КС единодушно: Всеки прокурор може да разследва главния, стига да смее (допълнена)

Конституцията позволява на всеки от строените зад Иван Гешев прокурори да започне разследване на главния прокурор, но това не се случва

© Юлия Лазарова

Конституцията позволява на всеки от строените зад Иван Гешев прокурори да започне разследване на главния прокурор, но това не се случваАко прокурор започне проверка или разследване срещу главния прокурор, тогава главният прокурор не може да упражнява върху него контрол.


Този е практическият смисъл на тълкувателното решение на Конституционния съд, гласувано днес - 23 юли.
С пълно единодушие 12-те конституционни съдии изтълкуваха член 126, алинея 2 от Конституцията по искане на Министерския съвет. Питането на правителството, инициирано от правосъдния министър Данаил Кирилов, беше: дали в надзора за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, се включват случаите, когато прокурор извършва проверки и разследвания по сигнали срещу главния прокурор.


Тълкувателно решение гласи:
"Надзорът за законност и методическото ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор по смисъла на чл. 126, ал. 2 от Конституцията, не включват случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор."
Мотивите на решението ще бъдат обявени допълнително.
Тълкувателното решение на КС дава възможност на всеки прокурор, съобразно фактите и неговата компетентност, да проверява и разследва сигнали срещу главния прокурор. Но това е на практика изключено, тъй като в централизираната система на прокуратурата остават да действат огромни формални и неформабни правомощия на главния прокурор, от които зависи професионалната кариера на всеки прокурор.


"Единодушието на конституционните съдии е показателно за това, че тълувателното решеине е единствено възможното - коментира конституционалист, пожелал анонимност. Това е така, защото главният прокурор е също магистрат, както всички останали прокурори, следователи и съдии. И както всеки от тях, включително и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, подлежат на проверки и разследвания от всеки прокурор, съобразно неговата компетентност, така и той - главният прокурор, подлежи на същото основание. Въпросът е друг: реалистично ли е прокурор да започне разследване по сигнал срещу главния, въпреки гаранцията, че той, главният прокурор, няма да му се меси, докато трае разследването, но когато един ден то приключи, същият редови прокурор ще се окаже в предишното подчинено положение спрямо главния прокурор по силата на йерархията в системата на прокуратурата?", запита риторично конституционалистът и заключи: "Или основна промяна на устройството на прокуратурата, или създаване на механизъм за контрол на главния прокурор извън периметъра на неговата власт - друг вариант при сегашната конструкция за реален контрол няма."


Сега и правителството удовлетворено, и главният прокурор също: "Ами разследвайте си го /ме/, вие сте независими"


Питането до КС беше отправено в края на 2019 г. поради изразеното от Венецианската комисия /органа на Съвета на Европа за правосъдие/ категорична препоръка за дълбока институционална реформа, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор, независимо дали с промяна на Конституцията или във функциите на Висшия съдебен съвет, чрез който най-вече се разширява в цялата съдебна система влиянието и волята на главния прокурор.


Вместо да отговорят с професионални дебати на настояването на Венецианската комисия, правителството и конкретно правосъдният министър Данаил Кирилов го игнорираха и набързо нагласиха проект, предвиждащ "независим прокурор", но проектът запазваше основния порок на сегашната конструкция - зависимостта на независимия прокурор от върховния му ръководител, когото ще разследва. Зависимост, закодирана в базовото устройство на системата.


Проектът на Кирилов по-скоро целеше да неутрализира и изпревари евентуален проект на президента Радев, който беше вече инициирал консултации за конституционни промени и замря в Народното събрание и така се стигна до питането до КС за тълкуване на член 126 от Конституцията.


Тълкувателното решение на КС освобождава правителството от тегобата да измисля механизъм за разследване на главния прокурор. Решението е удовлеторително и за главния прокурор - ето, КС каза, че може да бъде проверяван и разследван в периметъра на неговата власт.


До дни предстои КС да вземе още едно важно решение - за имунитета на президента


Питането бе отправено от Иван Гешев в началото на тази година, след като прокураурата публикува записан със СРС телефонен разговор на шефа на ВВС /Военно-въздушните сили/ ген. Стойков с президента Радев по повод проверка на КПКОНПИ за конфликт на интереси във връзка с назначаването преди години на Десислава Радева /в онзи период Генчева/ на втори половин щат във ВВС. И макар че в публикуваните СРС не се чува Радев да указва на ген. Стойов да скрие документи по случая, а обратното - чува се да казва "да се даде всичко", Гешев прецени, че има основания да пита КС при какви обстоятелства и за какво може да бъде обвинен президентът.


Ключовото тълкуване по питането на Гешев се решава сред напрегната обстановка на всекидневни граждански проести с искания за оставка на правителството и главния прокурор.

Ключови думи към статията:

Коментари (131)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Значи подчинените имат право да разследват шефа. Засега ,като гледам, само напускат.

 2. 2 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1432 Неутрално
 3. 3 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 595 Неутрално

  А може ли да упражнява надзор и да дава методически указания на ръководителя на този прокурор? Също тези 'проверка или разследване' могат ли да се използват в съда или само като консултативен материал от ВСС?

 4. 4 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Търсим поне един достоен и честен прокурор!

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3264 Весело

  " Редови прокурори могат да извършват проверки, разследвания и други процесуални действия срещу главния прокурор и в такива случаи той не може да надзирава работата им. Това се разбира от тълкувателно решение на Конституционния съд, взето днес с пълно мнозинство от 12 гласа, след питането на Министерския съвет от края на миналата година.

  "Надзорът за законност и методическото ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор по смисъла на чл. 126, ал. 2 от Конституцията, не включват случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор", се казва в диспозитива към тълкувателното решение.


  Мотивите към него ще бъдат обявени допълнително, уточняват от Конституционния съд."

  Да....Започва да става все по - интересно, все по - интригуващо в целия този престъпен бардак на ОПГ -то ! Ами ако някой редови прокурор си сложи главата в торбата и започне да разследва укриване от правосъдието на успелия млад мъж с помощта на главния прокурор по делото КТБ ? Все по - интересно, все по - горещо, все повече градусите стигат точката на кипене........
  Какви ли не чудеса стават възможни покрай надигащия се гняв на народа .....Какво ли още ще доживеем да видим да се случва с/в този престъпен модел на сараите у нас.......

 6. 6 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Бе той може, ма дали му стиска? Нещо няма възможност май!

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Първите трима печелят бонус - могат да си отворят собствена адвокатска кантора.

 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Добре звучи, почти като - Всеки войник носи маршалския жезел в раницата си!

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Весело

  - При нас всеки може да се изправи на площада и да извика "Долу Никсън!" - казал Никсън на Брежнев.
  - И при нас всеки може да се изправи на площада и да извика "Долу Никсън!" - отвърнал му Брежнев.

  Що ли са сетИх баш па за тоя ...

 10. 10 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Значи подчинените имат право да разследват шефа. Засега ,като гледам, само напускат.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Да обаче КС не е разгледал хипотзата:
  - Прокурор примерно от СРП разследва шефа си - отсъжда "има данни за престъпление"
  -Шефът му обжалва в СГП и пак същото отсъждане
  - Шефът му Гешев обжалва с АП-София - същото
  -Гешев обжалва пред ВКП - и неговия зам казва всичко е точно! Преписката пада.
  Изхвърчат всички по веригата, задето така несправедливо са видели Гешев като престъпник.

 11. 11 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Търсим поне един достоен и честен прокурор!
  —цитат от коментар 4 на Капабланка


  С един няма да стане. Може да се обжалва през окръжна (градска), апелативна и чак до негов зам. (на Гешев) във ВКП.

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3264 Весело

  До коментар [#8] от "telqk":

  " Добре звучи, почти като - Всеки войник носи маршалския жезел в раницата си!"

  Ами ако някой войник вземе, че и го повярва ? Кво праим ?

 13. 13 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 743 Неутрално

  т.е. намериха начин да го изперат и изкарат чист, като момина сълза

 14. 14 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 344 Неутрално

  веднага ставам редови прокурор. ще ти разгоня фамилията, каскетче

 15. 15 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  КС единодушно: Всеки прокурор може да разследва главния

  И преди мен е отбелязано:
  -Ако има смелост!

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Убеден съм, че до дни ще се появят желаещи...

 17. 17 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 503 Неутрално

  А да, забравих нещо.
  Гешев (както и всеки гражданин) изобщо не е длъжен да обжалва във всяка прокуратура по ерархия. След СРП може директно да обжалва пред негов зам във ВКП.

 18. 18 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Гешев каквато и да е мутра до момента няма как да бъде уличен в нарушаване на буквата на закона. Относно изнасянето на доказателства мисля че ако защитата е запозната с тях, това не е процесуално нарушение. Относно разпространяване на информация, събрана със СРС там може да бъде ударен, но пак не съм сигурен. А и за процесуални нарушения няма как да му се иска оставката от ВСС. Пък и те там са все хора на мафията. Само и единствено ако се подмени състава на ВСС може Гешев да бъде махнат. Забравете другите варианти. Протестите ще бъдат изхабени и употребени, особено с тия разходки на жегите, като евреите през пустинята. Тоя филм вече се игра. Изборите ще са през март, който успял да събере точки през протестите, ще ги капитализира в НС. Ако стане преврата в БСП и герговистите бутнат Курнела, БСП ще се коалира с ГЕРБ, защото милиардите са си милиарди и трябва да се "усвоят". Протестиращите пак ще пием студена водица и ще емигрираме от "тая скапана държава". От самото начало трябваше САМО И ЕИДНСТВЕНО БЛОКАДА НА НС, ПРОКУРАТУРА И МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ДО ОСТАВКИ! Всичко друго е ПР и ЦИРК!

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Весело

  До коментар [#8] от "telqk":" Добре звучи, почти като - Всеки войник носи маршалския жезел в раницата си!"Ами ако някой войник вземе, че и го повярва ? Кво праим ?
  —цитат от коментар 12 на samoedin


  Наполеонови войни!

 20. 20 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#18] от "Darcas":

  Не се знае към 31 юли след тълкуването на имунитета на президента дали няма да може. Само братиньо леко ме притеснява .....

 21. 21 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  А главният прокурор, мое ли да го опраска?

 22. 22 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 503 Неутрално

  А главният прокурор, мое ли да го опраска?
  —цитат от коментар 21 на blondofil


  Зависи кой главен прокурор е. Ако не е Филчев може да го "опраска". Ако е Филчев може да го опраска в буквалния смисъл и без кавички. Предпочита според медиите от преди 10 години сатър.

 23. 24 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5080 Весело

  Те ти булка Спасов ден

 24. 25 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  А ако прокурор разследва главния, то не е ли задължение главния да излезе в отпуск за да не влияе на разследването?

 25. 26 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Мисля, че главния прокурор няма да изкара мандата си. Най-вероятно ще подаде оставка. Въпросът е кога.

 26. 27 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Е то на теория и в СССР прокурорите са можели да разследват Сталин, ама ....

 27. 28 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#25] от "stanislavdi":

  Както знаеш от вчера Гешев работи най-добре в "отпуск" и затова си го е взел за да ходи на работа и да не му пречат бумащините да работи!
  Точно, когато го разследва прокурор не е време за бумащини!

 28. 29 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Абе, правова държава сме, няма две мнения. Вижда се, че протестите са по фалшиви проблеми. Всичко е шеС, малко проблеми тук-там, ама Боеко ще опрай Сичко.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 29. 30 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Е то на теория и в СССР прокурорите са можели да разследват Сталин, ама ....
  —цитат от коментар 27 на Doge


  Важното е, че у нашата странъ има голяма разлика между де-юре и де-факто!

 30. 31 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 617 Любопитно

  Хммм... лелееее колко хартия е изписана и колко време е утрепано, от една камара баш управници в съдебната ни система, за да ни бъде обяснено кратки и ясно: Всеки прокурор може и има право да разследва главния каскет, но ... на практика това няма как да стане.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 31. 32 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#29] от "Николай Колев":

  Опрай го всичко с 200 км/ч!

 32. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Весело

  А ако прокурор разследва главния, то не е ли задължение главния да излезе в отпуск за да не влияе на разследването?
  —цитат от коментар 25 на stanislavdi


  Тъкмо в момента Каскетят бил в отпуск!

  Слагайте бомбетата и юруш връз каскетите!

 33. 34 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#31] от "робин от Крузо":

  Е що да няма как да стане?! Може да го разследват за неправилно паркиране, докато на прокурора не му се развият като на Лозан Панов болтовете на гумите.

 34. 35 Профил на golemi_qica
  golemi_qica
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А ако прокурор разследва главния, то не е ли задължение главния да излезе в отпуск за да не влияе на разследването?
  —цитат от коментар 25 на stanislavdi


  Тамън сега е идеален, както е 20 дена отпускарче да се намери некое прокурорче да му го намъкне със се дисагите :)

  “Комунистът е като крокодил – когато си отвори устата, не можеш да кажеш дали се усмихва или се кани да те изяде.”
 35. 36 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 503 Неутрално

  В Закона за съдебната власт трябва да се добави, че болтовете на гумите трябва да се проверяват на всеки час, когато се разследва главен прокурор.

 36. 37 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 503 Неутрално

  [quote#35:"golemi_qica"][/quote]

  Тоя прокурор трябва да се казва Васил Иванов Кунчев. Ама няма такъв прокурор!

 37. 38 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#12] от "samoedin":
  Ами частни уроци при баце за опраскване с 200.

 38. 39 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Добре звучи, почти като - Всеки войник носи маршалския жезел в раницата си!
  —цитат от коментар 8 на telqk


  Надяваме се да се появи Наполеон и тук!Но не в лудницата - там са много навярно!Ама пък опасно лудите са в политиката - Симеонов, Сидеров, Каракачанов, Борисов, Марешки, Нинова, Радев и прочие слуги на Пеевски!

 39. 40 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 443 Весело

  Могат, ама нямат желание.

  Every cradle is a grave.
 40. 41 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  сега търсиме смели прокурори.
  супер новина:)

 41. 42 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  И от какво толкова се страхуват?
  Толкова ли няма дори един, който да поиска да седне в креслото на шефа си?

 42. 43 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 606 Неутрално

  "На теория".
  Само че ние българите сме хора на практиката, на момента, на случая, на възможността.

  ... с двеста...
 43. 44 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#42] от "atmanpg":

  Е то е като в шаха, не можеш да хванеш царя докато не вземеш достатъчно офицери, още повече пешки, оръдия и дори и царицата (Доган).

  ... с двеста...
 44. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  Значи подчинените имат право да разследват шефа. Засега ,като гледам, само напускат.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Някои се самоубиват.

 45. 46 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 503 Неутрално

  И от какво толкова се страхуват?Толкова ли няма дори един, който да поиска да седне в креслото на шефа си?
  —цитат от коментар 42 на atmanpg


  Получава обикновено дървена кутия.

 46. 47 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3648 Весело

  Лилявите пак бяха хванати в лъжа, след като няколко месеца тръбяха, че главния прокурор бил най-безконтролната властова фигура.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 47. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  И от какво толкова се страхуват?Толкова ли няма дори един, който да поиска да седне в креслото на шефа си?
  —цитат от коментар 42 на atmanpg


  На всеки е скъп живота. Такива недоволни от главния прокурор някои ги убиват , като случаят с Николай Колев , други ги самоубиват , като случаят с Васил Миков.

 48. 49 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Любопитно

  Лилявите пак бяха хванати в лъжа, след като няколко месеца тръбяха, че главния прокурор бил най-безконтролната властова фигура.
  —цитат от коментар 47 на hamiltonf


  Уффффф, аман!

  Вие наистина ли не вдявате разликата между "контрол на административна фигура" и "разследване от прокуратурата" на въпросната фигура?

 49. 50 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#37] от "Oleg Shishmanov":
  "Тоя прокурор трябва да се казва Васил Иванов Кунчев. Ама няма такъв прокурор!"

  Руснаците няма да позволят. Ще го убият , както го убиха през 1873 година.

 50. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Весело

  сега търсиме смели прокурори.супер новина:)
  —цитат от коментар 41 на mihail_p


  Търси се прокурор поне с мека шапка, ако не с бомбе.

  Аз предпочитам даже да е с цилиндър!

 51. 52 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  А главният прокурор, мое ли да го опраска?
  —цитат от коментар 21 на blondofil


  Мое , както опраскаха прокурорите Николай Колев и Васил Миков. Единият убит , другия самоубит.

 52. 53 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  КС единодушно: Всеки прокурор може да разследва главнияИ преди мен е отбелязано:-Ако има смелост!
  —цитат от коментар 15 на Alexander97


  Не е достатъчно , защото ако има смелост , няма да има живот.

 53. 54 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1653 Любопитно

  Вкарайте Бойко Атанасов и гледайте какво става

 54. 55 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1193 Любопитно

  Я как се израдваха вече някои и даже започнаха да търсят "достоен" прокурор.
  Всъщност решението е съвсем друго, ама карай да върви.

  Знанието е сила, информацията - власт
 55. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  - При нас всеки може да се изправи на площада и да извика "Долу Никсън!" - казал Никсън на Брежнев.- И при нас всеки може да се изправи на площада и да извика "Долу Никсън!" - отвърнал му Брежнев.Що ли са сетИх баш па за тоя ...
  —цитат от коментар 9 на xm...


  Младите няма да разберат този виц. Те хал хабер си нямат какъв страх беше нещо да се продума срещу комунистическия вожд в обикновин разговор, да не говорим за радио или телевизия, където беше абсурд да се чуе някаква критика към правителство или член на правителството. Само хвалби и дитирамби към комунистическите властници.

 56. 57 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Сменяйте мандрата, уж не можеше никой да разследва главния прокурор на новата, ама на никой му не стиска. Учете станете прокурори и нали много ви стиска когато сте анонимни в нета ще разследване главния прокурор. Единодушно КС обяви мандрата "главния прокурор е без контролен" за лъжа. Честито! Очаквайте продължението на 30.07 с решението на КС по питането на Гешев.

 57. 58 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#53] от "tacheaux":

  КС единодушно: Всеки прокурор може да разследва главнияИ преди мен е отбелязано:-Ако има смелост!
  —цитат от коментар 15 на Alexander97

  Не е достатъчно , защото ако има смелост , няма да има живот.
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
  В българска реалност – "ако е безсмрътен"

  "Чуждестранен агент"
 58. 59 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#27] от "Doge":

  Гешев не е Сталин, влее в президентството и изкара хората на улицата, обедини ги срещу себе си и Борисов. И ще бъде пожертван.

 59. 60 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  Влезе в президентството, съжалявам за грешката. Още нещо, с такива защитници като Антон Кутев едва ли има шанс.

 60. 61 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 855 Неутрално

  А да, забравих нещо.Гешев (както и всеки гражданин) изобщо не е длъжен да обжалва във всяка прокуратура по ерархия. След СРП може директно да обжалва пред негов зам във ВКП.
  —цитат от коментар 17 на Oleg Shishmanov


  Е, КС е казал, че всеки прокурор може да започне да разследва главния. Не е казал, че може да завърши разследването.

 61. 62 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 836 Весело

  До коментар [#8] от "telqk":" Добре звучи, почти като - Всеки войник носи маршалския жезел в раницата си!"Ами ако някой войник вземе, че и го повярва ? Кво праим ?
  —цитат от коментар 12 на samoedin


  Мии... има да рови из раницата....

 62. 63 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Ала-бала . без реформи съдебната система няма да заработи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 63. 64 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 830 Любопитно

  "Стига да смее" не е произнесено от КС
  Сами се досетете,#КОЙ# го дописа и защо!?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 64. 65 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  супер, плачът да спира и някой да зпочне да го разследва

 65. 66 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Новият закон на ДеБъ ще гласи: Всеки има право да разследва Гешев, дори и ако не е юрист.
  Всеки може да е избран за Главен прокурор ако е одобрен от Христо!
  Никой не може да върши нарушения на закона ако не членува в ДеБъ.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 66. 67 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Тъпото тълкуване е заради нарочно зададения тъп въпрос. Проблемът е в закона за съдебната власт. Там пише, че всеки прокурор е подчинен на административния ръководител, а той на висшестоящия такъв и на главния прокурор. Т.е. според конституцията главния прокурор има методическа роля, но законаго прави всевластен началник. И правилния въпрос би бил е дали уредбата на прокуратурата в закона не противоречи на кнституцията.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 67. 68 Профил на i2sail
  i2sail
  Рейтинг: 8 Весело

  Всяко зло за добро ... :)

  След това решение на КС вече е налице надлежно тълкувание от компетентния национален орган, българския Конституционен съд, на конституционното устройство на материята ...; което тълкувание още веднъж илюстрира и потвърждава ФАКТИЧЕСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ на БЕЗКОНТРОЛНОСТ на Главния прокурор ... (понеже именно така ще го четат във Венецианската комисия, въпросния орган на Съвета на Европа за правосъдие, където едва ли споделят и практикуват "дълбочината" на юридическото мислене на Данаил Кирилов и подобните нему);

  ... и в резултат, сега за Венецианската комисия, както, прочее, и за всички други подобни на тях; в т. ч. за всички нас като граждани ... , отпада още една "формална" пречка да не настояваме за ИСТИНСКА ПРОМЯНА на това фактическо положение.

 68. 69 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#4] от "Капабланка":

  Сега е моментът да си върнат доверието на народа! Топката е в полето на прокоротите. Ако я вдигнат някой съдия може да я забие в последствие

 69. 70 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Любопитно

  супер, плачът да спира и някой да зпочне да го разследва
  —цитат от коментар 65 на kaiser


  За какво?

 70. 71 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1159 Весело

  Всяко зло за добро ... :)След това решение на КС вече е налице надлежно тълкувание от компетентния национален орган, българския Конституционен съд, на конституционното устройство на материята ...; което тълкувание още веднъж илюстрира и потвърждава ФАКТИЧЕСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ на БЕЗКОНТРОЛНОСТ на Главния прокурор ... (понеже именно така ще го четат във Венецианската комисия, въпросния орган на Съвета на Европа за правосъдие, където едва ли споделят и практикуват "дълбочината" на юридическото мислене на Данаил Кирилов и подобните нему);... и в резултат, сега за Венецианската комисия, както, прочее, и за всички други подобни на тях; в т. ч. за всички нас като граждани ... , отпада още една "формална" пречка да не настояваме за ИСТИНСКА ПРОМЯНА на това фактическо положение.
  —цитат от коментар 68 на i2sail


  Няма да престана да се чудя, как партии и партийчета, пръкнали се вчера бълват нищонезначещи изрази, на които се връзват нищонезначещи хорица с ниска езикова култура.
  Какво значи "истинска промяна", бе другари?!
  Може дума по дума да го разясните, ако изобщо сте зацепили кой за какво протестира и как мисли, че може да го промени.
  За да е по-ясно, ще попитам пак - коя промяна за вас е "истинска"? Промяната на човека, когото не харесвате или изменение на КРБ, съответно приемане на нова КРБ?
  Ще запитам още, ЗАЩО бяха търпяни хора като Татарчев и Филчев, след като СДС и Костов са в политиката още отпреди приемането на КРБ? Кой и кога надигна глас срещу Цацаров, който се ползваше с изключителното одобрение от страна на сегашните "протестиращи"? Върнете си лентата и ни обяснете какво точно искате, защото, ако Цацата ви стана непоносим (заради неуспеха на Костинбродското активно мероприятие и заради това, че не вкара при бай Ставри Борисов и Цветанов), Гешев ви е още по-неприятен заради акцията срещу Божков и Радев, КОЙ трябва да бъде главен прокурор и на кого да угажда тъй, че да си изкара мандата докрай?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 71. 72 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#70:"xm..."][/quote]

  Защото им тормози спонсорите.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 72. 73 Профил на tjj54611191
  tjj54611191
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Това го каза самия Гешев още при назначаването му? И?

 73. 74 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 338 Весело

  Я, тази връзка нещо офтопик Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело № 7/2020 г., с което отхвърли искането на президента на Република България за установяване на противоконституционност на чл. 63, ал. 2-7 от Закона за здравето (ЗЗ), съобщиха от съда.

  Оспорената от държавния глава разпоредба касае възможността здравният министър да обявява еднолично през свои заповеди извънредна епидемична обстановка. Сега, конституционните съдии заявиха, че той има такова право.

 74. 75 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 338 Любопитно

  Сега онзи с вдигнатия юмрук и на конституционния съд ли ще иска оставката

 75. 76 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1159 Весело

  Колкото до промяната на тази Конституция, сетихте ли се, че тя е приета от ВНС по времето, когато т.н. сДС имаше мнозинството депутати? Разбрали ли сте, че ВНС се свика, за да се махне веднъж завинаги чл.1 от старата КНРБ?
  Никога, освен по времето на комунизма, в България законите не са се променяли заради този или онзи "човек", заради това или онова протеже! И от мен го запомнете, ако не знаете какво означават думите "държава", "право, принцип, парламент, парламентарна демокрация" и т.н., седнете и четете, вместо да пишете мутренските си плакати! Не си представяйте, че тази държава е месарница, в която всеки може да избира коя част на прасето да си купи! Няма да ви се получи!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 76. 77 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#76] от "Дилема":
  "олкото до промяната на тази Конституция, сетихте ли се, че тя е приета от ВНС по времето, когато т.н. сДС имаше мнозинството депутати? "

  Защо лъжеш? Конституцията е приета от ВНС в което преобладаваха депутатите от БСП. Те гласуваха удобна за тях конституция в която конструираха такава съдебна система и прокуратура , че никога да не им се търси съдебна отговорност за престъпленията , които вършеха повреме на комунизма.

 77. 78 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1159 Весело

  До коментар [#77] от "tacheaux":

  Ти лъжеш!
  БСП получава 47,1 % от гласовете, СДС – 36,2 %, ДПС – 5,75 %, БЗНС – 4%, Отечествен съюз – 0,5%

  СДС+ДПС+БЗНС равно на колко е, др. Ташко?
  Забрави ли, че Костов и Доган се прегръщаха до времето на т.н. "депесарски шут"?
  Забрави ли последните унизителни години, когато десетина депутати от разни коалицийки на Костов "балансираха" между БСП и ДПС?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 78. 79 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#77] от "tacheaux":

  И се опитай да предвидиш процентите на сегашните партии и коалиции в бъдещото ВНС, ако изобщо някой ви се върже на глупотевините!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 79. 80 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Аскет - 18:56, 07 дек 19
  Големи простотии се изговориха и изписаха, ей...

  Главният прокурор както се избира - така се и освобождава - какво толкова сложно има - не ми е ясно.

  Отделно главният прокурор няма имунитет - т.е. ако сгази лука си носи последствията на общо основание и тогаз не може да заповядва никому да не го преследва.

  Изобретяват се някакви простотии и се пропагандират идиотщини до премаляване!

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/12/07/4002460_niama_kak_da_ima_specialen_prokuror_nepodchinen_na/?ref=id

 80. 81 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#78] от "Дилема":
  "СП получава 47,1 % от гласовете, СДС – 36,2 %, ДПС – 5,75 %, БЗНС – 4%, Отечествен съюз – 0,5%

  СДС+ДПС+БЗНС равно на колко е"

  Ами равно е на 46.45 %, което е по-малко от 47.1%. Така , че кой лъже? Ти лъжеш.
  Въпросът ми остава. Защо лъжеш?

 81. 82 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 714 Весело

  Нищо не разбрах :(

  Stupid people make me sick
 82. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 87 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Ха-ха...
  Добре, главният прокурор не може да "надзирава" разследващия го. Но...
  прекият му началник по закон може, следващият по-голям може, и така до зам-главните прокурори. Всеки по-висшестоящ може да му нареди да прекрати разследването....
  Проблемът е точно в тази йерархична военизирана структура.
  И въобще - прокуратурата вън от съдебната власт, уволнение на всички прокурори и създаване на съвсем нова дирекция ли агенция ли, квото и да е...

 87. 88 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Много манипулативни заглавия. КС не са казали Всеки прокурор може да разследва главния, "стига да смее". Наистина се държите прекалено непрофесионално.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 88. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 93 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#78] от "Дилема":

  Бастунчо, а пробвай да събереш числата и после отговори. А за разнообразие тогава половината депутати се избраха мажоритарно. А дай и кой колко получи така. Да ти помогна СДС спечели всичко в София без 2. Страната за теб.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 93. 94 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#80] от "Аскет":

  И кой по-тчно го разследва? Разследващите полицаи в МВР са длъжни да изпълняват разпоредбите на наблюдаващия прокурор. Следствието е в прокуратурата и е подчинено на нейния ръководител. А главния прокурор е началник на всички прокурори. Как си разследваш началника като няма друг над него?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 94. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 100 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1159 Весело

  До коментар [#78] от "Дилема":Бастунчо, а пробвай да събереш числата и после отговори. А за разнообразие тогава половината депутати се избраха мажоритарно. А дай и кой колко получи така. Да ти помогна СДС спечели всичко в София без 2. Страната за теб.
  —цитат от коментар 93 на Цецо


  Бастуне, като разделиш 100 процента на две, а след това видиш, че БСП има 48 близо, колко получаваш за останалите партии?
  Каква беше обществената нагласа тогава, помниш ли?
  Кой писа проекта, кой го подписа и колко души, БАШ от СДС не го подписаха?
  Колко пъти се мравчи СДС и колко души от всичките там, а после и самият другар Костов, се оказаха агенти и доносници на ДС, разбирай и на "сестринската" й КГБ?
  Как си представяш в днешната ситуация, когато образно парламентът е разделен на три равни части - БСП, ГЕРБ, ДПС+остальная, БЕЗ любимите ти ДБ, новите комуно-отрочета на Маяма, Славиту и прочие, та... КАК си представяш да бъде свикано ВНС и колко депутати ще имате вие от 400, за да диктувате как да се напише конституцията, а?! Колко, бе, колко!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK