Общината с нов опит да съживи Княжевския кабинков лифт, въпреки собственика му

От въжената линия до Копитото (в дъното на снимката) са останали стълбовете и въжетата. 54-те кабинки са качвали горе по 600 пътници за един час.

© Георги Кожухаров

От въжената линия до Копитото (в дъното на снимката) са останали стълбовете и въжетата. 54-те кабинки са качвали горе по 600 пътници за един час.Ново обследване на възможностите за възстановяване на Княжевския лифт разреши Столичният общински съвет. За целта ще бъдат отпуснати до 50 000 лева без ДДС на специализирана фирма с опит в изграждането на лифтове за независима техническа експертиза. Задачата е да се предложи решение за бързо обновяване на съоръжението и пускането му в действие.


Кметът Йорданка Фандъкова иска да получи отговор дали е възможно Княжевския лифт да бъде възстановен в рамките на съществуващите долна и горна станция, както и на старите седем фундамента на носещите стълбове.


Въжената линия Княжево-Копитото е построена през 1962 г. от австрийската фирма "Girak", която по-късно се включва в компанията "Doppelmayer-Garaventa". Линията е с дължина 1900 м и е била обслужвана с 54 алуминиеви кабинки с 4 места като капацитетът им е бил 600 души на час.
Инж.Кирил Иванов: Кабинките ги откраднаха за скрап


"Кабинките ги откраднаха за скрап, машината също е разграбена и трябва нова - двигатели, редуктори Останаха само седемте стълба, въжетата и монолитните сгради на долна и горна станция", каза за "Дневник" инж. Кирил Иванов, бивш механик и началник на Княжевския лифт от 1976 г. до 1987 г. След това той поел ръководството и на останалите общински въжени линии на Витоша - Драгалевският и Симеоновският лифт.


През 2007 г. общинската фирма "Въжени линии" с всички лифтове на Витоша е продадена на частната "Витоша ски" ЕАД. Тя не предприема действия за реновиране на спряната кабинка до Копитото.


Сградата на долната станция на лифта е сравнително запазена, но всички машини отдовна са разграбени, казва инж. Кирил Иванов.

© Георги Кожухаров

Сградата на долната станция на лифта е сравнително запазена, но всички машини отдовна са разграбени, казва инж. Кирил Иванов.


Частният собственик изказва опасения пред Столичната община, че това няма как да стане "по съществуващото положение". Друг довод срещу възстановяването на лифта - "части за това съоръжение вече не се произвеждат и не се поддържат".


Напротив, най-важните неща ги има - трасето, стълбовете, двете покрити станции - долна и горна, и трябва да се купят задвижна машина и кабинки, уверява инж. Иванов. Според него Княжевският е абсолютно възможно да бъде възстановен в рамките съществуващите стълбове. Навремето той се свързал с "Doppelmayer" и получил уверение, че ще доставят необходимите части.


Неговата фирма "Княжево-Копитото" ЕООД искала да купи съоръжението през 90-те години, след като е било спряно заради блокиране на кабинка при влизането й в долната станция през юни 1991 г. Инцидентът е станал в края на работния ден и в кабинките са слизали служителите на лифта. Иванов тогава не е работел в системата, но са го търсили за съвет.


Трябваха съвсем малко вложения, за да тръгне лифтът отново, но в общината решиха, че е рисков и не искаха повече да си имат главоболия, спомня си той. Така 29 години вече линията е спряна.


"Лифтът може да се модернизира като вместо кабинки се ползват т.нар.махални вагони. Княжевският е от този тип лифтове, които са с носещо въже и отделно има теглещо въже. При новите лифтове не е така, но този, старият, е по-скъпият вариант", обясни инж. Иванов.


Съдебни дела бавят намирането на кардинално решение


През 2018 г. Фандъкова назначава обследване на цялото съоръжение и на трасето. То е извършено от район "Витоша", на чиято територия с намира. Становището е, че сградите на двете лифтови станции са в лошо техническо състояние и са застрашени от самосрутване. Фандъкова издава заповеди фирмата "Въжени линии", която е собственост на "Витоша ски", да обезопаси двете станции, защото създават риск за здравето на хората.


Долната станция, която е в парка над квартал Княжево.

© Георги Кожухаров

Долната станция, която е в парка над квартал Княжево.


Реакцията на частния собственик на лифта е премерена - изразена е готовност пред общината, че ще се извърши реконструкция на сградите и ще се подмени цялото съоръжение, но пречка за това били действащият План за управление на Природен парк "Витоша" и Законът за горите.


Заповедта на Фандъкова за ремонтиране на долната станция е обжалвана в Административния съд-София град и частникът печели делото. Назначената съдебна експертиза преценила, че състоянието на станцията и съоръжението не е толкова опасно. Подобно решение се очаква и по другото дело в същия съд срещу втората заповед на Фандъкова за поправяне на горната станция на лифта.


Общината ще опита отново да намери решение


Сега Столичната община заявява, че ще вземе предвид съображенията на съда и "ще бъде издадена заповед за възстановяване на лифтовото съоръжение в цялост". Това заяви Фандъкова в доклада си за отпускане на средства за ново обследване, който беше приет от СОС. В предизборната си програма тя си постави срок до 2021 г. лифтът да заработи - "със или без собственика му", дори се закани кметът.


Има ли перспектива възстановяването на Княжевския лифт


Този лифт беше много популярен сред софиянци. На долната станция в Княжево опашката от чакащи се виеше до реката, а на горната минаваше пътя към телевизионната кула и продължаваше нагоре по пътеката за хижа "Момина скала", спомня си инж. Иванов. Тази част на Витоша е по-удобна за масови разходки, защото няма алпийски характер, както зоната над "Алеко", обясни той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  Поредната корупционна СХЕМА на гербаджиите в София в полза на цеко жирарделов !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  "пречка за това били действащият План за управление на Природен парк "Витоша" и Законът за горите"

  Някой може ли да ме запознае какъв точно е проблемът със Закона за горите и защо Столична община не измени ПУП за управление на Витоша така, че да гарантира само и единствено възстановяването и модернизирането на лифтовите съоръжения?
  Вече повече от десетилетие Витоша ски се оправдават с тия два нормативни акта, а София се опитва да ги заобиколи с какви ли не малоумни решения като описаното в статията разпореждане да бъдат възстановени неизползвани и неизползваеми станции. Защо, аджеба, не пробвате да урегулирате така нещата, че хем природният парк да бъде запазен, хем да бъдат изградени работещи лифтове, за да изчезнат автомобилите от планината?
  Определено никой - нито софиянци, нито природният парк и обитателите му, нито собственикът на съоръженията имат интерес лифтовете да не работят, а в планината да се изсипват хиляди автомобили и тонове изгорели газове. Тогава в чий интерес са написани нормите на Закона за горите и ПУП на ПП Витоша?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Кой е кмет на София 2007-ма - да, познахте Бойко Борисов, от 10 ноември 2005 година.
  И бандата му вече 15 години съсипва, не съгражда.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  В договора с Цеко има ли клауза лифтът да работи ? Ако има ,осъдете го и му отнемете концесията ,ако няма осъдете този ,който е подписал договора ! И пак прекратете концесията ,дори и с неустойки .Фънъка и Барба Ганоьс да бръкнат в чекмеджетата!

 5. 5 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 726 Неутрално

  В договора с Цеко има ли клауза лифтът да работи ? Ако има ,осъдете го и му отнемете концесията ,ако няма осъдете този ,който е подписал договора ! И пак прекратете концесията ,дори и с неустойки .Фънъка и Барба Ганоьс да бръкнат в чекмеджетата!
  —цитат от коментар 4 на hodounski


  кой знае какво пише в тоя договор. Досега май никой не го виждал.

 6. 6 Профил на Babimu
  Babimu
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Собственик на съоръженията на Витоша е най-големият производител на съоръжения за изкуствен сняг в света. Те са готови да възстановят лифта, но казват, че според Допелмайер и Лайтнер, както и според европейско законодателство, трябва да се сложат 3 допълнителни стълба. В интервю за ВАля Ахчиева, Фандъкова казва, че не вярва на изброените световни фирми и затова си е назначила собствена проверка (цитирана в статията за 50000 лв) На мен ми мирише на ‘тези не са нашите хора и затова ще се опитаме да ги разкараме .... ‘

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  "Реакцията на частния собственик на лифта е премерена - изразена е готовност пред общината, че ще се извърши реконструкция на сградите и ще се подмени цялото съоръжение, но пречка за това били действащият План за управление на Природен парк "Витоша" и Законът за горите."

  Туй дето сме го построили, немойте го боядиса - каза другарят Тодор Живков! Да не са луди да боядисват?! На какво е собственик "честният частник"? Ако е на лифта, що не плаща наем на Горското? Досега щеше да фалира 100 пъти и да върне собствеността.
  Обърнете внимание, лифтът грохва веднага след "революцията"! Абе на софиянчетата този лифт не им ли липсва? Те май забогатяха и ходят само с мерцедеси!!!?

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#6] от "Babimu":

  50 000 БЕЗ ДДС !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  ГЕРБ наляха за три дни 150 милиона в банката на Цеко, но се правят на две и половина за 10-те лифта неработещи на Витоша - там водят тееежки преговори вече 15 години. Така и за лафките на „10”:
  Фандъкова бързо разчисти павилионите из София, за го храни. Оствката ѝ е закъсняла. Време е се скрие в Самоков.

 10. 10 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#4] от "hodounski":

  Няма концесия тука, Цеко е собственик на лифтовете. Ако не иска да ги продаде обратно на общината, не могат лесно да му ги вземат.

  До коментар [#6] от "Babimu":

  Цялата работа на Фандъка е мижи да те лажем, за което цъка десетки хиляди за безсмислени дела и експертзи. Проблемът е един и същ от десетилетие и даскалицата е много наясно с това. Обаче през предизборната кампания си позволи най-нагло да излъже, че лифтовете щели да заработят до 2021 г. и сега просто се прави на луда и тупа топката. Целта е по последващи инстанции и в чакане на експертизи и анализи да минат още 2-3 години, за да може, като стане време за следващата предизборна кампания, да каже "направих всичко възможно, обаче съдът това, собственикът онова, изберете ме и до 2026 г. лифтовете ще заработят".
  Това е нивото на председателя на ОПГЕРБ, това е нивото и на заместниците му. При положение че хунтата, от която си част, държи цялата власт в страната - изпълнителна, законодателна, поне 3/4 от ВСС, назначил си си главен прокурор, кметът на столицата и повечето градове - да не искаш да решиш десетилетен казус в интерес на повече от милион българи, означава, че интересът на тези българи не съвпада с твоя интерес. Оттук насетне е лесно да се сетим чии интереси защитават ББ и Фандъкова, ако не тези на българите - своите интереси.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 11. 11 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 477 Весело

  Тия за старееене на метала да са чували?
  А за повишени изисквания за безопастност?
  Каквото и да каже измислената на Фъндъкова фирма, световно известна фирма като "Doppelmayer" НЯМА да направи компромис. Щом са казали че трябва да се промени схемата на стълбовете, или ще се промени, или те НИЩО няма да сертифицират.
  Как ще му издадът акт за приемане на съоръжението само ГЕРБ си знаят.

 12. 12 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Тая иска да открадне още 50 000?
  Оставка!

 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#7] от "Judjuk":
  "Обърнете внимание, лифтът грохва веднага след "революцията"! Абе на софиянчетата този лифт не им ли липсва? "

  Обръщам внимание , че лъжеш!
  Ктяжевският лифт не работи от поне 40-50 години. Беше спрян още по социалистическо време.

 14. 14 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Природен парк Витоша, трябва да има план, които да Поощрява строенето на нови лифтове и всякаква друга туристическа инфраструктура, а не да забранява.

  Всички друго е демагогия на 3 семейства "еколози", които с това си изкарват хляба. Колкото повече забрани толкова повече работа за тях иначе ще останат гладни.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#13] от "tacheaux":

  Лъжльо - не работи от 1991-ва !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Виновни за това , че Княжевският лифт не е възстановен са ГЕРБ и Фандъкова. При изградено трасе на лифта , да се оправдават с някакви екологични закони е нелепо. Тези хора или са абсолютни некадърници или целят някаква далавера, Вероятно и двете предположения са верни , но със сигурност може да се каже , че освен некадърни и корумпирани , те са и нагли с абсурдните си оправдания.

 17. 17 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Съдбата на княжевският лифт е лична битка между Цеко Минев и Тома Белев. Драконовските забрани за дейности по Витоша са характерни за заробена територия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Аз само да припомня, че собствениците на лифта случайно са и собственици на ПИБ. На която държавата направи чудесен подарък от няколко стотин милиона от нашите пари. За да може ПИБ да продължи да финансира собствениците си.
  Та за тези дето не знаят. Проблема на ПИБ беше много големия размер заеми отпуснати към собствениците. Известен от доста години. Единия начин е избрания - с нашите пари. Другия е безплатен за държавата. БНБ влиза в правомощията си и изважда собствениците от управлението на банката. Спира финансирането на техни фирми и с погасителните вноски експозицията към техните фирми намалява.
  Но гробарите решиха да им направят подарък.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 19. 19 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  За толкова години Сос не можа да осигури 5 лифта за софианци. Никакви оправдания не струват и 2 пари. Срам!!! И оставка на даскалицата

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 20. 20 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Отново мъки Фандъкови, това ГЕРБ и Цеко са големи дружки ей

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#18] от "Цецо":

  За наша сметка !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на Nikolay Pavlov
  Nikolay Pavlov
  Рейтинг: 181 Неутрално

  Австрийците казаха, че е абсурд да се прави на старите фундаменти и няма начин да се ангажират с такова нещо. Главанаците обаче подарили 50 хилки на някаква фирма.
  https://youtu.be/ma3U5NlnhLA?t=1278

 23. 23 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Фирмата построила лифта, както и всички други казват, че обновяването му по съществуващите стъпки е опасно и би било неефективно, но общината упорства да го прави точно по този начин, пилее пари в тази насока и в същото време няма дори правно основание да прави каквото и да е по него. Княжевски АЕЦ....
  Нагледен пример как пилеят пари без да ти пука за крайния резултат.

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#23] от "tri":

  Това не е вярно. Или лъжете или не сте разбрали какво казват ! Или и ДВЕТЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#13] от "tacheaux":

  '87ма година работеше лифта, любителю на истината.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 26. 26 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Всъщност - от 1992 не работи, сега проверих, че ми стана интересно.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 27. 27 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Това твърдение е абсолютна лъжа! Все едно да възстановите ретро автомобил. Става за музеен експонат, но не и да работа. А заглавието е изключително подвеждащо и манипулативно. Ето затова зелените тимпани не бива да се допускат до трибуна.

 28. 28 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#2] от "Darulio":

  Отговорът е прост и банален - корупция. Гарантирано от сегашните управници на републиката (а и на бившите също, ама кой ги брой вече).

 29. 29 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#11] от "ЙЕИ":

  Сертифицирано от ГЕРБ.

 30. 30 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник, някой път имам чувството, че сте гербаджийска подлога. Какво има да се цитират намеренията на провинциалната учительница. Допелмайер казват- не може дори основите на сегашните стълбове да се ползват, трябва да се изградят нови, в интерес на безопасността, а камо ли старите ръждиви стълбове. Гледайте Ахчиева, има разследване, подробно, ясно. Вие сте я гледали, де. Ама па я гледайте, че да се сравните с нея, какво представлявате. Вие сте някаква пълна посредственост като журналисти.

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Обръщам внимание , че лъжеш!
  Ктяжевският лифт не работи от поне 40-50 години.
  "До коментар [#13] от "tacheaux":"
  "....... било спряно заради блокиране на кабинка при влизането й в долната станция през юни 1991 г. Инцидентът е станал в края на работния ден и в кабинките са слизали служителите на лифта. ......Така 29 години вече линията е спряна."
  До коментар [#13] от "tacheaux":
  Кой лъже?
  Не може всичко да знаеш, но поне го прочети, когато е написано.

 32. 32 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 561 Неутрално

  30 години имитация на държава! Оставка!

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  "Тия за старееене на метала да са чували?"
  До коментар [#11] от "ЙЕИ":

  Ти може да си чувал, но не го знаеш какво е. "Стареене на метала" е от многократно товарене-разтоварване при високи напрежения. При лифт не може да се получи, тъй като поради високия коефицент на сигурност натоварванията са символични. Очевидно другарят Живков е казал истината - не са го боядисали съоръжението и то ръждясало. Сградите ги изоставили и потънали в разруха. Жалко за демокрацията, нефелна се оказа тя!

 34. 34 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Няма страшно!
  Другата година "общината" ще се опитва, също така безрезултатно да "спасява" Южният Парк, Северен Парк, парка на стадион Славия и още доста имоти, които ще се окажат необратимо частни и съвсем загубени за софиянци.
  Но сега още не дошло времето, за да започне обреченото на провал "спасяване".

 35. 35 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 414 Неутрално

  По-лесно е да бутнат всичко и да направят нов лифт по всички съвременни изисквания.

  Много хитър
 36. 36 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Махаме ББойко и герберастите, избираме Нинова, Бойкиев, гнома, Маямата, Копейкин, Слави.... и те ще направят нов лифт!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 37. 37 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Долу лифта !

  Спряхме втория лифт в Банско. Сега нека бутнем лифтовете на Витоша. За да има природа.

 38. 38 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Judjuk":"Обърнете внимание, лифтът грохва веднага след "революцията"! Абе на софиянчетата този лифт не им ли липсва? "Обръщам внимание , че лъжеш!Ктяжевският лифт не работи от поне 40-50 години. Беше спрян още по социалистическо време.
  —цитат от коментар 13 на tacheaux

  Обръщам внимяние, че ти лъжеш ли спря след аварията 1992. Когато всичко в София се рушеше и западаше с такива тумпове, че не е за говорене.

 39. 39 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Ебаси хрантутниците, това е машина запари а са я зарязали бадева да си седи, както и хотел Коипитото.

 40. 40 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 873 Неутрално

  За разлика от държавата, частникът е „добър стопанин” - либертариантска мантра.

 41. 41 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Любопитно

  Някой ще ми обясни ли защо в този форум са ЗА ЛИФТОВЕ НА вИТОША и ПРОТИВ ЛИФТОВЕ НА ПИРИН?

  Еретик
 42. 42 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "...Обърнете внимание, лифтът грохва веднага след "революцията"! Абе на софиянчетата този лифт не им ли липсва? Те май забогатяха и ходят само с мерцедеси!!!?" До коментар [#7] от "Judjuk":

  Некоректно заключение. Когато лифтът работеше движението до него беше като на първомайска манифестация през соца. Концесионерът се оправдава, че го е занемарил заради екологосъобразните закони, които му вързват ръцете и сигурно е прав. Това е едно от пораженията в резултат на "зелените" инициативи.

 43. 43 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#7] от "Judjuk":"Обърнете внимание, лифтът грохва веднага след "революцията"! Абе на софиянчетата този лифт не им ли липсва? "Обръщам внимание , че лъжеш!Ктяжевският лифт не работи от поне 40-50 години. Беше спрян още по социалистическо време.
  —цитат от коментар 13 на tacheaux


  В статията ясно се казва е не работи от 1991 г. а ти лъжеш че били 40-50 г.

 44. 44 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  К'во постоянно ни занимавате с тъпия шоплук. Прости, мръсни, алчни, долни

 45. 45 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Ми този собственик на лифта трябваше да бъде разкаран още през 2012 г., когато наруши приватизационния договор и спря лифта, опитвайки се да изнуди държавата да и разреши да унищожи Витоша. Тогава обаче, пак Фандъкова им беше адвокат и изобщо не се и опита да ги изгони, а следващия сезон, общината и държавата им платиха разходите. Та на тази фирма нямам доверие. Както и на общиата. А, и общината трябва да принуди тези крадци ад пуснат пак Драгалевския лифт.

  А г-н инженера малко заблуждава. Тази част може да е по-удобна за разходки, но не е по-лесно. Не случайно всеки осемхилядник на Боян Петров е започнал от маршрута на този лифт - Княжево - Копитото. Щеше да е интересно дали лифта щеше да изминава разстоянието по-бързо от Боян. Според мен, не. Сега Кирил Николов - Дизела ще може да го надбяга.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK