Скандалът със замърсяването на Варненското езеро стигна до Европейската комисия

Скандалът със замърсяването на Варненското езеро стигна до Европейската комисия

© Варна дронВарна е една от агломерациите в България, които нарушават европейското законодателство за пречистване на градските отпадни води и попада в обхвата на становище, изготвено от Европейската комисия на 14 май 2020 г. Това е записано в отговора на въпроси, изпратени от евродепутата Радан Кънев до комисията, по повод продължаващото поне от 11 месеца тежко замърсяване на Варненското езеро с над 8.3 хил. куб. метра фекални води дневно.


Според документите, цитирани в отговора, срещу страната ни най-вероятно ще бъде предприета наказателна процедура, тъй като нарушава договора за присъединяване към Европейския съюз и Директивата за пречистване на градските отпадъчни води.


Всичко за аварията и причините, довели до нея - тук.
Какви въпроси изплуваха от мътното дъно на Варненското езеро - тук.
В писмото с въпросите си до Европейската комисия Радан Кънев припомня, че в резултат на изпълнен


проект за подобряване на водния цикъл на Варна на стойност 5 млн. евро без ДДС


и със 75% финансиране от Европейския съюз по програма ИСПА, между 2009 и 2011 г. е била извършена "Трансформация на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) "Аспарухово" в помпена станция с механично пречистване и изграждане на транспортиращ тръбопровод под дъното на Варненското езеро".


"Вследствие на възникнала неизправност на изградения транспортиращ тръбопровод, който по проект минава под дъното на Варненското езеро, е регистрирано


сериозно замърсяване на езерото и морските крайбрежни води",


припомня Кънев. Той информира Европейската комисия, че компетентните органи продължават да дават противоречива информация за времето на възникване или регистриране на аварията, както и за причините, довели до нея - от некачествено изпълнение до скъсване на тръбопровода от преминал кораб. "Независимо от санкциите, наложени от Министерството на околната среда и водите проблемът не е решен, "като придобива


мащаби, застрашителни за околната среда",


пише още Радан Кънев.


На основание на тази информация той е отправил въпрос "как Европейската Комисия гарантира, следи и осигурява изпълнението на Директивата от 21 май 1991 г. относно градските отпадъчни води и на преходните мерки за прилагане на тази директива съгласно Договора за присъединяване на България към ЕС?"


Именно в отговор на този въпрос еврокомисарят по околната следа Виргиниус Синкявичус информира, че и в момента


България не е осигурила канализационна система, съответстваща на изискванията


в 48 големи агломерации. В 69 агломерации страната не е гарантирала, че градските отпадъчни води, които влизат в канализационните системи, се подлагат на подходящо пречистване, а в 71 канализационните води, които се изливат в чувствителни зони, не се подлагат на по-строго пречистване, според изискванията на европейското законодателство.


"Варна попада в обхвата на горепосоченото мотивирано становище като една от агломерациите, които са в нарушение на Директивата за пречистване на градските отпадни води", е уточнил в отговора си еврокомисар Синкявичус.


Въпреки това при внезапното си посещение в пречиствателната станция на курорта "Златни пясъци", която се реконструира в момента, премиерът Бойко Борисов заяви, че в момента "във Варненския регион морето е 100% идеално за къпане".


Още


в разгара на скандала със замърсяването на езерото


на 21 май кметът на града Иван Портних обяви, че ремонтът на скъсаната тръба ще приключи в рамките на месец и половина. Казаното от Портних означаваше, че изтичането на токсичните канализационни води трябваше да бъде прекратено още на 6 юли.


От отговорите на въпроси, които "Дневник" изпратени до местната администрация обаче става ясно, че нищо подобно не се е случило, а


мръсната канализация на два квартала продължава да се излива в езерото.


"Ремонтните дейности се извършват съобразно метеорологичните условия и корабния трафик, тъй като част от тях се изпълняват в района на фарватера", пише в отговорите, изпратени до "Дневник". В тях се уточнява, че "срокът за приключване на ремонта е три месеца от датата на възлагане, съгласно договор за изпълнение, сключен на 11 май т.г., но в този срок "не се включват дните, през които има неблагоприятни метеорологични условия за изпълнение на дейности по море".


Сметката, направена на базата на този отговор, показва, че при идеални метеорологични условия плановете са предвиждали ремонтът да приключи не по-рано от 11 август.


Отговорът на друг въпрос, изпратен до община Варна също е тревожен. Запитана


къде се изливат по време на ремонта канализационните води


на кварталите "Аспарухово" и галата администрацията дава следния отговор:


"Механично пречистените води се заустват във Варненското езеро чрез тръбата за аварийно заустване - така както е било преди изграждането на тръбопровода през 2011 г.


По същия начин още в първите дни на скандала - в началото на май т.г., кметът на Варна направи опит да омаловажи тежкото замърсяване. Опорната точка, която използват както той, така и директорът на местното ВиК дружество Валентин Вълканов е, че фекалните води на кварталите "Аспарухово" и "Галата" са се изливали в езерото, а от там и в залива пред града и преди изграждането на злополучната тръба през 2011 г. Или


с други думи - нищо ново и фатално не се случва.


Но отговорите на въпросите, изпратени от Радан Кънев до Европейската комисия, сочат точно обратното. А в момента Варненското езеро е точно толкова мръсно, колкото е било и преди изграждането на авариралия тръбопровод.


Каква е


истинската причина за забавянето на ремонта


на скъсната канализационна тръба вероятно тепърва ще стане ясно.


Съдейки по информацията, предоставена от Община Варна, ремонтните работи са съвпаднали с предприетото от правителството спешно удълбочаване на плавателните канали, които свързват Варненското езеро със залива. Проектът е на стойност 350 млн. лв., а дейностите по него бяха възложени без търг.


"В момента от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" извършва удълбочаване в частта на фарватера до кота 14.75 м.", информираха от община Варна. Едва след това дружеството, наето за ремонт на тръбата, щяло да продължи работата по достигане на проектното ниво за полагането й на повече от 6 м. под езерното дъно. Като се има предвид скоростта, с която се извършват дейностите до момента, това едва ли ще се случи до края на лятото.

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  Какво замърсяване бре, лично Бойко Борисов обяви, че водата около Варна е "на 100%" чиста!

  Ръдан пак е оръквал България в Брюксел...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Всеки може да изпрати всичко до ЕК, до ООН или къде си поиска.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5561 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  +++++++++++++++++++++
  Всички медии вчера само това предаваха, от Фейсбука на БХ

 5. 5 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  А пък удълбочаване е за да може Порт Доган да приема корабите които няма да идват вече на Варна-Изток

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#4] от "pet_fire":

  "Всички медии вчера само това предаваха, от Фейсбука на БХ."

  Герболяка сигурно е счупил телефоните да прави ваканционни резервации около лайняните води.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на unp44546507
  unp44546507
  Рейтинг: 269 Неутрално
 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  Варна си излива лайната в морето, докато стане готов каналът до пристанището на Доган. А когато държавното Пристанище Варна прелее бизнеса си в Пристанище ТЕЦ Варна на Доган, тогава ще има утешителна награда за варненци - най-после няма да гледат морето в лайна до хоризонта.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 9. 9 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Всичко се зауства в главите на варненските избиратели. И на софийските също. Да кажа, че колкото е трагично управлението на Баце, дваж пъти по трагично е управлението на малктите червенотиквеничета по места. Фекалиите във варненския залив са само повърхността на безхаберието и гепенето.
  Не знам дали ще стигне до ушите на европейските комисии нещо за зулумите на местната власт, дано поне електората малко да се вразуми.
  Да, ама не.

 10. 10 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  За тях ние не съществуваме. Явно подхвърлят по някое евро на шайката за да ни държи в кататония.

 11. 11 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1185 Гневно

  ако мултиплицираме глобата за хвърлен фас от 50лв спрямо чудовищното осиране на черноморието, варненските общински тулупи (и в много други морски общини) трябва направо да ги избесят, нямам думи просто.

  не е за вярване колко политически отпадък има за изриване!

 12. 12 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Хахаха
  И на мен това ми беше първата мисъл, като видях заглавието. Мъка...

 13. 13 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тя, водата, според Бойко и за пиене може да става. Аз отдавна съм престанал да слушам какво говорят. Класифицирам го автоматично като лъжа.

 14. 14 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Бойко е лъжец
  —цитат от коментар 7 на unp44546507


  Осъден за лъжа при това.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 15. 15 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1128 Весело

  аз съм лайно, вие сте лайна, и тъй си живуркаме в държавицата Тиквостан на баш лайнара Баций !
  аре духвайте свещицата и ..... Амин !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4840 Неутрално

  Бойко е лъжец
  —цитат от коментар 7 на unp44546507


  При това е осъждан лъжец!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4840 Неутрално

  [quote#14:"Свинчуга"][/quote]

  Извинявам се, че Ви повторих!

 20. 20 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Баси, чак ЕС ще разбере к'ви уйна сме.

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  Всичко се зауства в главите на варненските избиратели. .
  —цитат от коментар 9 на SSS


  С този кафяв разлив заканата "ъ кендзиме у модзъко 7 милиона изпърделки" придоби съвсем конкретни измерения.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  аз съм лайно, вие сте лайна, и тъй си живуркаме в държавицата Тиквостан на баш лайнара Баций !аре духвайте свещицата и ..... Амин !
  —цитат от коментар 15 на Dark Avenger alias Дечо Пора


  К*рът, набит в мозъка, е засегнал важни центрове, пречещи реалността да бъде осмислена.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 23. 23 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2668 Весело

  Ейййй... Лоши хора сте, бе!
  Скоро ще накарате Слънчо да спи в Тойотата, и то като шумкар!
  Всяка вечер на различно място!

 24. 24 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  Вчера Боско се фукаше с пречиствателна станция и заяви нагло както винаги как морето ние чисто.А какво излиза? Получава мидъл фингър от комисията.

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#25] от "loz20674527":

  Позор сме си и ние, че позволяваме да ни управляват неандерталци!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Не може да бъде !!! Този с 200 каза, че водата в морето край ВАРНА,.............. е кристално чиста, и никога не е била толкова чиста (комънстите завиждат) .Сага той се прекръсти, закле се в внуците ...целят ритуал. Аз си вярвам на премиера , каква комисия ...да си Е*Т п*тката майна!

 29. 29 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  До коментар [#11] от "хм":

  Така е вече 75 години реално 3 поколения, които не са работили нищо а са били послушковци на ведомост предавана по наследство в името на спокойствието сега наречено стабилност!

 30. 30 Профил на ПИК са педераси
  ПИК са педераси
  Рейтинг: 153 Неутрално

  На тях щото много им дреме, това е за рейтинг. На ЕК никога не и е пукало за България и няма да и запука. Едно замазване на очите

  Човешката глупост се разпространява по- бързо и от скороста на светлината
 31. 31 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Същата "работа" свършиха в село Бързия в Северозападна България. Катастрофа за жителите.

  Направиха пречиствателна станция за 5 млн. лева, Баце ряза лентата с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, шефът на фонд „Земеделие" Румен Порожанов и кмета на Берковица Димитранка Каменова.

  Сега хората пият кална вода, сменят бойлерите и пералните на 2 години заради калта.

  ГЕРБаджиите взеха парата, а хората да го духат.

 32. 32 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1275 Весело

  ""В момента от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" извършва удълбочаване в частта на фарватера до кота 14.75 м.", информираха от община Варна. Едва след това дружеството, наето за ремонт на тръбата, щяло да продължи работата по достигане на проектното ниво за полагането й на повече от 6 м. под езерното дъно."

  Естествено. Много по-важно е да се работи по облагодетелстващия Доган проект за удълбочаване на канал 1 и канал 2 във варненското езеро, отколкото да се възстанови скъсаната тръба и да се спре изливането на фекални води в морето.
  Така са подредени приоритетите на община и държава: на първо място Доган, на второ място жителите и гостите на Варна.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Ганьо що не мина с джипката, Севда ТВ да снима лайната и да заключат, че работят за младите?

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8308 Неутрално

  То за какво по-напред да сезираме ЕК.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  Бех блокирАн 3 (три) дни, да не мога да пиша коментари... Гоуема демокрация...
  —цитат от коментар 36 на anonim440


  Кво се жалваш? Всеки е бил във фризера.

  SHADOWS of SOFIA
 38. 38 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3002 Весело

  Ей, ама Боеко вчера каза, че било чисто, щот построИЛ 100 пречиствателни по морето. Накарайте го да се гмурне в езерото, за да измие малко нечистотиите от себе си.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 39. 39 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1128 Весело

  До коментар [#22] от "cinik":

  К*рът, набит в мозъка.......
  —цитат от коментар 22 на cinik


  не разбирам думата "мозъка" ?
  мисловната дейност на милиони българи се извърша в други телесни части !
  например: К*рът !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 40. 40 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  А скандала с отровния ръкав на Марица кога? Че нещо много мълчат?!

 41. 41 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3002 Весело

  Никога не забравяйте, че за свинята л@йната са баня.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#36] от "anonim440":

  Въх, и как оцеля?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  ЕС комисията разбра че е разпусната, 3 месеца след разпускането си.

  мурзилка
 47. 47 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  В буквалния и преносен смисъл на думата, ситуацията е здраво осрана, което не пречи на баце да плещи дивотии, как Варна е готова за сезона.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Е, одеве Борисов кааза, че покрай Варна водата в морето била най-чиста! Лично проверил!

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 476 Весело

  Вчера Боско се фукаше с пречиствателна станция и заяви нагло както винаги как морето ние чисто.А какво излиза? Получава мидъл фингър от комисията.
  —цитат от коментар 24 на K2


  Ама то защото информацията на комисията не е актуална. Те няма как да знаят, че считано от вчера, водата е 100% кристално чиста, точно като съвестта на управляващите.
  А, и не е нужно Комисията да прави нови одити - може аблолютно безрезервно да се довери на на-мъдрия Бащица и да просто да си ъпдейтне протоцолите с новите данни.
  Дет' се вика, чиста работа!

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 883 Неутрално

  ако мултиплицираме глобата за хвърлен фас от 50лв спрямо чудовищното осиране на черноморието, варненските общински тулупи (и в много други морски общини) трябва направо да ги избесят, нямам думи просто.не е за вярване колко политически отпадък има за изриване!
  —цитат от коментар 11 на хм


  Всичкият.

 54. 54 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Е, одеве Борисов кааза, че покрай Варна водата в морето била най-чиста! Лично проверил!
  —цитат от коментар 49 на Тони КОСТОВ


  Как е проверил Борисов - топнал пръст във водата на езерото, извадил го, огледал го озадаечно и попитал вярната си спътница и пр Шехерезада:

  - Абе, Севде, я виж това кафявото на пръста ми шоколад ли е или л-но

  Опитала Севда пръста и отговорила:

  - Шефе, на л-но ми прилича.

  Борисов мъдро заключил:

  - Има логика, из се чудех от 'де шоколад в това ла---но езеро ...

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Това си е екокатастрофа

 57. 57 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Това си е екокатастрофа

 58. 58 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  Бе тези хора не са ти ВиК. Ако изобщо канализирват нещо, то са джендър отношенията в Полша. О максимюм.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 59. 59 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  А скандала с отровния ръкав на Марица кога? Че нещо много мълчат?!
  —цитат от коментар 40 на #ОСТАВКА


  Ми като се тръшнат некои крави в Турция.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 60. 60 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4055 Весело

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  "Какво замърсяване бре, лично Бойко Борисов обяви, че водата около Варна е "на 100%" чиста!

  Ръдан пак е оръквал България в Брюксел..."

  А аз таман му повярвах и утре готвех ходене на плаж на Варненското езеро, пък то сега какво излезе ?

 61. 61 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Какво налага фекалните води от кв. Аспарухово да се пренасят през езерото? И вкопана под дъното, тръбата с отходните води също може да се повреди? Абсолютно ли е необходимо това пренасяне през езерото.

 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4215 Неутрално

  Колко години третият град в републиката трябваше да чака, за да си получи полагаемата пречиствателна станция? Междувременно този дебелосе.ец колко десетки милиона изхарчи за спортни зали по селата? Всякакви имена могат да се изреждат, но главната вина за скъсана тръба носят само жълтопаветници, и 10 години вече управляващия дебелосе.ец от Банкя. Е до това води нежеланието на София за децентрализация!

 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4215 Неутрално

  До коментар [#62] от "historama": "Е до това води нежеланието на София за децентрализация!"

  Нека да не ми се сърдят приятелите от София, но нека и те да го приемат че е голям проблем за цялата страна неистовото желание на правителството цялото разпределение и преразпределението на средствата да минава централно. По време, когато навсякъде се говори за Европа на регионите

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4215 Неутрално

  До коментар [#60] от "samoedin":

  Не разбирам защо в езерото? Вероятно там е било приятно до 1965г., когато във всички малки ресторантчета се предлагаха стотици раци, наловени там. Впоследствие със заводите в Девня, ТЕЦ Варна, температурата на водата се повиши, и раците поизчезнаха. Никога не съм се къпал в езерото, дори
  Баба ми е разправяла, че по време на окупацията през 1944г. варненци били силно впечатлени, че съветските войници и войнички се къпели заедно голи в езерото (явно тези варненци не са били и чували за културата на нудистите)..

 65. 65 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  Боеко и писанията в ПИКливите медии счита за 100% чисти, макар да са си ... кафяви.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 66. 66 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4240 Любопитно

  А Боце нали вчера твърдеше , че Черно Море е чисто и годно за къпане...............?!!!И к'во шъ кажи "корифеят " от Банкя......................най-вероятно пак ще псува по най-просташки начин!!!

 67. 67 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4240 Любопитно

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  ++++++++++++++++++++++++++++++
  Кафеникавият цвят на водата идва от фото-шопа, а не от фекалиите на Варна/"Гарантирано от ГЕРБ"/!!!!!

 68. 68 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1838 Весело

  До коментар [#14] от "Свинчуга":

  "Осъден за лъжа при това."
  Не е за лъжа, а за клевета:
  "През 2018 г. на първа инстанция Софийският районен съд реши, че премиерът Борисов и партия ГЕРБ трябва солидарно да изплатят на Йончева 5000 лв. заради неверни и клеветнически твърдения по неин адрес."
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/01/09/4014581_elena_ioncheva_okonchatelno_specheli_deloto_za_kleveta/
  Лъжата минава в НК под чл. 209 - измама:
  "Чл. 209. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г.) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода до шест години."
  Както каскетът Гешев мами, че ритоните от колекцията на фондация "Тракия" са налични въпреки публичната им продан зад граница. Така беше и със златната колекция монети на Илия Златанов
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/07/09/4088853_prokuraturata_nameri_zlato_koeto_bila_vurnala_na_iliia/

 69. 69 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1838 Весело

  До коментар [#12] от "George Svinarov":

  "И на мен това ми беше първата мисъл"

  Как Ви е обсебил Баце! На мен мира не ми дават "фактите" - рибата във Варненското езеро измира от "амоняк азот", а рибата в Марица волно се плацика в амоняк азота (350 пъти над нормата или два пъти пресищане на амонячния разтвор). Само маришките крави мрат, но варненските са яки - нали Баце (ГЕРБ) им направиха мост, … който се наводнява. Оттам явно са се добили с имунитет срещу "амоняк азота".
  Някакъв научен консенсус няма ли да обясни "фактите"? Например, с термодинамика на флуидите или с уравнението на Навие-Стокс - как при турболенцията в тракийско рибите се мятат живи, а спокойствието на варненските гербери заблатява живота.

 70. 70 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#64] от "historama":
  В езерото се къпят само циганите

 71. 71 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Жалко , но вече и в Европа ни знаят , имахме някога природа , но от 10 - на години където и да "бръкне" човек - дали в канал , езеро , язовир или пък нещо като гора или дори резерват -
  НАВСЯКЪДЕ ИПОПАДАШ НА ОТПАДЪЦИ И МЪРСОТИИ , ОСТАТЪК ОТ КРАЖБИ ИЛИ ГНУСНИ ОПИТИ ЗА ПРИКРИВАНЕТО ИМ ! !
  То и еколожките министри на Боко - само калинки от всякакъв род ! !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK