Да си вземеш лично положителния резултат от болницата и още неволи в COVID-епидемия

Снимката е архивна

© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е архивнаВ болницата ми взеха проба за PCR-теста за коронавирус и казаха след два дни да отида отново, за да получа резултата. Когато отидох, ми дадоха лист, на който пише, че е положителен, но без да ми разяснят какво следва. Изчаках, за да попитам какво трябва да направя, отговориха ми, че от здравната инспекция ще ми звъннат.


Тази история е истинска, разказана е от читател на "Дневник", който стои в карантина от дни. Изолирал се по своя решение, още преди да знае със сигурност, за да не зарази други хора. Притеснява се обаче, че усилията му може да са напразни заради пропуски в системата, по която работят здравните власти в България в условията на продължаващата вече четири месеца извънредна ситуация заради COVID-19.


Още през март беше сигурно едно - че заразата е нова за страната и за света, и на системата ѝ трябва време, за да се подготви за нея. Властите многократно подчертаваха, че това е и причината за бързо въведените строги ограничения при малък брой заразени. Месеци откакто "се учим да живеем" с COVID-19 обаче, в здравеопазването има ситуации, в които изглежда се разчита повече на индивидуалната отговорност, отколкото на стриктна организация за предотвратяване на разпространението на заразата.
Това поне показва този разказ, чийто автор предпочита да остане анонимен. "Дневник" го публикува заедно с уточнения по проблемите и обяснения от здравните власти.


Когато научих, отидох да си направя тест


"На 5 юли (неделя) мой приятел, с когото съм имал контакт на 3 юли, даде положителен тест за коронавирус в частна лаборатория, след като се е почувствал зле. Когато разбрах резултата, отидох веднага към Военномедицинска академия (ВМА) към 22-23 ч., тъй като от познати разбрах, че приемат случаи денонощно. Охраната пред инфекциозното отделение ми обясни, че в момента няма кой да ми обърне внимание и да дойда сутринта".


Уточнение: За собствена сметка всеки може да се тества в частна лаборатория. Изследването може обаче да бъде и за сметка на държавата. Това става, когато някой е контактен на доказано заразен, а критериите са:

- съжителство
- директен физически контакт (напр. ръкостискане)
- директен незащитен контакт (напр. при кихане, допир до кърпички на болния)
- контакт лице в лице или престой в помещение с пациент с коронавирус на разстояние до 2 м. и продължителност над 15 мин.
- пътуване в самолет с човек с COVID-19 на разстояние до две седалки във всички посоки
В заповед на министъра на здравеопазването е изрично посочено, че всички контактни се поставят под карантина, но не и че всички се изследват за сметка на държавата. В този контекст от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) отговориха на въпрос на "Дневник", че "контактни се изследват единствено след епидемиологична преценка с оглед оценка на риска. Контактните се подават от самите положителни, а СРЗИ определя в процеса на проучването дали те са от първи ред". В случая на читателя на "Дневник" той не е бил посочен като контактно лице.


"Охраната на ВМА ми обясни, че за да се изследвам, ми е необходимо направление №3 от личния лекар или талон от спешното отделение (той се получава, когато кажете в спешния център, че сте имали контакт със заразен и ви дават един лист, с който впоследствие отивате в инфекциозното за тест)".


Да си вземеш лично положителния резултат от болницата и още неволи в COVID-епидемия

© Георги Кожухаров


Уточнение: Направление №3 е документ, който се издава от личния лекар за преглед при специалист, т.е. пациентът трябва да отиде на още едно място преди да му бъде направено изследване, на трето място. Разходът отново не е за сметка на пациента. Общопрактикуващите лекари настояват да могат да назначават изследвания за COVID-19, но засега това не е разрешено.


"На 6 юли около 10 ч. взех бързо талон от спешното на ВМА и разказах за моя случай на хората от инфекциозното. Те обясниха, че ако искам, мога да се изследвам веднага, но е минало твърде малко време от последния контакт със заразения и е много вероятно тестът да е отрицателен, а впоследствие да се появят симптоми. Тогава нямах симптоми и ме посъветваха да дойда за тест, носейки същия талон, в четвъртък-петък".


Уточнение: Медиците многократно са казвали в медийните си изяви, че при безсимптомни пациенти вероятността вирусът да се установи с тест е малка, защото, щом човек не е болен, вероятно вирусът не се е "натрупал" достатъчно в организма му. В същото време обаче може да е заразен и да заразява други.


Елате да си вземете резултата


"През това време се бях изолирал и впоследствие се появиха симптоми (точно 2 дни имах температура, отпадналост, падане на гласа и отмина). Като отидох за тест на 10 юли (петък) след 10 ч., попълних декларация, в която си въведох лични данни - ЕГН, име, телефон и други подробности като какви симптоми имам, дали наскоро съм пътувал в чужбина и т.н. Направиха ми теста, като ми разясниха, че резултатът ще излезе на 11 юли (събота) или 12 юли (неделя), когато било по-вероятно да се случи, и тогава да отида да проверя резултата на същото място пред инфекциозното отделение".


Уточнение: До този момент читателят на "Дневник" не е получавал инструкции да се изолира. Въпреки че дотук няма официално доказателство да е заразен, той е контактувал с друг човек, потвърден с COVID-19. Читателят на "Дневник" се е изолирал още преди да си направи теста от лично чувство за отговорност.


Снимката е архивна

© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е архивна


"Очаквах, че след като са ми записали номера, ще получа обаждане, ако тестът ми е положителен. В продължение на два дни никой не се обади и аз отидох на 12 юли за резултата с идеята, че явно съм отрицателен, щом не са звъннали. Дадоха ми лист, на който пише, че резултатът ми е положителен, но без да ми разяснят какво следва оттук нататък. Изчаках, за да ги попитам какво трябва да направя, като ми се каза, че от регионалната здравна инспекция (РЗИ) ще ми звъннат, за да ми кажат каква е процедурата.


Уточнение: "Дневник" изпрати въпроси до пресцентъра на ВМА дали болницата разполага с онлайн система на оповестяване на резултатите за тестове от коронавирус, както и на какъв принцип се уведомяват изследваните. Отговорът гласи: "В случай на констатиран положителен чрез PCR-метод резултат в лабораторията на ВМА, съответното лице се оповестява чрез телефонно обаждане от специалист на лечебното заведение с указания за последващи действия". Пропускът с обаждането, поне в този случай, показва обаче, че без да знае, заразеният може да разпространява заразата.Чакайте обаждане от РЗИ


"От полицията и РЗИ ме потърсиха на 14 юли. От РЗИ посочиха, че в следващите дни ще ми връщат писмено информация около карантината. По думите им тя започва да тече от датата на положителния тест. Обясниха, че не назначават лечение, а това е работа на личния лекар, като няколко дни (не съм сигурен дали не казаха 2-3 дни) преди да изтече карантината, ще дойдат при мен, за да ми направят нов тест. Попитаха ме да кажа дали съм имал контакт с други хора пред излизането на резултата, но реално при мен нямаше такива заради доброволното ми по-ранно изолиране".


Уточнение: От последната част на разказа става известно, че има два поне дни луфт между излизането на резултата от теста за коронавирус и поставянето на читателя на "Дневник" под карантина. Разбира се, на този етап се очаква човек сам да се изолира и преди да получи обаждането. От СРЗИ отговарят писмено, че времето от подаването на информация от дадена лаборатория до тях при положителен резултат до позвъняването към пациента, за да бъде поставен под карантина "зависи от броя на регистрираните случаи".


В интервю за "Дневник" Ирина Гайтаневска от столичната РЗИ обясни, че разпространението на коронавируса в София "вече е повсеместно". По данни инспекцията, предоставени на редакцията, пък с контрола в близо двумилионния град се занимават общо 30 души:

- с проучване: 10 души
- с връчване на предписания: 10 души
- с тестване: 10 души
През следващите дни карантината на читателя на "Дневник" ще изтече. За да е "свободен", от РЗИ в София ще му направят PCR-тест и ще чакат отрицателен резултат. Според разказа му здравните инспектори са го посъветвали, ако има личен автомобил, да отиде с него до сградата на РЗИ за да изследването, защото екипите са претоварени.


Екипите са претоварени, дори и с доброволци


Проверка на "Дневник" показа, че СРЗИ търси доброволци, макар това да не е обявено на официалния й сайт.
По думите на Велизар (името е измислено, защото мъжът предпочита да запази анонимността си - бел. авт.), инициативата е от 17 юли и в момента се изработва график на доброволците занапред.


"Молбата дойде от координатор на доброволците във ВМА, който също отиде да помогне в РЗИ", разказва Велизар, който е шофьор-доброволец на екип на СРЗИ за взимане на проби по адреси. Допълва, че на доброволците се прави т. нар. бърз тест за антитела. Ако резултатът е положителен, се прави и изследване по PCR-метода. А ако не, получават служебна кола на СРЗИ, адреси и защитни средства: гащеризон, очила, ръкавици и маска.


Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Снимката е архивна


"Прозвъняваме хората в движение, за да ни дадат по-точни насоки, не може винаги да се разчита на GPS-а. Понякога отпадат адреси, защото някои се съгласяват да отидат с личен автомобил до РЗИ". В инспекцията му обяснили, че доброволци са нужни, защото "много от шофьорите са напуснали от притеснение за заразата".


"Ако ситуацията се влоши още малко, вече ще стане невъзможно проследяването. Имах над 30 адреса и дежурството продължи около 11 часа", казва Велизар, който е убеден, че при COVID-кризата в момента не става дума толкова за липса на пари, колкото за недостиг на човешки ресурс.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Напълно нормално за България.
  Системата работи, но не съвсем.
  Липсва прецизност и добра организация. Както във всяка друга администрация.

 2. 2 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Напълно нормално за България.Системата работи, но не съвсем.Липсва прецизност и добра организация. Както във всяка друга администрация.
  —цитат от коментар 1 на мики маус


  Меко казано.
  Началният добър старт постепенно загуби скорост и енергия, докато не достигнахме до отрезвяващата действителност - страната с най-високото ниво на корупция, се справя най-зле и в борбата срещу корона вируса!
  Пряка отговорност за това носи върхушката на герб, която създаде пълен хаос в мерките срещу заразата.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 3. 3 Профил на blackglider
  blackglider
  Рейтинг: 12 Неутрално

  На мен от РЗИ ми се обадиха едва на деветия ден от положителня тест и то за да ми кажат кога да отида за нов тест за излизане от карантината. Аз, обаче, не отидох при тях и си направих тест в частна лаборатория. От тогава минаха близо 10 дни - никой не ме е потърсил!
  От РЗИ не са ми връчвали предписания и не са ми изследвали контактите. От полицията въобще не са ме търсили. Личният ми лекар ме лекува по телефона - каза ми да пия аспирин и излезе в отпуска. Никой нищо не ти казва -нито за развитието на какви симптоми да следиш, за да установиш на време, че болестта се развива зле, нито как да пазиш домашните и да не ги заразиш.
  Оставят те да се оправяш сам - или ще се оправиш от само себе си, или ще зазлееш толкова, че да влезеш в болница...

 4. 4 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 864 Разстроено

  "Кенеф-команда", това казваше в подобни случаи Остап Бендер.

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3799 Неутрално

  Както се казва, спасението на давещите се, е в ръцете на самите давещи се.

 6. 6 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#3] от "blackglider":

  И разви ли симптоми?

 7. 7 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#3] от "blackglider":

  какъв беше резултата от частната лаборатория? нали чу какво каза кантарджиев - че отрицателните дето си ги правите на частно , са афиф . само положителните са на 200 % достоверни . ти си един заразоносител , комуне, дето чака на държавата да го излекува от бацила . ако си амбициозен , млад , красив , богат , със златни зъби и образован , сам ше се оправиш . сигур скачаш по площадите под диктовката на решетников , нали?

 8. 8 Профил на blackglider
  blackglider
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#6] от "pavur":

  Да, за съжаление. Минах и на скенер по моя инициатива и за моя сметка (200 лева). Оказа се, че имам двойна пневмония. Оттам - два вида антибиотици и два вида инжекции. Да не обяснявам как се намира човек, който да слага инжекции на заразен с коронавирус... Слава Богу, оправих се!

 9. 9 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1934 Разстроено

  До коментар [#5] от "Vlado Nikolov":

  Разликата в случая с COVID-19 е, че давещият се завлича към дъното всеки, до който се доближи. Така броят на давещите се постоянно расте . Това е проблем на цялото общество. А "спасението на давещите се не е дело на самите даващи се". То е игра на руска рулетка...

 10. 10 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Благодарим на колегата за проявата на лична отговорност и споделеното преживяване. Дано да има късмет и да стигне леко до отрицателните тестове!

 11. 11 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#8] от "blackglider":

  знам . една позната на жената , имаше пневмония още в началото на истерията с короната . джипи-то в отпуска , в света марина и другите болници вдигали рамене и й казвали да си търси лечител . тогаз тестове даже и не правиха . женицата намерила с триста зора един частник , който се навил да я лекува . така и не се разбра от какво е хванала пневмонията . доктора я уплашил , че може и да е легионерска болест , заради климатиците и необслужени вентилационни системи .

 12. 12 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Много е тревожно написаното.
  Но друго не съм и очаквала в тази държава. Никога усилията и организацията не са били силната ни страна, пробойните в здравната система сега лъсват с целия си блясък, а да се разчита само на съвест и лична отговорност епидемична обстановка е безхаберност.
  Остава ни само сами да се пазим (което не винаги е възможно) и да се молим. Не ми се мисли, в каква посока ще се развие хаоса при изостряне на обстановката.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 13. 13 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#9] от "plamen_b":

  според тебе тва се дължи на обикновена мърлящина и непукизъм или има един друг фактор - че медицинската общност в българия е доста разделена по въпроса за опасностите . пак давам пример с неносенето на маски по болници и доктори , дето кривят усти като си направиш устата защо не носят маски?

 14. 14 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1934 Разстроено

  Пълно безхаберие на управляващите на всяко едно ниво! На никой от ВМА, РЗИ, частни лаборатории или министерство като че ли не им идва на ум да създадат възможност човек да се тества без да слиза от автомобила си и да получирезулта си чрез СМС или имейл,, без да влиза в контакт с десетки други хора! Пандемията пак ни изненада!

 15. 15 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#14] от "plamen_b":

  болшет. бавния тест се прави чрез изтегляне на венозна кръв . искаш да кибичиш в колата и да ти идват на крака на паркинга да ти вземат кръв ли? колко са бавните тестове (златен стандарт)направени от началото на пандемията у нас- аз ше ти кажа - 1169 броя . от тях само 25 положителни .

 16. 16 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1934 Разстроено

  До коментар [#13] от "pavur":

  Не само медицинската общност в България е разделена. Цялото ни общество е разделено! Много са хората, които не спазват дистанция и не носят маска (или пък я носят неправилно)... Това ненужно рискува здравето и живота на техните близки, съграждани и сънародници! Не случайно ни третират като "рискова държава" и ни затварят границите под една или друга форма.

  Що се отнася до простотията на "медици" като Мангъров, които пропагандират невежество и патологична психопатия, те са за затвор!

 17. 17 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1934 Разстроено

  До коментар [#15] от "pavur":

  Не е нужно да измисляме топлата вода. Държавите които се справят добре с пандемията (като Южна Корея и Тайван) показаха как се прави!

 18. 18 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Всяка кризисна ситуация показва пробойните в системата. Въпрос на разум и управленски опит е да се отстранят. Очевадно 30 човека са малко за град с размерите на София, наистина не се става епидемиолог за три месеца, но за пълно административно съдействие можеше да се помисли. Към всеки спициалист да се прикрепят няколко човека, с достъп до ЕСГРАОН и т.н. Вярно става с пари, но ефектът от превенцията е огромен, а и това чудо няма да отмине скоро. Така че Фандъкова и всички в големите общини да се замислят....

 19. 19 Профил на aes46676719
  aes46676719
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Егати Щаба егати организацията. За 4 месеца как пък една електронна система за резултатите от пробите не изградиха във ВМА. Във Всяка частна лаборатория можеш да си видиш пробите по интернет, само тия хрантутници на държавната хранилка нямат. Нещастници.

 20. 20 Профил на bsa22555059
  bsa22555059
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#16] от "plamen_b":

  да Ви попитам ,ей така,меко,какво Ви е образованието (културата и възпитанието Ви ми е ясна)

 21. 21 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 832 Разстроено

  До коментар [#1] от "мики маус":

  „Напълно нормално за България.“
  Не, не заБългария, нормално е за територията на толупа и мафищта му...

 22. 22 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Пълен идиотизъм! Добре е, че вирусът се оказа далеч не толкова страшен, колкото до изкарваше СЗО. Иначе да сме сотанали вече не повече от 10%, при подобна органиация. Поздравления за болния, който е проявил максимална степен на отговорност към околните и обществото.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jessika":

  Това не е до държава, а до население. Когато си възпитан така - да отбиваш номера и да симулираш работа, без идея каква е целта на възложената работа ... Какво сме свършили като хората, че да свършим и това. Понякога се чудя как сме още живи, но вероятно сме доказателство, че естественият подбор също не функционира като хората.

 25. 25 Профил на ouk01308652
  ouk01308652
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Ето ги и тия от РЗИ търсели доброволци. Защо трябва пак някой да ви работи без пари бе. Няма пари държавата да плати на 100-200 човека които да тестват и проследяват.И на колкото лекари и сестри е нужно по малките болници в провинцията. За какво плащаме данъци на тия пиявици. Докато не се избие на хората това социалистическо мислене от главите, че някой може да работи за без пари светлина в тунела няма.

 26. 26 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1249 Разстроено

  Възрастна жена, колега на майка ми, е положителна и се чувства зле. Трети ден не искат да я приемат в болница!!!

 27. 27 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5005 Любопитно

  Скоро ще поискат и сам да отидеш на собственото си погребение може би?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#25] от "ouk01308652":

  Да ги търсят в Герб -разширителите на държавната администрация от гласопозаватели.

 29. 29 Профил на BSD_VC
  BSD_VC
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "blackglider":

  Абсолютно същата история при мен! Пълно безхаберие, при все че се бият в гърдите, колко са уж стриктни! Аз ги търся да им кажа за плюс, те нехаят. Можеше да заразя стотици хора, ако не се бях самоизолирал! Ама накрая болница. Хората още не вдяват, колко е коварен този вирус. Пак ще си чупим главите в стената, само малко още! Оставка бе!

 30. 30 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Лошо. На фона на всичко описано и случващо се, не ми се мисли какво ще стане като тръгнат учениците на училище.

 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  По нито една телевизия не съм чула интервю с излекуван от Ковид19, да каже подробности. Никаква критика към системата, нищо. От 1 месец не изследват контактните, който иска се изследва за негова сметка. Дори, както споделих преди време- при заразен член на семейството.
  Всичко това е, за да не се стреснат хората и да не спрат да ходят на море, ресторанти и барове. Икономиката стана по-важна.
  Хората, така наречените “мангъровци” са все финансово засегнати от извънредното положение. Хора с магазини, фитнеси, фризьорски салони, козметички - дори, да имат кредити, банките предлагаха разсрочване.

  Това е първата статия тук, с критика към организацията на здравната система. За 5 месеца.

  И още нещо, най-големия проблем ще е провинцията, в София хората ще се изследват, ще спазват карантини.
  В по-малките градчета това няма да се случи.

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  До коментар [#26] от "Paolo Di Canio":


  В кой град?

  Любовта ще спаси света!!!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  Лошо. На фона на всичко описано и случващо се, не ми се мисли какво ще стане като тръгнат учениците на училище.
  —цитат от коментар 30 на Nelumbo


  Ами то е ясно какво ще стане.
  Повсеместно заразяване.
  Ама дистанционното учене правило проблеми,
  ама не било качествено,
  ама резултатите...
  Това от Министерството на образованието.
  Министерството на зравето и болестите как ще поеме нарастващия брой заразени, като от статистиката се вижда, че възрастта на заболелите спада, а и на починалите също.
  Училищата имат проблем с броя на класните стаи.
  Учениците/децата намаляват, но стаите все не достигат – това е в големите градове!
  Добре дошла пондемия, в доскоро отличницата България, но с любезното участие на стабилното правителство Борисов, ще оглавим без паника броя на заразени и починали от несъществуващия Ковид-19!
  Нали освен Мангъровите мечти, има и едни които твърдят, че това е конспирация, мълва, а бе пълна измислица!

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  Това е самата истина. Хаосът е пълен. Оставка ГЕРБ и ЩАБ

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на bsa22555059
  bsa22555059
  Рейтинг: 15 Неутрално

  да го попитам "plamen_b":колко продавачи и работници въ мъгъзините нъ лидъл,метро,билъ,фантастико съ прихванъли вирусъ другарю и колко съ хвърлили топъ (сеееленете след живков яко сте се рзмножили) и дъ ти кажъ дръвнико,че д-р Мангъров е един отъ заслужаваштити увъжение лекар;пиша Ти идиотски въ отговр на идиотскътъ ви селения тук (масова е:нъкъдето човек въ бг се обърне е само сеееленеия):знам чи нямъ дъ го "акцептиръш"

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на StandBy
  StandBy
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Хаоса си е същия от самото начало, просто случаите бяха малко и се губеха в общия шум по темата. С нарастването на случаите и последствията от хаоса, безхаберието и пълната липса на подготовка ще стават все по драстични.
  Ама то и тук картинката е същата, трололупи, спамери и откровени идиотии... а това е просто коментарна страница в онлайн вестник. Представям си ги тия същите на работните им места и изобщо не се учудвам за хаоса на всички нива в територията.

 43. 43 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  Не знам какво не ви харесва на ГЕРБ - има стабилност. Стабилно зле сме. Как да вярваме на статистиките сега? Те са едно към гьотере числата явно

 44. 44 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Надявам се историята му да послужи за пример. Не правете като него. Имал два дни настинка. Може да е била причинена от короната, може би не. Що не си живя живота? Или си пропуснал онази част за прекаления светец?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 45. 45 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Каква система, каква организация, нали от три месеца сме по системата Мангъров. Който оцелее, оцелее, какви мерки за леко зимно грипче искате юли месец? Всъщност по системата Мангъров това грипче изчезна още юни месец.
  Всичко отворено, нощни клубове, дискотеки, фитнеси, отстояния в заведения, магазини и...никой не спазва. Градския транспорт в София е пълен с цигани гратисчии без маски, които заразяват деца и старци, единствените останали да го ползват. Но РЗИ София гони кварталните магазинчета, а не санкционира ЦГМ и общината, че не са осигурили постоянен контрол, както в останалата част на България.
  Играха се куп мачове със сумарно няколко десетки хиляди души публика, без маски, без отстояния и...сега свършиха и ги замениха протести с абсолютно същото безумно поведение.
  И видиш ли проблемът била система, ми нали хората я искаха, нали онзи Мутафчийски ви плашеше? За какво са ви тестове, такъв вирус няма.

 46. 46 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#32] от "hope":

  София

 47. 47 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  До коментар [#46] от "Paolo Di Canio":

  в болниците в София приемат само с доказана пневмония или, ако си политик, журналист, бизнесмен и роднина на Доктор.

  Любовта ще спаси света!!!
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#31] от "hope":

  Пълно е с "истински" истории у фейса и форумите .

 50. 50 Профил на sjz30536678
  sjz30536678
  Рейтинг: 90 Неутрално

  До коментар [#1] от "мики маус":

  Много точно описано - всичко е вярно .И не само в София е така.Нужни са и повече доброволци!

 51. 51 Профил на П. Цанков
  П. Цанков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "Anton Andonov":

  Хипохондрико, и шведите са по системата на Мангъров, а май спряха да мрат, а?

  Ти като измряха 2009-а близо 500 млн. в световен мащаб от свинския грип, беше ли тука да дуднеш по форумите и да призоваваш за маски, те питам?

  Ама сега е модерно и трябва да има хипохондрици в крак с модата, изведнъж мега загрижени за всички. Като те е страх за теб и близките ти, не излизаш и се маскираш със скафандър.

  За това, че нямало болници и легла, обвинявай не хората, а крадливото племе, управляващо ни откакто сме живи, независимо под каква партийна форма.

  Аз в болница няма да стъпя тук никога, по-добре да си умра без мъки...

 52. 52 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Хаосът в зържавата е на всяка крачка и здравеопазването не прави изключение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 53. 53 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Типично за България и всяка държавна структура, тотална липса на огранизираност, на специалисти, на визия. Само се краде, пардон усвояват евро фондове и държавни пари. А повечето от началниците на болници са политически назначени заплатаджии, които са на каишка. Преди емидемията сестрите като протестираха кафевите медии на Шиши ги изкараха терористи. После като избухна епидемията изведнъж умниците се сетиха, че няма персонал, нито леглова база

 54. 54 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 22 Неутрално

  До коментар [#51] от "П. Цанков":

  Общество не е длъжно да харчи пари за лечение на малоумници не вярващи във вируса, анти ваксъри и ...Понеже сме пародия на държава се позволи на таки да налагат мнение и резултатите от последните три месеца го доказват. Почти цяла Европа, явно пълна с хипохондрици ни сложи в черните си списъци на опасни дестинации. А в Швеция продължават да мрат, затова и тя е пък в абсолютно всеки списък на всички страни. И май остана единствената с по-голям брой новозаразените на 100 хил от нас в Европа.
  Но не знам къде се скри пророка Мангъров с предсказанието, че юни всичко свършва с лекото грипче?
  Нарциса прелиташе от студио в студио и ръсеше глупости, но не отиде в нито едно ковид отделение и не лекува и един болен. А сега, когато благодарение на глупостта на Боко да следва глупостите му сме на дъното в Европа се крие като плъх, какъвто е и тоя дето му пуска.

 55. 55 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#54] от "Anton Andonov":

  бах тоа могъщ мангъров , дето тури прът в машината , която щеше да смаже бацила у швеция и у нас . мангъров срал в гащите на половината свят .

 56. 56 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#45] от "Anton Andonov":като измряха 2009-а близо 500 млн. в световен мащаб от свинския грип,
  —цитат от коментар 51 на П. Цанков


  Това означава ли, че трябва да измрат още 500 милиона от ковид?

 57. 57 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#45] от "Anton Andonov":Хипохондрико, и шведите са по системата на Мангъров, а май спряха да мрат, а?
  —цитат от коментар 51 на П. Цанков


  Шведите въобще не са по системта на Мангъров, но е по-лесно да се приказва просто ей така.

 58. 58 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 662 Неутрално

  .Аз в болница няма да стъпя тук никога, по-добре да си умра без мъки...
  —цитат от коментар 51 на П. Цанков  Ооо, нестъпването в болница и леката смърт нямат много общо :D

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK