Строителният контрол окончателно спря жилищен проект на свързана с Божков фирма

Визуализация на част от проекта

© "Нове хоумс"

Визуализация на част от проектаСлед проверка, възложена от Върховната административна прокуратура (ВАП), началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е спрял изпълнението на всички видове строителни и монтажни работи 8 броя сгради от комплекса "Нове хоумс" в София, съобщиха от контролния орган. Те са част от комплекс от затворен тип, намиращ се на бул. "Цар Борис III" и реализиран от свързвана с обвиняемия Валис Божков фирма.


На празен терен, на който някога са се намирали халетата на завод "Балканкар", трябва да бъдат изградени 14 сгради. При проверките на ДНСК е установено, че между осем сгради в комплекс "Нове хоумс" е предвидено разстояние, значително по-малко от изискуемото съгласно Наредба №7/22.12.2003 г. "Така например между две от сградите е предвидено разстояние 3.00 м вместо нормативно установеното - в случая 21.40 метра", се казва в съобщението.


При първоначалното съобщение за проблема от "Нове хоумс" определиха заключенията от проверката като "тенденциозни и манипулативни". От компания подчертаха, че контролът върху подробните устройствени планове и тяхната ревизия е от изключителната компетентност на съда, а не на ДНСК. От компанията поясниха, "че строителството на комплекса се извършва при стриктно спазване на одобрените проекти и въз основа на валидно, влязло в сила разрешение за строеж. При проверката на ДНСК не са установени отклонения от тези проекти и строителното разрешение".
Според публикация на "Капитал" "Нове хоумс" е основано в средата на 2018 г. от Мария Димитрова и Филип Марков с по 50% от акциите. Името на фирмата и логото й обаче насочват към основната компания на Божков "Нове холдинг", а адвокатът, направил вписването й - Георги Бакърджиев, има дългогодишни връзки с групата.


Това е втори удар от ДНСК по Васил Божков, след като в началото на месеца от строителния контрол установиха незаконни преустройства в неговата вила "Аглика", разположена в природен парк "Витоша", и нови постройки в имота, които нямат книжа. Междувременно от прокуратурата обявиха, че Васил Божков е организатор и финансист на антиправителствените протести, за което имало и доказателства. Това стана причина бизнесменът да бъде обвинен за държавна измяна, диверсия, предателство и други престъпления срещу републиката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK