Да си вземеш лично положителния резултат от болницата и още неволи в COVID-епидемия

Снимката е архивна

© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е архивнаВ болницата ми взеха проба за PCR-теста за коронавирус и казаха след два дни да отида отново, за да получа резултата. Когато отидох, ми дадоха лист, на който пише, че е положителен, но без да ми разяснят какво следва. Изчаках, за да попитам какво трябва да направя, отговориха ми, че от здравната инспекция ще ми звъннат.


Тази история е истинска, разказана е от читател на "Дневник", който стои в карантина от дни. Изолирал се по своя решение, още преди да знае със сигурност, за да не зарази други хора. Притеснява се обаче, че усилията му може да са напразни заради пропуски в системата, по която работят здравните власти в България в условията на продължаващата вече четири месеца извънредна ситуация заради COVID-19.


Още през март беше сигурно едно - че заразата е нова за страната и за света, и на системата ѝ трябва време, за да се подготви за нея. Властите многократно подчертаваха, че това е и причината за бързо въведените строги ограничения при малък брой заразени. Месеци откакто "се учим да живеем" с COVID-19 обаче, в здравеопазването има ситуации, в които изглежда се разчита повече на индивидуалната отговорност, отколкото на стриктна организация за предотвратяване на разпространението на заразата.
Това поне показва този разказ, чийто автор предпочита да остане анонимен. "Дневник" го публикува заедно с уточнения по проблемите и обяснения от здравните власти.


Когато научих, отидох да си направя тест


"На 5 юли (неделя) мой приятел, с когото съм имал контакт на 3 юли, даде положителен тест за коронавирус в частна лаборатория, след като се е почувствал зле. Когато разбрах резултата, отидох веднага към Военномедицинска академия (ВМА) към 22-23 ч., тъй като от познати разбрах, че приемат случаи денонощно. Охраната пред инфекциозното отделение ми обясни, че в момента няма кой да ми обърне внимание и да дойда сутринта".


Уточнение: За собствена сметка всеки може да се тества в частна лаборатория. Изследването може обаче да бъде и за сметка на държавата. Това става, когато някой е контактен на доказано заразен, а критериите са:

- съжителство
- директен физически контакт (напр. ръкостискане)
- директен незащитен контакт (напр. при кихане, допир до кърпички на болния)
- контакт лице в лице или престой в помещение с пациент с коронавирус на разстояние до 2 м. и продължителност над 15 мин.
- пътуване в самолет с човек с COVID-19 на разстояние до две седалки във всички посоки
В заповед на министъра на здравеопазването е изрично посочено, че всички контактни се поставят под карантина, но не и че всички се изследват за сметка на държавата. В този контекст от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) отговориха на въпрос на "Дневник", че "контактни се изследват единствено след епидемиологична преценка с оглед оценка на риска. Контактните се подават от самите положителни, а СРЗИ определя в процеса на проучването дали те са от първи ред". В случая на читателя на "Дневник" той не е бил посочен като контактно лице.


"Охраната на ВМА ми обясни, че за да се изследвам, ми е необходимо направление №3 от личния лекар или талон от спешното отделение (той се получава, когато кажете в спешния център, че сте имали контакт със заразен и ви дават един лист, с който впоследствие отивате в инфекциозното за тест)".


Да си вземеш лично положителния резултат от болницата и още неволи в COVID-епидемия

© Георги Кожухаров


Уточнение: Направление №3 е документ, който се издава от личния лекар за преглед при специалист, т.е. пациентът трябва да отиде на още едно място преди да му бъде направено изследване, на трето място. Разходът отново не е за сметка на пациента. Общопрактикуващите лекари настояват да могат да назначават изследвания за COVID-19, но засега това не е разрешено.


"На 6 юли около 10 ч. взех бързо талон от спешното на ВМА и разказах за моя случай на хората от инфекциозното. Те обясниха, че ако искам, мога да се изследвам веднага, но е минало твърде малко време от последния контакт със заразения и е много вероятно тестът да е отрицателен, а впоследствие да се появят симптоми. Тогава нямах симптоми и ме посъветваха да дойда за тест, носейки същия талон, в четвъртък-петък".


Уточнение: Медиците многократно са казвали в медийните си изяви, че при безсимптомни пациенти вероятността вирусът да се установи с тест е малка, защото, щом човек не е болен, вероятно вирусът не се е "натрупал" достатъчно в организма му. В същото време обаче може да е заразен и да заразява други.


Елате да си вземете резултата


"През това време се бях изолирал и впоследствие се появиха симптоми (точно 2 дни имах температура, отпадналост, падане на гласа и отмина). Като отидох за тест на 10 юли (петък) след 10 ч., попълних декларация, в която си въведох лични данни - ЕГН, име, телефон и други подробности като какви симптоми имам, дали наскоро съм пътувал в чужбина и т.н. Направиха ми теста, като ми разясниха, че резултатът ще излезе на 11 юли (събота) или 12 юли (неделя), когато било по-вероятно да се случи, и тогава да отида да проверя резултата на същото място пред инфекциозното отделение".


Уточнение: До този момент читателят на "Дневник" не е получавал инструкции да се изолира. Въпреки че дотук няма официално доказателство да е заразен, той е контактувал с друг човек, потвърден с COVID-19. Читателят на "Дневник" се е изолирал още преди да си направи теста от лично чувство за отговорност.


Снимката е архивна

© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е архивна


"Очаквах, че след като са ми записали номера, ще получа обаждане, ако тестът ми е положителен. В продължение на два дни никой не се обади и аз отидох на 12 юли за резултата с идеята, че явно съм отрицателен, щом не са звъннали. Дадоха ми лист, на който пише, че резултатът ми е положителен, но без да ми разяснят какво следва оттук нататък. Изчаках, за да ги попитам какво трябва да направя, като ми се каза, че от регионалната здравна инспекция (РЗИ) ще ми звъннат, за да ми кажат каква е процедурата.


Уточнение: "Дневник" изпрати въпроси до пресцентъра на ВМА дали болницата разполага с онлайн система на оповестяване на резултатите за тестове от коронавирус, както и на какъв принцип се уведомяват изследваните. Отговорът гласи: "В случай на констатиран положителен чрез PCR-метод резултат в лабораторията на ВМА, съответното лице се оповестява чрез телефонно обаждане от специалист на лечебното заведение с указания за последващи действия". Пропускът с обаждането, поне в този случай, показва обаче, че без да знае, заразеният може да разпространява заразата.Чакайте обаждане от РЗИ


"От полицията и РЗИ ме потърсиха на 14 юли. От РЗИ посочиха, че в следващите дни ще ми връщат писмено информация около карантината. По думите им тя започва да тече от датата на положителния тест. Обясниха, че не назначават лечение, а това е работа на личния лекар, като няколко дни (не съм сигурен дали не казаха 2-3 дни) преди да изтече карантината, ще дойдат при мен, за да ми направят нов тест. Попитаха ме да кажа дали съм имал контакт с други хора пред излизането на резултата, но реално при мен нямаше такива заради доброволното ми по-ранно изолиране".


Уточнение: От последната част на разказа става известно, че има два поне дни луфт между излизането на резултата от теста за коронавирус и поставянето на читателя на "Дневник" под карантина. Разбира се, на този етап се очаква човек сам да се изолира и преди да получи обаждането. От СРЗИ отговарят писмено, че времето от подаването на информация от дадена лаборатория до тях при положителен резултат до позвъняването към пациента, за да бъде поставен под карантина "зависи от броя на регистрираните случаи".


В интервю за "Дневник" Ирина Гайтаневска от столичната РЗИ обясни, че разпространението на коронавируса в София "вече е повсеместно". По данни инспекцията, предоставени на редакцията, пък с контрола в близо двумилионния град се занимават общо 30 души:

- с проучване: 10 души
- с връчване на предписания: 10 души
- с тестване: 10 души
През следващите дни карантината на читателя на "Дневник" ще изтече. За да е "свободен", от РЗИ в София ще му направят PCR-тест и ще чакат отрицателен резултат. Според разказа му здравните инспектори са го посъветвали, ако има личен автомобил, да отиде с него до сградата на РЗИ за да изследването, защото екипите са претоварени.


Екипите са претоварени, дори и с доброволци


Проверка на "Дневник" показа, че СРЗИ търси доброволци, макар това да не е обявено на официалния й сайт.
По думите на Велизар (името е измислено, защото мъжът предпочита да запази анонимността си - бел. авт.), инициативата е от 17 юли и в момента се изработва график на доброволците занапред.


"Молбата дойде от координатор на доброволците във ВМА, който също отиде да помогне в РЗИ", разказва Велизар, който е шофьор-доброволец на екип на СРЗИ за взимане на проби по адреси. Допълва, че на доброволците се прави т. нар. бърз тест за антитела. Ако резултатът е положителен, се прави и изследване по PCR-метода. А ако не, получават служебна кола на СРЗИ, адреси и защитни средства: гащеризон, очила, ръкавици и маска.


Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Снимката е архивна


"Прозвъняваме хората в движение, за да ни дадат по-точни насоки, не може винаги да се разчита на GPS-а. Понякога отпадат адреси, защото някои се съгласяват да отидат с личен автомобил до РЗИ". В инспекцията му обяснили, че доброволци са нужни, защото "много от шофьорите са напуснали от притеснение за заразата".


"Ако ситуацията се влоши още малко, вече ще стане невъзможно проследяването. Имах над 30 адреса и дежурството продължи около 11 часа", казва Велизар, който е убеден, че при COVID-кризата в момента не става дума толкова за липса на пари, колкото за недостиг на човешки ресурс.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK