На живо

Коронавирусът в България: извънредната обстановка остава поне до края на август (хронология)

Коронавирусът в България: извънредната обстановка остава поне до края на август (хронология)

© Цветелина Белутова, КапиталИзминалата седмица е била най-смъртоносната за България от началото на COVID пандемията - с 39 починали от болестта, сочат официалните данни на единната информационна система. Статистиката отбелязва около 15% повече новозаразени на седмична база при същия ръст на направените тестове. Процентът на положителни проби остава малко над 5 на сто, което според властите дава надежда за контрол върху заразата. Правителството се готви да удължи извънредната епидемична обстановка до края на август. Туристи от няколко страни извън Евросъюза, сред които Сърбия и Северна Македония пък ще бъдат допускани в България при отрицателен PCR тест, за да се подпомогне туризма. Министърът на външните работи Екатерина Захариева е поискала отварянето поне на още един пункт с Гърция


"Дневник" проследи в реално време новините около ситуацията в страната. Дневната статистика е в дъното на статията. Какво става по света - четете тук.
Общо 11 проекта за фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства, свързани с COVID-19, ще бъдат финансирани от Фонд "Научни изследвания" (ФНИ) с около 1.7 млн. лв., съобщи институцията. Конкурсът е обявен в изпълнение на Постановление на Министерски съвет от 8 май. Сред одобрените проекти са няколко на болници и университети, свързани с медицинския аспект на кризата, четири са на 3 университета и са за правни и икономически аспекти на кризата.

Представители на сдружението "Бъдеще за туризма" са поискали от името на бранша, който е сред най-засегнатите от кризата с коронавируса, да се удължи срокът, в който туроператорите са задължени да върнат предплатени средства на потребителите. В момента този срок, след законова промяна заради Ковид-19, е 12 месеца. Бизнесът настоява и грантова схема в размер на 10% от оборота за миналата година. Това е станало на среща между представители на сдружението и министърът на туризма Марияна Николова.


"Това, което искам да ви уверя е, че още днес вашите предложения ще бъдат разгледани", заявила Николова, цитирана от пресцентъра си.


Коронавирусът в България: извънредната обстановка остава поне до края на август (хронология)

© Министерство на туризма

Захариева е поискала отварянето поне на още 1 пункт с Гърция

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е поставила пред гръцкия си колега Никос Дендиас въпроса с по-бързото отваряне на възможно най-голям брой гранични пунктове с България след като в момента напълно функционира само един - "Кулата-Промахон". Захариева е на посещение в Атина по повод 140-ата годишнина от установяването на двустранни дипломатически отношения. Цитирана от пресцентъра си казва, че премиерът Кирякос Мицотакис е поел ангажимент да обсъди с гръцкия екип от експерти и да се възстанови преминаването през поне още един граничен пункт.


"Мога да ви уверя, че лично премиерът е поел ангажимент да се занимае с въпроса и скоро ще има резултат, защото той разбра, че това е важно не само за двата народа, но и за комуникациите в Европейския съюз", уверил Денидас.

През юни търсенето на потребителски кредити в левове нараства, а лихвите по тях спадат до 7.6%, сочат данните на БНБ.


През предходните месеци - април и май, обемът на взетите заеми за потребление е почти двойно по-нисък, а през юни е 480 млн. лв. - близо до средното за месец равнище от предходната година.


Продължават да нарастват и депозитите в банките при запазващи се лихви на рекордно ниски нива.


Още по темата тук

Заразените за седмица в София намаляват

Новооткритите случаи на зараза с коронавируса в София намаляват на седмична база, сочат данните на единния информационен портал. Според информацията от 20 до 26 юли в столицата са отчетени 498 случая - близо 30 по-малко от предходната седмица (526) и с 80 по-малко от седмицата от 6 до 12 юли (580). Ето какво показва графиката по дни:

Всички обитатели от дома за възрастни хора "Възраждане" в Русе ще бъдат проверени с PCR тестове, след като вчера бяха установени още два случая на заразени с коронавирус, съобщава БНР. Пробите в дома, където заразените достигнаха общо 21, се взимат от днес .


Първо ще бъдат тествани хората, на които предстои да излязат в отпуск, за да могат да си отидат, обяснява директорът на дома Ани Венкова. След това ще бъдат проверени и останалите настанени в дома.

България ще приема туристи от Сърбия и Северна Македония с отрицателен тест

Коронавирусът в България: извънредната обстановка остава поне до края на август (хронология)

© Велко Ангелов

Туристи от Молдова, Сърбия, Кувейт, Израел и Северна Македония ще могат да влизат в България след представяне на отрицателен резултат от PCR тест, направен 72 часа преди пристигането им.


Решението е взето днес от съвета на управляващата коалиция и беше обявено от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Партията на Симеонов отговаря за политиките в туризма, а след рокадите в кабинета миналата седмица вече има и ресорен министър - Мариана Николова, която и досега следеше сектора като вицепремиер без портфейл.


Симеонов обясни решението със сходни действия на съседните държави. Гърция, например, от две седмици вече изисква от гражданите на няколко държави, включително България, да преставят сертификат, че не са заразени при преминаването на границата.


"Това ще е сериозна помощ за нашите хотелиери, които имат нужда от чужденци и запълване на капацитета си", обясни Валери Симеонов.


Ще летуват ли сърбите в България


Граждани на Сърбия и Северна Македония не могат да пътуват в момента в Гърция, която е предпочитана дестинация за летен туризъм, освен по неотложни причини. Според актуалните данни на института "Джонс Хопкинс" в Северна Македония, която по официални данни е с около 2 млн. души население, са регистрирани 10 086 заразени и 460 починали от коронавируса. В края на миналата седмица имаше увеличение на регистрираните случай със 152 в петък, но през последните две седмици не е имало смъртни случаи. Въпреки това страната е десета в Европа по починали на 1 млн. души население. Сърбия, чието население е приблизително колкото на България, има официално почти 24 хиляди заразени и 534 починали. В неделя бе поставен пореден рекорд с нови 467 положителни резултата и 8 починаха, а 169 души са поставени на респиратори.

Извънредната обстановка - още поне месец

Извънредната епидемична обстановка, която е в сила до 31 юли, ще бъде удължена с още поне месец - до края на август, съобщи премиерът Бойко Борисов след заседание на съвета на управляващата коалиция.


Решението трябва да бъде взето от Министерския съвет и дава право на здравния министър да налага ограничения заради коронавируса, без да е необходима санкция на парламента. Това ще е първият месец на извънредни мерки за новия здравен министър Костадин Ангелов, който доскоро беше на първа линия в борбата с COVID-19 като директор на най-старата университетска болница - Александровска.

Миналата седмица - най-смъртоносната досега

България изпраща най-смъртоносната седмица от началото на пандемията от COVID-19. За дните от 20 до 26 юли в страната са починали 39 души, диагностицирани с болестта. Това е с около една пета повече от предходната седмица, когато официално потвърдените жертви на заразата бяха 32. В четири от изминалите седем дни е достиган рекордът от най-много жертви на ден до момента - по осем. Ето графика на смъртността на седмична база:Рекорден е и броят на отчетените от регионалните здравни инспекции оздравели пациенти. След като на два пъти беше достигнат невижданият досега резултат от над 300 излекувани за ден (максимумът е 388 на 24 юли), седмицата завършва с общо 1225 излекувани.

Влизането в Австрия вече е с тест отпреди три дни

От днес българските граждани могат да влизат в Австрия, само ако представят сертификат за отрицателен PCR-тест, издаден не повече от 3 дни преди пристигането в страната, както и медицинско удостоверение по образец на немски или английски език. Досега тестът можеше да е с давност 4 дни.


Според новите мерки, обнародвани в австрийския държавен вестник, ако не бъдат представени изискваните документи, пристигащите ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина, след като представят потвърждение, че има къде да отседнат за своя сметка. Карантината може да бъде прекратена преждевременно при представяне на местен отрицателен молекулярно-биологичен тест.


Ако пътуващите не са успели да си направят отрицателен тест в България, в рамките на 48 часа от влизането им на австрийска територия се задължават да направят това на собствени разноски в Австрия, като до негативен резултат остават под карантина.


За транзит не се изисква отрицателен тест, но при условие, че няма междинно спиране в Австрия.

Пулмолог: много българи са преодолели сходен коронавирус през 2008 г.

"Нова научна публикация твърди, че голяма част от българите са се срещнали с родствен на SARS-CoV-2 вирус още през 2008 г. и поради този факт не всички хора са силно изложени и възприемчиви към заразата", съобщи в интервю за "Нова телевизия" пулмологът Александър Симидчиев. Той уточни, че според публикацията вирусът, подобен на причиняващия болестта COVID-19, е бил изолиран при прилепи в България, а преодолелите го хора имат изграден имунитет.
"Факт е, че този вирус е бил в България, дори е наречен така - CoV-2008/Bulgaria, и по всички изчисления изглежда, че около 50% от населението имат някакъв имунитет. Вероятно е това да са хора в напреднала възраст, защото срещата е била преди 12 г.", добавя специалистът.

В отговор на въпрос Симидчиев обясни, че наесен, когато се очаква да циркулират едновременно стандартните вирусни инфекции и коронавирусът,


различаването им ще е трудно


заради сходните симптоми. Той обясни, че в момента се разработват т.нар. клъстери от симптоми, които да подпомагат лекарите в разграничаването на вирусите.


Пулмологът обясни, че принципно е възможно да се боледува от два вируса едновременно, но изказа лично мнение, че това не означа по-тежко боледуване, защото имунитетът се "разделя" и се справя и с двете зарази.

В отговор на въпрос Симидчиев цитира данни на оперативния щаб, според които в момента вирулентността на коронавируса е 1.2 - 1.3, т.е. 10 човека заразяват 12 или 13. В началото на пандемията от щаба обясняваха, че ще смятат ситуацията за контролируема при вирулентност под 1.

Видео от интервюто гледайте тук.

България и Гърция обсъждат COVID мерките

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава днес на посещение в Гърция по покана на колегата си Никос Дендиас.


Сред темите, които двамата ще обсъждат са връзките в икономиката, енергетиката, както и общите предизвикателства, свързани с последствията от COVID-19, включително движението на гражданите в условията на пандемията и координирането на мерките, които двете страни вземат в тази връзка, съобщи Външно министерство. Захариева ще има срещи също с президента и премиера на Гърция.

Лек ръст на тестовете и новите случаи за седмица

Броят на заразените за седмица отново тръгва нагоре, след като миналата имаше лек спад. За 20 - 26 юли потвърдените случаи са 1674 - с 15 на сто повече от предходната седмица.Аналогична е ситуацията с направените тестове - ръстът на взетите проби на седмична база е 15%.


Положителните резултати


спрямо общия брой тестове остава практически без промяна - 5.18 на сто.


Данните за деня

Обичайно за понеделник, броят на новооткритите случаи на COVID-19 намаляват, макар и при над хиляда повече тестове в сравнение с неделя.


В първия ден от новата седмица са отчетени 115 нови заразени - със 74 по-малко, отколкото ден по-рано, но с 20 повече от миналия понеделник. Те са установени при 3502 теста - с 1341 повече от предното денонощие. Това показват данните в единния информационен портал. Процентът на положителните проби спрямо общия брой е 3.28 при средно между 4 и 6 на сто в останалите дни.


Разпределението по области е:

Благоевград - 20; Бургас - 5; Варна - 13; Габрово - 8; Добрич - 4; Кърджали - 1; Кюстендил - 1; Пазарджик - 4; Перник - 1; Пловдив - 23; Русе - 2; Смолян - 2; София област - 4; София град - 23; Стара Загора - 1; Хасково - 1; Шумен - 2.

Още двама души са починали - по данни на здравното министерство това са жена на 71 г. с диабет, сърдечно, онкологично и хронично хематологично заболяване, и жена на 94 г. с хронично бъбречно и хронично белодробно заболяване. Общият брой на жертвите на вируса вече достига 340.


Излекуваните за последните 24 часа са 49 - двойно повече, отколкото миналия понеделник.


Настанените в болница за лечение спадат леко и са общо 682, от тях 34 са в интензивно отделение.


Общия брой на инфектирани в страната от началото на пандемията вече е 10 427.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6194 Неутрално

  Трябва да свикваме с такива числа...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Не трябваше ли вече цялото население да сме в хладилните камиони?

  мурзилка
 5. 5 Профил на Соломон Рибентоп
  Соломон Рибентоп
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трябва да свикваме с такива числа...
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  Споко,вече свикнахте.

  Много съм тъп
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  Явно протестите НЕ увеличават заразата !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  До коментар [#4] от "Маршалов":

  Според Мутафчийски и Боко, вече хладилните камиони нямаше да стигат, а гробищата да са препълнени. Ама - на, не щат да умират тези хора и това си е. И клатят стабилността и правителството. Изотзад.

 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А и по - здрави стават хората. Явно, чистият въздух и движението си оказват влияние.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Както виждате протестите, мачовете и отворените заведения не вдигнаха нивото на т.н. " епидемия ". Нали щеше да се мре яко ? Трябваше вече да е почнало. Вече цяла седмица на съседната улица е паркиран хладилен камион и до него едни черни чували. Откога чакат завалиите. Сектата '' Свидетели на коронавируса от последните месеци '' вече се изпренадеяха, да почва екшъна. Обаче пустия Коронавирус хептен лабав излезе.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1199 Любопитно

  Струва ми се, че първоначалните прогнози, че 70% от населението е податливо на заразата ще се окажат грешни, и процента на податливите на вируса ще е много по-нисък. По-скоро около 10%. За това и не се сбъдват най-мрачните прогнози. Дано да е така.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Само на мен ли ми прави впечатление как скачат числата? Едната неделя - 900 теста, а следващата над 3000. Една седмица 4% от тестовете са положителни и изведнъж 9% ,
  а после пак 3-4%. Защо, как се получават тези скокове, когато видимо нищо не се е променило? Това хора, които ще пътуват за Гърция ли са, влизат ли в бройката доброволните тестове - никой не казва. В ерата на информацията пак ни държат в пълно затъмнение.

 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Вече е време психозата и страхът да отстъпят място на Разума и поне по-голямата част от хората да се държим отговорно и разумно!!!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Ако на 30-ти юли Борисов не отмени извънредното положение и мерките свързани с него,тук във форума на Дневник ще му тегля една сочна псувня!

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3169 Неутрално

  Упорито не се цитира графата активни случаи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  До коментар [#4] от "Маршалов":Според Мутафчийски и Боко, вече хладилните камиони нямаше да стигат, а гробищата да са препълнени. Ама - на, не щат да умират тези хора и това си е. И клатят стабилността и правителството. Изотзад.
  —цитат от коментар 11 на Vlado Nikolov


  Мислите ли , че лекар като Мутафчийски ....който и да е лекар всъщност , сериозно иска хората да измират ???
  Или Мангъров ?
  Каквото и да са казали или сторили , основното им намерение е било да помогнат !

 28. 28 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#16] от "Бай Гадьо":

  Още по-нисък - 1%. Това поне показват числата в държавите, които вече преминаха през пика.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Щом гръцкият външен министър кани Захариева на среща в Гърция, за да си говорят за COVID-19, значи от гръцка страна се готви ограничаване на пътуванията на българи в Гърция. Иначе щеше да е обратното - срещата щеше да е по инициатива на Захариева, за облекчаване на режима за влизане в Гърция.

 32. 32 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 380 Гневно

  Още един от крупните "успехи" на Борисов 3. Така прекрасно се справиха и с тая криза - представете си зимата като ни натисне най-грозната част от икономическия крах как ще ни "оправят"

 33. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Абе дневник, вчера имало 189 нови случая! Що никъде не го пишете това? Не 250 не 330 а 189. Обаче вчера новината ви беше, че заразените са надхвърлили 10 000, което пък само по себе си е манипулативно, защото активните са около 5000, което е всъщност важното. Днес явно, понеже са били малко тестовете и съответно новите случаи, сме извели на първа страница НАЙ-СМЪРТОНОСНАТА седмица. Начина на отразяване на тоя вирус, не само в дневник и не само в БГ все повече ме кара да мисля, че има някаква теория на конспирацията. Просто се отразява по начин, да може да се плащат хората възможно най-много

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#10] от "reply":

  Ами сигурно и пари ще искаш, затова. Плащаш си за реклама и така. Руски и украински чудодейни номера не минават при южните славяни - много сме стиснати. Направо сме джедаи.

 37. 37 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Тука има доста гюмеджйи дето седят и чакат да напишът.
  Аз казах ли ви е сега ще видите.
  А никой не изнася данни колко живота са спасени от обикновен грип от не слагане на ненужни стендове и прйсмейкари например.
  От ненужни манипулацйи и операцйи и други машинацйи на Бялата Мафия.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 38. 38 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Все някоя ще бъде най-смъртоносна. Преди тая пък друга беше най-смъртоносна досега.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  Българите са се срещнали с Дракула, а какво са срещнали в Украина, Русия, Беларус, Прибалтика? И най-вече, какво толкова са срещнали бившите източногерманци, което не са срещали бившите западногерманци, че разликите между тях са 8-10 пъти?

 42. 42 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  След като няма аутопсии, причината за смъртта може и да е паника от Ковид, или всякаква друга. Айде стига с тия манипулации. Хора, лежащи в интензивно отделение заради няккаво заболяване иват заразявани от лекари и медицински сестри поради липса на предпазни материали и в последствие умират. Не Ковид убива, а българското "здравеопазване". Факт е, че откакто спряха да ходят по болници, хората рязко спряха да умират. Погребалната мафия е пред фалит.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  ""Нова научна публикация твърди, че голяма част от българите са се срещнали с родствен на SARS-CoV-2 вирус още през 2008 г. и поради този факт не всички хора са силно изложени и възприемчиви към заразата", съобщи в интервю за "Нова телевизия" пулмологът Александър Симидчиев. Той уточни, че според публикацията вирусът, подобен на причиняващия болестта COVID-19, е бил изолиран при прилепи в България, а преодолелите го хора имат изграден имунитет."

  Вече всеки започна да твърди каквато му е научната хипотеза в главата, а хората стоят от страни и се чудят какво става ! Сега пък се оказва, че половината население вече го било изкарало това заболяване през 2008 г., в някакъв подобен, родствен формат на ковида ! При това - без да сме били много нясно какво точно преминаваме ! Без да заразим никой извън България, очевидно ! Тия наистина вече взеха да смайват хората с всякакви подобни новини от ден до пладне......

 44. 44 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1174 Весело

  До коментар [#1] от "twe09670000":

  Хубо де, и гаргите го разбраха.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1608 Любопитно

  научна публикация твърди, че голяма част от българите са се срещнали с родствен на SARS-CoV-2 вирус още през 2008 г.
  —цитат от коментар 0 на др Симидчиев


  То ше има и други публикации, че и в други страни са се срещали, ама дали някой ше публикува проучване кой организира театрото с тестове, маски, ваксини, карантини , статистики и R фактори?

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  Тез са умрели от инат, че да набедят инак безобидния вирус.
  Резил... (ツ)

 50. 50 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Ще се мре!
  Яко ще се мре!

 51. 51 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Мислите ли , че лекар като Мутафчийски ....който и да е лекар всъщност , сериозно иска хората да измират ???
  Или Мангъров ?
  Каквото и да са казали или сторили , основното им намерение е било да помогнат !
  —цитат от коментар 27 на stenlyaka


  Хората са неблагодарни.
  Помня, по времето, когато НОЩ спасяваше Банско ..

  Имаше много хора, дето бяха в Банско по работа и не можеха да се приберат в Разлог или Добринище , децата им в къщи - сами ..
  А Блокадата ги хванала и са по улиците на Банско и се щуросват насам-натам ...

  Имах, баш вечерта телефонен разговор с познати..

  "А къде ще нощувате" - питам
  "На Мутафчийски , на майка му в ..тката, ще нощуваме" - отговарят ми, нервирани ..

  А Мутафчийски им прави добро, ама те не возприимат ..
  Ей такъв народ сме .


 52. 52 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Трябва да свикваме с такива числа...
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  Числата са с НАТРУПВАНЕ , като не се вади никой - даже и починалите - та не трябва да свикваме с такива числа, щото те всеки ден ще се увеличават, докато станат = на цялото население на България .

 53. 53 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Накрая някой събра 2 и 2 и се разбра,че стаден имунитет вече има и то от 2008г.,затова не се изгражда нов.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 54. 54 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#11] от "Vlado Nikolov":

  Кажи го на близките на загиналите.

 55. 55 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#33] от "uq":

  Дневник си играят с числата. Понеже следя сам данните от НИП забелязвам:
  съобщават 1674 заразени миналата седмица - всъщност от НИП се получават 1694
  325 заразени на 22.7 - всъщност бяха 330
  39 починали за миналата седмица - всъщност 40.

 56. 56 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Миналата година в катастрофи са загинали 628 човека. Около 9000 ранени. Още толкова участници в катастрофите без вреди. Общо около 20 000. Но никой не спря движението по пътищата.

  От ковид 340 починали до сега. Общо заразени, починали и безсимптомни - около 10500. До края на годината може би ше достигнат нивото на резултатите от катастрофите.

  При шофирането, всеки сам трябва да се грижи да си сложи колана, колата да е в изправност, да кара внимателно. При това заболяване е същото. Който не го прави - отива в горните статистики. А понякога повлича със себе си и невинни.

 57. 57 Профил на Tsvetina
  Tsvetina
  Рейтинг: 289 Любопитно

  До коментар [#51] от "simChо":

  Откога да те затворят някъде и да ти ограничат свободата, която притежаваш по право, като нормално човешко същество, се нарича "добро"?

 58. 58 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  То вече се мре доста яко в сравнение с април, например - тогава имаше по 2 починали среднодневно, през май - по 2,5, през юни - по 3, в началото на юли - по 4, а миналата седмица - по 6.

 59. 59 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1011 Весело

  До коментар [#57] от "Tsvetina":)))))))) Не разбра ли иронията?

 60. 60 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2425 Весело

  Добре че облекчиха карантинните мерки, за да може да има протести. Напред със стиснати юмруци срещу вируса!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 61. 61 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#57] от "Tsvetina":

  Нека да позная - ти си от тези дето минават на жълто. И на червено понякога. И не им пука. Нали?

 62. 62 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4720 Неутрално

  Кофти са V-графиките, още по-кофти са W-графиките...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Миналата година в катастрофи са загинали 628 човека.
  —цитат от коментар 56 на ART


  Споко, до края на годината от Ковид ще загинат повече. А и да питам - защо, ако загиват хора поради някаква причина, е оправдано загиват и заради друга, въпреки че може да направим усилия това да не е така?

 65. 65 Профил на qwh55648625
  qwh55648625
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За троловете, дето питат къде са хладилните камиони:

  1. В жегата вирусът се разпространява по-бавно и с по-слаби симптоми.
  2. Учениците и студентите са във ваканция.
  3. Повечето хора се пазят.
  4. Епидемията се разраства. Бавно, поради горните причини, но неизбежно. Като застудее ще стане страшно без връщане на ограниченията - не само в България.

 66. 66 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Явно хората се успокоиха вече. То това беше и целта на малкият брой тестове, които се правеха в началото, да може да не изпаднат хората в шок. Сега вече хората свикнаха и се вдигна рязко броят на тестовете на ден и логично се вдигна и броят на открите заразени.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 67. 67 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4983 Неутрално

  До коментар [#59] от "angeles":

  Има забележително чувство за хумор, а му тряскат минуси. Днес починалите са жена на 71 г. с диабет, сърдечно, онкологично и хронично хематологично заболяване и жена на 94 г. с хронично бъбречно и хронично белодробно заболяване.

 68. 68 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#51] от "simChо":Откога да те затворят някъде и да ти ограничат свободата, която притежаваш по право, като нормално човешко същество, се нарича "добро"?
  —цитат от коментар 57 на Tsvetina


  Никой никого не е затварял в Банско в НОЩТА НА БЛОКАДАТА!

  Като тръгнали да се прибират им казали "не може да минете" и нашите хора, са се подмятали из улиците , като шматароци ..

  Чак после, някакви като вдигнали яко врява, им намерили някакви помещения ..

  Били са напълно СВОБОДНИ!
  Мъжете си взели ракия и бира, пуснали музика от колите .. хора, пели песни ...

  Не знам, дали на всички КППта е било така де ..

 69. 69 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 761 Весело

  До коментар [#14] от "Светозар Христов":

  „Както виждате протестите, мачовете и отворените заведения не вдигнаха нивото на т.н. " епидемия ".

  Както виждаме ти не виждаш. Началото на юли 8–30 на ден. След „отварянето“ и изг//ъзиците на толупа 250–350 на ден....

 70. 70 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  За троловете, дето питат къде са хладилните камиони:1. В жегата вирусът се разпространява по-бавно и с по-слаби симптоми...
  —цитат от коментар 65 на Qwh55648625


  Излезнаха вече няколко изследвания, които показват, че на това заболяване не му пука от летните температури. Единствената разлика, зима/лято е, че през лятото повечето хора са навън, където ултравиолетът в слънчевата светлина подпомага убиването на вируса. И именно пребиваването навън забраняваше доскоро щабът, дето партийната секретарка, по-горе, ни го хвали.

 71. 71 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Основно хората се заразяват на работното си място .. заедно пътуват в автобусите до големите заводи, там са заедно с още 1000, или 1500 човека (заводите в Севлиево, например) Заедно излизат да пушат, през почивката - и много ясно, без маски, заедно са в баните, в тоалетните, в стола и лавките за хранене - това е десетина часа на ден ..

  Отделно всеки ден поне 10-12 или повече тира от Молдова, Унгария, Турция, Иран, Франция, Полша идват да товарят ..

  Какво да направи точно НОЩ?

  Да спре строежите и проектите, да затвори Марица Изток, АЕЦа, да спре цехове и фабрички, заводите до Пловдив, заводите до Севлиево, Девня ???

  Ми не може, и това е положението и така ще е още 7-8 години занапред .. животът си върви, хората не могат да са си само вкъщи, щото трябва да живеят ..

  "Ще се мре, яко ще се мре" каза Генерал Мутафчийски, а те го оплюха!

 72. 72 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4983 Неутрално

  До коментар [#71] от "simChо":

  Пропуснал си тирове от Украйна, с украински и румънски летовници се опитват да спасяват донякъде сезона на морето.

 73. 73 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6194 Неутрално

  "Ще се мре! Яко ще се мре!"
  (Разговор между Бенатова и Мутафчийски)

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 74. 74 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4157 Любопитно

  До коментар [#27] от "stenlyaka":

  И затова, като лекар говори такива неща от екрана? Това си е всяване на паника сред населението. Същото и с министър председателя.

 75. 75 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  До коментар [#54] от "mrslv":

  Четири месеца с вируса. Починали са около 300 човека. По 75 на месец. Колко други починаха от инфаркт, инсулт, хронични заболявания и при катастрофи? С какво едните са по - специални от другите? Жалко за отишлите си от този свят, но такъв е живота. Погребах достатъчно близки и познати в последните десет години и знам какво е.

 76. 76 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#71] от "simChо":Пропуснал си тирове от Украйна, с украински и румънски летовници се опитват да спасяват донякъде сезона на морето.
  —цитат от коментар 72 на Тsonkooo


  Тирове от Украйна в "Идеал-Стандарт" не съм виждал, но всякакви други съм виждал..
  Персоналът, както вече на няколко пъти казах е 1500 човека, пътуват от Габрово, Търново, Ловеч, Троян, Дряново, Трявна и околните селища..

  Без да бъдат спрени ТЕЦовете, заводите, транспортът - какви , за Бога, Мерки ???

 77. 77 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 424 Неутрално


  Споко, до края на годината от Ковид ще загинат повече. А и да питам - защо, ако загиват хора поради някаква причина, е оправдано загиват и заради друга, въпреки че може да направим усилия това да не е така?
  —цитат от коментар 64 на stefan_b


  Хем е лесно.
  Седи дома - чети "Шок" ..
  А да видим, как ще умреш?
  Вечно жив - като Дънкан МакЛауд!

  There's no time for us
  There's no place for us
  What is this thing that builds our dreams
  Yet slips away from us?
  Who wants to live forever?

 78. 78 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#57] от "Tsvetina":

  Малък Ви е жизнения опит.
  Преди пет години (2015) съжалих един младеж, който бе обрал апартамента ми, не се оплаках на полицията.
  А сега моят приемен син, който е вуйчо на младежа ме обвинява за това - ако били затворили младежа тогава, той нямало да се зарази със СПИН през 2016 година и нямало през 2018 година да се забърка в насилствени блудствени действия с две момичета на 13 и 16 години, за които получи 8 години затвор.
  Одисей е поискал да го вържат за мачтата, когато минават край сирените, а на спътниците си запушил ушите с восък, нали?
  Т.е. още преди 3000 години хората са знаели, че известно ограничаване на личната свобода често е необходимо!

 79. 79 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2017 Гневно

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Явно протестите НЕ увеличават заразата !!!"
  Долното да ти прави впечатление?

  "България изпраща най-смъртоносната седмица от началото на пандемията от COVID-19. За дните от 20 до 26 юли в страната са починали 39 души, диагностицирани с болестта. Това е с около една пета повече от предходната седмица, когато официално потвърдените жертви на заразата бяха 32. В четири от изминалите седем дни е достиган рекордът от най-много жертви на ден до момента - по осем. "

  Очевидно озверялата ви банда иска мъртвите да започнат да пътуват като "Гроб 200", за да бъдете удовлетворени, че в края на краищата сте успели да постигнете поне нещо- безогледен геноцид , прикрит със смокиновия лист на "грандиозни масови народни протести" и "политическа криза".


 80. 80 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#11] от "Vlado Nikolov":Кажи го на близките на загиналите.
  —цитат от коментар 54 на mrslv


  Те умряха - за да живеем ние..
  Никой не е забравен, нищо не е забравено..
  Седи дома - чети "Шок"!

 81. 81 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Очевидно озверялата ви банда иска мъртвите да започнат да пътуват като "Гроб 200", за да бъдете удовлетворени, че в края на краищата сте успели да постигнете поне нещо- безогледен геноцид , прикрит със смокиновия лист на "грандиозни масови народни протести" и "политическа криза".
  —цитат от коментар 79 на Дон Кихот

  Озверялата банда показа оскотелия си лик, още когато "Локото" взе купата..
  Та те ще изпозаразят половината държава..

  Долна паплач - не им пука за здравето на околните ..

  Озверялата банда скачаше и когато съдиите на баража на "Славия" вдигаха засада, след засада .. помните ли - уж на стадиона да няма фенове - ама те отпред се събрали и пак си викат.
  Че то каква е файдата?

  Що тъй правят тез хора?

 82. 82 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#57] от "Tsvetina":
  Т.е. още преди 3000 години хората са знаели, че известно ограничаване на личната свобода често е необходимо!
  —цитат от коментар 78 на Patsis


  Абсолютно е необходимо..

  Има човек - има проблем!

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 330 Разстроено

  Напред България! Тази седмица - цел - 50 умрели!

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  Ще гледаме, какво правят гърците и ще правим същото. Все пак, те се справиха по-добре от нас.

 91. 91 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Е то при тва масово измиране, де ше ги копаме в тая малката България и србе и макета? Да си мрат у тях си .

 92. 92 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Видиш го на границата ,че киха или се закашля и директно с огнемета . Ако са повече сополиви , директно района се покрива с напалм .

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#78] от "Patsis":

  Лични драми ," истински" истории из аналите на Голямото Ковидско измиране от лето 2020 след Христа .

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 670 Любопитно

  Ше приемаме туристи, ама те дали искат да дойдат? :)

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Не е съвсем коректна информацията, че в Северна Македония през последната седмица не е имало нито един починал случай.
  в-к Нова Македония в днешното си онлайн издание : Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 1.025 тестирања, а регистрирани се 128 нови случаи на ковид-19 и шестмина починати.
  Такова е горе-долу положението от почти месец, редовно го следя. А за държава от два милиона население това си е един доста свиреп "резултат".
  По моите скромни впечатление вирусът сега е най-силен в държавите, които през пролетта уж се справяха най-добре- това са Португалия и Балканските страни/които с изключение на България стриктно прилагаха "китайския метод" и където мерките на принуда бяха най-свирепи/. Обратно, там където вирусът върлуваше най-много/в Западна Европа/ сякаш по естествен начин се е самоограничил. Изводът е : с или без мерки, вирусът му трябва време да се "налудува". Дотогава да му мислят дивашки държави като нашата с оглозгана и проядена от корупция и системно недофинансиране социална и здравна система.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK