Свободните артисти ще получат по 4000 лева за проекти на българска тема

Министър Боил Банов

Министър Боил БановОще 15 милиона лева отпуска правителството за подпомагане на свободните артисти, обяви министърът на културата Боил Банов. По-голямата част от тях - 12 милиона лева, ще бъдат дадени за малки, индивидуални творчески проекти. За това всеки одобрен проект ще получи 4000 лева. Независимият сектор на културата е от най-засегнатите от забраните за публични изяви, наложени за ограничаване на епидемията от коронавирус, напомни министърът.


Ще се финансират индивидуални проекти на 3000 творци


Това ще са малки, единични проекти, които трябва да имат две функции - първата е да са разработени върху произведения от българската литература, драматургия, изобразително изкуство, музика, кино, театър. Втората е готовият продукт да е представен като онлайн съдържание, за да се качи в youtube канала на Министерството на културата и всеки гражданин да може да види резултатите от тази програма, поясни Банов.
В момента министерството е идентифицирало около 3000 свободни артисти от всички изкуства в цялата страна и очаква те да кандидатстват с проекти по тази нова програма. Тя ще бъде обявена на 3 август и ще има период от 40 дни за прием на документи. Очакванията на Банов са в края на октомври цялата процедура да е приключила и да започне директното финансиране на творците.


Банов: Борим се за всеки творец на свободна практика


"Ще изискваме от всеки да представи творческа автобиография, като отбелязвам, че ще има много облекчения при изготвянето на документацията за кандидатстване, добави Банов. Целта сега е не да се финансират по-големи сценични формати, а чрез тези индивидуални проекти да се подпомогнат свободните творци, каза той.


"Борим се за всеки творец на свободна практика", мотивира Банов идеята за подпомагане на индивидуални проекти, а не на по-големи формати.


В тази посока отпуснатите допълнителни средства за независими организации в културата са 1.5 милиона лева. "Те се добавят към дадените вече 1.5 милиона и общо стават 3 милиона", подчерта Банов. За новата програма "Социално ангажирани изкуства" се насочват още 500 хиляди лева и тя става с общ бюджет 750 хиляди лева.


Отпускат се 700 хиляди лева за цирково и вариететно изкуство


За съфинансиране на проекти по програми на Европейската комисия се дават още 300 хиляди лева. За проекти в цирковото и вариететното изкуство се насочват 700 хиляди лева.


Администрацията на Национален фонд "Култура" ще получи 150 хиляди лева за увеличаване на заплатите и основно за наемане на експерти - оценители на произведения на изкуството, отбеляза Банов.


300 хиляди лева се отпускат за литературните музеи към Министерството на културата. С тези пари ще се стимулират писатели за създаване на нови художествени произведения.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK