Конституционният съд: Извънредната епидемична обстановка е като бедствено положение

Рискът от погубване на човешкия живот и увреждане на човешкото здраве е заплаха за всички други човешки права и свободи, както и за демократичния ред, мотивират се съдиите.

© Юлия Лазарова

Рискът от погубване на човешкия живот и увреждане на човешкото здраве е заплаха за всички други човешки права и свободи, както и за демократичния ред, мотивират се съдиите.Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на текстовете по чл. 63, ал. 2-7 от Закона за здравето, свързани с обявяването на извънредна епидемична обстановка. Решението на Конституционния съд е подписано с особено мнение от трима съдии - Георги Ангелов, Таня Райковска и Атанас Семов.


Пълния текст на решението на Конституционния съд четете тук.


Президентът Румен Радев подписа указ за обнародване на промените в Закона за здравето, с които се дава възможност на Министерския съвет да обявява т.нар. извънредна епидемична обстановка и на практика се легитимират противоепидемичните мерки заради коронавируса считано от 14 май, когато изтече срокът на обявеното извънредно положение. Ден по-късно държавният глава сезира Конституционния съд за определени текстове.
Държавният глава оспори обявяването на извънредна епидемична обстановка от Министерския съвет, липсата в закона на пределен срок за продължителността й, формалните критерии за преценка на опасността за живота и здравето на хората и непропорционалното ограничаване на техните права.


Каква е разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка


За да отхвърли искането на президента, Конституционният съд прави подробен анализ и сравнение между "извънредно положение" и "извънредна епидемична обстановка". От решението се вижда, че според КС "извънредната епидемична обстановка" е по-скоро като бедствено положение.


Съдиите анализират и използваната терминология - думата "положение" е по-скоро временно, но сравнително трайно състояние на обществения живот, но Законът за здравето въвежда "обстановка", която се свързва с по-скоро инцидентен характер.


"Очевидно не се цели отклоняване от установения ред за управление на държавата, а въвеждане на специален режим на защита, чрез който да се вземат спешни мерки, за да се защити и опази животът и здравето на гражданите", посочват съдиите.

"В конституциите на съвременните демократични системи, от които и Република България не прави изключение, уредбата на института на извънредното положение се основава на концепцията за "конституционна диктатура" - временна и обратима трансформация на конституционния ред и своеобразното му привеждане в готовност за преодоляване на жизнена заплаха за обществото", пишат в решението си конституционните съдии
.
В него се посочва и че извънредното положение е "авариен" режим на функциониране на конституционната система. Основната последица от превключването в такъв режим е преразпределението на властови функции и правомощия (например предоставяне на функции на органите по отбрана на страната, присъщи на органите на Министерството на вътрешните работи) и ограничаване упражняването на определени права и свободи с цел неутрализиране и преодоляване на сериозна външна или вътрешна заплаха за съществуването на държавата и обществото.


На конституционно ниво редица въпроси, сред които съдържанието на конституционното понятие "извънредно положение", легитимните основания за преминаване към такъв "авариен" режим на функциониране на конституционната система и неговите времеви предели остават неуредени. Това налага да се вземат предвид някои основни международни стандарти относно извънредното положение, произтичащи от международни договори, които са част от вътрешното право съгласно чл. 5, ал. 4 от Конституцията, както и действащата законова уредба в страната, мотивират се още магистратите.


В решението си КС посочва, че упражняването на правомощието на правителството за обявяване на извънредна епидемична обстановка и взетите от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки в изпълнение на решението на Министерския съвет не са безконтролни. По време на извънредната епидемична обстановка парламентът запазва всички свои правомощия, включително и да контролира действията на изпълнителната власт.


Изпълнителната власт не е безконтролна


Съдиите обръщат внимание и на това, че съдебният контрол върху заповедите гарантира извършването на стриктна оценка за пропорционалността на всяка въведена противоепидемична мярка, включително и по отношение на срока, за който тя е въведена.


"Така правомощията на изпълнителната власт няма да се упражняват неограничено и безконтролно. По този начин ограничаването на правата на гражданите е обезпечено с най-висшата защита - съдебната (Решение № 5/2003 г. по к. д. № 5/2003 г.). Съдебният контрол върху актовете на овластените административни органи несъмнено представлява ефективно средство срещу възможни нарушения от тяхна страна", мотивират се съдиите и правят препратка към Закона за защита от бедствия.

И все пак КС оставя като приоритет опазването на живота и здравето на хората: "Рискът от погубване на човешкия живот и увреждане на човешкото здраве е заплаха за всички други човешки права и свободи, както и за демократичния ред".

"Уредбата в двата закона относно ограничаване упражняването на някои права на гражданите не е свързано с режима на "извънредно положение", допускащ отстъпление от установения конституционен ред чрез преразпределяне на властовите функции и правомощия на висшите конституционни органи. Става дума за ограничения, продиктувани от обективната, форсмажорна ситуация на бедствие (предизвикано от природни явления и/или от човешка дейност, съответно - предизвикано от заразна болест, което води до епидемично разпространение с непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите)", се посочва в решението.


"В тези случаи липсва преразпределяне и разместване на функции и правомощия на държавните органи, а възможността временно да бъде ограничено упражняването на отделни права се реализира чрез присъщите конституционно установени функции на съответните органи с цел да се защити и опази живота и здравето на гражданите, като неотложен приоритет", мотивира се мнозинството от членовете на КС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на polivanov
  polivanov
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Добре че конституционният съд не се подведе по популизма и дребните сметки на пРезидента. Ако бях обявили закона за противоконституционен, щеше да настане правен хаос.

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3924 Неутрално

  " За да отхвърли искането на президента, Конституционният съд прави подробен анализ и сравнение между "извънредно положение" и "извънредна епидемична обстановка". От решението се вижда, че според КС "извънредната епидемична обстановка" е по-скоро като бедствено положение."

  От КС наистина са познали този път ! Май че ! И то по голяма случайност ! Разбирам, че цялото им решение е пропито от мисълта да осигурят конфорт на управляващите и водено от нетърсенето на каквато и да било отговорност на същите, но действително последиците от тяхната извънредната епидемична обстановка са точно като на бедствено положение ! Сега още повече и най - вече , още повече след като отвориха стадиони, хотели, молове, сякаш никога нищо не е било преди това !
  .......

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Весело

  зеленият чорап ще страда!
  Революционното му Супеур, Хипер,Мега , Гига ЕГО ще страда най-много!

 4. 4 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1005 Весело

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Ще вземе да прати още някой от съветниците си в метрото....

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 5. 5 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Ма това е само на хартия, на практика всички са без маски и всеки си прави каквото си иска. Така че е и на практика е все тая какво казва КС

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#4] от "nv":

  Може и в централата на една шведска компания, произвеждаща самолети - все пак идва служебен кабинет!!!
  А може и да прати /по утвърдена практика/ съветниците си за съвет при пасоля....
  НЕДОСТОЕН!!!

 7. 7 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2349 Гневно

  Да, бедствено положение е, но корона вирусът не е виновен за това.

 8. 8 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Опитайте да се позовете на това "бедствено положение", ако имате сключен договор.

 9. 9 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 625 Весело

  ... на практика всички са без маски и всеки си прави каквото си иска.
  —цитат от коментар 5 на hashtag Нормална държава
  Като да слага метална оградна мрежа на прозорците против комари.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 10. 10 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#2] от "samoedin":

  Бързо извикай "Оставка на КС! Да живее генерал Румен Решетников и левият либерал Бойкикев!". А от страни хитро се подсмихват доволните Прокопов, хаха, Черепа, Цецо Василев крадецо и плеяда разследвани и съдени крадци.

 11. 11 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 830 Неутрално

  В Германия много фирми фалираха и в бъдеще ще фалират, понеже държавата ги задължи да затворят за клиенти, обезщетението което им даде за това, е много ниско и не покрива дори плащаният наем.
  Като се разхождам по центъра, все виждам табели "дава се под наем". Малко е депремиращо

  Es muß Geld fließen!
 12. 12 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Айде сега назначете Христо Иванов и за едноличен Конституционен съд.
  Дали ще мирнат болните му амбиции ?

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  "И все пак КС оставя като приоритет опазването на живота и здравето на хората: "Рискът от погубване на човешкия живот и увреждане на човешкото здраве е заплаха за всички други човешки права и свободи, както и за демократичния ред"."
  Президента пък с юмрук даде старт на улични протести и праща терористи в метрото.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Айде сега назначете Христо Иванов и за едноличен Конституционен съд.Дали ще мирнат болните му амбиции ?
  —цитат от коментар 12 на lig35561597


  Не. Тогава Конституцията ще му пречи като на Радев!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1602 Весело

  Къде сте,военизирани тролчета?!?А,готвите се за стачка?*всенародна*?
  Ебаси дебилите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK