Кратки новини: Съдът решава дали нарушава Конституцията спирането на границата за неплатени глоби

Кратки новини: Съдът решава дали нарушава Конституцията спирането на границата за неплатени глоби

© Юлия ЛазароваКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Кирил Атанасов става секретар на президента за връзки с медиите


Със свой указ от 30 юли 2020 г. държавният глава Румен Радев назначи Кирил Атанасов за свой секретар за връзки с медиите. Досега той оглавяваше пресцентъра в президентството.


Собственикът на отровените крави ще получи над 37 хил. лв. от фонд "Земеделие"
Държавен фонд "Земеделие" преведе 37 034 лв. на фермера Стоян Господинов, чието стадо от 28 крави загина след водопой на река Марица край Димитровград, съобщиха от Министерство на земеделието. Загиналите 20 крави, 1 бик и 7 телета са били регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти.


Временна комисия ще проверява дела на ББР в ПИБ


Парламентът създаде Временна комисия за придобиването от Банката за развитие на акции от капитала на Първа инвестиционна банка, съобщи Агенция "Фокус". Предложението бе внесено от БСП. "За" създаване на комисията гласуваха 130 народни представители, без "против" и "въздържали се". Комисията ще работи за срок от два месеца. За председател на комисията бе избрана Евгения Ангелова. Заместник-председатели на комисията ще бъдат Румен Гечев и Александър Сабанов. Всяка парламентарна група има по двама членове на комисията.


Съдът решава дали нарушава Конституцията спирането на границата за неплатени глоби


Конституционният съд допусна единодушно за разглеждане по същество искането на омбудмана Диана Ковачева за установяване на противоконституционност на текстовете от Закона за движението по пътищата, с които се ограничават основни права на гражданите, като свободното придвижване в страната, правото на напускане на нейните предели, правото на личен живот, както и конституционни принципи като принципа на правовата държава. Това съобщи Конституционният съд на сайта си.


Става въпрос за чл. 171, т. 1, б. "д" и т. 2, б. "к" от Закона за движението по пътищата (ЗДвП), според които на границата се спират да напуснат страната граждани, които имат неплатени глоби по наказателни постановления за нарушения на ЗДвП. Според закона сега, който кара автомобил след като е изтекъл срокът да си плати наложена глоба доброволно, му се отнема шофьорската книжка. Ако става въпрос за собственик на автомобил с такава глоба, се спира и автомобилът от движение.


Борисов поема управлението на европарите за наука


Управлението на европейското финансиране за научни изследвания, иновации и дигитализация ще бъде централизирано в нова оперативна програма под шапката на Министерския съвет, съобщава вестник "Сега". За целта ще бъдат разместени бюджетите по три съществували досега оперативни програми - към министерствата на образованието и на икономиката и програмата за електронно управление към самия Министерски съвет.


Европейският бюджет на новата програма ще бъде 883.29 млн. евро, ще има и национално съфинансиране. Ресурсът е осигурен чрез намаляване на бюджета на ОП "Наука и образование", която занапред става само за образование и ще разполага със 751 млн. еврофинансиране - с 311 млн. евро по-малко спрямо предварително заложеното. 308 млн. евро се пренасочват от програма "Конкурентоспособност", която в областта на иновациите ще отговаря само за предприятията. 264 млн. евро за електронно управление се пренасочват от досегашната едноименна програма към новата, като програма "Електронно управление" се трансформира само в програма за техническа помощ. Тя остава под шапката на администрацията на МС, така че правителството ще управлява на практика две от общо 9 програми през новия програмен период 2021-2027 г.


Пожар изпепели гори край Симеоновград


Хиляда декара гора, сухи храсти и треви са изгорели при пожар край Симеоновград. Огънят е стигнал до жилищни постройки, но бързата намеса на пожарникарите е попречила на пламъците да ги обхванат. Към момента пожарът е овладян и опасност за хората няма. Според пожарникарите огънят е предизвикан най-вероятно от човешка небрежност.


Вече има вода във всички населени места в Хасковско


Пробите са в нормата, съобщи БНР. Водата беше спряна превантивно, след като в понеделник 28 крави умряха след водопой от канал, който се влива в река Марица. Количеството на нитритите, открити в канала, са били 350 пъти над нормата. Пробите, взети от Министерство на околната среда и водите, показаха, че в точката на заустване на Северния колектор на химическото предприятие "Неохим" АД в река Марица са установени значителни превишения на нормите.


Антикорупционната комисия наложи глоби за 75 хил. лв.


Костадин Холянов, кмет на Ракитово, е глобен с 10 хил. заради конфликт на интереси при поръчка за доставка на гориво, а в полза на държавата са отнети 37 157 лв. - материална облага за негови син от поръчката. Милен Ненчев, началник на РДНСК - Бургас, е глобен с 10 хил. лв. заради конфликт на интереси при строителен надзор на сграда. Румен Павлов, кмет на Стражица, е глобен с 60 хил. лв. за конфликт на интереси при две сделки с общински имоти.
Глобен е и Христо Христов, кмет на община Болярово, с 5 хил. лв. за разпореждане с общинска земя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  А антикорупционната комисия дали се впечатли от липсващите милиони в хазната?

 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4735 Неутрално

  А антикорупционната комисия дали се впечатли от липсващите милиони в хазната?
  —цитат от коментар 1 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Цацаров няма да си го причини това!

 3. 3 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 359 Неутрално

  димки преди погребението. тулуп изчезвай стига си мятал димки, не искаме димки искаме да ИЗЧЕЗНЕШ

 4. 4 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1039 Разстроено

  Доста беззъби тези глоби- дори като за ниското ниво на което са ги раздали. Така следващият селски кмет ще бъде още по-уверен, че вярното решение е да избере пътя на корупцията. Вероятността да го хванат е малка, е дори да го хванат- наказанието още по-малко...

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3243 Любопитно

  Антикорупционната комисия наложи глоби за 75 хил. лв."

  10000+10000+60000+5000=?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  .........разбиха корупцията.......смях......
  А кога ще влязат в община Бургас и да ги разкостят? .... "Бастион" на ГЕРБ било......чисто ОПГ са !!! ...... Ревизия поне 2 мандата на зад е нужно......и не само за Росенец, всяка обществена поръчка вони.......
  https ://avantage.bg/2020/05/32384/ и не само "Антикорупционната комисия" ами и "Агенция за национална сигурност" трябва да се задейства как така се заличават държавни пристанища като "несъществени" и после чрез заснемане се нанасят в кадастъра като частни........  със заповед за изменение на КККР № 18-2034-24.02.2020/24.02.2020 г. на НАЧАЛНИК НА СГКК – БУРГАС......... Това е и въпрос на национална сигурност впрочем....... https://bit.ly/39kueHa

 7. 7 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Линка се бъгна.....+ [#6] от "MPetr": Агенцията за национална сигурност ...... Къде е?https://avantage.bg/2020/05/32384/

 8. 8 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#4] от "plamen_b":

  Дюд, т'ва е конфликт на интереси (админстративно нарушение), не корупция (престъпление).

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  ... Борисов поема управлението на европарите за наука ...

  А ний Му се гаврехме, когато се изцепИ', че НИ строял Суперкомпютър!

  Бедна ни е била фантазията!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4428 Неутрално

  КС не решава ли днес кога президентът е извършил държавна измяна и нарушение на Конституцията?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Безмислено ПР-упражение на омбудсмана.
  Няма как спазването на закона да нарушава Конституцията.
  Другарката омбудсман, така и не споменава кой член от Конституцията смята че е нарушен.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Безмислено ПР-упражение на омбудсмана.Няма как спазването на закона да нарушава Конституцията.Другарката омбудсман, така и не споменава кой член от Конституцията смята че е нарушен.
  —цитат от коментар 16 на atmanpg


  Другарката омбудсманка още ли не е разбрала че НЕ СПИРАТ ДВИЖЕНИЕТО НА ХОРАТА, А КОЛИТЕ ИМ?!? На хората само им връчват разни бумаги!

  В една предишна тема някой доста ясно го беше описал: Ако една майна (пловдивчанин демек😀) с неплатена глоба го свалят от колата в Бургас, София или Русе-това не е ограничение на правото за свободно придвижване, нали? А защо ако това се случва на ГКПП е нарушение?!?
  До коментар [#16] от "atmanpg":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  "Борисов поема управлението на европарите за наука"
  Няма по-подходящ от него, когато става въпрос за наука и култура.

 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  [quote#18:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  Това е като споровете между равините
  ако натиснеш копчето на асансьора в Събота
  това работа в съботния ден ли е или не е

  Вън от шегата
  Йезуитски формули като тази че видите ли спирали се били колите
  а не хората са нелепи и донякъде идиотски

  Това за неплатена глоба да ти спират от движение автомобила
  е точно каквото е за невърнат заем да те уволнят от работа
  Има си процесуални правила и законови възможности глобите
  да се събират по съответния ред и всяко отклонение от този ред
  нарушава Конституцията
  Обратното означава ПротивоКонституционна репресия
  извиняваща бездействието и некомпетентността на
  натъпкани със скъпоплатени чиновници съответни служби
  за събиране на глоби данъци и прочее

 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  Ако една майна (пловдивчанин демек😀) с неплатена глоба го свалят от колата в Бургас, София или Русе-това не е ограничение на правото за свободно придвижване, нали? А защо ако това се случва на ГКПП е нарушение?!?
  —цитат от коментар 18 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Тук си прав и визираш Големия Проблем
  Трябва да се ЗАБРАНИ НА ВЛАСТТА ДА СВОЕВОЛНИЧИ
  Еднакво ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО е да те свалят от колата
  и на ГКПП и по вътрешнобългарските пътища
  Еднаква НЕДОМИСЛИЦА и НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА Е

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Димитър Мачев
  Димитър Мачев
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Ами това с глобите и неплатени фишове на границата, в Гърция е законно, блокират ти колата, плащай там 2-3000-евро и хващай си пътя, та да отстъпим тези глоби на малаките когато нашеница се завръща, опаа, ми ти как влезна и скри всички глоби и фишове. Напълно възможно ако делим 50/50, приходите от газопровода са нищо, тарикати безброй...

 24. 24 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#21] от "Hawaii":

  Наказанието не е спиране на колата от движение, а отнемане на книжката.
  При това след като си подписал, че са ти връчили акта и си имал две седмици време да си платиш.

 25. 25 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  КС, единодушно: Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат проверявани, разследвани, обвинявани, подслушвани (допълнена)

  На един каскет му е време да си ходи с 200. Гешев = Позор!

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 26. 26 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Тези министри тъпунгери никога няма да разберат че не може да има качествено образование без наука. Оперативната програма затова и се нарича "Наука и образование", заюото едното върви с другото. Наука се прави в университетите и академичните институти, където е и надграждането на всяко обучение след гимназиалното. Жонглирането на управляващите ни около това европейско финансиране дето ги разделят и отправят науката към направения "конкурентност" и "предприятия" е с единствената цел тези пари да се отклоняват от науката според вижданията на управляващите.

 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4428 Неутрално

  До коментар [#25] от "Darulio":

  Не могат да бъдат разследвани?! Я малко успокой топката и спри да се излагаш за пореден път:


  "При данни за престъпна дейност на държавния глава се образува дело, но не се прави нищо срещу него БЕЗ ИМПИЙЧМЪНТ, приема съдът"

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 28. 28 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#27] от "hamiltonf":

  Точно така - не могат да бъдат извършвани никакви процесуални и извънпроцесуални действия по отношение на президента и вицепрезидента, т.е. не могат да бъдат разследвани. Това е, много точен текст си копирал, остава и да го беше разбрал.

  В тая връзка да беше помислил малко преди да се изложиш. Внимавай, че нещо почна да ти става практика, ама с тия престъпници, които защитаваш, е нормално да ти се налага да правиш всякакви мисловни лупинги.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK