Протестите били свързани с антируски световни сили, твърдят от "Русофили"

Знамена от днешния изнесен в София традиционен събор на БСП под наслов "Срещу корупцията и грабежа - заедно за България".

© Юлия Лазарова

Знамена от днешния изнесен в София традиционен събор на БСП под наслов "Срещу корупцията и грабежа - заедно за България".Протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев са свързани с антируски сили в чужбина. Поводът за тях е нахлуването на прокуратурата в президентството. Но всъщност всичко започнало още миналата есен с обвиняването на лидера на движение "Русофили" в шпионаж и преследване на бизнесмени, които работят с Русия.


Това е тезата на Николай Малинов, председател на обществената организация "Русофили", изказана от него в интервю за руската държавна новинарска агенция ИА REGNUM. То е публикувано на 16 юли, денят на най-масовия протест в столицата и е представено с обяснението, че разказва "за истинските причини за недовоството на гражданите на България". Базираната в Белград регионална кореспондентка Татяна Стоянович пита Малинов дали вижда връзка между процеси в обществата на България, Сърбия и Черна гора, "които биха могли да доведат до такива синхронни народни вълнения?".


"Бих добавил още Турция и Израел... Цялата тази линия на напрежение, според мен, е свързана с линията на "южния път на славяните". Винаги, когато по нея започне културен и търговски (в случая газов) обмен, има сили, на които това не е изгодно. Така че, според мен, може направо да свържем тези народни вълнения с експанзията на идеята за многопоюсния свят, с желанието на държавите сами да определят съдбата си и с нежеланието на икономическите конкуренти на Русия да допуснат интензифициране на този обмен", отговаря лидерът на "Русофили".

"Като цяло, ръководителите на изброените страни в някаква степен вече са започнали еманципация по отношение на Запада и затова вече станаха нежелани фигури. Трябва да бъдат сменени и на тяхното място да бъдат поставени нужните хора."

Малинов говори, че в действията на прокуратурата в България цари произвол и че чак когато нахлула в администрацията на президента народът разбрал, че "нито един човек не може да се чувства свободен и спокоен в една на пръв поглед демократична страна". В интервюто няма и дума за инцидента в Росенец, за това, че протестиращите искат да живеят като европейци, за Ахмед Доган, ДПС, или ГЕРБ, но има обяснение, че поведението на определени структури от властта в България било пряко свързано с реализирането на проекта "Балкански поток" като проява на известна самостоятелност в отношенията със Запада.
"Причините бих потърсил в 30-годишния преход към т.нар. демокрация", казва още Малинов. "Завърши чисто материално-техническата фаза на този преход - 75% от износа на България вече е насочен към Европа, има определено стабилизиране на макроикономическите данни, строят се пътища... Но когато хората преди 30 години искаха да променят обществения строй, те не просто искаха да разрушат комунистическо-социалистическата система на Варшавския договор и СИВ, а, имайки хляб в ръцете, да получат демокрация и свобода. 30 години по-късно се оказа, че тази свобода я няма."


В заключение Малинов дава пример как Русия се е справила, обявява се за Велико народно събрание и се надява, че "в изброените страни тези процеси ще доведат до защита на интересите на техните традиционни култури и национални икономики".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK