Парламентът реши - само държавната ТЕЦ "Марица изток 2" ще получава пари за студен резерв

ТЕЦ "Варна", която до момента получаваше най-големият дял от държавното финансиране за поддръжка на т.нар. "студен рзерв"

© Анелия Николова

ТЕЦ "Варна", която до момента получаваше най-големият дял от държавното финансиране за поддръжка на т.нар. "студен рзерв"С промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за местното самоуправление и местната администрация днес депутатите окончателно отмениха схемата с т.нар. "студен резерв", при която държавата плащаше по 55 млн. лв. годишно на електроцентралите на Ахмед Доган и Христо Ковачки, за да поддържат готовност и да се активират в случай на недостиг на електроенергия. Решението бе прието със 105 гласа "за", 12 "против" и нито един "въздържал" се от всички 117 народни представители, участвали в гласуването.


Със законови текстове, променени тази сутрин на


извънредно заседание на енергийната комисия
в Народното събрани министърът на енергетиката се задължава да активира "при необходимост" със своя заповед само мощности на държавната ТЕЦ "Марица изток - 2", без да се правят разходи за поддържане на готовност. По този начин държавата ще спести милиони левове, но с риск, ако зимата е по-студена от обичайното и настъпи авария в АЕЦ "Козлодуй", "Марица изток - 2" да не успее да изпълни ангажиментите си към регулирания пазар на електроенергия и осигуряването на резерва.


Днешното решение на практика отменя търговете за поддържане на т.нар. студения резерв на страната.


Как се стигна до това решение - тук и тук.
Какво може да последва от решението - тук.


В края на миналата седмица


в опит да оцелее премиерът Бойко Борисов подкрепи идеята


парите за поддръжка на студения резерв да бъдат отпускани само при нужда и то единствено на държавната ТЕЦ "Марица изток 2". Досега държавно финансиране, за да поддържат системите си в готовност и при нужда да подадат допълнителни количества електроенергия, получаваха четири компании - ТЕЦ-Варна, чийто мажоритарен собственик е почетният лидер на ДПС Ахмед Доган трябваше да получи за т.г. 26.5 млн. лв., а свързаните с близкия до ДПС бизнесмен Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" и "Топлофикация Русе" - общо 25.4 млн. лв.


"Разглеждаме текст, който възникна въз основа на


омразата към собствениците на определени електрически централи.


Текст, който няма нищо общо със създаване на сигурност и стабилност на електроенергийната система", каза по време на дебатите преди приемане на поправките Рамадан Аталай от ДПС.


Според него внесените промени не са плод на загриженост към енергетиката, а са опит за преразпределение на бизнес. "От 31 юли до другия 3 юли нашата енергийна система ще виси във въздуха поради липса на сигурност", каза още Аталай.


След това депутатът иронично прогнозира, че "следващият министър, който ще си замине от правителството, ще бъде Теменужка Петкова". Причината била, че сега именно тя трябвало да обясни "как и по какъв начин ще бъдат нарушени принципи, които са въведени в енергетиката още от 2003 г.", когато е била приведена в действие системата на "студения резерв".


Рисковете пред Петкова са свързани основно със ситуация, при която държавната ТЕЦ "Марица изток - 2" няма да успее да покрие аварийни нужди от допълнително произведена електроенергия, а централите на Доган и Ковачки ще оправдаят невъзможността си да компенсират евентуален недостиг с това, че не могат да поддържат готовност след спирането на парите за "студения резерв". Отговорността в подобна ситуация ще трябва да понесе именно Теменужка Петкова.


"Най-лошото е, че допуснахме политиката в енергетиката",


каза по време на изказванията председателят на ресорната комисия в парламента Валентин Николов (ГЕРБ), с което на практика защити ТЕЦ-а на Доган. Според него поддържането на "студен резерв" е ставало винаги след провеждане на търгове, каквито са изискванията на Европейския съюз. "Винаги в този студен резерв е участвал ТЕЦ-Варна - като държавна, като собственост на ЧЕЗ и после като друга собственост, където виждаме, че е почетният председател на ДПС Ахмед Доган, каза още Николов. В случая важното не е собствеността, а на кого се дават парите. Би трябвало да се дават на централите, но понеже е политическа обстановката, е важно и кой е собственикът", каза още председателят на енергийната комисия.


Потърсен от "Дневник" днес председателят на КИВР Иван Иванов отказа коментар на решението, взето от парламента. "Не правя коментар, нека го направят енергийните експерти, каза той. Регулаторът ще изпълни това, което е решено с промяната в закона".


Вчера цитиран от mediapool, Иванов заяви, че цените на тока, които са в сила от 1 юли 2020 г., може да се променят, ако се намали размерът на студения резерв. Днес за Дневник той поясни, че не става дума за корекции в цената за крайни потребители. "Става дума за цената за достъп, която плащат производителите, каза Иванов. Ако сумата, плащана до момента за "студен резерв" се намали, това би могло да намали и цената за достъп. Но доколкото разбирам, това няма да може да се направи поне в рамките на отчетния период. Причината за това е, че трябва да се изчака, за да стане ясно дали няма да възникне ситуация, в рамките на тази година - до 1 юли 2021 г., каза още Иванов. Това е така защото климатичните условия и други, възникнали ситуации, може да наложат цялото тази сума, която до сега се използваше за студен резерв да бъде предвидена за


допълнително производство за гарантиране сигурността на енергийната система".


Това, че сега Доган и Ковачки няма да бъдат допуснати до студения резерв, обаче не означава, че догодина те няма да могат да получават отново плащания, макар и под друга форма, пише в анализ по темата "Капитал". Това може да стане чрез механизма за капацитети. Което до голяма степен разкрива


"пожарникарския" подход на сегашните действия на управляващите.


Формално с гласуваните днес законови промени се създава преходен период до предстоящото въвеждане на т.нар. механизъм за капацитети, които трябва да влязат в сила от 1 юли следващата година. Той ще трябва да замени както студения резерв, така и всички допълнителни държавни плащания в сектора на енергетиката, включително дългосрочните договори с американските централи.


Реалната цел на днешното решение обаче е да бъде потушено общественото недоволство от подкрепата, която държавата оказваше на ТЕЦ "Варна", собственост на Ахмед Доган в продължение на години, пише още в анализа на "Капитал".

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2354 Неутрално
 2. 2 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 324 Неутрално

  А за парите щедро раздавани за студен резерв до този момент връщане, разследване и присъди кога???

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  На мазната политическа корпорация отдавна трябваше да и бъдат отрязани обществените и европейски ресурси.
  Сега въпросът е дали решението взето на крак и под натиск е добро, защото системите не са проста работа и не се управляват успешно по този начин...

 4. 4 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 770 Любопитно

  А Доктор Доган ще връща ли 50-те милиона?

 5. 5 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  "... в Закона за местното самоуправление и местната администрация, парламентът прие търговете за поддържане на т. нар. "студения резерв" на страната да бъдат отменени"
  Не им следя законите, но ми се струва, че в същия закон могат успешно да уредят и проблемите на ФК "Левски", както и интензивността в червения цвят на шапчицата на Червената шапчица.

 6. 6 Профил на три
  три
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Няколко съображения:
  Държавна помощ?
  Необходим ли е студения или може да бъде компенсиран на отворения пазар на ел енергия в региона?
  Как е в другите страни?
  Защо чак сега?
  интересно ми е като не специалист за да си направя заключения!

 7. 7 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 563 Неутрално

  А, можело значи!

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2726 Весело

  "следващият министър, който ще си замине от правителството, ще бъде Теменужка Петкова" - сакън, та тя е лично отговорна пред Баш Боса, а и умее да обяснява всяко свое(друго) решение като най-точно. Ковачки и Доган са на пауза, но Домусчиев, който иначе е много обяснителен, стои на старта. Пък после се чудят що им викали МАФИЯ!?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Гневно

  А сега вземете я продайте на хидроинженера за 1€.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2092 Весело

  Нагледен урок как да съсипем една стабилна електросистема...
  Отделно от това има "леко" нарушение на един два текста от Конституцията - онова там за равнопоставеността...
  И накрая Каскета ще трябва да арестува няколко човека...уф, не става, те са дупетати и не носят отговорност...Значи да прибере тези, дето искат Доган да не взема пари за студен резерв, защото са подпомогнали ОПГ ГЕРБ да вземе това решение...

 12. 12 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3262 Весело

  Когато ТЕЦ Варна - една неработеща централа, подарена на правилния човек, взе едни големи пари, решението беше технологично и професионално, когато и ги спряха, макар и късно - решението стана политическо. Гиди нагли калпазани.....

 13. 13 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Гневно

  А за парите щедро раздавани за студен резерв до този момент връщане, разследване и присъди кога???
  —цитат от коментар 2 на shisharko


  Ами то всичко е законно - престъпление де факто няма. И ако някой не беше вдигнал леко шум щеше да си продължи още Х години - гарантирано от знаете кой...

 14. 14 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Добре е да се отбележи, че освен Доган и Ковачки пари за "студен резерв" взимат и Домусчиев чрез ТЕЦ-Биовет и Красимир Дачев чрез ТЕЦ-Свилоза.

 15. 15 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#4] от "moreee":

  Ако си е изпълнил условията по договор, на каква юридическа база да ги връща?
  Приказката за зелника?

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 16. 16 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#6] от "GRIPPEN":


  Няколко съображения:Държавна помощ?Необходим ли е студения или може да бъде компенсиран на отворения пазар на ел енергия в региона?Как е в другите страни? Защо чак сега?интересно ми е като не специалист за да си направя заключения!
  —цитат от коментар 6 на GRIPPEN


  Държавна помощ - да, при това явна!
  Необходим ли е студен резерв - да, задължителен е, за България е от порядъка на 1000MW, нищо, че е осигурен едва 600..
  Може ли да се резервира от отворения пазар - НЕ!
  В другите страни е като в България...има си задължителни бумаги по въпроса.

 17. 17 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 461 Весело

  Държавната субсидия за копаене на Доган канал до пристанището? ЕС ли трябва да ни санкционира за да спрат герберите да се правят на луди?

  И съвет към Рамаданчо. Бизнесът затова не се забърква с политика и избира поносими за обществото лица. Щото, ако Епъл избере за СЕО шефа на Световната Здравна Организация, доходите му ще паднат драстично. Загубилите да си носят риска.

 18. 18 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  И на края да попитаме след като вече няма да се плаща на доганя за непроизведена енергия, тока ще поевтинее ли както спомена иван иванов? Както се разбра колосалното намаление на газа с 42%(така каза банкянския) видяхме от изравнителните сметки и то прогнозни парното е поевтиняло с по-мако от 10%.

 19. 19 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Дреме му на догана. Няма да си върне кредита на ПИБ и пак данъкоплатците ще платят масрафа. Вече сме акционери в банката , който не е разбрал. На двойна цена.

 20. 20 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Проблем не е, че се подпомага частен тец, проблема е, че парите не се влагат в инфраструктура и кадри.
  ... По добре да се закупи кораб-Ел.централа,хем мобилен, хем в помощ и на други райони

 21. 21 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 587 Неутрално

  значи предишното решение е било
  разхищение на държавни средства.
  гешев да се самосезира.

 22. 22 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  За ТЕЦ "Варна" черешката на тортата е, че тя изобщо не може да осигури този студен резерв, но глобата е символична в сравнение с парите, които получава.
  Все едно да сключите дотовор, че плащате 100 лв. за килограм домати, да предплатите и неустойката при недоставени домати да е 10 лв.

  https://www.economic.bg/bg/news/11/eso-globi-s-2-mln-lv-tets-a-na-dogan-zaradi-nerabotesht-studen-rezerv.html

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Сигурен съм, че пак ще намерят начин да го рАнат и пОят.

 25. 25 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 887 Гневно

  Кризисен ПР от Буци, а ДО СЕГА КЪДЕ ДРЕМАХТЕ??????
  ОСТАВКА и съд!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  https://www.dnevnik.bg/biznes/2019/06/26/3930130_studeniiat_rezerv_minal_kum_tec_varna_zashtoto/

  Преди съвсем малко повече от година време, кравата Теменужка измуча по телевизора и "обоснова" включването на ТЕЦ Варна към студения резерв с недостатъчния капацитет на МИ-2 да го осигурява.
  Ама, когато мат'рялът помни колкото аквариумна рибка и буферчетата му са препълнени с "проблеми" като: " как да мина границата за Гърция с PCR тестовете на комшията, за да не тегля още един бърз кредит", тия уйдурми ще минават без проблем.

 28. 28 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  За мен има един важен въпрос. Когато през зимата се наложи да купуваме ток от Турция, централите на Доган и Ковачки работеха ли?
  Ако Да, то как държавната Марица, която така или иначе работи ще осигурява допълнителната мощност. Ако не то тези централи ще плащат ли неустойки.

 29. 29 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#15] от "trial_jezz":

  Не е, и затова е глобяван 2 пъти

 30. 30 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#16] от "lz73":

  Изглеждате по-запознат с енергетиката от мен. От чисто лябопитство - за сегашните 600 МВ, ако имате безкраен бюджет, но живота ви зависи от най-евтината алтернатива - колко ще струва? Любопитно ми е да го сравня с тези милиони, които реално плащаме.

 31. 31 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3119 Весело

  Сетила се Мара да се побара ...

 32. 32 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#6] от "GRIPPEN":

  Всичко зависи от количеството и структурата на наличните мощности в региона, като ВЕИ играят значителна роля за необходемостта от студен резерв, който може да потрябва по всяко време било то заради безветрие + облаци или отказ на ключови мощности.

  В Централна Европа има различни видове мощности, които са свързани по между си: АЕЦ от Франция и Белгия, Вятър и слънце от ФРГ, ВЕЦ от Австрия и Швейцария, въглища от Полша.

  Когато обаче се стигне до недостиг, той е за целия регион. Например студена зима без вятър и развалени няколко френски АЕЦ. Французите се топлят на електричество. Съответно техните централи бучат на макс., както и всички на ФРГ за да изравнят дупката.

 33. 33 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#2] от "shisharko":

  В другите страни НЯМА такова чудо студен резерв.Има водни централи свързани с язовири, които се използват за студен резерв. СТуден резерв може да се играе и от ПАВЕЦ, но там имаме малък проблем долния резервоар е малък, щото някой не е довършил един тунел - Чаира-Яденица и довършването му се отлага щото имаме студен резерв.А иначе по цял свят си има брси и даже и внос.
  При положение че ние имаме 2 пъти повече генериращи мощности, голяма борба е кой да произвежда и да продава. Но цените на борсата ни така се манипулират, че промишлеността реве.Абе ТЕМЕНУЖКА НАИСТИНА си е за ходене, ама има поръчка от РОСАТОМ да изпълнява, нищо че нямаме нужда от АЕЦ Белене

 34. 34 Профил на hill875
  hill875
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#28] от "3biri":

  Ето ти инфо от 2017г. (студена зима) - http://www.desant.net/show-news/37727
  Отговорът е, че когато се опре до този "студен резерв" (много рядко), ТЕЦ-овете на Ковачки, а и Доган обикновенно не работят. Нужка ги глобява шумно и символично за сметка парите, които обаче не пропускат да приберат.

 35. 35 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#28] от "3biri":

  Та можеш ли да ни светнеш кога точно сме внасяли от Турция, че изнасяме по 300-400 Мвт постоянно е ясно, ама че внасяме нещо не откривам, а иначе данните са на http://eso.bg/?did=34 и лесно се проверява

 36. 36 Профил на Krasimir Stoyanov
  Krasimir Stoyanov
  Рейтинг: 171 Весело

  Ако имаше истински независима прокуратура, сега би трябвало да се разследва как ТЕЦ- Варна попадна в ръцете на един политик, а и не само ТЕЦ- Варна.

 37. 37 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  ТЕЦ Марица 2 трябва и е трябвало да се ползва само за студен резервю защото тя гори по 300 милиона годишно държавна пара. В бъдеще ще гори повече заради зелената сделка и емисиите, за които трябва да плаща. Едно време имаше такова определение "безстопанственост довела до щети в огроменно големи размери", ако разделим тези 100 милиона за 2 години на 240 депутати се падат по около 400 хиляди лева на калпак. За такива суми се лежи в затвора.

 38. 38 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#34] от "hill875":

  това го бях пропуснал.
  значи за неизпълнение на договорни
  взаимоотношения, няма разваляне на договорра,
  а смо някакви символични глоби.
  ебати наглеците, ебати боклуците.
  вече ще ви заплювам лицето като
  ви видя. ама буквално.

 39. 39 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#30] от "realismisthename":


  До коментар [#16] от "lz73":Изглеждате по-запознат с енергетиката от мен. От чисто лябопитство - за сегашните 600 МВ, ако имате безкраен бюджет, но живота ви зависи от най-евтината алтернатива - колко ще струва? Любопитно ми е да го сравня с тези милиони, които реално плащаме.
  —цитат от коментар 30 на realismisthename


  При пазарната икономика всяко нещо струва точно толкова, за колкото може да бъде купено/продадено...В случая имаме поне две отклонения - първо МИ2 се отказва сама от участие в студения резерв, а после ТЕЦ Варна получава нейната квота...
  Обаче има и още един интересен момент, който странно никой не коментира. Към настоящия момент токът от МИ2 е по-скъп от този на "американските" централи..., а те ограбвали България...странно!

 40. 40 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#33] от "ЙЕИ":


  До коментар [#2] от "shisharko":В другите страни НЯМА такова чудо студен резерв.Има водни централи свързани с язовири, които се използват за студен резерв. СТуден резерв може да се играе и от ПАВЕЦ, ....
  —цитат от коментар 33 на ЙЕИ


  Ти да не си "одитор" като Теменужка? Толкова глупости в три изречения!
  Ще ти помогна. Водните централи го играят нещо съвсем друго, те стабилизират системата. ПАВЕЦ изравнява дневния график. А студения резерв се включва само когато е необходимо и това не става в рамките на няколко минути...ограмоти се малко!
  Би ли посочил в коя страна няма студен резерв?

 41. 41 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#35] от "ЙЕИ":


  До коментар [#28] от "3biri":Та можеш ли да ни светнеш кога точно сме внасяли от Турция, че изнасяме по 300-400 Мвт постоянно е ясно, ама че внасяме нещо не откривам, а иначе данните са на http://eso.bg/?did=34 и лесно се проверява
  —цитат от коментар 35 на ЙЕИ


  На 22.07.2020 между 17:00 и 23:00...но това нищо не значи...

 42. 42 Профил на hill875
  hill875
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#39] от "lz73":

  Въобще не е странно.
  Първо, американските ТЕЦ-ове са много по-чисти т.е. плащат по-малко за емисии. Интересено е, че има много "зелени", които плюят по тях, но си траят за държавните.
  Второ, ако сравниш броя на служителите (секретарки, калинки и т.н.) на държавната с частната ТЕЦ ще ти побелеят косите в разликата, която е в пътИ!... Не знам дали все още държавната ТЕЦ с всичките си загуби по поръчка на Б.Б. спонсорира ФК Берое.

 43. 43 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2133 Любопитно

  На мен например ми е много интересно,
  как се поддържа "студения резерв"
  във Франция, Швеция, Австрия, Германия
  и във всички останали страни на ЕС!
  Понеже разни "партийци" са се изказали,
  че не е демократично да се плаща
  на държавната "Марица Изток",
  но е изключително демократично да се плаща
  на "частните компании"?!?

 44. 44 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2092 Весело

  До коментар [#42] от "hill875":


  До коментар [#39] от "lz73":Въобще не е странно. Първо, американските ТЕЦ-ове са много по-чисти т.е. плащат по-малко за емисии. Интересено е, че има много "зелени", които плюят по тях, но си траят за държавните.Второ, ако сравниш броя на служителите (секретарки, калинки и т.н.) на държавната с частната ТЕЦ ще ти побелеят косите в разликата, която е в пътИ!... Не знам дали все още държавната ТЕЦ с всичките си загуби по поръчка на Б.Б. спонсорира ФК Берое.
  —цитат от коментар 42 на hill875


  Верно ли, не знаех!
  Странно е, че тия, дето ореваха света как американците ни загробвали с кофти цени на тока, сега чинно си мълчат и са склонни да плащат повече на МИ2...Като трябва да отчетем факта, че и трите централи работят с български въглища, т.е. поминъка на минъорите и т.н...

 45. 45 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2133 Весело

  До коментар [#4] от "moreee":


  А Доктор Доган ще връща ли 50-те милиона?
  —цитат от коментар 4 на moreee


  Дааа, ще върне!
  Колкото другите "приватизатори" върнаха
  от всичко онова , което опоскаха,
  толкова и той ще върне!

 46. 46 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#43] от "vagabond66":


  На мен например ми е много интересно,как се поддържа "студения резерв" във Франция, Швеция, Австрия, Германия и във всички останали страни на ЕС! Понеже разни "партийци" са се изказали, че не е демократично да се плаща на държавната "Марица Изток", но е изключително демократично да се плаща на "частните компании"?!?
  —цитат от коментар 43 на vagabond66


  Поддържа се по същия начин. Има едни мощности, които стоят в резерв и готовност за включване и са на разположение на дежурните диспечери в съответното ЕСО. Всяка система си смята колко такива мощности и за кога и трябват, обявява търг и който даде най-ниска цена пИчели...просто е.
  Виж ако във "Франция, Швеция, Австрия, Германия " се опиташ да прокараш идея, че има разлика м/у частни и държавни компании и държавата трябва да работи предимно с държавни...абе по-добре не пробвай.

 47. 47 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Уважаеми депутати от ДПС,

  Правителството, което вие дълго подкрепяхте, няма грижи за енергетика, образование, здравеопазване....

  Правителството, което Вие подкрепяхте, се грижи за агент Сава - Вашият почетен Председател, за Ковачки, за шкафчето на Баце..

  Това са грижите на правителството.Някои бяха доволни и си дрънкаха глупости за етнически мир, за привилегията бацето да ни е МП и пр.

  Повечето бяха недоволни.

  Затова е така.

 48. 48 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2133 Весело

  До коментар [#36] от "Krasimir Stoyanov":


  Ако имаше истински независима прокуратура, сега би трябвало да се разследва как ТЕЦ- Варна попадна в ръцете на един политик, а и не само ТЕЦ- Варна.
  —цитат от коментар 36 на Krasimir Stoyanov


  Ако имаше "независима прокуратура",
  то от дълго време трябваше да се разследва всяка
  "приватизациона сделка", миришеща на идиотизъм!
  Ама то затова "прокуратурата" ни е такава!
  Защото всичко трябва да се потули!

 49. 49 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#39] от "lz73":

  Моето разбиране е обратното - цената на американските тецове е по-висока, което предполагам е нормално, защото имат да изплащат направени инвестиции. Особено единицата - там инвестицията е голяма.

  Гледам и в решение 29 на КЕВР, че според НЕК цената на единицата е 219,21лв., на тройката - 146,71лв., а на държавния ТЕЦ - 135,95лв. Това е на стр. 36.

  Това е регулиран пазар, на свободния може да е друго. Не намирам данни за него.

  Макар че американските ТЕЦ-ве продават ли ток на свободния пазар изобщо?

 50. 50 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#39] от "lz73":

  Да, да, знам за свободния пазар. Но когато участниците в пазара се събират в асансьор (3-4-5-6 души) - знам и колко е свободен.
  Любопитно ми беше просто дали има някакъва цена, която да ползвам за отправна точка относно колко г/д надплащаме с това, което плащаме.

 51. 51 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Батерията на ТЕСЛА в Австралия пример за "студен" резерв ли е? Нещо подобно мислено ли е за при нас? Няма да е лоша комбинация с ток-а от АЕЦ-а сякаш?

 52. 52 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#49] от "wawa":


  До коментар [#39] от "lz73":Моето разбиране е обратното - цената на американските тецове е по-висока, което предполагам е нормално, защото имат да изплащат направени инвестиции. Особено единицата - там инвестицията е голяма. Гледам и в решение 29 на КЕВР, че според НЕК цената на единицата е 219,21лв., на тройката - 146,71лв., а на държавния ТЕЦ - 135,95лв. Това е на стр. 36.Това е регулиран пазар, на свободния може да е друго. Не намирам данни за него. Макар че американските ТЕЦ-ве продават ли ток на свободния пазар изобщо?
  —цитат от коментар 49 на wawa


  Прекрасно, хайде сега виж колко е произвела "двойката" на тази "ниска" цена и виж колко пари е похарчила държавата за да купи едни въглеродни простотии...събери ги и дели...

 53. 53 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#49] от "wawa":
  ЧЕЗ имат обичай от време на време да дават справка за микса на регулирания пазар. 11% АЕЦ, 78% базови мощности на въглища и 11% за ВЕИ и кафява енергия.

 54. 54 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#51] от "realismisthename":

  Намери си т.н.правила за управление на ЕЕС ( викат mu grid code) и виж колко вида резерв има, по какво се различават и как се ползват...

 55. 55 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#51] от "realismisthename":

  Тя е повече от горещ резерв защото постоянно работи като компенсира колебанията.

 56. 56 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Ако държавният ТЕЦ-2 имаше същия тип договор за задължително изкупуване на енергията като на американските ТЕЦ-ве, тогава драма нямаше да има с него, щеше да му се покриват всички разходи, в това число растящите такива за въглеродни емисии, както и разходите за маркетинг, с които да плаща за четкащи имиджа му статии в редица медии (както правят американските централи). Разбира се, за сметка на по-висока цена за крайния потребител.

  Все пак, подобно на американските ТЕЦ-ве, и в ТЕЦ-2 има направени мащабни инвестиции - в конкретния случай, за модернизация на мощностите (котли, турбини, генератори), построяване на сероочистки, за да отговаря на екологичните норми.

  Да, ама договор за ТЕЦ-2 няма! Това двоен стандарт ли е или да?

  Така че поне до 2026г, когато изтича договорът на ТЕЦ-1, аз не виждам нещо лошо държавата да подкрепя и субсидира ТЕЦ-2, както се е задължила да го прави за американските централи.

  След това, всеки да се справя сам на свободния пазар на равни начала.

 57. 57 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#54] от "lz73":

  Благодаря, но не мисля, че е тема по която мога да се образовам "между другто" затова питам, ако някой има по-задълбочени знания да синтезира есенцията.
  Документа към който ме препращате е 97 страници ПДФ с термини специфични за индустрията. Сигурно мога да го науча, ама ще е за месец и пак няма да разбирам и на половината от специалист в ЕСО или подобен.
  Да разбирам ли, че батерията на тесла не е добра опция за нас? (не като заместител на студен резерв, а като допълнение в мрежата)

 58. 57 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#49] от "wawa":
  —цитат от коментар 52 на lz73


  Дали разходите на централите за въглеродни емисии не са включени в тези цени, като са правени тези разчети? Отговори си на този въпрос?

  Единственият разход, който не е взет предвид е следният:

  "Цената за разполагаемост на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ АД не е коригирана с разходите за инвестицията за извършената SO2 & NОx модернизация, тъй като към момента КЕВР не е одобрявала изменение на финансовия модел на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ АД."

  Т.е. цената на ТЕЦ-3 е още по-висока, защото по договор този им разход в крайна сметка ще им се плати.

 59. 59 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#55] от "telqk":

  Аха, значи е изцяло отделна тема от студения резерв? Все пак, дали подобно нещо би ни било полено или е излишно?

 60. 60 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#48] от "vagabond66":
  Доган не купи ТЕЦ "Варна" от дъжавата, а от фирма на бившия министър на транспорта Данаил Папазов и дъщеря му, която фирма купи централата от ЧЕЗ. А ЧЕЗ реши да се отърве от този "актив", защото от страна на българската държава не им позволиха да преустроят централата да работи на газ, нещо което беше скоростно позволено след смяната на собствеността.

 61. 61 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Винаги е полезно да имаш пъргав горещ резерв - това е с каква скорост се променя мощността на турбината респективно генератора. Примерно ТЕЦ 1 Има най-добри показатели до колкото си спомнят 20-30МВ на минута. ВЕЦ и те са пъргави но тук ресурса е ограничен. А UPS на Тесла е като ON-line UPS и понежа става въпрос за електроника и химия е най-бърза за не големи колебания.

 62. 62 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Няколко съображения:Държавна помощ?
  Необходим ли е студения или може да бъде компенсиран на отворения пазар на ел енергия в региона?Как е в другите страни? Защо чак сега?интересно ми е като не специалист за да си направя заключения!
  —цитат от коментар 6 на GRIPPEN


  Студеният резерв е необходим винаги, а още повече при по-голяма неравномерност в мрежата.
  Голяма неравномерност има винаги, когато ВЕИ са над 10% ..
  Най-технологично решение за студен резерв е ПАВЕЦ.

 63. 63 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Батерията на ТЕСЛА в Австралия пример за "студен" резерв ли е? Нещо подобно мислено ли е за при нас? Няма да е лоша комбинация с ток-а от АЕЦ-а сякаш?
  —цитат от коментар 51 на realismisthename


  Батерията на "Тесла" наистина е пример за студен резерв.
  Нещо подобно е мислено и у нас..

  Годината е 1968 .. идейният проект на ПАВЕЦ е готов някъде 1973-1976, а проучване, проектиране, съгласуване, възлагане са до 1980 .. в 1980 почва ПАВЕЦ "Чеира" ..

  Съгласно тогавашните планове , за развитие на енергосистемата , бяха предвидени още 3 ПАВЕЦ ..

  ПАВЕЦ имат свойството, да са по-евтини 18 пъти от батерията на "Тесла" , при една и съща номинална мощност ..

  Освен това, в един момент батерията на "Тесла" ще и мине срока на експлоатация и ще трябва да се рециклира, а "Чеира" ще върти още 100 години ..

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#55] от "telqk":Аха, значи е изцяло отделна тема от студения резерв? Все пак, дали подобно нещо би ни било полено или е излишно?
  —цитат от коментар 59 на realismisthename


  Как така студеният резерв да е излишен?

  Че той е задължителен за всяка енергосистема ..

  Само невероятно тъпи идиоти, биха си направили енергосистема без резерв ..

 66. 66 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#55] от "telqk":Аха, значи е изцяло отделна тема от студения резерв? Все пак, дали подобно нещо би ни било полено или е излишно?
  —цитат от коментар 59 на realismisthename


  Как така студеният резерв да е излишен?

  Че той е задължителен за всяка енергосистема ..

  Само невероятно тъпи идиоти, биха си направили енергосистема без резерв ..

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално


  Батерията на Тесла не е студен резерв, защото може да захранва часове, а не дни и седмици.

  Студеният резерв е като дизеловия генератор в дейта центровете (и големи телеком обекти).

  Навремето клиент от бритнаския Cable & Wireless ми обади за случка с техен обект на края на света. ... май някакъв остров беше.

  Изригнал вулкан и лавата скъсала всички кабели-мабели. Цялото населено място затрупано с пепел.
  Телефонната централа - откъсната от света.
  Включва се обаче дизеловият генератор и централата си работи безотказно, климатизирана, осветена, ако влезеш вътре даже кафе може да си направиш или да извадиш студена бира от хладилника.... докато свършила нафтата.... след 2 седмици и тя (централата) спряла.

 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  През 2017 година за малко , през зимата, имахме недостиг на ток/ защото имахме договори за износ/, внесохме нямаше никакъв проблем. Без да се налага да даваме 60 млн. за студен резерв. В същата тази година ,ТЕЦ Марица-2 не можа да включи студения резерв, за която и се плащаше. Съмнително е, че ТЕЦ Варна би могла да го включи, добре че не се наложи.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#68] от "Нинов":

  За таз централа сървис деска ней ли рейзнал тикет за он сайт съпорт за местните индианци да дойде някой и да сипе малко "тунджа" за дизеловият генератор:)

 72. 72 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Студен резерв ТРЯБВА да има. Работа на държавата е да прави годишно инспекции и да проверява годността на системите за които плаща студен резерв. Аз знам за Германия и Англия че частни фирми като Юнипер, ЕДФ и други които получават пари за студен резерв правят регулярна годишна поддръжка на системите си.

 73. 73 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#69] от "Роси":

  Глупости! Това не е вярно!

  Централите на Ковачки (ТЕЦ Бобов Дол, Брикел и Русе), които през годините са имали лъвския пай от студения резерв, не можаха през януари 2017г. да активират студения резерв, оправдавайки се със замръзнали въглища.

  ТЕЦ Марица Изток 2 спаси положението, като заедно с американските централи ТЕЦ-1 и ТЕЦ-3 работиха на пълни мощности и нямаше срив в енергийната система.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#71] от "svetlio26":

  Населеното място е било изцяло евакуирано.
  Лавата е била скъсала не само кабелите за ел.захранване, но и телефонните кейбълс.

  Дизеловият генератор се е бил вкл. автоматично докато доде захранването... пър-пър... пър... обаче нито захранване е дошло нито нафта.

  Диз. генератор им е теглил една майна и той го е ударил на уволнение.

 76. 76 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#71] от "svetlio26":

  Байдъуей "теглих една майна" означава също и да "теглиш закъсал автомобил с пловдивска регистрациа".

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 262 Неутрално


  Най-технологично решение за студен резерв е ПАВЕЦ.
  —цитат от коментар 62 на simChо


  Не става с ПАВЕЦ, защото смисълът на ПАВЕЦ е основно за баланс на мрежата, ползва се за кратки периоди като има резки скокове на потреблението, не може да работи дни наред в генериращ режим. Нашият ПАВЕЦ Чаира има капацитет да работи на пълна мощност само 8 часа. Дори, ако се разшири долният му изравнител, все още на начален етап проект, ще работи само 24ч.
  А като паднат температурите и се задържат под минус 20 градуса зимата за 1-2 седмици, няма как ПАВЕЦ да работи през тези 1-2 седмици в генериращ режим и да спаси положението. Трябва си студен резерв.
  Мисли за ПАВЕЦ като за батерия с определен капацитет, не като за генерираща мощност каквато е ТЕЦ-ът, която ще работи, докато му се подават въглища/газ.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1020 Любопитно

  До коментар [#73] от "wawa":

  Това , ако е вярно, е единственото нещо от което Гешев би се нуждал, за д се развихри... Ако, разбира се, си спомни какво е да си главен прокурор.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1058 Гневно

  "... в Закона за местното самоуправление и местната администрация, парламентът прие търговете за поддържане на т. нар. "студения резерв" на страната да бъдат отменени"Не им следя законите, но ми се струва, че в същия закон могат успешно да уредят и проблемите на ФК "Левски", както и интензивността в червения цвят на шапчицата на Червената шапчица.
  —цитат от коментар 5 на Араламбене му е майката


  Индиректният ми въпрос в горната писаница получи отговор преди малко по БНТ от един законодател-патреотак: било много спешно да се реши за студения резерв, а този закон бил "отворен в момента". Това отношение е неописуема гавра. ОСТАВКА, МУТРИ!

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Весело

  А Ахмедаа сега от къде ще изкарва за охрана на сараите?

  без подпис!
 86. 86 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Любопитно

  Привидно Доганя е отрязан от енергетиката, но само привидно!

 87. 87 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Любопитно

  До коментар [#2] от "shisharko":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Докато Каскетът е на власт - Никога!!!!

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Любопитно

  До коментар [#4] от "moreee":

  Доганя "кръв ще пикае" , но милионите няма да върне

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  UNITED THE UNION

  Не беха ли и Топломариците: две, американски?
  Една получава, а другата не.
  Явно, неясно остава.

  "Парламентът реши - само държавната ТЕЦ "Марица изток 2"
  ще получава пари"

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK