Колко нови са новите детски градини в София

Пристройка към 124-та детска градина се изгражда в район "Илинден"

© Велко Ангелов

Пристройка към 124-та детска градина се изгражда в район "Илинден""В момента строим нови сгради на 10 детски градини" - това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова на 27 май пред медиите при инспекция на един от строежите, които трябва да помогнат за решаването на един от сериозните проблеми на все по-многолюдната столица.


Фандъкова от години е изправена пред въпроса за недостига на хиляди места в детските и яслените групи, който предизвиква периодично и протести. Това беше и един от акцентите в предизборната програма за четвъртите й кметски избори, където се казваше: "Осигуряваме места за всички деца в детските градини с нови 50 групи. Строим нови ясли за децата от 10 месеца до 3-годишна възраст."


На събитието през май кметът посочи, че десетте нови обекта, по които вече се работи, са в районите "Люлин", "Илинден", "Красно село", "Овча купел", "Подуяне", "Лозенец", "Дружба", "Изгрев", "Искър", "Нови Искър" и в кв. Владая. Проверка на "Дневник" показа, че в действителност новите строежи са едва четири - два с пусков срок тази година и два за следващата. В останалите случаи става дума за ремонти и разширяване на съществуващи сгради с пристройки, които обаче общината води по документи като отделни сгради и отчита отделно. Те допринасят за подобряване на условията, но няма да променят чувствително броя на приетите деца.


(Пре)построяване на построеното
31-а детска градина в "Люлин" е в ремонт, но разширение не се предвижда.

© Максим Караджов

31-а детска градина в "Люлин" е в ремонт, но разширение не се предвижда.


В "Люлин", например, строящата се - според кмета - детска градина е №31. Тя се намира във втори микрорайон и е строена през 70-те години на миналия век. В момента се ремонтира основно заради вложените в нея азбестови плоскости, които са опасни за здравето на децата. При инспекцията на място през март Йорданка Фандъкова обясни, че градината - както и други в "Люлин", е построена почти изцяло наново, за да се ползват подходящи материали.


В момента се извършва основен ремонт, обясни пред репортер на "Дневник" един от работниците на строежа, но уточни, че разширение на съществуващата сграда не е планирано. Според информационната система на Столичната община детското заведение, което има общо 10 групи - 2 яслени групи и още 8 детски, наесен ще приеме досегашния брой деца.


В обявената нова градина в "Красно село" - №124 "Бърборино", това лято се извършва реконструкция, като се подменят небезопасни стари етернитови строителни материали. Там се изгражда и физкултурен салон, но също няма да се отворят нови места.


Добави пристройка


Градината в район "Илинден" е пристройка към действащата №153 "Света Троица", показа проверката на "Дневник". Според сайта на заведението основната сграда е построена преди повече от 70 години - открита е през 1948 г.


Разширението обаче ще добави места за още 4 групи и включва кухненски блок и административна част. Строителството трябва да приключи през септември.


В 124-та детска градина "Бърборино" се извършва реконструкция като се сменят етернитови материали.

© Велко Ангелов

В 124-та детска градина "Бърборино" се извършва реконструкция като се сменят етернитови материали.


И две чисто нови


Новите детски градини, които се строят през 2020 г., всъщност са две, става известно от писмен отговор на Йорданка Фандъкова на питане на общинските съветници Диана Тонова, Альоша Даков, Николай Николов и Иван Виделов от БСП.


Първата е в район "Лозенец", кв. "Кръстова вада", и ще е с капацитет 2 яслени групи и 4 градински - общо 158 места.


Втората - в кв. Курило, район Нови Искър. Тя е за 6 групи, като строителните дейности включват "цялостно преизграждане на съществуваща етернитова сграда за 4 групи и 2 нови групи", посочва Фандъкова в отговора си до общинските съветници. Старата сграда е била с 4 групи, а в новата ще са 6, с което броят на местата се увеличава с 56.


Още две сгради се планират, но за догодина. В кв. "Овча купел" градината ще е на ул. "Анастасия Димитрова" и ще приеме 6 групи, съобщи районният кмет Ангел Стефанов. Другата ще бъде в кв. "Манастирски ливади-изток" и е първата финансирана не от общинския, а от държавния бюджет. Средствата - 15 млн. лв., бяха отпуснати с решение на правителството на 15 юни на Столичната община за справяне с проблема с липсата на места.


Останалите обекти обявените в строителство са пристройки, надстройки на действащи заведения, както и още реконструкции на етернитови сгради, при които се строи почти отначало, но на мястото на вече съществуващи и работещи детски заведения.


Нова сграда ли е пристройката


"Оказва се, че броят на новите детски градини е в пъти по-малък от заявявания от Фандъкова. Правят пристройка с една-две нови групи, после съставят акт за общинска собственост и това после се брои за нова детска градина", казва Диана Тонова, общински съветник от БСП.


От Столичната община потвърдиха за "Дневник", че това се прави, но подчертаха, че е по законовите изисквания: "Новата пристройка само се допълва към акта за общинска собственост на съществуващата детска градина, но Акт 16 за въвеждането (на пристройката) в експлоатация е отделен".


Само ново строителство е решението на проблема с недостига на места за децата на София, смята Тонова, според която общината така и не е проучила досега къде точно има терени, отредени за детски градини.


Изтича срокът на терени за детски градини


Едно от предложенията на Тонова за решение на проблема е да се създаде фонд, чрез който във всеки район да се отчуждят по един-два частни терена за детски градини и да се строи.


Отредените за детски градини общински терени в подробните устройствени планове, които са станали частна собственост, имат срок, в който общината има право да е активната страна за отчуждаването им. След изтичането му, а в много от случаите това предстои да стане през 2021 г., единствено при съгласие на частния собственик на терена може да се строи детско заведение.


През юни районните кметове на "Демократична България" изготвиха подробен списък на такива частни терени, както и на свободни общински имоти с размери над 2000 кв.м, подходящи за строителство на нови детски заведения, и го предоставиха на кмета Фандъкова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4528 Неутрално

  Фандъкова достатъчно навреди на София !!!
  ОСТАВКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Даже не ми се чете. Тази хлъзгава , лъжлива власт мами навсякъде и във всичко. Не зная какви алтернативи има или няма, но бих искал бързо да ги изпробвам.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Никой бг-мафиот нема да позволи да се строят нови градини в Сф. Щото за тях това са много пропуснати ползи. И на селската учительница не й остава нищо друго освен да лъже - това което е в кръвта на герберята...

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Поредната опашата лъжа на ГЕРБ, лъжат, мажат и крадат! Трябва да подлагаме на съмнение и проверка всяко гербарско изявление, докато ги изметем от властта и потънат в забрава като НДСВ.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1497 Гневно

  Ще ви отговоря колко са: Недостатъчно. С този човекопоток в София и скоростта на строене в Манастирски Ливади и Кръстова Вада трябват още 200 детски градини. В моментът недостигът за места е хиляди - около 8000 по последни данни.
  Фандупкова да представи план как смята да се справи с това. Скоро я очаква и нея протест, успя да съсипе града ни за три мандата.

 14. 14 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 36 Весело

  До коментар [#6] от "fpl15670200":

  ней вярну. според герберскат математика, наследена от Станишевата математика, през цялото време навън са не повече от 1500 до 2000 души.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 444 Неутрално

  В интерес на истината от миналата година се строи нов корпус на детската градина до парк Света Троица, район Илинден, но това е единственто, което направи кметицата за този район + да асвалтира част от бул. Столетов пред бизнес сграда “Илинден” (защо ли) всичко друго е тотал щета, както се казва на иличен език. Улиците в района са на кратери и бабуни, а след дъжд стават езера, които не могат да се отекак със седмици

 17. 17 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Само за 20 години София се превърна в коптор. Никакво градоустройство, никаква визия за бъдещето. На место това, посев местна КОРУПЦИЯ. Цели квартали бяха обезобразени от безконтролно строителство. Няма улици, няма канализация, няма тротоари, няма зелени зони, няма велоалеи и т.н. Фандъкова, заедно с новия и стария архитект на София трябва да изгният в затвора заради некадърното и корумпирано управление на града.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Учителката Фандъкова се провали тотално като кмет по темата за детските градини-лъжа след лъжа,безсилие за решаване на проблема! А бе,самоковски компир,като не можете да строите,дайте същите дотации на родителите,чиито деца не посещават общински детски заведения или чиито деца са настанени в частни такива-нали и те са същите данъкоплатци като тези,чиито деца са в общинските.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на martin pavlov
  martin pavlov
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Онзи ден приказваха, че са построили над 100 нови градини в София...
  Герберчетата срам нямат.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Това заслужавате, КУЧЕТА МРЪСНИ - докато сте лакоми и нагли и купувате за 180 000 лева; 220 000 лева; 260 000 лева за АПАРТАМЕНТ в квартал без инфраструктура, без детски градини, без училища, без ДКЦ или подобни - това заслужавате, даже ви е малко. Мръсни кучета. За това и децата ви ще станат слуги, каквито сте и вие, изплащащите апартамент'о за 210 000 лева, с мършавите си заплатки.
  Чавето го учи частна учителка, ексклузивно него, за скромната сума от 350 лв/месец. Освен да учителства, бабата е и детегледачка, пък и пуска по някоя манджа от време на време и ни изненадва.
  Ама в селските ви кооперациики я няма тази опция, нали?

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Е, милото Данче и ГЕРБ пак излъгали. Къде е новината?

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7624 Неутрално

  Тя няма да е в ГЕРБ, ако не може да лъже.

 48. 48 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Тая нова градина в Лозенец що за недоразумение е: 2 яслени и 4 градински групи? Ами то има 2 яслени години (2 и 3 г.) и после 4 градински (за 3, 4, 5, и 6-годишни). Значи тези 4 групи са тъкмо от 1-ва до 4-та група. Значи по 25 деца от набор ще приема. Направо разрешиха проблемите на хората от Лозенец!
  То от всеки набор има 8000 деца неприети, те ми построили 25 нови места.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK