя е била и в управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие". Работила е в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор към Министерството на икономиката. Била е и ръководител на отдел "Договорно-правен и правна защита" в Националната електрическа компания (НЕК).


Родена в Ботевград. Там завършва гимназията с преподаване на чужди езици "Алеко Константинов". Завършва публична администрация и административни практики в СУ "Свети Климент Охридски", а също така е магистър по право на Европейския съюз и стопанско управление. Има обучения и специализации в различни страни - в Европейския институт по публична администрация, Холандия; в HAUS финландски институт за публичен мeниджмънт; Финландия, Европейската академия за данъци, икономика и право, Германия, а също във Франция, Австрия и Великобритания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK